در خانواده، آیا هر یک از مرد و زن در ایمان و کفر مستقلّ است یا وابسته و تابع یکدیگرند؟
چنان که از آیات قرآن به دست می‌آید، در ایمان و کفر، سرنوشت زن و مرد لزوماً وابسته به یک دیگر نیست; بلکه هر یک به اراده و اختیار خود عمل می‌کنند; همان گونه که فرزندان نیز در این امر مستقل هستند. در یک خانواده ممکن است زن و شوهر، هر دو صالح یا فاسد باشند و ممکن است در دو جهت گوناگون سیر کنند و زن صالح باشد و مرد فاسد یا به عکس.(1) این چهار حالت، هم امکان دارد; هم واقع شده و هم در قرآن نمونه هایی از آن ذکر شده است. آدم و حوّا، ابراهیم و ساره، زکریا و همسرش، عمران و همسرش (پدر و مادر حضرت مریم(علیها السلام)) و موسی و دختر شعیب، نمونه هایی هستند که هر دو صالحند.(2) ابولهب و زنش، نمونه زنان و شوهرانی هستند که هر دو فاسدند.(3) فرعون و زنش نمونه زنان و شوهرانی هستند که راه جد می‌پیمایند; زن رو به نیکی و مرد رو به بدی دارد.(4) برعکس، نوح ولوط و همسرانشان نمونه هایی هستند که زن، فاسد، و مرد صالح است.(5) از امکان و وقوع این حالات چهارگانه می‌آموزیم که زن از لحاظ روحی و معنوی، به هیچ مردی حتّی شوهرِ خود وابسته نیست. او می‌تواند همچون آسیه (زن فرعون) در ناپاک‌ترین محیط ها به سر بَرد و با این همه، پاک و منزّه بماند و می‌تواند مانند همسرانِ نوح و لوط، در مقدّس‌ترین خانه ها و در پیوند با قدسی‌ترین انسان ها زندگی کند; ولی خود در منجلاب گناه غوطهور باشد. 1. ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 207. 2. ر.ک: بقره (2)، 35 و 36; آل عمران (3)، 35 و 36 و 40; هود (11)، 7173; قصص (28)، 2328. 3. مَسَد (111)، 35. 4. تحریم، (66)، 11. 5. تحریم (66)، 10. ( مأخذ : آیةالله مصباح یزدی ، پرسشها و پاسخها ، ج 5 )
عنوان سوال:

در خانواده، آیا هر یک از مرد و زن در ایمان و کفر مستقلّ است یا وابسته و تابع یکدیگرند؟


پاسخ:

چنان که از آیات قرآن به دست می‌آید، در ایمان و کفر، سرنوشت زن و مرد لزوماً وابسته به یک دیگر نیست; بلکه هر یک به اراده و اختیار خود عمل می‌کنند; همان گونه که فرزندان نیز در این امر مستقل هستند. در یک خانواده ممکن است زن و شوهر، هر دو صالح یا فاسد باشند و ممکن است در دو جهت گوناگون سیر کنند و زن صالح باشد و مرد فاسد یا به عکس.(1) این چهار حالت، هم امکان دارد; هم واقع شده و هم در قرآن نمونه هایی از آن ذکر شده است.
آدم و حوّا، ابراهیم و ساره، زکریا و همسرش، عمران و همسرش (پدر و مادر حضرت مریم(علیها السلام)) و موسی و دختر شعیب، نمونه هایی هستند که هر دو صالحند.(2)
ابولهب و زنش، نمونه زنان و شوهرانی هستند که هر دو فاسدند.(3)
فرعون و زنش نمونه زنان و شوهرانی هستند که راه جد می‌پیمایند; زن رو به نیکی و مرد رو به بدی دارد.(4)
برعکس، نوح ولوط و همسرانشان نمونه هایی هستند که زن، فاسد، و مرد صالح است.(5)
از امکان و وقوع این حالات چهارگانه می‌آموزیم که زن از لحاظ روحی و معنوی، به هیچ مردی حتّی شوهرِ خود وابسته نیست. او می‌تواند همچون آسیه (زن فرعون) در ناپاک‌ترین محیط ها به سر بَرد و با این همه، پاک و منزّه بماند و می‌تواند مانند همسرانِ نوح و لوط، در مقدّس‌ترین خانه ها و در پیوند با قدسی‌ترین انسان ها زندگی کند; ولی خود در منجلاب گناه غوطهور باشد.


1. ر.ک: محمّد تقی مصباح یزدی، جزوه حقوق و سیاست در قرآن، درس 207.
2. ر.ک: بقره (2)، 35 و 36; آل عمران (3)، 35 و 36 و 40; هود (11)، 7173; قصص (28)، 2328.
3. مَسَد (111)، 35.
4. تحریم، (66)، 11.
5. تحریم (66)، 10.

( مأخذ : آیةالله مصباح یزدی ، پرسشها و پاسخها ، ج 5 )





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین