الإمام الصادق علیه‌السلام : جُعِلَ‌الشّارِبُ وَالشَّفَةُ فَوقَ‌الفَمِ؛ لِیَحتَبِسَ ما یَنزِلُ مِنَ‌الدِّماغِ عَنِ الفَمِ لِئَلاّ یَتَنَغَّصَ عَلَی الإِنسانِ طَعامُهُ وشَرابُهُ فَیُمیطَهُ عَن نَفسِهِ ... وجُعِلَ السِّنُّ حادّاً؛ لِأَنَ‌بِهِ یَقَعُ المَضغُ، وجُعِلَ‌الضِّرسُ عَریضاً؛ لِأَنَّ بِهِ یَقَعُ الطَّحنُ وَالمَضغُ، وکانَ النّابُ طَویلاً لِیُسنِدَ الأَضراسَ وَالأَسنانَ کَالاُسطُوانَةِ فِی البِناءِ . امام صادق علیه‌السلام : سبیل و لب ، در بالای دهان قرار گرفته است تا مانع رسیدن آنچه از مغز فرو می‌ریزد ، به دهان شود ، مبادا که طعم خوراک و نوشیدن ، بر انسان ، ناگوار گردد و آن را وا گذارد . . . دندانِ جلو تیز قرارداده شده است ؛ زیرا به واسطه آن ، کار قطع کردن صورت می‌پذیرد ؛ و دندان‌های آسیا ، پهن قرارداده شده‌اند ؛ زیرا آسیاب کردن و جویدن ، به کمک آنها انجام می‌گیرد ؛ و نیش بلندتر است تا تکیه‌گاه دندان جانبی و دندان جلو باشد ، به‌سان استوانه‌ای در یک بنا . الخصال ، صفحه 513 ، حدیث 3 ، علل الشرائع ، صفحه 100 ، حدیث 1 وفیه (العضّ) بدل (المضغ) و(لیشتدّ) بدل (لیسند) وکلاهما عن الربیع صاحب المنصور ، بحار الأنوار ، جلد 10 ، صفحه 205 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 350 www.hadithcity.com
الإمام الصادق علیهالسلام :
جُعِلَالشّارِبُ وَالشَّفَةُ فَوقَالفَمِ؛ لِیَحتَبِسَ ما یَنزِلُ مِنَالدِّماغِ عَنِ الفَمِ لِئَلاّ یَتَنَغَّصَ عَلَی الإِنسانِ طَعامُهُ وشَرابُهُ فَیُمیطَهُ عَن نَفسِهِ ... وجُعِلَ السِّنُّ حادّاً؛ لِأَنَبِهِ یَقَعُ المَضغُ، وجُعِلَالضِّرسُ عَریضاً؛ لِأَنَّ بِهِ یَقَعُ الطَّحنُ وَالمَضغُ، وکانَ النّابُ طَویلاً لِیُسنِدَ الأَضراسَ وَالأَسنانَ کَالاُسطُوانَةِ فِی البِناءِ .
امام صادق علیهالسلام :
سبیل و لب ، در بالای دهان قرار گرفته است تا مانع رسیدن آنچه از مغز فرو میریزد ، به دهان شود ، مبادا که طعم خوراک و نوشیدن ، بر انسان ، ناگوار گردد و آن را وا گذارد . . .
دندانِ جلو تیز قرارداده شده است ؛ زیرا به واسطه آن ، کار قطع کردن صورت میپذیرد ؛ و دندانهای آسیا ، پهن قرارداده شدهاند ؛ زیرا آسیاب کردن و جویدن ، به کمک آنها انجام میگیرد ؛ و نیش بلندتر است تا تکیهگاه دندان جانبی و دندان جلو باشد ، بهسان استوانهای در یک بنا .
