شخصی در ماه رمضان ، قبل از ظهر برای مسافرت از خانه خارج شود و پس از گذشتن از حدّ ترخّص افطار می نماید، ولی قبل از رسیدن به حدّ مسافت از مسافرت منصرف و قبل از ظهر به منزل بر می گردد، آیا امساک بقیّة روز واجب است یا خیر؟
در فرض سؤال امساک واجب نیست.
در فرض سؤال امساک واجب نیست.
عنوان سوال:
شخصی در ماه رمضان ، قبل از ظهر برای مسافرت از خانه خارج شود و پس از گذشتن از حدّ ترخّص افطار می نماید، ولی قبل از رسیدن به حدّ مسافت از مسافرت منصرف و قبل از ظهر به منزل بر می گردد، آیا امساک بقیّة روز واجب است یا خیر؟
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- کسی که در ماه رمضان مسافرت می کند می تواند در منزل خود افطار نماید یا باید از حد ترخّص بگذرد و سپس افطار نماید؟
- کسی که در ماه رمضان مسافرت میکند، میتواند در منزل خود افطار نماید یا باید از حد ترخّص بگذرد و سپس افطار نماید؟
- کسی که در ماه رمضان مسافرت میکند، میتواند در منزل خود افطار نماید یا باید از حد ترخّص بگذرد و سپس افطار نماید؟
- مسافر در ماه رمضان باید از چهار فرسخ بگذرد یا از حدّ ترخّص که روزه خود را افطار نماید؟
- در ماه رمضان شخصی که از شب نیّت دارد که فردا قبل از ظهر مسافرت کند، آیا واجب است که از طلوع فجر تا وقتی که بحد ترخّص برسد روزه باشد ونیّت روزه کند؟و یا اینکه وظیفه اش فقط مجرد امساک از مفطرات است و قصد روزه نباید بکند؟
- اگر کسی درماه مبارک رمضان بعد از ظهر مسافرت کند و به محلّی برسد که در آنجا ظهر نشده ، آیا واجب است روزه را به آخر برساند یا نه؟
- اگر شخصی در ماه مبارک رمضان به مسافرت برود و قصد ده روز نماید، در بین این ده روز آیا می تواند در بلاد کبیره بیش از 4 فرسخ از منزل خود دور شود؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله مظاهری] شخصی به قصد مسافرت در ماه رمضان از محل خود خارج میشود. آیا میتواند بعد از حد ترخّص، روزه خود را افطار نماید؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در ماه رمضان، قبل از ظهر، به قصد مسافرت شرعی از منزل حرکت میکند، ولی حرکتش را طوری تنظیم میکند که قبل از اذان ظهر از حدّ ترخّص خارج نشود، آیا روزهاش صحیح است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] شخصی قصد مسافرت میکند و بنا دارد از بیست کیلومتر نیز رد شود ولی زمانی که از حد ترخص میگذرد بنا به دلایلی از ادامه مسافرت منصرف میشود؛ حالا آیا میتواند روزهاش را افطار کند؟
- [سایر] کسی که در ماه رمضان صبح مسافرت می کند، می تواند در منزل خود صبحانه بخورد یا باید از حد ترخّص بگذرد؟
- [آیت الله مظاهری] مسافری که نمیداند مسافرت او به حد شرعی خواهد رسید یا نه، آیا میتواند پس از گذشتن از حد ترخص روزه خود را افطار کند؟
- [آیت الله بروجردی] روزه واجب غیر رمضان را اگر به معصیت مثلاً افطار کند مثل قضای مضیّق رمضان، در باقی آن روز، واجب است امساک کند یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در ماه مبارک رمضان، می دانسته که قبل از ظهر، به مسافرت می رود و نباید روزه بگیرد، لذا صبح، قبل از حرکت در منزل افطار کرد (صبحانه خورد) آیا فقط قضای آن روز را بگیرد یا کفّاره هم دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی در ماه مبارک رمضان قبل از ظهر از وطنش یا از محل اقامه خود حرکت می کند و خروج او از حد ترخّص بعد از ظهر انجام می شود. آیا روزه آن روز بر او واجب است یا نه؟
- [آیت الله بهجت] شخصی در ماه رمضان، قبل از ظهر قصد مسافرت داشته؛ لذا قبل از حرکت افطار کرده (صبحانه خورده)، تکلیف این شخص در مورد قضا و کفاره چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مسافر پس از گذشتن از حد ترخص روزه خود را افطار کند، ولی قبل از رسیدن به حد شرعی به علتی نتواند مسافرت را ادامه دهد و برگردد، حکم روزه او چگونه است؟ فقط قضا دارد یا کفاره نیز واجب میشود؟ آیا باید در ادامه روز از انجام مبطلات روزه خودداری کند؟
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله خوئی] اگر کسی در ماه رمضان بعد از ظهر مسافرت کرد و به شهر دیگری رسید که در آنجا ظهر نشده است آیا واجب است که امساک کند و روزه را به آخر برساند؟ ظاهر آن است که واجب است امساک کند و اطلاق دلیلی که دلالت کرده است وظیفة کسی که بعد از ظهر در ماه رمضان از محل خود مسافرت میکند امساک و خودداری از انجام فطرات تا شب میباشد، شامل این مورد نیز میشود.
