پاسخ این شبهه آن است که، اولاً: سیره خود ائمه (علیهم السلام) این بود که وقتی خداوند فرزندی به آنان ‌می‌داد، هرگز سؤال نمی‌کردند که این فرزند، پسر است یا دختر. ثانیاً، گاهی سخن در این است که زن، بهتر است یا مرد؟ پسر بهتر است یا دختر؟ و یک وقت بحث در ‌این است که برای پدر کدامیک از اینها نافع‌تر است، در بحث قرآن‌شناسی بحث در موضوع تکامل، یک مطلب ‌است و بحث این که در مسائل اقتصادی کدامیک از دختر و پسر، به حال پدر بیشتر نافع هستند، مطلب ‌دیگری است. در معارف انسانی بین زن و مرد و دختر و پسر فرقی نیست، و راه را خدا برای همه مقرر کرده ‌است اما اگر پدر بخواهد بهره ببرد، البته از پسر، بهره بیشتری می‌برد و پسر می‌تواند خیلی از مشکلات او را ‌در دوران سالمندی حل کند و این نه بدان معناست که از نظر خدا هم پسر، بهتر از دختر است، یا عندالعقل ‌پسر بهتر از دختر است. بلکه معنایش این است که پسر غالباً برای پدر خدمتگزار است وگرنه از نظر قرآن ذات ‌اقدس اله می‌فرماید:‌ ) انّ أکرمکم عند اللَّه أتقاکم)(1).‌ و نیز در جایی دیگر می‌فرماید: ) من عمل صالحاً من ذکر أو أُنثی وهو مؤمن فلنحیینّه حیاةً طیّبة)(2).‌ پس باید توجه داشت که این دو مسأله باهم خلط نشود. ثالثاً، سرّ این که ائمه (علیهم السلام) پسر مسألت می‌کردند، این بود که می‌خواستند جانشین و امام ‌بعدی آنها، محفوظ بماند و امامت یعنی رهبری، پشتوانه‌اش ولایت است و ولایت اختصاصی به مرد، ندارد. ‌گرچه رسالت - که کار اجرایی است - مخصوص مردان است. اما در بخش ولایت - که اصل، و پشتوانه است و ‌انسان ولی‌اللَّه و خداوند ولی او است - هیچ تفاوتی بین زن و مرد نیست.‌ بنابراین اگر امامان معصوم (علیهم السلام) از ذات اقدس اله، پسر مسئلت می‌کردند، برای آن بود که ‌جای آنها را بگیرد و رهبری جامعه را بعد از آنها به عهده داشته باشد و رهبری، یک کار اجرایی است که ‌مخصوص مردان است. ‌( آیةالله جوادی آملی ،زن در آئینه جلال و جمال، صفحات 433 434.)‌ ‌(1) سوره حجرات، آیه 13.‌ ‌(2) سوره نحل، آیه 97.‌
چرا ائمه علیهم السلام دستور دادهاند که اگر خواستید فرزند شما پسر باشد، دعا کنید.آیا این نشانه برتری پسر نیست؟
پاسخ این شبهه آن است که، اولاً: سیره خود ائمه (علیهم السلام) این بود که وقتی خداوند فرزندی به آنان میداد، هرگز سؤال نمیکردند که این فرزند، پسر است یا دختر.
ثانیاً، گاهی سخن در این است که زن، بهتر است یا مرد؟ پسر بهتر است یا دختر؟ و یک وقت بحث در این است که برای پدر کدامیک از اینها نافعتر است، در بحث قرآنشناسی بحث در موضوع تکامل، یک مطلب است و بحث این که در مسائل اقتصادی کدامیک از دختر و پسر، به حال پدر بیشتر نافع هستند، مطلب دیگری است. در معارف انسانی بین زن و مرد و دختر و پسر فرقی نیست، و راه را خدا برای همه مقرر کرده است اما اگر پدر بخواهد بهره ببرد، البته از پسر، بهره بیشتری میبرد و پسر میتواند خیلی از مشکلات او را در دوران سالمندی حل کند و این نه بدان معناست که از نظر خدا هم پسر، بهتر از دختر است، یا عندالعقل پسر بهتر از دختر است. بلکه معنایش این است که پسر غالباً برای پدر خدمتگزار است وگرنه از نظر قرآن ذات اقدس اله میفرماید:
) انّ أکرمکم عند اللَّه أتقاکم)(1).
و نیز در جایی دیگر میفرماید:
) من عمل صالحاً من ذکر أو أُنثی وهو مؤمن فلنحیینّه حیاةً طیّبة)(2).
پس باید توجه داشت که این دو مسأله باهم خلط نشود.
