موقعی که روزه می گیرم از دهانم خون می آید و هر چه آب دهان را بیرون می ریزم غلظت خون بیشتر می شود و گاهی سر کلاس و یا در خانه و یا حتی در نماز نمی توان بیرون رفت، لطفاً بفرمایید چه کنم؟
در فرض سؤال، چون احتمال می رود زیاد شدن خون در موقع بیرون ریختن آب دهان، در اثر فشار به لثه باشد چنانچه احتمال بدهید که اگر آب دهان را بیرون نریزید خون نیاید، بیرون نریزید و روزه و نماز صحیح است.
در فرض سؤال، چون احتمال می رود زیاد شدن خون در موقع بیرون ریختن آب دهان، در اثر فشار به لثه باشد چنانچه احتمال بدهید که اگر آب دهان را بیرون نریزید خون نیاید، بیرون نریزید و روزه و نماز صحیح است.
عنوان سوال:
موقعی که روزه می گیرم از دهانم خون می آید و هر چه آب دهان را بیرون می ریزم غلظت خون بیشتر می شود و گاهی سر کلاس و یا در خانه و یا حتی در نماز نمی توان بیرون رفت، لطفاً بفرمایید چه کنم؟
پاسخ:
در فرض سؤال، چون احتمال می رود زیاد شدن خون در موقع بیرون ریختن آب دهان، در اثر فشار به لثه باشد چنانچه احتمال بدهید که اگر آب دهان را بیرون نریزید خون نیاید، بیرون نریزید و روزه و نماز صحیح است.
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] بعد از پر کردن دندان، دهانم نجس شده است، آیا برای نماز باید دهانم را آب بکشم؟ یا با همان وضع می توان نماز خواند؟
- [سایر] با سلام، من در زمان روزه وقتی میخواستم آب دهانم را بیرون بریزم متوجه شدم که کاملاً خون آلود است و هیچ خونریزی در داخل دهانم نبود اما احساس میکردم گلویم دچار مشکل شده یعنی اگر گلویم خونریزی کند روزهی بنده چه حکمی دارد؟ باطل میشود یا صحیح است؟ در جایی گفته شده است، اگر خلط وارد محفظه دهان شود باید آن را دور ریخت، برای همین من خیلی زیاد آب دهانم را دور میریزم تا مبادا روزهام باطل شود و حال نمیدانم این خونی که در آب دهانم بود خون در خلط بود یا خونریزی گلویم. لطفا راهنماییم کنید.
- [سایر] در هنگام نماز یا در کلاس در دهان روزه دار اخلاط سر و سینه جمع شده است اگر فرو دهد که روزه اش است و اگر بخواهد بیرون بریزد باید نماز را قطع کند، وظیفه چیست؟
- [آیت الله بهجت] موقعی که بینی و دهان انسان خون می افتد، آیا لازم است که داخل بینی و دهان را آب بکشیم یا فقط بیرون آن کافی است؟
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب بیماری لثه دارم؛ به نحوی که هنگام روزه داری دهان خشک شده و عروق بسیار کوچک پاره شده و خونریزی مختصری ایجاد می کند و اگر آب دهان را بیرون بریزم، رگه های خون در آن مشخص است و اگر بیرون نریزم تقریباً در آب دهان مستهلک می شود. گاهی اوقات که خلط صبحگاهی ته حلق را بیرون می ریزم و به لثه ها فشار می آید، این خونریزی بیشتر است و در آب دهان مستهلک نمی شود. سوال این است: 1- آیا اگر خون مذکور با آب دهان مستهلک شود و عمداً یا سهواً فرو داده شود، روزه باطل است؟ 2- اگر با آب دهان مستهلک نشود و تا زمانی که خونریزی بسیار کم و مختصر شود، بیرون ریخته و پس از آن آب دهان قورت داده شود، چطور؟ 3- با توجه به داشتن دندانهای پرکرده و مصنوعی در دهان، خون مذکور چه با آب دهان مستهلک شود چه نشود، دهان را نجس می کند؟ اگر بله چطور می شود در حال روزه دهان را آب کشید و آیا لازم است قبل از افطار یا بعد آن دهان آب کشیده شود؟ 4- اگر خون مذکور که در آب دهان مستهلک نمی شود، به دلیل جهل نسبت به مساله فقهی یا ندانستن کیفیت خونریزی، در زمان روزه فروداده شود و بعدها متوجه موضوع شود، قضا و کفاره دارد؟ 5- اگر بعد از کشیدن دندان، خونریزی در حال روزه وجود داشته و به توصیه پزشک خون محل کشیدن دندان را که با آب دهان مخلوط شده و به رنگ قهوه ای تیره است، به تنهایی یا همراه با خون لثه به شرح فوق فرودهد، حکم روزه او چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مقدار کمی خون از لثه روزهدار خارج شود و با آب دهان او مخلوط گردد، فرو بردن آن، روزه را باطل میکند یا نه؟
- [آیت الله بهجت] اگر روزه داری به دستور پزشک، آب دهان مخلوط به خون را فرو ببرد، روزه اش باطل است؟ در صورت بطلان، آیا قضای روزه کافی است یا کفّاره هم دارد؟
- [آیت الله مظاهری] شخص روزهداری که سر کلاس درس به خاطر احترام استاد نمیتواند از کلاس خارج شود و اخلاط سینه که وارد فضای دهان شده را فرو میدهد، چه حکمی دارد؟ آیا کفاره جمع بر او لازم میشود، چون عمداً فرو داده است؟
- [آیت الله سیستانی] مدتی است از گلویم دانه های سفید مانندی به دهانم می آید که ظاهرا در خود گلویم ایجاد می شود نه ازطرف معده که نه آب دهان است و نه خلط است آیا اگر فرو ببرم روزه ام باطل می شود و آیا کفاره دارد ؟
- [آیت الله خامنه ای] من در بیشتر روزها آب دهانم با خونی که از لثه هایم می آید مخلوط می شود و گاهی نمی دانم آب دهانی که فرو می برم همراه با خون است یا خیر؟ روزه ام با این حال چه حکمی دارد؟ امیدوارم مرا راهنمایی فرمایید.
مسائل مرتبط از این مرجع
- . کسی که وضو می گیرد مستحب است موقعی که نگاهش به آب می افتد بگوید: بِسْمِ اللهِ وَبِاللهِ وَالْحَمْدُ للهِ الَّذی جَعَلَ الْماءَ طَهوُراً وَلَمْ یَجْعَلْهُ نَجِساً و موقعی که پیش از وضو دست خود را می شوید بگوید: اللّهُمَّ اجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابِینَ وَاجْعَلْنی مِنَ الْمُتَطَهِّرِین و در وقت مضمضه یعنی آب در دهان گرداندن بگوید: اللّهُمَّ لَقِّنی حُجَّتی یَوْمَ ألْقاکَ وَاَطْلِقْ لِسانی بِذِکْرِکَ و در موقع استنشاق یعنی آب در بینی کردن بگوید: اللّهُمَّ لا تُحَرِّمْ عَلَی رِیحَ الْجَنَّةِ وَاجْعَلْنی مِمَّنْ یَشُّمُ رِیحَها وَرَوْحَها وَطیبَها و موقع شستن رو بگوید: اللّهُمَّ بَیِّضْ وَجْهیَ یَوْمَ تَسْوَدُّ فِیهِ الْوُجوُهُ وَلا تُسَوِّدْ وَجْهیَ یَوْمَ تَبْیَضُّ فِیهِ الْوُجوُه و در وقت شستن دست راست بخواند: اللّهُمَّ اَعْطِنی کِتابی بِیَمِینی وَالْخُلْدَ فی الْجِنانِ بِیَساری وَحَاسِبْنی حِسَاباً یَسِیراً و موقع شستن دست چپ بگوید: اللّهُمَّ لا تُعْطِنی کِتَابی بِشِمالی وَلا مِنْ وَراءِ ظَهْرِی وَلا تَجْعَلْهَا مَغْلوُلَةً إلی عُنُقی وَاَعوُذُ بِکَ مِنْ مُقَطَّعَاتِ النّیران و موقعی که سر را مسح می کند بگوید: اللّهُمَّ غَشِّنی بِرَحْمَتِکَ وَبَرَکَاتِک وَعَفْوِک و در وقت مسح پا بخواند: اللّهُمَّ ثَبِّتْنی عَلَی الصِّراطِ یَوْمَ تَزِلُّ فیهِ الأَْقْدامُ وَاجْعَلْ سَعْیِی فی مَا یُرْضِیکَ عَنِّی یا ذَا الْجَلالِ وَالإِْکْرام
- . برای شش عمل وضو گرفتن واجب است: اول برای نمازهای واجب غیر از نماز میت و در نمازهای مستحب وضو شرط صحت است. دوم برای سجده و تشهد فراموش شده، اگر بین آنها و نماز، حدثی از او سر زده، مثلاً بول کرده باشد، و احتیاط واجب آن است که برای سجده سهو هم وضو بگیرد. سوم برای طواف واجب خانه کعبه. چهارم اگر نذر یا عهد کرده یا قسم خورده باشد که وضو بگیرد. پنجم اگر نذر کرده باشد که جایی از بدن خود را به خط قرآن برساند. ششم برای آب کشیدن قرآنی که نجس شده، یا بیرون آوردن آن از محلی که بودن قرآن در آنجا اهانت به قرآن باشد در صورتی که مجبور باشد، دست یا جای دیگر بدن خود را به خط قرآن برساند، ولی چنان چه معطل شدن به مقدار وضو بی احترامی به قرآن باشد، باید بدون این که وضو بگیرد، قرآن را از آنجا بیرون آورد و اگر نجس شد آب بکشد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خون دهان و بینی حکم زخم بدن را ندارد و اگر لباس و بدن به واسطه آن نجس شود نمی توان با آن نماز خواند مگر این که کمتر از درهم باشد. ولی خون بواسیر حکم خون زخم بدن را دارد و نماز با آن اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: دوا ریختن به چشم وسرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن وحمّام رفتن باعث ضعف میشود، انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد جائز نیست، بو کردن گیاههای معطّر، نشستن زن در آب، استعمال شیاف، تر کردن لباسی که در بدن است، کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، مسواک کردن به چوب تر، بیجهت آب یا چیزی در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزه او باطل میشود بنابر احتیاط پس باید روزه را نگهدارد و بعداً قضا نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از ان جمله است دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی ان به حلق برسد انجام دادن هر کاری مانند خون گرفتن و حمام رفتن که باعث ضعف می شود انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد جایز نیست بو کردن گیاهان معطر نشستن زن در اب استعمال شیاف تر کردن لباسی که در بدن است کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه ان از دهان خون بیاید مسواک کردن با چوب تر بی جهت اب یا چیزی روان در دهان کردن و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون امدن منی زن خود را ببوسد یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت اورد و اگر به قصد بیرون امدن منی باشد روزه او باطل می شود
- [آیت الله مظاهری] در نماز، یازده عمل، مکروه است: 1 - صورت را کمی به طرف راست یا چپ بگرداند. 2 - چشمها را ببندد یا به طرف راست و چپ بگرداند. 3 - با ریش و دست خود بازی کند. 4 - انگشتها را داخل هم نماید. 5 - آب دهان بیندازد. 6 - به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشتری نگاه کند. 7 - موقعخواندنحمد و سوره و گفتنذکر، برایشنیدنحرفکسی ساکتشود. 8 - انجام هر کاری که خضوع و خشوع را از بین ببرد. 9 - نماز خواندن در موقعی که انسان خوابش میآید. 10 - نماز خواندن موقع خودداری کردن از بول. 11 - نماز خواندن در لباس تنگ که بدن را فشار دهد.
- [آیت الله خوئی] نه چیز روزه را باطل میکند: (اول): خوردن و آشامیدن. (دوم): جماع. (سوم): استمنا، و استمنا آن است که انسان با خود یا دیگری غیر از جماع کاری کند که منی از او بیرون آید. (چهارم): دروغ بستن به خدا و پیغمبر و جانشینان پیغمبر علیهم السلام. (پنجم): رساندن غبار غلیظ به حلق. (ششم): فرو بردن تمام سر در آب. (هفتم): باقی ماندن بر جنابت و حیض و نفاس تا اذان صبح. (هشتم): اماله کردن با چیزهای روان. (نهم): قی کردن. و احکام اینها در مسایل آینده گفته میشود. خوردن و آشامیدن (مسألة 1582)- اگر روزهدار با التفات به روزه دارد، عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد مثل خاک و شیره درخت، و چه کم باشد یا زیاد. حتی اگر مسواک را از دهان بیرون آورد و دوباره به دهان ببرد و رطوبت آن را فرو ببرد، روزه او باطل میشود، مگر آن که رطوبت مسواک در آب دهان به طوری از بین برود که رطوبت خارج به آن گفته نشود.
