پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : أربَی الرِّبا الکذبُ . بدترین ربا ، دروغ است . بحار الأنوار : 72 / 263 / 47 ******* پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : إنّ الکذبَ بابٌ مِن أبوابِ‌النِّفاقِ . دروغ ، دری از درهای نفاق است . کنز العمّال : 8212 ******* امام علی علیه‌السلام : شَرُّ القَولِ الکذبُ . بدترین سخن ، دروغ است . نهج البلاغة : الخطبة 84 ******* امام علی علیه‌السلام : لا سُوءَ أسوَأُ مِن الکذبِ . هیچ بدیی بدتر از دروغ نیست . بحار الأنوار : 72 / 259 / 23 ******* امام باقر علیه‌السلام : إنّ الکذبَ هُو خَرابُ الإیمانِ . براستی که دروغ ویران کننده ایمان است . بحار الأنوار : 72 / 247 / 8 ******* امام عسکری علیه‌السلام : جُعِلَتِ الخَبائثُ فی بَیتٍ وجُعِلَ مِفتاحُهُ الکذبَ . (همه) پلیدیها در یک‌خانه نهاده شده و کلید آن ، دروغ قرار داده شده‌است . الدرّة الباهرة : 43 منتخب میزان الحکمة : 486
دروغ گفتن چه جایگاهی دارد؟
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
أربَی الرِّبا الکذبُ .
بدترین ربا ، دروغ است .
بحار الأنوار : 72 / 263 / 47
*******
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
إنّ الکذبَ بابٌ مِن أبوابِالنِّفاقِ .
دروغ ، دری از درهای نفاق است .
کنز العمّال : 8212
*******
امام علی علیهالسلام :
شَرُّ القَولِ الکذبُ .
بدترین سخن ، دروغ است .
نهج البلاغة : الخطبة 84
*******
امام علی علیهالسلام :
لا سُوءَ أسوَأُ مِن الکذبِ .
هیچ بدیی بدتر از دروغ نیست .
بحار الأنوار : 72 / 259 / 23
*******
امام باقر علیهالسلام :
إنّ الکذبَ هُو خَرابُ الإیمانِ .
براستی که دروغ ویران کننده ایمان است .
بحار الأنوار : 72 / 247 / 8
*******
امام عسکری علیهالسلام :
جُعِلَتِ الخَبائثُ فی بَیتٍ وجُعِلَ مِفتاحُهُ الکذبَ .
(همه) پلیدیها در یکخانه نهاده شده و کلید آن ، دروغ قرار داده شدهاست .
الدرّة الباهرة : 43 منتخب میزان الحکمة : 486
- [سایر] جهنم چگونه جایگاهی است؟
- [سایر] خیانت چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] دانشمندان، از چه جایگاهی برخوردارند؟
- [سایر] همسر شایسته چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] همسر ناشایست چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] خود پسندی چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] هوا پرستان چه جایگاهی دارند؟
- [سایر] نماز چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] علم چه جایگاهی دارد؟
- [سایر] طمع چه جایگاهی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر حفظ امانت متوقف بر آن باشد که دروغ بگوید، پس اگر میتواند، باید توریه کند، و اگر نمیتواند، واجب است دروغ بگوید تا امانت حفظ شود و اگر دروغ نگفت و امانت محفوظ نماند ضامن است، بلکه اگر قسم دروغ لازم شد، واجب است قسم بخورد، وگرنه ضامن است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار با گفتن یا با نوشتن یا با اشاره و مانند آنها به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و جانشینان آن حضرت علیهمالسلام عمدا نسبت دروغ بدهد، اگرچه فورا بگوید: (دروغ گفتم) یا توبه کند، روزه او بنابر احتیاط واجب باطل است و اگر دروغ بستن به حضرت زهرا علیهاالسلام و سایر پیامبران و جانشینان آنان علیهمالسلام موجب دروغ بستن به خدا یا پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام گردد نیز همین حکم را دارند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره ومانند اینها به خدا وپیغمبران وجانشینان پیغمبران عمداً نسبت دروغ بدهد، اگرچه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند، روزه او باطل است و احتیاط واجب آن است که به حضرت زهرأ3 هم نسبت دروغ ندهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبران و جانشینان پیغمبران عمدا نسبتی را بدهد که دروغ است - اگرچه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند - روزه او باطل است و احتیاط واجب آن است که به حضرت زهرا (س) هم به دروغ نسبتی ندهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها، به خدا و پیغمبران و جانشینان پیغمبران عمداً نسبت دروغ بدهد، اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند، روزهی او باطل است و احتیاط واجب آن است که به حضرت زهرا عَلَیْهاالسَّلَام هم نسبت دروغ ندهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر و جانشینان آن حضرت عمداً نسبت دروغ بدهد. اگرچه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند; بنابر احتیاط واجب روزه او باطل است. و احتیاط واجب آن است که اگر دروغ بر حضرت زهرا(علیها السلام) و سایر پیغمبران و جانشینان آنان بازگشت به دروغ بر خدا و رسول و ائمه(علیهم السلام)باشد، در این حکم با آنها فرقی ندارند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بداند دروغ بستن به خدا وپیغمبر روزه را باطل میکند وچیزیرا که میداند دروغ است به آنان نسبت دهد و بعداً بفهمد آنچه را که گفته راست بوده، روزه آن روز را تمام کند و احتیاطاً قضا نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .سوگند یاد کردن در داد و ستد اگر دروغ باشد , گذشته از حرام بودن، اهانت دینی محسوب میشود و اگر راست باشد, کراهت دارد, البته دروغ بودن سوگند به لحاظ گزارشِ همراه آن است
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بداند دروغ بستن به خدا و پیغمبر روزه را باطل می کند و چیزی را که می داند دروغ است بآنان نسبت دهد، و بعداً بفهمد آنچه را که گفته راست بوده روزه اش صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبران و ائمه علیهم السلام عمداً نسبت دروغ بدهد، اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است؛ و بنابر احتیاط واجب نسبت دروغ به حضرت زهراء علیهاالسلام و به جانشینان پیغمبران گذشته هم همین حکم را دارد.