گرچه از نظر شیعه، امامت منصبی است که از جانب حق تعالی عطا گردیده و به وسیله‌ی پیامبرش ابلاغ می‌شود؛ زیرا امام باید دارای مقام عصمت باشد و تنها خداوند و پیامبر اوست که می‌دانند چه کسی دارای مقام عصمت است و لیاقت مقام عظمای ولایت و امامت را دارد، ولی متوقف بودن آن منصب به حسب ظاهر بر قبول دعوت، عللی داشته که بعضاً بیان می‌شود: 1. پیامبر (ص) این کار را انجام دادند تا برای مردم اتمام حجّتی باشد و در آینده نگویند چرا ما و یا دیگری را انتخاب ننمودی و چون افراد حاضر در جلسه- غیر از علی (ع)- با اختیار خود دعوت حضرت (ص) را اجابت نکردند، جای هیچ گونه اعتراض باقی نماند. 2. با این کار برتری و فضیلت حضرت علی (ع) بر دیگران ثابت شد و معلوم شد که در زمان تنهایی پیامبر (ص) و فشار و مخالفت دشمنان، چه کسی دارای چنین شجاعت و جسارتی است که به طور علنی و آشکار و بدون هیچ گونه واهمه و ترسی حمایت خود را از پیامبر الاهی ابراز می‌کند. 3. کار پیامبر (ص)، آماده نمودن جامعه برای دو کار بود تا در آینده و بعد از خود افرادی که دنبال حقیقت هستند دچار انحراف نشوند: یکی مسئله‌ی اصل امامت، به دلیل این که جامعه بدون امام و رهبر محکوم به نابودی و زوال است و دیگری زمینه سازی در خصوص پذیرش شخص علی (ع) بود. 4. برای امّت‌های آینده، علت انتخاب علی (ع) به جانشینی - با این که حضرت سنّ کمی داشتند - معلوم باشد؛ زیرا گرچه منصب امامت، منصبی الاهی است، اما لازم است علت قانع کننده‌ای وجود داشته باشد تا راه هر گونه بهانه برای سرپیچی و مخالفت بسته باشد. 5. این عمل با مختار بودن انسان در انجام تکلیف، سازگاری دارد. چنان که مذهب شیعه قایل به آن است. در این ماجرا، هم سران قریش با اختیار اجابت نکردند و هم علی (ع) با اختیار دعوت پیامبر (ص) را پذیرفت و گرچه از ابتدا در لوح محفوظ الاهی همه‌ی امور معلوم بوده، ولی این انسان است که با اختیار خود زمینه‌ی توفیقات الاهی و هدایت و اضلال را به وجود می‌آورد، چنان که آیات متعددی اشاره دارند که هدایت و اضلال به جهت کارهایی است که خود انسان انجام می‌دهد و زمینه‌ی آن را در خود ایجاد می‌کند. 6. جریان یوم الانذار نشان دهنده‌ی این است که جامعه ی اسلامی بر اساس آزادی و انتخاب خود اشخاص است و هیچ جَبْر و دیکتاتوری و تبعیضی وجود ندارد، بلکه این لیاقت اشخاص است که زمینه‌ی ایجاد قبول مسئولیت را باعث می‌شود که این لیاقت هم بر اساس معیارهای الاهی است و نه خویشاوندی و نسبت. منبع: http://farsi.islamquest.net
اگر وصی پیامبر (ص) از اوّل معلوم بود، چرا مسئله ی وصایت را پیامبر (ص) به مسئله ی اجابت دعوت، متوقف کرده است؟
گرچه از نظر شیعه، امامت منصبی است که از جانب حق تعالی عطا گردیده و به وسیلهی پیامبرش ابلاغ میشود؛ زیرا امام باید دارای مقام عصمت باشد و تنها خداوند و پیامبر اوست که میدانند چه کسی دارای مقام عصمت است و لیاقت مقام عظمای ولایت و امامت را دارد، ولی متوقف بودن آن منصب به حسب ظاهر بر قبول دعوت، عللی داشته که بعضاً بیان میشود:
1. پیامبر (ص) این کار را انجام دادند تا برای مردم اتمام حجّتی باشد و در آینده نگویند چرا ما و یا دیگری را انتخاب ننمودی و چون افراد حاضر در جلسه- غیر از علی (ع)- با اختیار خود دعوت حضرت (ص) را اجابت نکردند، جای هیچ گونه اعتراض باقی نماند.
2. با این کار برتری و فضیلت حضرت علی (ع) بر دیگران ثابت شد و معلوم شد که در زمان تنهایی پیامبر (ص) و فشار و مخالفت دشمنان، چه کسی دارای چنین شجاعت و جسارتی است که به طور علنی و آشکار و بدون هیچ گونه واهمه و ترسی حمایت خود را از پیامبر الاهی ابراز میکند.