- [آیت الله سبحانی] چند چیز برای روزه دار مکروه است و از آن جمله است: 1. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد، 2. انجام دادن هر کاری که مانند: خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف می شود، 3.انفیه کشیدن اگر نداند که به حلق می رسد و اگر بداند به حلق می رسد نباید انجام دهد، 4. بو کردن گیاهان معطّر، 5. نشستن زن در آب، 6. استعمال شیاف، 7.تر کردن لباسی که در بدن است، 8.کشیدن دندان و هر کاری که به واسطه آن از دهان خون بیاید، 9. مسواک کردن به چوب تر، 10. انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد. و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزه او باطل می شود اگرچه منی بیرون نیاید. کفّاره روزه
- [آیت الله بهجت] اگر از بواسیری که دانههای آن بیرون نباشد یا زخمی که توی دهان و بینی و مانند اینها است، خونی به بدن یا لباس برسد، بنابر اظهر نمیتواند با آن نماز بخواند، مگر اینکه عرفاً مضطر و مجبور باشد با همین بدن یا لباس نماز بخواند یا برای شخص او آب کشیدن یا تعویض آنها مشکل و سخت باشد. و اما خون بواسیری که دانههای آن بیرون است و یا اینکه در داخل بوده، ولی مثل بواسیری که در بیرون است بدن یا لباسش را نجس میکند، بدون اشکال نماز خواندن با آن جایز است.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که وضو می گیرد مستحب است موقعی که نگاهش به آب می افتاد بگوید : ِبسمِ اللهِ و باللهِ و الحمدلِله الذی جَعل الماءَ طهُوراً وَ لم یجَعلهُ نَجِساً و موقعی که پیش از وضو دست خود را می شوید بگوید : اللهّم اجعلنی منَ التوابینَ و اجعلنی مِن المُتطهرینَ و در وقت مضمضه کردن یعنی آب در دهان گردانیدن بگوید : اللهمّ لقنِی حُجتی یومَ القاکَ وَ اطلِق لسانی بذکرکَ و در وقت استنشاق یعنی آب در بینی کردن بگوید : اللُهّم لاتُحرم عَلی ریحَ الجنهِ و اجعلنی ممّن یشُم ریحَها و رو حَها و طیبَها و موقع شستن رو بگوید : اللّهُم بّیض وجهی یومَ تسودُ فیه الوجوهُ و لاتُسَود وَجهی یومَ تبیضُ فیه الوُجوهُ ودر وقت شستن دست راست بخواند : اللهّم اعطنی کتِابی بیَمینی و الخُلد فی الجنانِ بیَساری و حَاسبنی حساباً یسیراً و موقع شستن دست چپ بگوید : اللهُم لاتُعطنی مغلولهً الی عنُقی و اعوذُ بک مِن مقطعاتِ النیرانِ و موقعی که سر را مسح می کند بگوید : اللّهم غَشنی بِرحمتکَ و برَکاتک و عفوکَ و در وقت مسح پا بخواند : اللّهُم ثبَتنی علی الصراط یومَ تزلُ فیه الاقدامُ و اجعَل سعیی فیما یرضیکَ عَنی یا ذالجلالِ و الاکرامِ . شرائط وضو شرائط صحیح بودن وضو سیزده چیز است : شرط آول –آن که آب وضو پاک با شد . شرط دوم – آنکه مطلق باشد و معنای مطلق و مضاف در فصل آبها گذشت . شرط سوم – آنکه آب وضو مباح باشد .
