پرسش وپاسخ از حضرت علامه جوادی آملی پیرامون مسائل زنان در جواب باید گفت که اولاً، فراگیری علم بر دو قسم است، یک قسم، سلسله علومی است که فراگیری آنها ‌از واجبات عینی است و در فراگیری این دسته از علوم مرد حق منع ندارد و اگر منع نمود موافقتش واجب ‌نیست. اما قسم دیگر علومی است که فراگیری آنها واجب کفایی است و اگر چنانچه در این بخش از علوم، ‌دیگران به حد کفایت اقدام به فراگیری نکردند فراگیری این قسم از علوم، بر زن واجب عینی می‌شود و باز ‌مرد حق منع ندارد و حتی در مواردی که مرد حق منع دارد زن می‌تواند شرط کند و بگوید من با این شرط ‌کارهای منزل را انجام می‌دهم که این مقدار از وقت را برای فراگیری علوم اختصاص بدهم و این در اختیار خود ‌اوست. چنانکه در جریان ازدواج حضرت زینب (سلام‌اللَّه علیها) با همسرش، در حین عقد، این موضوع شرط ‌شد. چه این که می‌تواند شرط کند من به این شرط کارهای منزل را انجام می‌دهم که این مقدار را هم به ‌خودم اختصاص بدهم. اگر این مسائل در جامعه مطرح شود و فرهنگ مردم نیز رشد کند دیگر جامعه هرگز ‌زنها را به عنوان کالا نخواهد شناخت.‌ ‌(زن در آئینه جلال و جمال، ص 422.)‌ منبع: سایت اسراء
چرا زن برای فراگیری علم باید از شوهر اجازه بگیرد و در صورت عدم اجازه شوهر به ناچار از کسب علم محروم میشود؟
پرسش وپاسخ از حضرت علامه جوادی آملی پیرامون مسائل زنان
در جواب باید گفت که اولاً، فراگیری علم بر دو قسم است، یک قسم، سلسله علومی است که فراگیری آنها از واجبات عینی است و در فراگیری این دسته از علوم مرد حق منع ندارد و اگر منع نمود موافقتش واجب نیست.
اما قسم دیگر علومی است که فراگیری آنها واجب کفایی است و اگر چنانچه در این بخش از علوم، دیگران به حد کفایت اقدام به فراگیری نکردند فراگیری این قسم از علوم، بر زن واجب عینی میشود و باز مرد حق منع ندارد و حتی در مواردی که مرد حق منع دارد زن میتواند شرط کند و بگوید من با این شرط کارهای منزل را انجام میدهم که این مقدار از وقت را برای فراگیری علوم اختصاص بدهم و این در اختیار خود اوست.
چنانکه در جریان ازدواج حضرت زینب (سلاماللَّه علیها) با همسرش، در حین عقد، این موضوع شرط شد. چه این که میتواند شرط کند من به این شرط کارهای منزل را انجام میدهم که این مقدار را هم به خودم اختصاص بدهم. اگر این مسائل در جامعه مطرح شود و فرهنگ مردم نیز رشد کند دیگر جامعه هرگز زنها را به عنوان کالا نخواهد شناخت. (زن در آئینه جلال و جمال، ص 422.)
منبع: سایت اسراء
- [آیت الله سیستانی] آیا زن میتواند برای کسب علم بدون اجازه شوهر از خانه خارج شود ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زن میتواند برای فراگیری مسائل شرعی، بدون اجازه شوهر به مسجد یا کلاس برود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا زن می تواند بدون اجازه شوهر، برای فراگیری مسائل شرعی یا مسجد یا نماز جمعه یا مجالس مذهبی از خانه خارج شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا زن می تواند بدون اجازه ی شوهر، برای فراگیری مسایل شرعی یا مسجد یا نماز جمعه یا مجالس مذهبی از خانه خارج شود؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در خروج زن از منزل، علم به رضایت شوهر کافی است یا باید اجازه بگیرد؟
- [سایر] آیا فراگیری علم بر انسان واجب است؟
- [سایر] دین مسیحیت راجع به مکان وزمان فراگیری علم بااسلام چه تفاوتی دارد؟
- [سایر] حکم نذر زن، بدون اجازه شوهر چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا نذر زن بدون اجازه از شوهر برای احرام بستن قبل از میقات منعقد میشود و کلًا نذر زن بی اجازه شوهر چگونه است؟
- [سایر] زن از ارث اموال غیرمنقول محروم است و بعد از طلاق یا مرگ شوهر حق نفقه ندارد. در این صورت چه تضمینی برای اداره زندگی او وجود دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فرزند با اجازه پدر یا زن با اجازه شوهر قسم بخورد، بعداً پدر یا شوهر نمیتواند قسم فرزند یا زن را به هم بزند، مگر زن به کاری قسم خورده که انجام آن بدون اذن شوهر جایز نیست، در این صورت شوهر میتواند در هنگام عمل اجازه انجام آن را ندهد، در نتیجه عمل به قسم لازم نخواهد بود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نذر زن بی اجازه شوهر او باطل است.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه شوهر خرجی زن را ندهد، زن میتواند بدون اجازه از مال او بردارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر فرزند بدون اجازه پدر و زن بدون اجازه شوهر قسم بخورد پدر و شوهر می توانند قسم انان را بهم بزنند بلکه ظاهر ان است که قسم انان بدون اجازه پدر یا شوهر صحیح نیست
- [آیت الله سیستانی] اگر فرزند بدون اجازه پدر ، و زن بدون اجازه شوهر قسَم بخورد ، پدر و شوهر میتوانند قسَم آنان را بهم بزنند .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر فرزند بدون اجازة پدر و زن بدون اجازة شوهر قَسَم بخورد پدر و شوهر می توانند قَسَم را بهم بزنند .
- [آیت الله علوی گرگانی] زنی که از شوهر اطاعت میکند و شوهر خرج او را نمیدهد، اگر ممکن است میتواند خرجی خود را بدون اجازه از مال او بردارد ولی با اجازه حاکم شرع باشد و اگر ممکن نیست چنانچه ناچار باشد که معاش خود را تهیّه کند در موقعی که مشغول تهیّه معاش است اطاعت شوهر بر او واجب نیست اگر جمع هردو ممکن نباشد.
- [آیت الله مظاهری] جایز نیست منی مرد اجنبی را در رحم زن اجنبیه داخل کنند، چه با اجازه زن باشد یا نه، و چه شوهر داشته باشد یا نه، و چه با اجازه شوهر باشد یا نباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شوهر از نذر کردن زن جلوگیری نماید، و یا زن بدون اجازه ی شوهر نذر کند، نذر او باطل است.
- [آیت الله سبحانی] اجازه شوهر برای همسرش، آن گاه که زن بخواهد معتکف شود لازم است.