امام صادق علیه‌السلام : اِحذَرُوا علی شَبابِکُمُ الغُلاةَ لایُفسِدُونَهُم؛ فإنَّ الغُلاةَ شَرُّ خَلقِ اللّه ، یُصَغِّرُونَ عَظَمَةَ اللّه ، ویَدَّعُونَ الرُّبوبِیَّةَ لِعِبادِ اللّه ، واللّه إنَّ الغُلاةَ شَرٌّ مِن الیَهودِ والنَّصاری والَمجوسِ والذینَ أشرَکُوا ، ثُمّ قالَ : إلَینا یَرجِعُ الغالی فلا نَقبَلُهُ ، وبنا یَلحَقُ المُقَصِّرُ فَنَقبَلُهُ ، فقیلَ لَهُ : کیفَ ذلکَ یا بنَ رسولِ اللّه ؟ قالَ : لأنَّ الغالِیَ قدِ اعتادَ تَرکَ الصَّلاةِ والزکاةِ والصیامِ والحَجِّ فلا یَقدِرُ علی تَرکِ عادَتِهِ وعلَی الرُّجوعِ إلی طاعَةِ اللّه عز و جل أبَدا ، وإنّ المُقَصِّرَ إذا عَرَفَ عَمِلَ وأطاعَ . به هوش باشید که غُلات ، جوانان شما را فاسد نکنند زیرا غُلات بدترین خَلق خدا هستند . عظمت خدا را پایین می‌آورند و برای بندگان خدا ادعای ربوبیّت می‌کنند . به خدا قسم که غُلات از یهود و نصارا و مجوس و مشرکان بدترند . حضرت سپس فرمود : غالی و افراط کننده به سوی ما برمی‌گردد ، ولی ما او را نمی‌پذیریم و تفریط کننده به ما می‌پیوندد و ما او را می‌پذیریم . عرض شد : علّت چیست ، یابن رسول اللّه‌ ؟ فرمود : چون فرد غلو کننده به ترک نماز و زکات و روزه و حجّ عادت کرده و هرگز قادر نیست از عادت خود دست بردارد و به طاعت خداوند عز و جل روی آورد ، امّا تفریط کننده وقتی حقیقت را بشناسد ، به عبادات عمل می‌کند و از خدا فرمان می‌برد . أمالی الطوسیّ : 650 / 1349 منتخب میزان الحکمة : 432
غلو کنندگان چگونه مردمی هستند؟
امام صادق علیهالسلام :
اِحذَرُوا علی شَبابِکُمُ الغُلاةَ لایُفسِدُونَهُم؛ فإنَّ الغُلاةَ شَرُّ خَلقِ اللّه ، یُصَغِّرُونَ عَظَمَةَ اللّه ، ویَدَّعُونَ الرُّبوبِیَّةَ لِعِبادِ اللّه ، واللّه إنَّ الغُلاةَ شَرٌّ مِن الیَهودِ والنَّصاری والَمجوسِ والذینَ أشرَکُوا ، ثُمّ قالَ : إلَینا یَرجِعُ الغالی فلا نَقبَلُهُ ، وبنا یَلحَقُ المُقَصِّرُ فَنَقبَلُهُ ، فقیلَ لَهُ : کیفَ ذلکَ یا بنَ رسولِ اللّه ؟ قالَ : لأنَّ الغالِیَ قدِ اعتادَ تَرکَ الصَّلاةِ والزکاةِ والصیامِ والحَجِّ فلا یَقدِرُ علی تَرکِ عادَتِهِ وعلَی الرُّجوعِ إلی طاعَةِ اللّه عز و جل أبَدا ، وإنّ المُقَصِّرَ إذا عَرَفَ عَمِلَ وأطاعَ .
به هوش باشید که غُلات ، جوانان شما را فاسد نکنند زیرا غُلات بدترین خَلق خدا هستند . عظمت خدا را پایین میآورند و برای بندگان خدا ادعای ربوبیّت میکنند . به خدا قسم که غُلات از یهود و نصارا و مجوس و مشرکان بدترند . حضرت سپس فرمود : غالی و افراط کننده به سوی ما برمیگردد ، ولی ما او را نمیپذیریم و تفریط کننده به ما میپیوندد و ما او را میپذیریم . عرض شد : علّت چیست ، یابن رسول اللّه ؟ فرمود : چون فرد غلو کننده به ترک نماز و زکات و روزه و حجّ عادت کرده و هرگز قادر نیست از عادت خود دست بردارد و به طاعت خداوند عز و جل روی آورد ، امّا تفریط کننده وقتی حقیقت را بشناسد ، به عبادات عمل میکند و از خدا فرمان میبرد .
أمالی الطوسیّ : 650 / 1349 منتخب میزان الحکمة : 432
- [سایر] اگر در مورد غلو کمی توضیح بدهید چه موقع میشود که انسان غلو می کند و از کجا بفهیم که داریم غلو میکنیم؟
- [سایر] غلو در مداحی از نظر فقهی چه حکمی دارد؟
- [سایر] غلو کننده در دین، از چه چیزی محروم می شود؟
- [سایر] غلو درباره امیر المؤمنین علی علیه السلام چه پیامدی دارد؟
- [سایر] عاشقان عبادت چگونه مردمی هستند؟
- [سایر] چگونه در مورد اهل بیت علیهم السلام معتقد باشیم تا به غلو نگراییم؟
- [سایر] غلو کنندگاه درباره ی امیر المؤمنین علیه السلام، از مصادیق کدام گروهها هستند؟
- [سایر] نظر شما در مورد کتاب (غلو) اثر آقای صالحی نجف آبادی چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا غلوْ سهم، یا سهمین برای فحص موضوعیّت دارد، یا طریقیّت؟
- [سایر] چرا از یک انقلاب مردمی، حکومت پهلوی سربرآورد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جعل قوانین خلاف شرع و اجبار مردم بر عمل به آن و کمک به اجرا کنندگان این قوانین، حرام است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه معدن از معادن عظیمه و در اراضی مباح یا ملکی باشد، حاکم شرع (مجتهد عادل) حق دارد بر اخراج و صرف آن در مصارف مسلمین نظارت کند در این صورت استخراج کنندگان باید نظر حاکم شرع را رعایت کنند.
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص یا مؤسّسهای مسابقهای برگزار کند و برای این منظور به عنوان شرکت در مسابقه مبلغی به عنوان هبه از افراد دریافت نماید مانعی ندارد، چنانکه جوایزی که به شرکت کنندگان به قید قرعه میدهد هبه است و مانعی ندارد.
- [آیت الله سبحانی] جوایزی که به پس اندازها تعلّق می گیرد اگر قراردادی میان پس انداز کننده و بانک یا صندوق نباشد حلال است و با گذشتن سال خمس آن واجب می شود، این در صورتی است که پس انداز کننده خود را طلبکار جایزه نداند، بلکه پس انداز گیرنده شخصاً برای تشویق پس انداز کنندگان جوایزی می دهد. 2 معدن
- [آیت الله مکارم شیرازی] جوایزی که به پس اندازها تعلق می گیرد اگر قراردادی میان پس انداز کننده و پس انداز گیرنده نباشد حلال است و بنابر احتیاط واجب با گذشتن سال خمس آن واجب می شود، این در صورتی است که پس انداز کننده خود را طلبکار جایزه نداند، بلکه پس انداز گیرنده شخصاً برای تشویق پس انداز کنندگان جوایزی می دهد.
- [آیت الله اردبیلی] پوشیدن لباس مخصوص کفار و یا آویختن صلیب و مانند آن و نیز لباسی که ترویج کننده یک نوع فرهنگ یا اندیشه ضد اخلاقی و یا بیبندوباری باشد، جایز نیست و تولید کنندگان و فروشندگان لباس نیز باید از تولید و فروش چنین پوشاکی پرهیز کنند.
- [آیت الله جوادی آملی] .تصرف در ملک ی که حقّ خدا یا خلق به آن تعلّق دارد، بدون ادای آن حق، حرام و نماز در آن باطل است ; خواه مالک آن مِلک زنده باشد و یا مّرده, بنابراین کسی که خمس یا زکات مال خود را نداده و درگذشته، پیش از ادای حقوق یاد شده نمی توان در مال او نماز خواند , مگر آنکه کسی ادای آن ر ا به عهده بگیرد یا بدون مسامحه در صدد اَ دای آن باشد . سایر حقوق و دیون مردمی نیز به همین صورت است. البته در صورت رضایت طلبکاران، تصرّف و اقامه نماز در آن, اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مؤسسات و جمعیت هایی که در زمان ما تشکیل می دهند و به ثبت می رسانند و دارای شخصیت حقوقی است می توان چیزی را به آن تملیک کرد و در این صورت باید مطابق اساسنامه مصرف شود، اموال این گونه مؤسسات در بعضی از جهات شبیه وقف است، ولی وقف نیست، بلکه ملک آن مؤسسه است و هرگاه کسی از مؤسسین یا اداره کنندگان از دنیا بروند چیزی به وارث آنها نمی رسد، مگراین که در اساسنامه ذکر شده باشد. آنچه در بالا گفته شد در مورد مؤسساتی که طبق موازین عقلاء تشکیل شده، ولی هنوز به ثبت قانونی نرسیده، نیز جاری است.
- [آیت الله علوی گرگانی] سفتههایی را که میفروشند دولت قانونی وضع کرده که به موجب آن قانون اگر سفته دهنده در سررسید سفته وجه را نپردازد، بانکها یاخریدارهایدیگر این اختیار را دارند که به هر کدام از فروشنده یا امضأ کنندگان سفته مراجعه نموده ووجه سفته را از او مطالبه وسفته را باو در مقابل معادل وجه سفته بدون کسر واگذار نمایند، وفروشنده یا امضأ کنندگان هم ملزمند که در صورت مطالبه بانک یا خریدار دیگر، وجه را بپردازند و این الزام و التزام را همه یا اغلب آنهایی که سفته میدهند و یا امضأ میکنند میدانند ومعاملات سفته وبنایعمل روی این شرط که او را شرط ضمنی گویند بوده پس بنابر این سفتههاییکه روی این شرط عمل میشود نسبت بکسانی که این الزام را میدانند شرط ضمنی ولازم المراعاْ است واین شرط نظیر شرط ثبت معاملات غیر منقول است که دولت هر معامله غیر منقولی را که به ثبت نرسد قابل اجرأ نمیداند، وهمه مردم در خرید وفروش بثبت دادن ملزم میباشند چنانکه هیچکس از ثبت دادن امتناع نباید بنماید، چون بنای عمل به آن شرط است وچنانکه گذشت این گونه شرطها را که عمل روی او انجام میشود شرط ضمنی گویند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اول ماه به چند چیز ثابت می شود اول ان که خود انسان ماه را ببیند دوم عده ای که از گفته انان یقین یا اطمینان پیدا می شود بگویند ماه را دیده ایم و همچنین است هر چیزی که به واسطه ان یقین یا اطمینان پیدا شود سوم دو مرد عادل بگویند که در یک شب ماه را دیده ایم ولی اگر صفت ماه را بر خلاف یکدیگر بگویند اول ماه ثابت نمی شود و همچنین اگر قابل تصدیق نباشند مثل این که اسمان صاف باشد و عده استهلال کنندگان زیاد باشند و غیر از این دو دیگران هر چه دقت کنند نبینند چهارم سی روز از اول ماه شعبان بگذرد که به واسطه ان اول ماه رمضان ثابت می شود و سی روز از اول ماه رمضان بگذرد که به واسطه ان اول ماه شوال ثابت می شود