افراط در مزاح و شوخی نمودن به صورتی که باعث سبکی و از بین رفتن وقار انسان شود مذموم است، چون شاید منجر به آزردن برادر مؤمن و یا غیبت و دروغ شود، ولی اگر به حدّ متعارف باشد و تولید مفسده نکند، مذموم نیست، بلکه از حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه وآله)و امیرالمؤمنین(علیه السلام) مزاح هایی نقل شده است.[1] از موسی بن جعفر(علیه السلام) در ضمن سفارشاتی به یکی از فرزندانش می فرماید: و ایّاک و المزاح فانّه یُذهب بنور ایمانک و یستخف مروّتک؛[2] بپرهیز از مزاح؛ زیرا موجب از بین رفتن نور ایمان و کم شدن مروّت (وقار) تو می شود. ظاهراً منظور حضرت(علیه السلام) همان شوخی بی جا و زیادی است که موجب صفت بد دیگر می شود. در زهرالربیع[3] نقل است که: پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) با امیرالمؤمنین خرما می خوردند و حضرت رسول هسته های خرما را نزد امیرالمؤمنین می گذاشت، بعد می فرمود: یا علی انک لاکول شما زیاد می خورید. عرض کرد: انّ الاکول من اکل التمرمع النواة پرخور کسی است که خرما را با هسته بخورد. و در جامع السعادات[4] آمده است: پیرزنی از حضرت درخواست نمود که ایشان دعا کند که او به بهشت برود. حضرت فرمود: پیرزن به بهشت نمی رود، پیرزن گریه کرد. حضرت فرمود: جوان می شود و بعد به بهشت می رود. دیگر این که: زنی خدمت حضرت عرض کرد: شوهرم شما را دعوت نموده است. حضرت فرمود: شوهر تو همان کسی است که در چشمش سفیدی است. زن گفت: نه به خدا در چشمش سفیدی نیست. فرمود: همه کس در چشمش سفیدی هست. ناگفته نماند که خنده به صورت قهقهه مذموم است، ولی تبسّم (بی صدا) محمود است. پی نوشتها: [1]. جامع السعادات، ج 2، ص 224، و وسائل، الباب احکام العشرة. [2]. تحف العقول، ص 432. [3]. ص 7. [4]. ج 2، ص 224. منبع: دروس اخلاق اسلامی، سید محمد علی جزایری (آل غفور)، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
افراط در مزاح و شوخی نمودن به صورتی که باعث سبکی و از بین رفتن وقار انسان شود مذموم است، چون شاید منجر به آزردن برادر مؤمن و یا غیبت و دروغ شود، ولی اگر به حدّ متعارف باشد و تولید مفسده نکند، مذموم نیست، بلکه از حضرت رسول اکرم(صلی الله علیه وآله)و امیرالمؤمنین(علیه السلام) مزاح هایی نقل شده است.[1] از موسی بن جعفر(علیه السلام) در ضمن سفارشاتی به یکی از فرزندانش می فرماید:
و ایّاک و المزاح فانّه یُذهب بنور ایمانک و یستخف مروّتک؛[2] بپرهیز از مزاح؛ زیرا موجب از بین رفتن نور ایمان و کم شدن مروّت (وقار) تو می شود.
ظاهراً منظور حضرت(علیه السلام) همان شوخی بی جا و زیادی است که موجب صفت بد دیگر می شود. در زهرالربیع[3] نقل است که:
پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله) با امیرالمؤمنین خرما می خوردند و حضرت رسول هسته های خرما را نزد امیرالمؤمنین می گذاشت، بعد می فرمود: یا علی انک لاکول شما زیاد می خورید. عرض کرد: انّ الاکول من اکل التمرمع النواة پرخور کسی است که خرما را با هسته بخورد.
و در جامع السعادات[4] آمده است:
پیرزنی از حضرت درخواست نمود که ایشان دعا کند که او به بهشت برود. حضرت فرمود: پیرزن به بهشت نمی رود، پیرزن گریه کرد. حضرت فرمود: جوان می شود و بعد به بهشت می رود.
دیگر این که:
زنی خدمت حضرت عرض کرد: شوهرم شما را دعوت نموده است. حضرت فرمود: شوهر تو همان کسی است که در چشمش سفیدی است. زن گفت: نه به خدا در چشمش سفیدی نیست. فرمود: همه کس در چشمش سفیدی هست.
ناگفته نماند که خنده به صورت قهقهه مذموم است، ولی تبسّم (بی صدا) محمود است.
پی نوشتها:
[1]. جامع السعادات، ج 2، ص 224، و وسائل، الباب احکام العشرة.
[2]. تحف العقول، ص 432.
[3]. ص 7.
[4]. ج 2، ص 224.
