چرا زن برای عمل جراحی خود نیازمند امضای همسرش می‌باشد؟
با توجه به شواهد موجود باید اذعان نمود که چنین قانونی وجود ندارد و صرفاً بحث اجازه ازخود فرد مطرح است. در بند 2 از ماده 59 قانون مجازات اسلامی اینگونه بیان می‌گردد که: (هر نوع عمل جراحی یا طبی مشروع که با رضایت شخص یا اولیاء یا سرپرستان یا نمایندگان قانونی آنها و رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی انجام شود، در موارد فوری اخذ رضایت ضروری نخواهد بود). به این ترتیب این ماده قانونی تصریح دارد به اینکه درعمل جراحی، رضایت شخص یا اولیا یا سرپرست بیمار گرفته می‌شود. باید گفته شود که اشخاص اعم از زن و مرد از دیدگاه قانون، پس از رسیدن به سن بلوغ رشید محسوب شده مگر آنکه عدم رشد یا جنون آنان اثبات گردد و زنان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و فقط افراد محجور (غیر رشید، مجنون) تحت سرپرستی و قیمومیت می باشند. لذا فرمی که در اکثر بیمارستان‌ها جهت امضاء وجود دارد، فرم همراه می‌باشد و هر کسی به عنوان همراه می‌تواند این فرم را امضاء نماید. ضمن آنکه زن می‌تواند مطابق قانون، صرفاً خودش به عنوان صاحب نفس، برگه را امضا نماید. البته همان گونه که در قانون مشاهده می‌شود، این امر شامل موارد فوری که حال بیمار وخیم می‌باشد، نبوده و در چنین مواردی حتی بدون اجازه از خود بیمار یا همراه وی، بیمارستان موظف است اقدامات ضروری را به انجام رساند و مطابق بند 2 ماده واحده قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی مصوب 1354، جرم محسوب گشته و دارای محکومیت می‌باشد. در خصوص بیان دلیل اینکه چرا بیمارستان‌ها از بیمار و یا همراه وی امضا می‌گیرند، می‌توان به ماده 60 قانون مجازات اسلامی استناد نمود که: (چنانچه طبیب قبل از شروع درمان یا اعمال جراحی از مریض یا ولی او برائت حاصل نموده باشد، ضامن خسارت جانی یا مالی یا نقص عضو نیست و در موارد فوری که اجازه گرفتن ممکن نباشد، ضامن نمی‌باشد). به این ترتیب پزشکان برای اینکه اگر در حین عمل جراحی، سهواً خسارت جانی یا مالی یا نقص عضو برای بیمار پیش آمده ضامن نباشند، سعی می کنند از خود بیمار یا همراه او امضایی مبنی بر برائت خود از خسارات احتمالی، بگیرند و به این وسیله با آرامش خاطر به درمان بپردازند. در حقیقت هدف اصلی این ماده، ایجاد امنیت شغلی برای پزشک است. منبع: کتاب حقوق زنان برابری یا نابرابری، ناشر: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها
عنوان سوال:

چرا زن برای عمل جراحی خود نیازمند امضای همسرش می‌باشد؟


پاسخ:

با توجه به شواهد موجود باید اذعان نمود که چنین قانونی وجود ندارد و صرفاً بحث اجازه ازخود فرد مطرح است.
در بند 2 از ماده 59 قانون مجازات اسلامی اینگونه بیان می‌گردد که:
(هر نوع عمل جراحی یا طبی مشروع که با رضایت شخص یا اولیاء یا سرپرستان یا نمایندگان قانونی آنها و رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی انجام شود، در موارد فوری اخذ رضایت ضروری نخواهد بود).
به این ترتیب این ماده قانونی تصریح دارد به اینکه درعمل جراحی، رضایت شخص یا اولیا یا سرپرست بیمار گرفته می‌شود. باید گفته شود که اشخاص اعم از زن و مرد از دیدگاه قانون، پس از رسیدن به سن بلوغ رشید محسوب شده مگر آنکه عدم رشد یا جنون آنان اثبات گردد و زنان نیز از این قاعده مستثنی نبوده و فقط افراد محجور (غیر رشید، مجنون) تحت سرپرستی و قیمومیت می باشند.
لذا فرمی که در اکثر بیمارستان‌ها جهت امضاء وجود دارد، فرم همراه می‌باشد و هر کسی به عنوان همراه می‌تواند این فرم را امضاء نماید. ضمن آنکه زن می‌تواند مطابق قانون، صرفاً خودش به عنوان صاحب نفس، برگه را امضا نماید.
البته همان گونه که در قانون مشاهده می‌شود، این امر شامل موارد فوری که حال بیمار وخیم می‌باشد، نبوده و در چنین مواردی حتی بدون اجازه از خود بیمار یا همراه وی، بیمارستان موظف است اقدامات ضروری را به انجام رساند و مطابق بند 2 ماده واحده قانون مجازات خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی مصوب 1354، جرم محسوب گشته و دارای محکومیت می‌باشد.
در خصوص بیان دلیل اینکه چرا بیمارستان‌ها از بیمار و یا همراه وی امضا می‌گیرند،
می‌توان به ماده 60 قانون مجازات اسلامی استناد نمود که:
(چنانچه طبیب قبل از شروع درمان یا اعمال جراحی از مریض یا ولی او برائت حاصل نموده باشد، ضامن خسارت جانی یا مالی یا نقص عضو نیست و در موارد فوری که اجازه گرفتن ممکن نباشد، ضامن نمی‌باشد).
به این ترتیب پزشکان برای اینکه اگر در حین عمل جراحی، سهواً خسارت جانی یا مالی یا نقص عضو برای بیمار پیش آمده ضامن نباشند، سعی می کنند از خود بیمار یا همراه او امضایی مبنی بر برائت خود از خسارات احتمالی، بگیرند و به این وسیله با آرامش خاطر به درمان بپردازند.
در حقیقت هدف اصلی این ماده، ایجاد امنیت شغلی برای پزشک است.

منبع: کتاب حقوق زنان برابری یا نابرابری، ناشر: نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین