در مطالعه ی کتاب های اخلاقی - عرفانی، به اصطلاحات "شریعت"، "طریقت" و "حقیقت" برخورد کردم. لطفاً این اصطلاحات را توضیح دهید.
اهل عرفان انسان را موجودی می‌دانند که با قدم سیر و سلوک به اصلی که از آن جا آمده است باز می‌گردد و دوری و فاصله با ذات حق از بین رفته و در بساط قرب، از خود فانی و به او باقی می‌گردد. بنابراین، سیر و سلوک عرفانی، پویا و متحرک است (نه ساکن) و این حرکت و سیر، آغاز و پایان و مسیر و مراحلی دارد که باید پیموده شود. از این رو، رسیدن به "حقیقت" کمال انسانی و مقام قرب الاهی، با دست‌یابی به باطن "شریعت" که همان "طریقت" است، ممکن خواهد شد. شریعت: از "شرع" به معنای "راه و روش" گرفته شده است و در اصطلاح به معنای "مجموعه ی تعالیم انسان ساز است که از طرف خداوند در اختیار بشر نهاده شده و توسط انبیا و اوصیا (ع) تبیین گشته و تفصیل داده شده و به مرحله ی اجرا و عمل گذاشته شده است". به عبارت دیگر "شریعت مجموعه ی کتاب و سنت نبوی (‌ص) و امامان معصوم (‌ع) می‌باشد که با تعلم و به کارگیری آنها انسان به هدف نهاییش می‌رسد." طریقت: از "طریق" (راه) اخذ شده و به معنای "پیمودن راه" است و در اصطلاح عرفان به معنای "پیمودن مراتب انسانیت و طی منازل تعالی و ترقی و صعود به کمال نهایی، انسان است." حقیقت: از "حق" مأخوذ است و به معنای "مطابق با واقع و خارج" می‌باشد و در اصطلاح به معنای "کشف حقایق هستی و رسیدن به حق الیقین" است. عمل به شریعت در واقع چیزی جز پیمودن مدارج کمال انسانی نیست و پیمودن مدارج کمال، سبب ارتقای معارف و ایمان انسان می‌گردد و به تعبیر دیگر حقیقت، باطنِ طریقت و طریقت، باطنِ شریعت است. منبع: http://farsi.islamquest.net
عنوان سوال:

در مطالعه ی کتاب های اخلاقی - عرفانی، به اصطلاحات "شریعت"، "طریقت" و "حقیقت" برخورد کردم. لطفاً این اصطلاحات را توضیح دهید.


پاسخ:

اهل عرفان انسان را موجودی می‌دانند که با قدم سیر و سلوک به اصلی که از آن جا آمده است باز می‌گردد و دوری و فاصله با ذات حق از بین رفته و در بساط قرب، از خود فانی و به او باقی می‌گردد. بنابراین، سیر و سلوک عرفانی، پویا و متحرک است (نه ساکن) و این حرکت و سیر، آغاز و پایان و مسیر و مراحلی دارد که باید پیموده شود. از این رو، رسیدن به "حقیقت" کمال انسانی و مقام قرب الاهی، با دست‌یابی به باطن "شریعت" که همان "طریقت" است، ممکن خواهد شد.
شریعت: از "شرع" به معنای "راه و روش" گرفته شده است و در اصطلاح به معنای "مجموعه ی تعالیم انسان ساز است که از طرف خداوند در اختیار بشر نهاده شده و توسط انبیا و اوصیا (ع) تبیین گشته و تفصیل داده شده و به مرحله ی اجرا و عمل گذاشته شده است". به عبارت دیگر "شریعت مجموعه ی کتاب و سنت نبوی (‌ص) و امامان معصوم (‌ع) می‌باشد که با تعلم و به کارگیری آنها انسان به هدف نهاییش می‌رسد."
طریقت: از "طریق" (راه) اخذ شده و به معنای "پیمودن راه" است و در اصطلاح عرفان به معنای "پیمودن مراتب انسانیت و طی منازل تعالی و ترقی و صعود به کمال نهایی، انسان است."
حقیقت: از "حق" مأخوذ است و به معنای "مطابق با واقع و خارج" می‌باشد و در اصطلاح به معنای "کشف حقایق هستی و رسیدن به حق الیقین" است. عمل به شریعت در واقع چیزی جز پیمودن مدارج کمال انسانی نیست و پیمودن مدارج کمال، سبب ارتقای معارف و ایمان انسان می‌گردد و به تعبیر دیگر حقیقت، باطنِ طریقت و طریقت، باطنِ شریعت است.

منبع: http://farsi.islamquest.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین