آیا نگاه مستقیم به عورت بیمار، برای یادگیری مسأله مهمّ پزشکی، یا درمان جایز است؟ با فرض اینکه در حال حاضر در محیط های آموزشی از طریق نگاه مستقیم به عورت بیمار آموزش داده می شود و شرایط و مقدّمات نگاه غیر مستقیم فراهم نشده است.
اگر راهی جز نگاه مستقیم نداشته باشد به مقدار ضرورت جایز است.
عنوان سوال:
آیا نگاه مستقیم به عورت بیمار، برای یادگیری مسأله مهمّ پزشکی، یا درمان جایز است؟ با فرض اینکه در حال حاضر در محیط های آموزشی از طریق نگاه مستقیم به عورتبیمار آموزش داده می شود و شرایط و مقدّمات نگاه غیر مستقیم فراهم نشده است.
پاسخ:
اگر راهی جز نگاه مستقیم نداشته باشد به مقدار ضرورت جایز است.
آموزش به عمل یاد دادن (تعلیم) و یاد گرفتن (تعلّم) می گویند که از آن در بابهاى: اجتهاد و تقلید، صلات، زکات، تجارت، اجاره، نکاح و دیات به مناسبت سخن رفته است.
بیمار
مقابل سلامت و تندرستی را بیماری گویند. از آن در بابهای طهارت، صلات، زکات، صوم، اعتکاف، حج، جهاد، حجر، ضمان، وصیّت، نکاح، طلاق، اطعمه و اشربه، ارث، حدود، قصاص و دیات سخن رفته است.
پزشکی
طبابت بیماران را پزشكى گویند.
درمان
مداواي بیماری را درمان مي گويند.
شرایط
شرط امری محتمل الوقوع در آینده که طرفین حدوث اثر حقوقی را متوقف بر حدوث آن امر محتمل الوقوع مینمایند. شرط در علم اصول به معنای هر امری که وجود آن برای تحقق امر دیگری لازم است و در اصطلاح حقوق و فقه به معنی مطلق تعهد است اعم از اینکه در ضمن عقد باشد یا مستقل از عقد. به طور کلی در تعریف شرط به معنای حقوقی و نه معنای منطقی و اصولی در فقه چنین آمده است " الشرط امر زاید علی الثمن و المثمن علی وجه التزام دون التعلیق.... " [۱]
عورت
عورت، قُبُل و دُبُر است.
فرض
حکم الزامی و طلب اکید متعلق به چیزی را وجوب گویند.