آیا غیبت روزه را باطل می کند با این که روایت است که اگر کسی غیبت دیگری کند گوشت تن برادر مرده خود را می جود آیا با این حال هم روزه ما باطل است در صورتی که غیبت جزء نه چیزی که روزه را باطل می کند نیست با این حال آیا غیبت روزه را باطل می کند یا نه؟ اگر غیبت روزه را باطل نمی کند پس حکمش چیست؟ توضیح دهید.
غیبت از مبطلات روزه نیست ولی ممکن است ثواب روزه را کم کند و یا مانع قبولی روزه در درگاه خداوند باشد و روایت مذکوره هم اشاره به این مطلب است.
غیبت از مبطلات روزه نیست ولی ممکن است ثواب روزه را کم کند و یا مانع قبولی روزه در درگاه خداوند باشد و روایت مذکوره هم اشاره به این مطلب است.
عنوان سوال:
آیا غیبت روزه را باطل می کند با این که روایت است که اگر کسی غیبت دیگری کند گوشت تن برادر مرده خود را می جود آیا با این حال هم روزه ما باطل است در صورتی که غیبت جزء نه چیزی که روزه را باطل می کند نیست با این حال آیا غیبت روزه را باطل می کند یا نه؟ اگر غیبت روزه را باطل نمی کند پس حکمش چیست؟ توضیح دهید.
پاسخ:
غیبت از مبطلات روزه نیست ولی ممکن است ثواب روزه را کم کند و یا مانع قبولی روزه در درگاه خداوند باشد و روایت مذکوره هم اشاره به این مطلب است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- آیا شاذروان جزء کعبه حساب میشود؟ در صورتی که عضوی از اعضای بدن طواف کننده بالای آن قرار گیرد، چه حکمی دارد؟
- آیا واقعاً اگر کسی روزه مستحب باشد و دیگران به او غذایی تعارف کنند چه بدانند او روزه است یا نه: آیا ثواب روزه را می برد؟ آیا جزء روزه داران آن روز محسوب می شود؟ آیا ثواب بیشتری می برد؟
- اگر کلام یکی ازمعصومین را اشتباهاً به دیگری نسبت دهیم مثلاً به جای اینکه بگوئیم رسول خدا صلّی الله علیه و آله فرمودند بگوئیم امیرالمؤمنین علیه السلام چنین فرموده اند، آیا باعث باطل شدن روزه می شود ؟ همچنین اگر عمداً این کار را انجام دهد حکمش چیست؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده، اگر استخوان بدون گوشت باشد وظیفه در مورد غسل مس میت و غسل میت و کفن و دفن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده یا زنده، اگر گوشت بدون استخوان باشد، وظیفه در مورد غسل و کفن و دفن آن چیست؟
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده اگر استخوان بدون گوشت باشد، در مورد غسل مس میت، غسل میت و کفن و دفن آن، وظیفه چیست؟
- [سایر] شخصی در جزئی از مالش وصیت کرد، ولی مقدار آن را معین نکرده است. در برخی از روایات راه حل های متفاوتی بیان شده است؛ از جمله فرموده اند: منظور از جزء ده قسمت است؛ زیرا خداوند می فرماید: (فَخُذْ أَرْبَعَةً مِّنَ الطَّیْرِ…)، البقرة-260. در روایت دیگر می فرماید: جزء هفت قسمت است چرا که خداوند می فرماید: (لَهَا سَبْعَةُ أَبْوَابٍ لِّکُلِّ بَابٍ مِّنْهُمْ جُزْءٌ مَّقْسُومٌ )، الحجر-44. با توجه به این روایات چگونه می توان جزء وصیت شده را تعیین کرد؟
- [سایر] مقصود از برخی روایات که میگویند گناهانی؛ مانند دروغ گفتن، غیبت، و ... روزه را باطل میکند، چیست؟
- [آیت الله سبحانی] جزء جدا شده از بدن مرده یا زنده اگر از مواضع هفت گانه باشد آیا حنوط کردن آنها لازم است؟
- [سایر] غیبت کردن و شنیدن آن جزء زندگی من شده است،برای رهایی از این گناه چه کنم؟
- [آیت الله سبحانی] کفاره روزه ماه رمضان جزء نفقه می باشد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر جزء جدا شده از بدن مرده یا زنده، استخوان سینه باشد: با وجود قلب یا بدون آن، وظیفه در مورد غسل و کفن و دفن چیست؟
- [سایر] ما در روایات داریم که طلا جزء مادیات است و باعث مادیگری میشود، پس چرا گنبد بعضی امامان از طلا ساخته میشود؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- . برای مس استخوانی که گوشت ندارد و آن را غسل نداده اند چه از مرده جدا شده باشد، چه از زنده بنا بر احتیاط واجب، باید غسل کرد و هم چنین است برای مس دندانی که از مرده جدا شده، در صورتی که آن مرده را غسل نداده باشند، ولی برای مس دندانی که از زنده جدا شده و گوشت ندارد، یا گوشت آن خیلی کم است، غسل واجب نیست.
- . کسی که باید خوابیده نماز بخواند، اگر برهنه باشد و لحاف او نجس یا ابریشم خالص یا از اجزاء حیوان حرام گوشت باشد، احتیاط واجب آن است که در نماز، خود را با آن نپوشاند.
- . لباس نمازگزار باید از اجزاء حیوان مرده ای که خون جهنده دارد یعنی، حیوانی که اگر رگش را ببرند خون از آن جستن می کند، نباشد، بلکه اگر از حیوان مرده ای که مانند ماهی و مار خون جهنده ندارد لباس تهیه کنند، احتیاط واجب آن است که با آن نماز نخواند.
- . اگر جزئی از حیوان نجس العین را به بدن انسان زنده وصل کنند در صورتی که بیمار مضطر به چنین عملی باشد مانعی ندارد و بعد از حلول حیات در آن، جزء بدن انسان محسوب می شود و طاهر است.
- . مالی را که انسان به مصرف نذر و کفاره میرساند، جزء مخارج سالیانه است، و نیز مالی را که به کسی میبخشد یا جایزه میدهد در صورتی که از شأن او زیاد نباشد، از مخارج سالیانه حساب میشود.
- . لباس نمازگزار شش شرط دارد: اول آن که پاک باشد. دوم آن که مباح باشد. سوم آن که از اجزاء مردار نباشد. چهارم آن که از حیوان حرام گوشت نباشد. پنجم و ششم آن که اگر نمازگزار مرد است لباس او ابریشم خالص و طلا بافت نباشد و تفصیل اینها در مسائل آینده گفته می شود.
- . اگر خانهای را که مثلاً دو اطاق دارد اجاره دهد، و یک اطاق آن خراب شود، اگر هر یک از اطاقها جزء اجاره باشد اجاره نسبت به اطاقی که خراب شده باطل میشود اگرچه فوراً آن را بسازد، و مستأجر میتواند اجاره باقیمانده را به هم بزند.
- . اگر سر سوزنی خون سگ یا خوک یا کافر، یا مردار، یا حیوان حرام گوشت یا حیض و بنابر احتیاط خون نفاس یا استحاضه در بدن، یا لباس نمازگزار باشد نماز او باطل است. ولی خون های دیگر مثل خون بدن انسان یا خون حیوان حلال گوشت اگر چه در چند جای بدن و لباس باشد در صورتی که روی هم کمتر از درهم باشد، که تقریباً به اندازه یک اشرفی می شود نماز خواندن با آن اشکال ندارد.
- . اگر چیزی را که غصب کرده از بین برود، در صورتی که مثل گاو و گوسفند باشد که قیمت اجزاء آن به واسطه خصوصیاتی که دارد متفاوت است باید قیمت آن را بدهد. و چنان چه قیمت بازار آن فرق کرده باشد، باید قیمت وقتی را که تلف شده بدهد. و احتیاط مستحب آن است که بالاترین قیمتی را که از زمان غصب تا زمان پرداخت قیمت داشته، بدهد.
- . کسی که برای به جا آوردن روزه میتی اجیر شده، اگر روزه مستحبی بگیرد اشکال ندارد. ولی کسی که روزه قضا یا روزه واجب دیگری دارد، نمی تواند روزه مستحبی بگیرد و چنان چه فراموش کند و روزه مستحب بگیرد، در صورتی که پیش از ظهر یادش بیاید، روزه مستحبی او به هم می خورد و می تواند نیت خود را به روزه واجب برگرداند و اگر بعد از ظهر ملتفت شود، روزه او باطل است بلکه اگر بعد از مغرب یادش بیاید معلوم نیست روزه اش صحیح باشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سبحانی] اگر از حیوانی که زنده است قطعه ای جدا کننده خواه دنبه یا گوشت بوده باشد خوردن آن حرام است. اجزاء حرام حیوانات حلال گوشت
- [آیت الله سیستانی] معلوم نیست که صدف از اجزاء حیوان حرام گوشت باشد ، پس جایز است که انسان با آن نماز بخواند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر به واسطه ندانستن مسأله، چیزی از اجزاء نماز را کم یا زیاد کند نماز باطل است چه آن جزء واجب، رکن باشد یا غیر رکن.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] لباس نمازگزار باید از اجزاء حیوان مرده ای که خون جهنده دارد (یعنی حیوانی که اگر رگش را ببرند خون از آن جستن می کند) نباشد، بلکه اگر از حیوان حلال گوشت مرده ای مانند ماهی که خون جهنده ندارد لباس تهیّه کند احتیاط مستحب آن است که با آن نماز نخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که باید خوابیده نماز بخواند اگر لحافش از اجزاء حیوان حرام گوشت باشد نماز در ان جایز نیست و همچنین اگر تشکش از اجزاء حیوان حرام گوشت باشد و به خود بپیچد و اگر نجس باشد یا ابریشم یا طلاباف و نمازگزار مرد باشد بنابر احتیاط واجب در ان نماز نخواند
- [آیت الله مکارم شیرازی] لباس نمازگزار باید از اجزاء حیوان مرده ای که خون جهنده دارد نباشد، بلکه احتیاط واجب آن است که از اجزای حیوانهای مرده دیگر که خون جهنده ندارند (مانند ماهی و مار) نیز اجتناب کند.
- [امام خمینی] اگر به واسطه ندانستن مساله، چیزی از اجزاء نماز را کم یا زیاد کند اگر آن جزء، رکن نباشد نمازش صحیح است اگر جاهل قاصر باشد، و الا به احتیاط واجب نماز باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .معادن زیر زمینی , جزء موات است و موات , جزء ا نفال و در اختیار امام معصوم (ع) است و در زمان غیبت در اختیار ولیّ مسلمین قرار دارد و او به هرکسی که مصلحت باشد , اجاره می دهد یا با او قرارداد دیگری میبندد.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی را که روح دارد از حیوان زنده جدا نمایند، مثلاً دنبه یا مقداری گوشت از گوسفند زنده ببرند نجس و حرام میباشد. اجزاء حرام حیوانات حلال گوشت:
- [آیت الله بروجردی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتد میشود.