به جا آوردن نماز قضا، بلافاصله بعد از فوت وقت اداء واجب است یا تأخیر آن جایز میباشد؟ مثلاً وقتی نماز صبح انسان قضا میشود، هنگامی که بیدار شد واجب است قبل از هر کاری نماز خود را قضا کند، یا میتواند آن را به وقت دیگری موکول نماید؟
لازم نیست، ولی خیلی خوب است.
عنوان سوال:
به جا آوردن نماز قضا، بلافاصله بعد از فوتوقتاداء واجب است یا تأخیر آن جایز میباشد؟ مثلاً وقتی نماز صبح انسان قضا میشود، هنگامی که بیدار شد واجب است قبل از هر کاری نماز خود را قضا کند، یا میتواند آن را به وقت دیگری موکول نماید؟
نماز صبح از نمازهای یومیه که دو رکعت است و بین طلوع فجر و طلوع آفتاب خوانده میشود.
نماز قضا
نماز قَضا (در مقابل نماز اَدا) هر نمازی که خارج از وقتِ تعیینشدهاش خوانده شود. از آنجا که نمازها به واجب و مستحب تقسیم میشوند، قضای آنها نیز بر این دو قسم است. در برخی موارد، قضای نماز، مثل زن حائض و فرد نابالغ از گردن انسان ساقط میشود. پس از وفات فرد مکلّف، شخصی دیگری میتواند عهدهدار قضای نماز آن فرد شود.
تاخیر
به عقب انداختن عمل از اوّل وقت امکان آن را تأخیر میگویند که از عنوان تأخیر در بیشتر ابواب فقه ـ اعم از عبادات و معاملات ـ به مناسبت سخن رفته و احکامی بر آن مترتّب شده است.
موکول
سپرده شده، منوط شده
اداء
اداء به انجام عبادت در وقت مقرَّرِ شرعی اطلاق میشود و در بابهاى طهارت، صلات و صوم به کار رفته است.
نماز
نماز (واژهای فارسی و معادل کلمه عربی «صَلاة») عملی عبادی است که پنج بار در اوقات معینی از شبانه روز واجب است. در این عبادت، نمازگزار رو به قبله میایستد و ذکرهای ویژهای را خوانده و اعمال ویژهای مانند رکوع و سجده را به جا میآورد. نماز به دو شکل فردی (فُرادا) و جماعت خوانده میشود.
صبح
سحرگاه زمان راز و نیاز و نیایش با خالق و هنگام استجابت دعاست.
فوت
فوت در دو معنای مردن ( مرگ ) و سپری شدن وقت عبادت دارای وقت، همچون نماز و روزه (قضاء شدن) به کار میرود؛ واژه فوت کردن یعنی دمیدن.
قضا
انجام عمل بعد از سپری شدن وقت مخصوص آن را قضا گویند.