پاک شدن
اگر لباس نجسی به خشکشویی داده شود و پاک شدن آن معلوم نباشد، لباس ازنظر طهارت و نجاست چه وضعیتی دارد؟
اگر از تطهیر لباس خبر دهند و یا اینکه با علم به نجاست قبلی لباس، با آن همانند شئ پاک رفتار کنند، حکم به طهارت لباس میشود.
اگر از تطهیر لباس خبر دهند و یا اینکه با علم به نجاست قبلی لباس، با آن همانند شئ پاک رفتار کنند، حکم به طهارت لباس میشود.
عنوان سوال:
اگر لباس نجسی به خشکشویی داده شود و پاک شدن آن معلوم نباشد، لباس ازنظر طهارت و نجاست چه وضعیتی دارد؟
پاسخ:
اگر از تطهیر لباس خبر دهند و یا اینکه با علم به نجاست قبلی لباس، با آن همانند شئ پاک رفتار کنند، حکم به طهارت لباس میشود.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- حکم چرمهای طبیعی که معلوم نیست از بلاد مسلمین آورده اند یا نه، از جهت طهارت و نجاست چیست؟
- در پاک شدن لباس و فرش از نجاست، فقط شستن آنها با آب کفایت می کند؟
- اگر شیئی مشکوک الطهاره است و به راحتی می توان به پاک یا نجس بودن آن پی برد، آیا جستجو کردن از پاکی و نجاست آن واجب است یا بنا بر طهارت آن گذاشته می شود؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی دو لباس داشته که یکی پاک و دیگری نجس بوده و اشتباهاً لباس نجس را پوشیده، به اعتقادِ اینکه لباسِ پاک را پوشیده و نماز خوانده است، بعداً معلوم شده اشتباه کرده، نماز او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر لباس های پاک با لباس های نجس با هم در یک آب شسته شوند، لباس های پاک هم نجس می شوند. حال اگر هر دو گروه لباسها به طور درست و صحیح با آب پاک شسته نشوند (و همچنان نجس بمانند) و بواسطه باد خشک شوند، اگر آن لباسهای نجسی که بواسطه شسته شدن همراه لباسهای نجس، نجس شده بودند با یک شیء تر تماس پیدا کنند، آیا آن شیء تر نجس می شود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر پس از تطهیر لباس، رنگ و اثر نجاست باقی مانده باشد، آیا میتوان حکم به طهارت لباس کرد؟
- [سایر] طبق فتوای آیت الله سیستانی شستن لباس نجسی که عین نجاست مثل منی روی آن باشد در ماشین تمام اتوماتیک سبب پاک شدن لباس می شود یا این که باید از قبل عین نجاست را پاک کرد و بعد آن را با ماشین لباسشویی شست؟
- [آیت الله بهجت] لباس را با پودر نجسی شسته اند، پس از آب کشیدن کف یا دانه های پودر لا به لای لباس مشاهده شده، آیا لباس هنوز نجس است؟
- [آیت الله نوری همدانی] بدن برخی از بیماران بستری در بیمارستان به واسطه خونگیری و... نجس است و بعضی نیز دارای لباس نجس میباشند. در صورتی که امکان غسل و دسترسی به لباس پاک نباشد برای ادای نماز چگونه باید عمل کنند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آبی که در هنگام طهارت به بدن ترشّح میکند آیا پاک است یا نجس؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چیز نجسی در ظرف آبی که کمتر از کرّ است بیفتد و به بدن یا لباس ترشح کند آیا بدن یا لباس هم نجس میشود؟
- [آیت الله بهجت] شخصی با دست نجس مرطوب با دیگران مصافحه می کند، آیا اطلاع دادن به آن ها لازم است؟ و آیا شخصی لباس نجسی را که به کسی عاریه می دهد، آیا باید او را از نجاست لباس مطلع نماید؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا لازم است هنگام گفتن اذان و اقامه، انسان با طهارت باشد و بدن و لباسش از نجاست پاک باشد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، بنا بر احتیاط نجس است.
- اگر انسان ببیند کسی چیز نجسی را میخورد یا با لباس نجس نماز میخواند، لازم نیست به او بگوید.
- آبی که پاک بوده و معلوم نیست نجس شده یا نه، حکم آب پاک را دارد و آبی که نجس بوده و معلوم نیست پاک شده یا نه حکم آب نجس را دارد و آبی که حالت قبلی آن معلوم نیست، حکم آب پاک را دارد.
- چیز نجسی که انسان شک دارد پاک شده یا نه، حکم نجس را دارد؛ و چیز پاک را اگر شک کند نجس شده یا نه، حکم پاک را دارد و اگر هم بتواند نجس بودن یا پاک بودن آن را بفهمد، لازم نیست تحقیق کند.
- غذای نجسی که لای دندانها مانده، اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذای نجس برسد، پاک میشود و در جایی که تعدّد لازم است، باید متعدّد آب بگردانند به طوری که به تمام غذای نجس برسد.
- اگر بدن یا لباس مسلمان یا چیز دیگری مانند ظرف و فرش که در اختیار او است، نجس شود و آن مسلمان غایب گردد، گفته شده است که با شش شرط حکم به پاکی آن میشود: اول: آن که آن مسلمان چیزی را که بدن یا لباسش را نجس کرده نجس بداند؛ پس اگر مثلاً لباسش با رطوبت به بدن کافر ملاقات کرده و آن را نجس نداند، بعد از غایب شدن او، نمیتوان آن لباس را پاک دانست. دوم: آن که بداند بدن یا لباسش به چیز نجس رسیده است. سوم: آن که انسان ببیند از آن چیز در کاری استفاده میکند که شرط آن پاکی است، مثلاً ببیند با آن لباس، نماز میخواند. چهارم: آن که آن مسلمان بداند کاری را که با آن چیز انجام میدهد شرط آن پاکی است؛ پس اگر مثلاً نداند که باید لباس نمازگزار پاک باشد و با لباسی که نجس شده نماز بخواند، نمیتوان آن لباس را پاک دانست. پنجم: آن که انسان احتمال بدهد آن مسلمان چیزی را که نجس شده آب کشیده است؛ پس اگر یقین داشته باشد که آب نکشیده، نمیتوان آن چیز را پاک دانست و نیز اگر نجس و پاک در نظر آن مسلمان فرق نداشته باشد، پاک دانستن آن چیز محل اشکال است. ششم: آن که بنا بر احتیاط واجب آن مسلمان بالغ باشد. فقهاء عظام غایب شدن مسلمان را با شرایط فوق از مطهّرات دانستهاند ولی بنا بر احتیاط واجب غایب شدن مسلمان، از راههای ثابت شدن طهارت نیست، مگر موجب اطمینان شخصی یا نوعی شود.
- خورده گل یا صابونی که بعد از آب کشیدن لباس و مانند آن، در آن دیده شود پاک است؛ ولی اگر آب نجس به باطن آنها رسیده باشد، ظاهر آنها پاک و باطن آنها نجس است.
- مایعی که معلوم نیست آب مطلق است یا آب مضاف و نیز معلوم نیست که قبلاً مطلق یا مضاف بوده، نجاست را پاک نمیکند و وضو و غسل هم با آن باطل است، ولی اگر به اندازه کر یا بیشتر باشد و نجاست به آن برسد، احکام آب پاک بر آن بار میشود.
- هر چیز نجس، تا عین نجاست را از آن برطرف نکنند پاک نمیشود، ولی اگر بو یا رنگ یا مزه نجاست در آن مانده باشد اشکال ندارد؛ پس اگر خون را از لباس برطرف کنند و لباس را آب بکشند و رنگ خون در آن بماند پاک میباشد، اما چنانچه به واسطه غلظت بو یا رنگ یا مزه یقین کنند یا احتمال دهند که ذرّههای نجاست در آن چیز مانده، باید بیشتر بشویند تا مطمئن شوند عین نجاست برطرف شده است.
- پاک شدن چیز نجس به چند راه ثابت میشود: اول: آن که انسان خود یقین یا اطمینان کند یا طوری باشد که نوع مردم یقین یا اطمینان به پاک شدن پیدا میکنند و در جایی که نوع مردم اطمینان به طهارت نمیکنند اگر انسان برخلاف متعارف اطمینان کند، کفایت نمیکند و شخص وسواسی که برخلاف معمول افراد، در آب کشیدن چیز نجس به زودی اطمینان پیدا نمیکند لازم نیست خودش اطمینان کند؛ بلکه اگر معمول افراد اطمینان کنند کافی است. دوم: دو مرد عادل خبر دهند؛ و بنا بر احتیاط واجب یک نفر عادل کفایت نمیکند. سوم: آن که کسی که چیز نجس در اختیار اوست بگوید آن چیز پاک شده. چهارم: مسلمانی چیز نجس را آب کشیده باشد اگر چه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که وکیل شده است لباس انسان را اب بکشد اگر بگوید اب کشیدم و انسان بگفته او اطمینان پیدا کند یا ثقه باشد و ظن برخلاف گفته او نباشد ان لباس پاک است ولی اگر لباس در اختیار او باشد و متهم به بی مبالاتی در طهارت و نجاست نباشد حصول اطمینان لازم نیست
- [آیت الله سیستانی] اگر انسان یقین یا اطمینان پیدا کند که چیزی که نجس بوده پاک شده است ، یا دو نفر عادل بر پاک شدن آن شهادت دهند ، و مورد شهادت آنان سبب پاک شدن باشد ، آن چیز پاک است ، مثلاً شهادت دهند به اینکه لباس آلوده به بول دو مرتبه شسته شده ، و همچنین است اگر کسی که چیز نجس در اختیار اوست بگوید آن چیز پاک شده ، و مورد اتهام هم نباشد ، یا مسلمانی چیز نجسی را به منظور پاک شدن آب کشیده باشد ، اگر چه معلوم نباشد درست آب کشیده یا نه .
- [آیت الله سیستانی] خاک نجسی که آب باران همه اجزای آن را فرا بگیرد پاک میشود به شرط آنکه معلوم نباشد آب بواسطه رسیدن به خاک ، مُضاف شده است .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان یقین یا اطمینان پیدا کند که چیزی که نجس بوده پاک شده است یا دو عادل یا یک عادل به پاک شدن ان خبر دهند و همچنین اگر شخصی که مورد وثوق باشد به پاک شدن ان خبر دهد و ظن بر خلاف گفته او نباشد ان چیز پاک است و همچنین است اگر کسی که چیز نجس در اختیار اوست بگوید ان چیز پاک شده در صورتی که متهم به بی مبالاتی در طهارت و نجاست نباشد و یا مسلمانی چیز نجس را اب کشیده باشد اگر چه معلوم نباشد درست اب کشیده یا نه
- [آیت الله مکارم شیرازی] آبی که معلوم نیست مطلق است یا مضاف و حالت سابقه آن هم معلوم نیست چیزی را پاک نمی کند، وضو و غسل هم با آن باطل است، اما اگر چیز نجسی به آن رسد نجس نمی شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، نجس است.
- [آیت الله سبحانی] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، نجس است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، نجس است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه نجس است.
- [آیت الله بروجردی] چیز نجسی که معلوم نیست استحاله شده یا نه، نجس است.