ثالثاً، سرّ این که ائمه (علیهم السلام) پسر مسألت میکردند، این بود که میخواستند جانشین و امام بعدی آنها، محفوظ بماند و امامت یعنی رهبری، پشتوانهاش ولایت است و ولایت اختصاصی به مرد، ندارد. گرچه رسالت - که کار اجرایی است - مخصوص مردان است. اما در بخش ولایت - که اصل، و پشتوانه است و انسان ولیاللَّه و خداوند ولی او است - هیچ تفاوتی بین زن و مرد نیست.
بنابراین اگر امامان معصوم (علیهم السلام) از ذات اقدس اله، پسر مسئلت میکردند، برای آن بود که جای آنها را بگیرد و رهبری جامعه را بعد از آنها به عهده داشته باشد و رهبری، یک کار اجرایی است که مخصوص مردان است.
( آیةالله جوادی آملی ،زن در آئینه جلال و جمال، صفحات 433 434.)
(1) سوره حجرات، آیه 13.
(2) سوره نحل، آیه 97.
- [سایر] دلیل دستور اکید ائمه(علیهم السلام) به زنده نگاه داشتن نام امام حسین(علیه السلام) و حادثه عاشورا چیست؟
- [سایر] آیات و روایاتی دربارة لعن بر دشمنان ائمّة اهل بیت علیهم السلام وجود دارد بیان بفرمایید؟
- [آیت الله سیستانی] کف زدن در مجالس اعیاد برای بزرگداشت اهل بیت (علیهم السلام) در غیر حسینیه و مسجد اگر موجب وهن ائمه (علیهم السلام) نباشد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا دست کشیدن به اسامی انبیاء علیهم السّلام نیز حکم اسامی ائمّه ی اطهار علیهم السّلام را دارد؟
- [سایر] آیا حدیث «...لو ادرکتُه لخدمته ایّام حیاتی» از امام صادق، دلیل برتری امام زمان بر سایر ائمه است؟
- [سایر] در زیارت ائمه معصومین(علیهم السلام) مخصوصاً امام حسین(علیه السلام))، معنای «لعن» چیست؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار (علیهم السلام) از جهت علم برابر هستند؟
- [سایر] ائمه علیهم السلام درباره نمازگزاری خردسالان و جوانان چه فرمودهاند؟
- [سایر] ائمه علیهم السلام چه پیامدهایی برای ترک نماز بیان نمودهاند؟
- [سایر] ائمه علیهم السلام درباره آثار نماز در قیامت چه فرمودهاند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان بعد از نماز مقداری مشغول تعقیب یعنی خواندن ذکر و دعا و قرآن شود. و بهتر است پیش از آنکه از جای خود حرکت کند رو به قبله تعقیب را بخواند و لازم نیست تعقیب به عربی باشد ولی بهتر است چیزهایی را که در کتابهای دعا دستور دادهاند بخواند، و از تعقیبهایی که سفارش بسیار شده است، تسبیح حضرت زهرا علیها السلام است که باید به این ترتیب گفته شود: 34 مرتبه اللَّه اکبر، بعد 33 مرتبه الحمدللَّه، و بعد از آن 33 مرتبه سبحان اللَّه، و امام صادق علیه السلام فرموده است: تسبیح مادرم حضرت زهرا علیها السلام نزد من بهتر از هزار رکعت نماز است.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر دروغی را که دیگری ساخته عمداً به خدا و پیغمبر و ائمه علیهم السلام نسبت دهد بنا بر احتیاط لازم روزهاش باطل میشود، ولی اگر از قول کسی که آن دروغ را ساخته نقل کند اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خبری را به اعتقاد این که راست است به خدا یا پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم یا ایمه علیهم السلام نسبت بدهد و بعد بفهمد دروغ بوده روزه اش باطل نمی شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است نمازگزار بعد از نماز مشغول ذکر و دعا و قرآن شود و این را تعقیب می نامند و بهتر است پیش از آن که از جای خود حرکت کند و وضوی او باطل شود رو به قبله بنشیند و تعقیب را بخواند. در کتابهای دعا تعقیب های زیادی از ائمه معصومین(علیهم السلام) نقل شده که یکی از مهمترین آنها تسبیح حضرت زهراء(علیها السلام) است، به این ترتیب که 34 مرتبه (الله اکْبر)، سپس 33 مرتبه (الْحمْد لله) و بعد 33 مرتبه (سبْحان الله) بگوید و فضیلت و ثواب بسیار دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ورق قرآن و دعا یا ورقی که نام خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) و یا ائمه(علیهم السلام)روی آن نوشته باشد در جای آلوده و نجسی بیفتد باید فوراً آن را بیرون آورد و آب کشید، هرچند مخارجی داشته باشد و اگر بیرون آوردن آن ممکن نباشد احتیاط واجب آن است که اگر مستراح باشد به آن مستراح نروند تا یقین کنند آن ورق پوسیده، یا خط آن محو شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است