- [آیت الله خوئی] اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روز خود را تمام کند. و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد، درصورتی که از شب نیت سفر داشته باشد روزهاش باطل میشود، والا بنابر احتیاط واجب روزه را تمام و بعداً قضا کند، و اگر پیش از رسیدن به حد ترخص روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید باید روزه خود را تمام کند، اما اگر پیش از ظهر مسافرت نماید روزه اش باطل است، ولی قبل از آن که به حد ترخص برسد نمی تواند روزه را افطار کند و اگر پیش از آن افطار کند کفاره بر او واجب است (منظور از حد ترخص جایی است که صدای اذان شهر را نشنود، یا به جایی برسد که از نظر مردم شهر پنهان گردد).
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی در ماه رمضان بعد از ظهر مسافرت کرد و به شهر دیگری رسید که در ان جا ظهر نشده واجب است امساک کند و روزه را به اخر برساند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار در ماه رمضان بعد از غروب با هواپیما به محلی که در انجا افتاب غروب نکرده مسافرت کند پس از رسیدن به ان محل واجب نیست که تا غروب افتاب امساک نماید چه در محل خود افطار کرده باشد و چه نکرده باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید؛ باید روزه خود را تمام کند. و اگر پیش از ظهر مسافرت کند؛ وقتی به حد ترخص برسد؛ در صورتی که از شب نیت سفر داشته باشد؛ روزه اش باطل می شود و الا بنا بر احتیاط واجب روزه را تمام کند و بعدا قضا لازم نیست. واگر پیش از رسیدن به حد ترخص روزه را باطل کند کفاره بر او واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار بعد از ظهر مسافرت نماید، باید روزه خود را تمام کند و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حدّ ترخّص برسد، باید روزه خود را باطل کند و اگر پیش از آن روزه را باطل کند، کفّاره بر او واجب است وامّا اگر قبل از ظهر از شهر خود حرکت کند ولکن بعد از ظهر به حدّ ترخّص برسد روزه او صحیح است ولی اگر قبل از ظهر به حدّ ترخّص برسد لکن بعد از ظهر وارد شهر خود بشود در این صورت بنابر احتیاط واجب قضا هم دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در ماه رمضان اگر روزهدار از شب در فکر سفر نباشد - حتی به نحو تردید - و در روز مسافرت کند باید روزه را تمام کند، چه پیش از ظهر سفر کند، چه بعد از ظهر و چنانچه از شب در فکر سفر باشد اگر بعد از ظهر مسافرت کند باید روزه را بگیرد و اگر پیش از ظهر مسافرت کند، وقتی به حد ترخص برسد میتواند روزه را بخورد - و صحّت روزه گرفتن محلّ اشکال است و میتواند روزه را رجاءً بگیرد ولی بنا بر احتیاط واجب باید آن را قضا کند - و پیش از رسیدن به حدّ ترخّص جایز نیست روزه را بخورد، ولی اگر روزه را خورد، بعد به سفر رفت، کفاره ندارد؛ هر چند کفاره دادن مطابق احتیاط استحبابی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شخص روزه داری در ماه رمضان بعد از غروب و بعد از افطار کردن در محل خود با هواپیما بطرف مغرب و به محلی که در آنجا آفتاب هنوز غروب نکرده، مسافرت میکند، پس از وصول به آن محل آیا لازم و واجب است که تا غروب آفتاب امساک کند؟ ظاهر این است که واجب نباشد چون این شخص طبق آیه مبارکه )وَأتِمّوا الصِّیامَ اًّلی اللَّیْلِ( روزهای را که گرفته تا غروب رسانده است مقتضی ندارد که در آن محل امساک کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر روزهدار بعد از ظهر مسافرت نماید ، باید بنابر احتیاط روزه خود را تمام کند ، و در این صورت قضای آن لازم نیست ، و اگر پیش از ظهر مسافرت کند ، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن روز را روزه بگیرد ، خصوصاً اگر از شب نیّت سفر داشته باشد . ولی در هر صورت نباید پیش از رسیدن به حدّ ترخّص چیزی را که روزه را باطل میکند انجام دهد ، و گر نه کفاره بر او واجب میشود .