الخصال ، صفحه 513 ، حدیث 3 ، علل الشرائع ، صفحه 100 ، حدیث 1 وفیه (العضّ) بدل (المضغ) و(لیشتدّ) بدل (لیسند) وکلاهما عن الربیع صاحب المنصور ، بحار الأنوار ، جلد 10 ، صفحه 205 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 350
www.hadithcity.com
- [سایر] چرا دندان نیش، بلندتر از دندانهای دیگر است؟
- [سایر] چرا دندان جلو تیز و دندانهای آسیا، پهن است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در مواردی دیده می شود که افرادی بیشتر از 28 دندان دارند و از مجموع دندانها 28 عدد آن را کسی عمداً از بین برده است، آیا 28 عدد موضوعیت دارد یا به نسبت تعداد دندانهای شکسته شده و دندانهای مانده دیه تعیین می گردد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر محل نیش زالو، خون باقی بماند وظیفه نمازگزار چیست؟
- [آیت الله سیستانی] من مرد هستم ، دندانهای اینجانب روکش طلا دارند . برای نماز اشکال دارد یا خیر ؟
- [آیت الله خامنه ای] کسانی که دندانهای طبیعی آنان افتاده است و به همین علت نمی توانند قرائت نماز را بطور کامل ادا کنند آیا در صورت قدرت و تمکن بابد از دندانهای مصنوعی استفاده کنند؟
- [آیت الله سیستانی] دندانهای اینجانب روکش طلا دارند . برای نماز اشکال دارد یا خیر ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دندانهای مصنوعی به واسطه خونِ دهان یا به سبب دیگر نجس شده آیا تطهیر آن برای نماز لازم است یا نه؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا منظور از کشیدن دندان که در فرض خونریزی مکروه است دندان شخص محرم است، یا شامل دندان دیگری هم می شود؟ مثلا اگر دندانپزشک محرم باشد، و دندان شخص محرم یا غیر محرمی را بکشد آیا کراهت دارد؟
- [آیت الله بهجت] شخصی مقداری پول به دندان ساز برای ساخت دندان مصنوعی داد، ولی دندان ها به دهانش نخورد، آیا می تواند پول خود را پس بگیرد؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جای ماموم بلندتر از جای امام باشد؛ اشکال ندارد؛ ولی اگر به قدری بلندتر باشد که نگویند اجتماع کرده اند؛ جماعت صحیح نیست.
- [آیت الله سیستانی] اگر جای مأموم بلندتر از جای امام باشد اشکال ندارد ، ولی اگر بقدری بلندتر باشد که نگویند اجتماع کردهاند ، جماعت صحیح نیست .
- [آیت الله خوئی] اگر جای مأموم بلندتر از جای امام باشد اشکال ندارد، ولی اگر به قدری بلندتر باشد که نگویند اجتماع کردهاند، جماعت صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] جای ایستادن امام باید از جای مأموم بلندتر نباشد، ولی اگر مکان امام مقدار کمتر از یک وجب بلندتر باشد، اشکال ندارد و نیز اگر زمین سراشیب باشد و امام در طرفی که بلندتر است بایستد در صورتی که سراشیبی آن زیاد نباشد و طوری باشد که به آن زمین مسطح بگویند، مانعی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جای ایستادن امام باید از جای مأموم بلندتر نباشد ولی اگر مکان امام مقدار خیلی کمی بلندتر باشد اشکال ندارد. و نیز اگر زمین سراشیب باشد و امام در طرفی که بلندتر است بایستد در صورتی که سراشیبی آن زیاد نباشد و طوری باشد که به آن زمین مسطح بگویند مانعی ندارد.
- [امام خمینی] جای ایستادن امام باید از جای ماموم بلندتر نباشد ولی اگر مکان امام مقدار خیلی کمی بلندتر باشد، اشکال ندارد. و نیز اگر زمین سراشیب باشد و امام در طرفی که بلندتر است بایستد در صورتی که سراشیبی آن زیاد نباشد و طوری باشد که به آن زمین مسطح بگویند مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] جای ایستادن امام باید از جای مأموم بلندتر نباشد، ولی اگر مکان امام مقدار کمی بلندتر باشد، اشکال ندارد و نیز اگر زمین سراشیب باشد و امام در طرفی که بلندتر است بایستد، در صورتی که سراشیبی آن به قدری کم باشد که به آن (زمین مسطّح) بگویند، مانعی ندارد.
- [آیت الله سیستانی] جای ایستادن امام باید از جای مأموم بلندتر نباشد ، ولی اگر به مقدار ناچیز بلندتر باشد اشکال ندارد . و نیز اگر زمین سراشیب باشد ، و امام در طرفی که بلندتر است بایستد ، در صورتی که سراشیبی آن زیاد نباشد مانعی ندارد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . جای ایستادن امام باید از جای ماموم بلندتر نباشد، ولی اگر مکان امام مقدار خیلی کمی بلندتر باشد اشکال ندارد، و نیز اگر زمین سراشیب باشد و امام در طرفی که بلندتر است بایستد، در صورتی که سراشیبی آن زیاد نباشد و طوری باشد که به آن زمین مسطح بگویند مانعی ندارد.
- [آیت الله مظاهری] جای ایستادن امام باید از جای مأموم بلندتر نباشد ولی اگر مکان امام مقدار کمی (تقریباً چهار انگشت بسته) بلندتر باشد اشکال ندارد و نیز اگر زمین سراشیب باشد و امام در طرفی که بلندتر است بایستد در صورتی که سراشیبی آن زیاد نباشد مانعی ندارد.