- [آیت الله مظاهری] کسی که وضو میگیرد مستحبّ است موقعی که نگاهش به آب میافتد بگوید: (بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ الْحَمْدُللَّهِِ الَّذی جَعَلَ الْماءَ طَهُورَاً وَ لَمْ یَجْعَلْهُ نَجِساً).(1) و موقعی که پیش از وضو دست خود را میشوید بگوید: (اَللَّهُمَّ اجْعَلْنی مِنَ التَّوَّابینَ وَاجْعَلْنی مِنَ المُتطَهِّرین) (2) و در وقت مضمضه کردن یعنی آب در دهان گردانیدن بگوید: (اَللَّهُمَّ لَقِّنی حُجَّتی یَوْمَ اَلْقاکَ وَ اَطْلِقْ لِسانِی بِذِکْرِکَ)(3) و در وقت استنشاق یعنی آب در بینی کردن بگوید: (اَللَّهُمَّ لاتُحَرِّمْ عَلَیَّ ریْحَ الْجَنَّة وَاجْعَلْنی مِمَّنْ یَشُمُّ رِیْحَها وَ رَوْحَها و طیبَها) (4) و موقع شستن صورت بگوید: (اَللَّهُمَّ بَیِّضْ وَجْهی یَوْمَ تَسْوَدُّ فیه الْوُجُوهُ وَ لا تُسَوِّدْ وَجْهی یَوْمَ تَبْیَضُّ فیه الْوُجُوه) (5) و در وقت شستن دست راست بخواند: (اَللَّهُمَّ اَعْطِنی کِتابی بِیَمنی وَ الْخُلْدَ فی الْجَنانِ بِیَساری وَ حاسِبْنی حِساباً یَسیراً) (6) و موقع شستن دست چپ بگوید: (اَللَّهُمَّ لا تُعْطِنی کِتابی بِشِمالی وَ لا مِنْ وَراءِ ظَهْری وَ لا تَجْعَلْها مَغْلُولَةً اِلی عُنُقی وَ اَعُوذُ بِکَ مِنْ مُقَطَّعاتِ النّیرانِ) (7) و موقعی که سر را مسح میکند بگوید: (اَللَّهُمَّ غَشِّنی بِرَحْمَتِکَ وَ بَرَکاتِکَ و عَفْوِکَ) (8) و در وقت مسح پا بخواند: (اَللَّهُمَّ ثَبِّتْنی علی الصِّراطِ یَوْمَ تَزِلُّ فیهِ الأَقْدامُ وَ اجْعَلْ سَعْیی فی ما یُرْضیکَ عَنّی یا ذَاالجَلالِ وَالْاِکْرام) (9) شرایط وضو" شرط اوّل: آب وضو پاک باشد. شرط دوّم: مطلق باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که وضو می گیرد مستحب است موقعی که نگاهش به آب می افتد بگوید: بسم اللّه و باللّه و الحمد للّه الذی جعل الماء طهورا و لم یجعله نجسا. و موقعی که پیش از وضو دست خود را می شوید بگوید: اللهم اجعلنی من التوابین و اجعلنی من المتطهرین. و در وقت مضمضه کردن یعنی آب دهان گرداندن بگوید: اللهم لقنی حجتی یوم القاک و اطلق لسانی بذکرک. و در وقت استنشاق یعنی آب در بینی کردن بگوید: اللهم لا تحرم علی ریح الجنه و اجعلنی ممن یشم ریحها و روحها و طیبها؛ و موقع شستن رو بگوید: اللهم بیض وجهی یوم تسود الوجوه و لا تسود وجهی یوم تبیض الوجوه. و در شستن دست راست بخواند: اللهم أعطنی کتابی بیمینی و الخلد فی الجنان بیساری و حاسبنی حسابا یسیرا. و موقع شستن دست چپ بگوید: اللهم لا تعطنی کتابی بشمالی و لا من وراء ظهری و لا تجعلها مغلوله الی عنقی و اعوذ بک من مقطعات النیران. و موقعی که سر را مسح می کند بگوید: اللهم غشنی برحمتک و برکاتک و عفوک. و در وقت مسح پا بخواند: اللهم ثبتنی علی الصراط یوم تزل فیه الاقدام و اجعل سعیی فی ما یرضیک عنی یا ذا الجلال و الاکرام. شرائط وضو شرائط صحیح بودن وضو چند چیز است: * شرط اول آنکه آب وضو پاک باشد. * شرط دوم آنکه مطلق باشد.