منبع: دروس اخلاق اسلامی، سید محمد علی جزایری (آل غفور)، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر خانمی با همسر خود در ماه مبارک رمضان شوخی و مزاح کند بعداً ترشّحی در خود ببیند، وظیفه چیست؟
- [آیت الله بهجت] 1) اینجانب کارگرهای متعدّدی داشتم. دو نفر از آنان، هنگام کار با هم مزاح و شوخی می کردند تا کم کم منجرّ به نزاع شد. یکی از آن دو با زدن مشت، چشم کارگر دیگر را از حدقه درآورد. آیا اینجانب (صاحب کار) با این که دنبال کارگر رفتم و او را به کار دعوت کردم و در حین مزاح و نزاع تماشا می کردم و تا حدّی مشوّق مزاح و نزاع آن ها بودم، مسؤول شرعی هستم و دیه و غرامتی به ذمّه ام تعلّق می گیرد؟
- [سایر] باسلام آیا این روایت صحت دارد که پیامبر (ص)درحالیکه در کنار امیرالمومنین (ع)بودندومشغول خوردن خرما،درحالیکه پیامبر هسته های خرماراداخل ظرف امام میانداخته وبه مزاح به ایشان می گوید که این همه هسته که در ظرف توست نشاندهنده خوردن زیاده ازحدتوست یا علی وامام هم جوابشان رامیدهندوقریب به همین مضامین،آیاروایت صحت داردواگرچنانچه صحت داردآیا این خود دروغ گفتن نیست درحالیکه گفته شده که دروغ گفتن شوخی وغیر شوخی نداردلطفا راهنمایی کنید باتشکر
- [آیت الله بهجت] در برخی مزاح ها، برخی از اقوام و طوایف مثل ترک ها، عرب ها و... مورد استهزا قرار می گیرند، چنین مزاح هایی عناوینی هم چون: غیبت، دروغ، استهزاء حرام یا... پیدا می کند؟
- [سایر] تعصب داشتن در چه چیزهایی پسندیده است؟
- [سایر] افراط و تفریط در شهوت جنسی چه پیامدهایی دارد؟
- [سایر] چگونه میتوان اخلاق پسندیده را درخود تداوم بخشید؟
- [سایر] گرد آوردن مال حلال به چه نیتی پسندیده است؟
- [سایر] آیا بسته شدن بخت امری خرافی است یا چنین امری امکان پذیر است ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] طنز و نقد مذموم، از طنز و نقد و مزاح ممدوح، با چه معیاری جدا می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] : بردن بچّه به مسجد نه تنها مکروه نیست بلکه کاری پسندیده است. ولی مجانین را نباید به مسجد برد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط زیاد از حد در مسأله طهارت و نجاست از نظر شرع کار پسندیده ای نیست، بلکه اگر سبب وسواس گردد اشکال دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمد منی با کسی بازی و شوخی کند در صورتی که عادت نداشته باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج شود اگر چه اتفاقاً منی بیرون آید روزة او صحیح است . ولی اگر شوخی را ادامه دهد تا آنجا که نزدیک است منی خارج شود و خودداری نکند تا خارج گردد روزه اش باطل است . 4-دروغ بستن به خدا و پیغمبر (ص)
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار بدون قصد بیرون آوردن منی با کسی بازی و شوخی کند، در صورتی که عادت نداشته باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج شود، بلکه اطمینان داشته باشد که خارج نخواهد شد، اگرچه اتفاقا منی بیرون آید، روزه او صحیح است، ولی اگر شوخی را تا آنجا ادامه دهد که نزدیک باشد منی خارج شود و خودداری نکند تا خارج گردد، روزه او باطل است.
- [امام خمینی] اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی با کسی بازی و شوخی کند، در صورتی که عادت نداشته باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج شود، اگرچه اتفاقا منی بیرون آید، روزه او صحیح است. ولی اگر شوخی را ادامه دهد تا آن جا که نزدیک است منی خارج شود، و خودداری نکند تا خارج گردد، روزه اش باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی مثلاً با همسر خود بازی و شوخی کند در صورتی که عادت نداشته باشد که به این مقدار بازی و شوخی منی از او خارج شود ولی اتّفاقاً منی بیرون آید روزه اش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] نسبت دادن دروغ به خدا و معصومان علیهمالسلام از روی شوخی، به نحوی که به هیچ وجه معنای آن را قصد نکند و شوخی بودن آن برای شنونده و گوینده معلوم باشد، هر چند بیادبی است ولی روزه را باطل نمیکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار بدون قصد بیرون آمدن منی با کسی بازی و شوخی کند در صورتی که عادت نداشته باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج شود گرچه اتفاقاً منی بیرون آید روزه او صحیح است. 6 - باقی ماندن بر جنابت تا اذان صبح:
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی با کسی بازی و شوخی کند اگر مطمئن باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج نمی شود اگرچه اتفاقاً منی بیرون آید روزه او صحیح است و در غیر این صورت روزه او باطل است. 4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر