پاسخ به سؤال، با طرح دیدگاه فلسفی سه مکتب مشّا، اشراق، حکمت متعالیه، و دیدگاه کلامی و عرفانی روشن‌تر خواهد شد. گسترۀ بحث در آثار اندیشمندان، متضمن مباحثی چون امکان، ثبوت، اثبات و چگونگی وقوع معاد به صورت جسمانی، نفسانی یا هر دو است. بدین منظور، بخش‌های اصلی پاسخ را سرفصل های زیر تشکیل می دهد: الف. مفهوم معاد، ب. امکان و وقوع معاد، ج. ادعاها و توصیفات، د. اثبات معاد، الف. مفاهیمی چون: 1. بازگشت به موطن اصلی؛ 2. مرگ بعد از زندگی و زندگی بعد از مرگ؛ 3. ایجاد عالمی دیگر مثل دنیا و اجتماع همۀ انسان ها؛ 4. بازگشت نفس به مبدأ؛ 5. انتقال روح از عالم شهادت به عالم غیب؛ 6. جمع نفوس جزئی به سوی نفس کلی؛ 7. قیامت یا به پاخاستن مردم از قبر؛ ب. ابتدا باید امکان معاد و سپس وقوع آن اثبات گردد. امکان آن از وجود دنیا، قابل ادراک است. ج. بسیاری از حکما و عرفا و متکلمان، معتقد به معاد جسمانی و روحانی هستند، اما در چگونگی بازگشت جسم اختلاف دارند، به این که بدن اخروی و عقلی خاص هر انسان و یا بدن دنیایی و یا بدن برزخی و یا...، بازگشت می‌نماید. د. 1. دلایل عقلی قرآنی معاد، عبارت اند از: عالم آخرت لازمۀ هدفداری دنیا، برپایی عدل و رسیدن انسان به کمال است. خدایی که بار اول انسان را خلق کرد و بذر را در زمین می‌رویاند، بر معاد انسان نیز توانا است. 2. دلایل عقلی آن هم مانند؛ به خاطر واحد بودن نفس هر انسانی، تغییر خصوصیات بدن مّضرّ به معاد نیست. خیرات و کمالات عقلی، هنگام وابستگی نفس به بدن حاصل نمی‌شود، و با تحقق معاد، چنین کمالاتی به دست خواهد آمد. مرگ بدن، به خاطر توجه نفس به عالم دیگر است و این به معنای بازگشت به موطن و جایگاه ابدی است. لازمۀ "خلقت" انسان، انتقال او به عالمی کامل‌تر است. بازگشت نفس به مبدأ، مقتضای لفظ "معاد" است. شوق نفس به مبدأ، بیش از شوق به جسم است و بالاترین لذّت آن مشاهدۀ واقعیات است. معاد تجلّی گاه بعضی اسمای الاهی مثل معید، محیی، حاشر، باعث و... است. 3. دلایل فطری؛ تمامی اصول و فروع دین و از جمله معاد، فطری است. میل به جاودانگی فطری است و با معاد، محقق می‌شود. غایت انسان، لذّات مادی نیست. ترس از مرگ و لوازم آن، نشانه‌ای بر فطری بودن میل به بقاست. منبع: http://farsi.islamquest.net
پاسخ به سؤال، با طرح دیدگاه فلسفی سه مکتب مشّا، اشراق، حکمت متعالیه، و دیدگاه کلامی و عرفانی روشنتر خواهد شد. گسترۀ بحث در آثار اندیشمندان، متضمن مباحثی چون امکان، ثبوت، اثبات و چگونگی وقوع معاد به صورت جسمانی، نفسانی یا هر دو است. بدین منظور، بخشهای اصلی پاسخ را سرفصل های زیر تشکیل می دهد: الف. مفهوم معاد، ب. امکان و وقوع معاد، ج. ادعاها و توصیفات، د. اثبات معاد،
الف. مفاهیمی چون: 1. بازگشت به موطن اصلی؛ 2. مرگ بعد از زندگی و زندگی بعد از مرگ؛ 3. ایجاد عالمی دیگر مثل دنیا و اجتماع همۀ انسان ها؛ 4. بازگشت نفس به مبدأ؛ 5. انتقال روح از عالم شهادت به عالم غیب؛ 6. جمع نفوس جزئی به سوی نفس کلی؛ 7. قیامت یا به پاخاستن مردم از قبر؛
ب. ابتدا باید امکان معاد و سپس وقوع آن اثبات گردد. امکان آن از وجود دنیا، قابل ادراک است.
ج. بسیاری از حکما و عرفا و متکلمان، معتقد به معاد جسمانی و روحانی هستند، اما در چگونگی بازگشت جسم اختلاف دارند، به این که بدن اخروی و عقلی خاص هر انسان و یا بدن دنیایی و یا بدن برزخی و یا...، بازگشت مینماید.
د. 1. دلایل عقلی قرآنی معاد، عبارت اند از: عالم آخرت لازمۀ هدفداری دنیا، برپایی عدل و رسیدن انسان به کمال است. خدایی که بار اول انسان را خلق کرد و بذر را در زمین میرویاند، بر معاد انسان نیز توانا است.
2. دلایل عقلی آن هم مانند؛ به خاطر واحد بودن نفس هر انسانی، تغییر خصوصیات بدن مّضرّ به معاد نیست. خیرات و کمالات عقلی، هنگام وابستگی نفس به بدن حاصل نمیشود، و با تحقق معاد، چنین کمالاتی به دست خواهد آمد. مرگ بدن، به خاطر توجه نفس به عالم دیگر است و این به معنای بازگشت به موطن و جایگاه ابدی است. لازمۀ "خلقت" انسان، انتقال او به عالمی کاملتر است. بازگشت نفس به مبدأ، مقتضای لفظ "معاد" است. شوق نفس به مبدأ، بیش از شوق به جسم است و بالاترین لذّت آن مشاهدۀ واقعیات است. معاد تجلّی گاه بعضی اسمای الاهی مثل معید، محیی، حاشر، باعث و... است.
3. دلایل فطری؛ تمامی اصول و فروع دین و از جمله معاد، فطری است. میل به جاودانگی فطری است و با معاد، محقق میشود.
غایت انسان، لذّات مادی نیست. ترس از مرگ و لوازم آن، نشانهای بر فطری بودن میل به بقاست.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] دلایل عقلی و فطری معاد را به تفصیل بنویسید و به کتابهای مهم در اینباره اشاره کنید.
- [سایر] در اثبات معاد چه دلایل عقلی وجود دارد؟
- [سایر] دلایل عقلی عصمت چیست؟
- [سایر] شواهد ودلایل عقلی معاد جسمانی چیست؟
- [آیت الله سیستانی] دلایل عقلی برای اصول دین؟
- [سایر] آیا معاد جسمانی و روحانی دلیل عقلی دارد یا خیر؟
- [سایر] لطفاً چند حدیث که در آنها به اهمیت تاریخ و تاریخ نویسی اشاره شده است را به همراه متن عربی حدیث و منبع (کتاب) آن احادیث بنویسید.
- [سایر] دلایل عقلی بر ضرورت امامت کدامند؟
- [سایر] دلایل عقلی بر ولایت فقیه کدام است ؟
- [سایر] یکی از دلایل منکران معاد شبهه اعاده معدوم است، اعاده معدوم و رابطه آن با معاد چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست بدن مرده مسلمان را تشریح کردن و اگر تشریح کنند، بر گردن تشریح کننده دیه لازم میشود به طوری که تفصیل آن را در کتاب دیات بیان کردهایم.
- [آیت الله خوئی] جایز نیست بدن مرد مسلمان را تشریح کردن، و اگر تشریح کنند بر گردن تشریح کننده دیه لازم میشود به طوری که تفصیل آن را در کتاب دیات بیان کردهایم.
- [آیت الله اردبیلی] (شرکت) یعنی مشارکت در اموال که به صرف مخلوط شدن دو مال با یکدیگر حاصل میشود و احتیاجی به صیغه ندارد و اگر بخواهند که هر دو بتوانند در مال تصرّف کنند، به صرف اجازه جواز حاصل میشود و اگر صیغه بخوانند و عقد شرکت منظور باشد، اختلاط و امتزاج لازم نیست. تفصیل مسأله را در کتاب (فقه الشرکه) آوردهایم.
- [امام خمینی] اگر زن بعد از عقد بفهمد که شوهر او دیوانه است یا آلت مردی ندارد یا عنین است و نمی تواند وطی و نزدیکی نماید یا تخمهای او را کشیده اند می تواند عقد را به هم بزند. و تفصیل این مساله و مساله سابق در کتاب تحریر الوسیله ضبط شده است.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که میخواهند او را طلاق دهند، باید دارای دو شرط باشد: اوّل:هنگام طلاق از خون حیض و خون نفاس پاک باشد گرچه غسل نکرده باشد. دوم:در پاکیِ پس از حیض و نفاس، شوهر او با وی آمیزش نکرده باشد و تفصیل این =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، کتاب الطلاق، باب 1 از (أبواب مقدّماته و شرائطه)،ح1،ج22،ص7. دو شرط در مسائل آینده بیان میشود.
- [آیت الله اردبیلی] از جمله مستحبّات مؤکّد که در روایات از آن به (حجّ اصغر) تعبیر شده (عمره مفرده) است؛ بلکه کسی که استطاعت برای حج را ندارد، ولی میتواند عمره مفرده به جا آورد، بنابر احتیاط واجب باید آن را به جا آورد و در همه اوقات سال میتوان آن را بجا آورد، ولی در یک ماه قمری بیش از یک عمره مفرده نمیتوان به نیت یک نفر انجام داد و نسبت به عمره ماه رجب تأکید بسیار شده است. واجبات عمره مفرده که باید در آنها قصد قربت داشته باشد عبارت از هفت مورد زیر است: (اِحرام)، (طواف خانه خدا)، (نماز طواف)، (سعی بین صفا و مروه)، (تراشیدن سر یا تقصیر)، (طواف نساء) و (نماز طواف نساء). =============================================================================== تفصیل و احکام هر یک از موارد و احکام حجّ و عمره در کتاب (مناسک حجّ و عمره) بیان شده است، و باید بدانجا مراجعه شود.
- [آیت الله خوئی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا معاد است، یا برای خدا شریک قرار میدهد، و همچنین غلاة (یعنی آنهایی که یکی از ائمه علیهم السلام را خدا خوانده یا بگویند خدا در او حلول کرده است) و خوارج و نواصب (یعنی آنهائی که با ائمه علیم السلام اظهار دشمنی مینمایند) نجساند، و همچنین است کسی که به نبوت یا یکی از ضروری دین یعنی چیزی را که مثل نماز و روزه مسلمانان جزو دین اسلام میدانند چنانچه بداند آن چیز ضروری دین است منکر شود. و أما اهل کتاب (یعنی یهود و نصاری) که پیغمبری حضرت خاتم الانبیاء محمد بن عبدالله (صلی الله علیه و آله و سلم) را قبول ندارند نیز بنابر مشهور نجس میباشند. و این قول موافق احتیاط است، پس اجتناب از آنها نیز لازم است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء صلی الله علیه واله وسلم یا معاد است یا شاک در خدا و رسول است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا در و حدانیت خدا شک دارد نجس است و همچنین است خوارج یعنی کسانی که بر امام معصوم علیه السلام خروج کنند و غلات یعنی انهایی که قایل به خدایی یکی از ایمه علیهم السلام می باشند یا بگویند خدا در او حلول کرده است و نواصب یعنی کسانی که دشمن یکی از ایمه علیهم السلام یا حضرت فاطمه زهراء علیها السلام باشند و کسی که یکی از ضروریات دین را مثل نماز و روزه با علم به این که ضروری دین است منکر شود و اما اهل کتاب یعنی یهود و نصاری اقوی طهارت انها است هر چند احوط اجتناب است
- [آیت الله نوری همدانی] شایسته است امام خطیب در خطبة نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تَذکّر دهد ومردم را در جریان مسائل زیانبار و سودمند کشورهای اسلامی وغیر اسلامی قرار دهد ونیازهای مسلمین را در اَمر معاد ومعاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال وکیان مسلمین نقش مُهِمّی دارد گوشزد کند وکیفیّت روابط آنان را با سائر مِلَل بیان نماید ومردم را از دخالتهای دُوَل ستمگر و اِسْتعمارگر در امور سیاسی واقتصادی مسلمین که مُنْجَرْ به استعمارو استثمار آنها می شود بر حَذَرْ دارد . خلاصه نماز جمعه ودو خطبة آن ، نظیر حجّ ومراکز تجمّع آن ونماز های عید فطر وقربان وغیره ، از سنگرهای بزرگی است که مُتأسِّفانه مسلمانان از وظائف مُهمّ سیاسی خود در آن غافل مانده اند ، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند .اسلام دین سیاست ، آن هم در همة شئون آن است وکسی که در احکام قضائی ، سیاسی ، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تَأمّل کند مُتوجّه این معنی می شود .هر کس گمان کند دین از سیاست جدا است ، جاهلی است که نه اسلام را می شناسد ونه سیاست را.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شایسته است امامِ خطیب در خطبه نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تذکر دهد و مردم را در جریان مسائل زیان بار و سودمند کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار دهد و نیازهای مسلمین را در امر معاد و معاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال و کیان مسلمین نقش مهمی دارد گوشزد کند و کیفیت صحیح روابط آنان را با سایر ملل بیان نماید و مردم را از دخالتهای دول ستمگر و استعمارگر در امور سیاسی و اقتصادی مسلمین که منجر به استعمار و استثمار آنها می شود بر حذر دارد. خلاصه، نماز جمعه و دو خطبه آن نظیر حج و مراکز تجمع آن و نمازهای عید فطر و قربان و غیره از سنگرهای بزرگی است که متأسفانه کثیری از مسلمانان از وظائف مهم سیاسی خود در آن غافل مانده اند، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند. اسلام دین سیاست آنهم در همه شئون آن است وکسی که در احکام قضائی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تأمل کند متوجه این معنی می شود. هر کس گمان کنددین ازسیاست جدااست جاهلی است که نه اسلام رامی شناسد و نه سیاست را می داند.