3. کار پیامبر (ص)، آماده نمودن جامعه برای دو کار بود تا در آینده و بعد از خود افرادی که دنبال حقیقت هستند دچار انحراف نشوند: یکی مسئلهی اصل امامت، به دلیل این که جامعه بدون امام و رهبر محکوم به نابودی و زوال است و دیگری زمینه سازی در خصوص پذیرش شخص علی (ع) بود.
4. برای امّتهای آینده، علت انتخاب علی (ع) به جانشینی - با این که حضرت سنّ کمی داشتند - معلوم باشد؛ زیرا گرچه منصب امامت، منصبی الاهی است، اما لازم است علت قانع کنندهای وجود داشته باشد تا راه هر گونه بهانه برای سرپیچی و مخالفت بسته باشد.
5. این عمل با مختار بودن انسان در انجام تکلیف، سازگاری دارد. چنان که مذهب شیعه قایل به آن است. در این ماجرا، هم سران قریش با اختیار اجابت نکردند و هم علی (ع) با اختیار دعوت پیامبر (ص) را پذیرفت و گرچه از ابتدا در لوح محفوظ الاهی همهی امور معلوم بوده، ولی این انسان است که با اختیار خود زمینهی توفیقات الاهی و هدایت و اضلال را به وجود میآورد، چنان که آیات متعددی اشاره دارند که هدایت و اضلال به جهت کارهایی است که خود انسان انجام میدهد و زمینهی آن را در خود ایجاد میکند.
6. جریان یوم الانذار نشان دهندهی این است که جامعه ی اسلامی بر اساس آزادی و انتخاب خود اشخاص است و هیچ جَبْر و دیکتاتوری و تبعیضی وجود ندارد، بلکه این لیاقت اشخاص است که زمینهی ایجاد قبول مسئولیت را باعث میشود که این لیاقت هم بر اساس معیارهای الاهی است و نه خویشاوندی و نسبت.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] چرا شیعیان علی (ع) را وصی پیامبر (ص) میدانند؟
- [سایر] «ابولهب» که بود و چگونه در آغاز دعوت پیامبراکرم(ص) با او مبارزه می کرد و از دعوت پیامبر، جلوگیری می کرد؟
- [سایر] عقیده شیعه در مسئله خلافت و جانشینی بعد از پیامبر(ص) چیست، آیا آنان علی(ع) را خلیفه بلافصل پیامبر(ص) میدانند و خلفای دیگر را که صحابه پیامبر(ص) بودند قبول ندارند؟
- [سایر] پیامبر (ص) در خطبۀ غدیر چند مرتبه کلمات وصی و امام را در مورد حضرت علی (ع) ذکر فرمودند؟
- [سایر] پیامبر (ص) در خطبه غدیر چند مرتبه کلمات وصی و امام را در مورد حضرت علی (ع) ذکر فرمودند؟
- [سایر] چرا وقتی پیامبر دستور دادند که برای من قلم و کاغذ بیاورید تا برای شما چیزی بنویسم تا گمراه نشوید حضرت علی که تابع و همراه همیشه و یار پیامبر (ص) هستند این دستور را اجابت نکردند ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا وصی بعد از موت موصی، می تواند خود را عزل کند یا امر وصایت را به دیگری تفویض کند؟
- [آیت الله بهجت] شخصی وصیّت کرده و وصی خود را مادر بچّه ها و یکی از بچّه های صغیر خود قرار داده است، آیا این وصایت باطل است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی پسر دوم خود را وصی و پسر اول را که بزرگتر است ناظر در امر وصایت کرده است. چنانچه وصی برای انجام کارهای میت، از قبیل نماز و غیره تعلل و مسامحه کند، تکلیف ناظر چیست؟ آیا می تواند بدون اجازه وصی اقدام در کارهای میت کند، یا آنکه خود وصی باید انجام دهد؟ یا آنکه باید با اجازه حاکم شرع عمل کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دو نفر شریک بوده اند که یکی وصی دیگری بوده است. بعد از فوت شریک که وصی دیگری هم داشته است، شریک ادعا می کند بنابر وصایت سهم متوفی را خریده است. آیا این معامله صحیح است؟
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب هر یک از دو خطبه نماز جمعه باید مشتمل بر حمد و ثنای پروردگار، صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام ، دعوت مردم به پرهیزکاری و تقوا و نیز خواندن یک سوره کامل باشد و خطبه دوم باید علاوه بر آن مشتمل بر ذکر نام ائمه معصومین علیهمالسلام و طلب آمرزش برای مؤمنان باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی دو نفر را با هم وصی کند چنانچه یکی از ان دو بمیرد یا دیوانه شود حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معین می کند و اگر هر دو بمیرند یا دیوانه شوند حاکم شرع دو نفر دیگر را معین می کند ولی اگر یک نفر بتواند وصیت را عملی کند معین کردن دو نفر لازم نیست و همچنین است اگر یکی از ان دو یا هردو کافر شوند در صورتی که وصایت مستلزم ولایت باشد مانند قیمومت بر صغار
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز خواندن در مسافرخانه ها و حمامها و مانند آن برای مسافران و مشتریان که طبق متعارف وارد آنجا می شوند اشکال ندارد، ولی در اماکن خصوصی بدون اجازه مالک جایز نیست، مگر آن که اجازه تصرفی بدهد که معلوم شود برای نماز خواندن نیز راضی است مثل این که کسی را به ناهار یا شام یا استراحت دعوت کند که مسلماً برای نماز نیز رضایت دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر کسی دو نفر را وصی کند، که با هم به وصیت او عمل کنند، چنان چه یکی از آن دو بمیرد، یا دیوانه، یا کافر شود، حاکم شرع یک نفر دیگر را به جای او معین می کند، و اگر هر دو بمیرند، یا دیوانه، یا کافر شوند، چنان چه معلوم نباشد که میت در نظر داشته، دو نفر کارهایش را انجام دهند، حاکم شرع، یک نفر را و اگر معلوم باشد که نظر به دو نفر داشته دو نفر دیگر را معین می کند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی نمیداند که قدرت برای حجّ دارد یا نه، نظیر اینکه گذرنامه به او میدهند یا نه، و یا استطاعت مالی دارد یا نه، باید تفحص کند تا معلوم شود حجّ بر او واجب است یا نه. مسئله 1538 - حجّ بر کسی واجب است که استطاعت مالی داشته باشد به این معنی که پول رفت و برگشت و مخارج خود و عیال را داشته باشد و علاوه بر این از نظر زندگی در حدّی که مناسب با شأن اوست در رفاه باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز خواندن در اماکن عمومی مانند هتل ها، مسافرخانه ها و حمام ها که برای ورود مسافران و مشتریان آماده است اشکال ندارد ولی نماز خواندن برای دیگران که مسافر و مشتری آن اماکن نیستند اگر قرینه ای که دلالت بر رضایت صاحب آن بکند وجود داشته باشد مانع ندارد، و نماز خواندن در اماکن خصوصی بدون اجازه مالک آن جایز نیست، ولی اگر اجازه تصرّفات دیگری دهد که معلوم شود برای نماز خواندن نیز راضی است می تواند در آنجا نماز بخواند. مثل اینکه کسی را برای صرف غذا و استراحت دعوت کند که مسلماً برای نماز رضایت دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] وقتی انسان نشانههای مرگ را در خود دید، باید فوراً امانتهایمردم را به صاحبانش برگرداند اگر چنانچه احتمال میدهد که بعد از مرگش خطری بر امانتهای مردم باشد و اگر به مردم بدهکار است وموقع دادن آن بدهیرسیده باید بدهد و اگر خودش نمیتواند بدهد، یا موقع دادن بدهی او نرسیده یا صاحبانش به تأخیر بدهی راضی باشند باید وصیّت کند وبر وصیّت شاهد بگیرد، ولی اگر بدهی او معلوم باشد، وصیّت کردن لازم نیست اگر ورثه مورد اطمینان است که بدهی را میدهند والاّ باید برای ردّ کردن آن وصیّ تعیین کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز در مسجد فضیلت دارد. درجات فضایل آن به تفاوت مسجدهاست. بهترین مسجد روی زمین , مسجد دور کعبه یعنی مسجد حرام است، پس از آن, مسجد پیامبر(ص) در مدینه و بعد از آن, مسجد کوفه و مسجد اقصی که هر دو در یک حدّند و پس از آنها مسجد جامع هر شهر و بعد از آن , مسجد محل و سپس مسجد بازار . حرم انبیا و اوصیای معصوم (ع) فضیلت و استحباب دارد و نسبت به برخی مساجد , مانند مس جد محل و مسجد بازار, افضل است.
- [آیت الله سیستانی] جایز است که زن از دستگاه پیشگیری از حاملگی، و مانند آن اگر ضرر مهمی به او نزند استفاده کند، لکن در صورتی که گذاشتن دستگاه متوقف بر نگاه کردن بهجایی است که نظر به آن حرام است، و یا لمس قسمتی از بدن که لمس آن جایز نیست، باشد، جایز نیست کسی غیر از شوهر این کار را انجام دهد مگر در صورت ضرورت، مانند اینکه بچهدار شدن برای او ضرر داشته باشد، یا مستلزم حرجی باشد که معمولاً تحمل نمیشود با فرض اینکه راه دیگری برای منع حمل نباشد، یا اگر باشد باز هم مستلزم ضرر یا حرج باشد. این در صورتی است که معلوم نباشد دستگاه نطفه را پس از انعقادش تلف میکند، وگرنه بنا بر احتیاط واجب باید در هر حال، ترک شود.