راهنمـا
درباره مـا
حمایت از ما
استفتائات آیت الله بهجت
آدرس:
http://bahjat.ir
خوردن میوه های زیر درخت که متعلق به دیگری است به این نیّت که آن میوه ها خراب می شود، چه حکمی دارد؟
بدون رضایت صاحبان آن ها جایز نیست.
عنوان سوال:
خوردن میوه های زیر
درخت
که متعلق به دیگری است به این نیّت که آن میوه ها خراب می شود، چه حکمی دارد؟
پاسخ:
بدون
رضایت
صاحبان آن ها جایز نیست.
پرسشهای مرتبط
از این مرجع
پرسشهای مرتبط
از دیگر مراجع
مسائل مرتبط
از این مرجع
مسائل مرتبط
از دیگر مراجع
پرسشهای مرتبط از این مرجع
مردی زمینی با مقداری درخت میوه جهت امرار معاش خریداری کرده، خمس آن را می دهد. بعد مقداری دیگر درخت میوه در آن غرس می کند، آیا خمس درختان غرس شده در صورتی که بابت خرید نهال درخت پولی نپرداخته و خود شخصا آن ها را کاشته و به عمل آورده است لازم است؟
آیا می شود میوه ی شاخه ی درخت همسایه را که وارد خانه ی دیگری شده است، مصرف کرد؟
آیا مردم از درختان میوه ی کنار خیابان که متعلق به شهرداری است ، می توانند استفاده نمایند؟
زمین هایی که وقف امام زاده بوده را به کسانی اجاره داده اند و آن ها در آن زمین ها درخت هایی کاشته اند، آیا این درخت ها متعلّق به مستأجرین مذکور می باشد؟
فردی زمین مخروبه ای را خریداری می کند و با دسترنج خود آن را آباد می کند و درخت میوه یا زراعت در آن می کارد، آیا ارزش اضافی آن که به خاطر آباد کردن و درخت کاشتن در آن ایجاد می شود، خمس دارد؟
2) در صورتی که میوه هایی مانند خرما سر سال خمسی قابل خوردن و استفاده باشد امّا هنوز آن را نچیده باشند، آیا به آن خمس تعلّق می گیرد؟
زمینی را با مقداری درخت، برای امرار معاش می خرد و خمس آن را می دهد، بعد درخت رشد می کند و به علت رشد و نموّ، قیمت درخت زیاد می شود. آیا زیادی قیمت، خمس دارد؟
تا چه مقدار زیورآلات زنان متعلّق خمس نمی باشد؟
فردی مقداری پول خمس داده شده دارد یا پولی دارد که متعلّق خمس نمی باشد. در بین سال مقداری از آن را به نیّت پرداخت قرض، خرج می کند که از درآمد سال، آن مقدار خرج شده را جبران کند. آیا این کار اشکال دارد؟ آیا به مبلغی از درآمد سالانه که به جای آن مقدار خرج شده، برداشته است خمس تعلّق می گیرد؟
اگر آب میوه تصفیه و صاف شود می توان برای وضو استفاده کرد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله سیستانی] اگر شاخه های درخت میوه ی همسایه از روی دیوار داخل حیاط خانه ی ما شده باشد آیا خوردن میوه های آن حلال است یا خیر ؟
[آیت الله سیستانی] اگر شاخه های درخت میوه ی همسایه از روی دوار داخل حیاط خانه ی ما شده باشد آیا خوردن میوه های آن حلال است یا خیر ؟
[سایر] با سلام. ما در همه جای شهرمان درخت نارنج کاشته شده است. با توجه به این که شهرداری این درختها را آبیاری می کند، آیا مصرف میوه آنها ایرادی دارد؟ چون میوه ها اغلب روی درخت می ماند و خراب می شود.
[آیت الله بروجردی] هرگاه شخصی درخت و سبزیجات خود را به آب غصبی آبیاری نماید، آیا فقط مشغول ذمّه قیمت آن آب میشود، یا این که خوردن آن سبزی و میوه درخت حرام است؟
[آیت الله بروجردی] هرگاه شخصی درخت و سبزیجات خود را به آب غصبی آبیاری نماید، آیا فقط مشغول ذمّه قیمت آن آب میشود، یا این که خوردن آن سبزی و میوه درخت حرام است؟
[سایر] شاخه و میوه درخت نبوت کیست؟
[آیت الله سبحانی] استفاده یکی از ورثه ها از میوه درخت یا وسائلی که متعلق به میّت است قبل از تقسیم چه حکمی دارد یعنی لازم است از تمامی ورثه ها اجازه بگیرد یا نه می تواند نسبت به سهم خود استفاده کند؟
[آیت الله خوئی] زیدی پیوند غصبی را به درخت خود زد. آیا نمو و میوه آن مال صاحب پیوند است یا صاحب درخت؟
[آیت الله مکارم شیرازی] اول خرداد سال خمسی ماست، آیا باید خمس میوه ای که روی درخت است، را حساب کنیم؟ آیا رسیده بودن یا رسیده نبودن میوه روی درخت شرط تعلق گرفتن یا نگرفتن خمس به آن می باشد؟
[آیت الله شبیری زنجانی] قسمتی از شاخه های درخت انجیر و انگور همسایه در حیاط ما قرار گرفته است، آیا می توانیم بدون اجازه از میوه آن بچینیم وبخوریم؟ حکم میوه هایی که از درخت همسایه در حیاط ما ریخته شده، چیست؟
مسائل مرتبط از این مرجع
انسان میتواند از میوه درختی که در مسیر عبور عمومی است، حتی اگر مالک مشخص داشته باشد، بخورد، ولی نباید موجب افساد یا از بین رفتن درخت و میوه شود، و بنابر احوط باید چیزی از میوه را با خود نبرد.
اگر در زمینی که غصب کرده زراعت کند، یا درخت بنشاند، زراعت و درخت و میوه آن مال خود اوست و چنانچه صاحب زمین راضی نباشد که زراعت و درخت در زمین بماند، کسی که غصب کرده باید فورا زراعت یا درخت خود را، اگر چه ضرر نماید، از زمین بکَنَد، و نیز باید اجاره زمین را در مدتی که زراعت و درخت در آن بوده به صاحب زمین بدهد و خرابی هایی را که در زمین پیدا شده، درست کند ، مثلاً جای درخت ها را پر نماید. و اگر به سبب اینها قیمت زمین از اولش کمتر شود، باید تفاوت آن را هم بدهد، و نمی تواند صاحب زمین را مجبور کند که زمین را به او بفروشد، یا اجاره دهد، و صاحب زمین نیز نمی تواند او را مجبور کند که درخت یا زراعت را به او بفروشد.
سجده بر گیاهی که خوردن آن در بعضی از شهرها معمول است در آن شهرها جایز نیست، و بنابر احتیاط در شهرهای دیگر نیز که خورده نمیشود، سجده نکنند و نیز سجده بر میوه نارس صحیح نیست.
اگر روزهدار عمداً چیزی بخورد یا بیاشامد، روزه او باطل میشود، چه خوردن و آشامیدن آن چیز معمول باشد مثل نان و آب، چه معمول نباشد، مثل خاک و شیره درخت، و چه کم باشد یا زیاد.
اگر بخواهند میوهای را که روی درخت است، پیش از آنکه گُل آن بریزد بفروشند، باید چیزی از حاصل زمین، مانند سبزی را با آن بفروشند که در اصل، چیز دیگری معامله شود و فروختن میوه تابع و ضمیمه باشد و یا بهصورت شرط یا مصالحه در ضمن معامله دیگری باشد.
ساختن مسجد و تعمیر مسجدی که نزدیک به خرابی میباشد، مستحب است و اگر مسجد طوری خراب شود که تعمیر آن ممکن نباشد، میتوانند آن را خراب کنند و دوباره بسازند بلکه میتوانند مسجدی را که خراب نشده، برای احتیاج مردم خراب کنند و بزرگتر بسازند.
باید قرار معامله مساقات را پیش از ظاهر شدن میوه بگذارند و اگر بعد از ظاهر شدن میوه و پیش از رسیدن آن قرار بگذارند، پس اگر کاری مانند آبیاری که برای زیاد شدن یا بهتر شدن میوه لازم است، باقی مانده باشد، معامله صحیح است، وگرنه اشکال دارد، اگرچه احتیاج به کاری مانند چیدن میوه و نگهداری آن داشته باشد.
اگر مسجد خراب هم شود، نمیتوانند آن را بفروشند، یا داخل ملک و جاده نمایند.
آفتاب، درخت و گیاه و حصیر نجس را پاک می کند.
اگر خرمایی را که زرد یا سرخ شده، روی درخت بفروشند اشکال ندارد، ولی بنابر اظهر نباید عوض آن را خرما بگیرند، اما اگر کسی یک درخت خرما در خانه یا باغ دیگری داشته باشد، در صورتی که مقدار محصول آن را تخمین بزنند و صاحب درخت آن را به صاحب خانه یا باغ بفروشد و عوض آن، خرما بگیرد، چنانچه خرمایی که میگیرد کمتر یا زیادتر از مقداری که تخمین زدهاند نباشد، اشکال ندارد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
[آیت الله صافی گلپایگانی] . اجارهدادن درخت اگر عین میوه آن را به عنوان منافع درخت تملیک کنند اشکال دارد، اما اگر درخت را در حالی که میوه نداشته باشد اجاره دهد به جهت انتفاع از آن به صرف میوه آن، صحیح است.
[آیت الله اردبیلی] اگر کسی چیزی را غصب کند و آن چیز در دست او رشد و نموّ پیدا کند، همه آن متعلّق به صاحب مال است؛ مثلاً اگر نهالی را غصب کند و در زمین خود بکارد، درخت هرچه رشد و نموّ پیدا کند متعلّق به صاحب نهال است و غاصب اجرت زمین را طلبکار نیست؛ همچنین اگر پیوندی را غصب کند و به درخت خود پیوند بزند، بنابر اقوی نموّ و میوه آن برای صاحب پیوند است.
[آیت الله نوری همدانی] اجاره دادن درخت برای انکه ازمیوه اش استفاده کننددرصورتیکه میوه اش موجود نباشد ،صحیح است ؛ امّا اگر میوة ان فعلاً موجود است ومثل چاهی است که فعلاً اب دارد اجارة ان صحیح نیست ولی به عنوان صلح باشد اشکال ندارد وبعید نیست که فروش میوه بر درخت با تعیین مقدار ان به وسیله مشاهدة اهل خبره صحیح باشد چنانچه نیز بعید نیست که معاملة میوة بر درخت از باب فروش واجاره نباشد وخود یک معاملة مستقل باشد .
[آیت الله فاضل لنکرانی] اجاره دادن درخت برای آنکه از میوه اش استفاده کنند اشکال ندارد.
[آیت الله اردبیلی] اجاره دادن درخت برای آن که از میوه آن استفاده کنند اشکال ندارد.
[آیت الله مکارم شیرازی] اجاره درخت یا باغ یا مرتع برای استفاده از میوه یا علف آن صحیح است.
[آیت الله سبحانی] اجاره دادن درخت برای آنکه از میوه اش استفاده کنند اشکال ندارد.
[آیت الله میرزا جواد تبریزی] اجاره دادن درخت برای آنکه از میوه اش استفاده کنند؛ در صورتی که میوه اش فعلا موجود نباشد صحیح است و همچنین است اجاره دادن حیوان برای شیرش.
[آیت الله صافی گلپایگانی] . درخت میوه ای که شاخه آن از دیوار باغ بیرون آمده، اگر انسان نداند صاحبش راضی است، نمی تواند از میوه آن بچیند و اگر میوه آن روی زمین هم ریخته باشد، نمی تواند آن را بردارد.
[آیت الله مکارم شیرازی] منافع چیزی را که گرو می گذارند مانند شیر حیوان و میوه درخت، مال صاحب مال است.
خوردن
يکي از موضوعاتي که در فقه از احکام آن صحبت شده ،خوردن مي باشد.
درخت
درخت ، به هر آنچه که از زمین بروید و دارای جسه نسبتا بزرگی بوده و از ریشه و ساقه و شاخه تشکیل شده باشد اطلاق می شود .
نیت
قصد، تصميم به انجام عمل
رضایت
رضایت به معنای خشنودی و خرسندی است که در باب بیع ، نکاح و ... به آن پرداخته شده است.
×
ارسال نظر
نام و نام خانوادگی
عنوان
*
متن
*