روستاها
بیرون بودن مقداری از موی سر زنان که امروزه در شهرها و روستاها امری عادّی شده است، نگاه به آن چه حکمی دارد؟
پوشاندن موی سر بر زن لازم و واجب است و عادّی بودن بعضی از رسومات، حکم خدا را تغییر نمیدهد و نگاه عمدی هم حرام است.
پوشاندن موی سر بر زن لازم و واجب است و عادّی بودن بعضی از رسومات، حکم خدا را تغییر نمیدهد و نگاه عمدی هم حرام است.
عنوان سوال:
بیرون بودن مقداری از موی سر زنان که امروزه در شهرها و روستاها امری عادّی شده است، نگاه به آن چه حکمی دارد؟
پاسخ:
پوشاندن موی سر بر زن لازم و واجب است و عادّی بودن بعضی از رسومات، حکم خدا را تغییر نمیدهد و نگاه عمدی هم حرام است.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- در خیلی از شهرها و روستاها امامزادههایی است که بعضاشجرهنامه آنها معلوم نیست، بفرمائید : آیا رفتن به زیارت آنها و هم چنین نسبت دادن آنها به امام معصوم جایز است یا خیر؟
- آیا زن میتواند با کلاه گیس بطوری که موهای خودش کاملاپوشیده باشد نقش زنان بی حجاب را بازی کند و آیا در این مسئله بین موی انسان، موی حیوان و موی مصنوعی تفاوتی هست؟
- بلند گذاشتن موی سر برای آقایان به چه نحو است؟
- آرایش موی سر و دوختن لباس به مدل خارجیها چه حکمی دارد؟
- در صورتی که زنان غیر مسلمان بدون مراعات حجاب اسلامی به ایفای نقش بپردازند اولانگاه کردن عوامل تولید به این زنان چه حکمی دارد؟ ثانیانگاه کردن تماشاچیان به فیلم آنها چه حکمی دارد؟ ثالثادر صورت جواز تا چه حدّی از بدن ایشان را میتوان نمایش داد آیا جواز منحصر به موی سر است یا شامل سایر اعضای بدن مثل پا و دست و بازو نیز میشود و در صورت دوّم آیا عورتین را نیز شامل میشود یا خیر؟
- اخیراًمسابقاتی برگزار میکنند که شرکت کنندگان دختران و پسران بطور مختلط و تماشاچیان هم زنان و مردان هستند که بعضی حرکات زننده موجب عادی شدن روابط و ریختن حجاب و حیای دختران میشود نظر مبارک چیست؟
- اگر استخاره خوب بیاید و بعداانسان در مورد آن سختی و مشکلات و ضرر ببیند میگویند خِیر و صلاح شما در همان بوده، خب در این صورت استخاره چه معنا دارد، چون در حالت عادی نیز هر امری برای انسان مؤمن واقع میشود خِیر و صلاح او میباشد؟
- در عکّاسی زنان نیز مراجعه و درخواست میکنند که با سر برهنه از آنان عکس گرفته شود، چه صورت دارد و اجرت آن چگونه است؟
- حضور زنان در کوچه و بازار بدون وجود ضرورت و سر و کار داشتن بیش از حدّ با نامحرمان چگونه است؟
- اگر کسی قبل از مسح سر شیر آب را که مقداری آب روی آن میباشد، ببندد و بعد مسح کند و رطوبت روی شیر هم زیاد باشد وضویش چه صورت دارد؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله بهجت] نگاه کردن به موی سر زنان اهل کتاب، اگر بدون قصد ریبه باشد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه و لمس در اتاق عمل، به ندرت شهوانی، بلکه امری کاملاً عادی است. آیا عادی شدن، حکم شرعی را تغییر می دهد؟
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن به صورت زنان چادرنشین که معمولا قسمتی از موی سر آنها نیز دیده می شود برای مرد نامحرم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مقداری از موی سر زن محرم، یا جاهای دیگر بدنش، که پوشیدن آن در حال طواف لازم است، ظاهر باشد، طوافش چه حکمی دارد؟
- [سایر] وقتی در قرآن اشاره ای به پوشاندن موی سر نشده به چه دلیل باید موی سر را از نامحرم پوشاند؟
- [آیت الله بهجت] در آرایشگاه از موی زنان به موی مردان وصل می کنند. آیا نظر کردن به آن جایز است؟ هم چنین حکم نماز و عبادت چیست؟
- [آیت الله سیستانی] استفاده از موی مصنوعی توسط زنان در هنرپیشگی چه حکمی دارد ؟
- [سایر] آیا مومنان این قدر ضعیف هستند که با دیدن موی زنان تحریک شوند؟
- [آیت الله سیستانی] استفاده از موی مصنوعی توسط زنان در هنرپیشگی چه حکمی دارد ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن به صورت زنان چادرنشین که معمولا قسمتی از موی سر آنها نیز دیده می شود برای مرد نامحرم چه حکمی دارد؟ توضیح اینکه آنها به این نوع پوشش عادت کرده اند و اگر تذکر داده شود نمیپذیرند
مسائل مرتبط از این مرجع
- لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد، یا به جاهای دیگر سر میرسد، باید بیخ موها را مسح کند، یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت میریزد یا به جاهای دیگر میرسد جلوی سرجمع کند وبر آنها مسح نماید، یا بر مویجاهای دیگر سر که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- درازای صورت را باید از بالای پیشانی جایی که موی سر بیرون میآید تا آخر چانه شست، و پهنای آن به مقداری که بین انگشت وسط و شست قرار میگیرد شسته شود، و اگر مختصری از این مقدار را نشوید وضو باطل است، و برای آن که یقین کند این مقدار کاملاً شسته شده باید کمی اطراف آن را هم بشوید.
- زن باید در موقع نماز تمام بدن حتّی سر و موی خود را بپوشاند; ولی پوشاندن صورت به مقداری که در وضو شسته میشود ودستها تا مچ و پشت پاها تا مچ پا لازم نیست و احتیاط واجب آنست که کف پا را بپوشاند، امّا برای آن که یقین کند که مقدار واجب را پوشانده است، باید مقداری از اطراف صورت وقدری پایین تر از مچ را هم بپوشاند.
- اگر تمام سر زیر آب برود ولی مقداری از موها بیرون بماند، روزه باطل میشود.
- اگر روزهدار عمداً تمام سر را در آب فرو ببرد، اگرچه باقی بدن او از آب بیرون باشد، روزهاش باطل میشود ولی اگر تمام بدن را آب بگیرد و مقداری از سر بیرون باشد، روزه باطل نمیشود.
- اگر با چوب یا سنگ یا چیز دیگری که شکار کردن با آن صحیح نیست حیوانی را دو قسمت کنند قسمتی که سر وگردن ندارد حرام است وقسمتیکه سر وگردن دارد اگر زنده باشد وممکن باشد که مقداری زنده بماند وسر آن را به دستوری که در شرع معیّن شده ببرند حلال وگرنه آن قسمت هم حرام میباشد.
- اگر سهواً پیش از امام به رکوع رود وطوری باشد که اگر سر بردارد به مقداری از قرائت امام میرسد، چنانچه سر بردارد و با امام به رکوع رود، نمازش صحیح است و اگر عمداً برنگردد، نمازش صحیح است گرچه به احتیاط مستحبّ نماز را تمام کند و دوباره اعاده نماید.
- اگر با شمشیر یا چیز دیگری که شکار کردن با آن صحیح است با شرطهایی که گفته شد، حیوانی را دو قسمت کنند وسر وگردن در یک قسمت بماند وانسان وقتی برسد که حیوان جان داده باشد هردو قسمت حلال است و همچنین است اگر حیوان زنده باشد و به اندازه سر بریدن وقت نباشد امّا اگر حیوان زنده باشد و به اندازه سر بریدن وقت باشد وممکن باشد که مقداری زنده بماند، قسمتیکه سر وگردن ندارد حرام وقسمتی که سر وگردن دارد، اگر سر آن را به دستوری که در شرع معیّن شده ببرند حلال وگرنه آنهم حرام میباشد.
- برای آن که یقین کند هر سه قسمت یعنی سر وگردن وطرف راست وطرف چپ را کاملاً غسل داده، باید هر قسمتی را که میشوید مقداری از قسمتهای دیگر را هم با آن قسمت بشوید بلکه احتیاط مستحب آن است که تمام طرف راست گردن را باطرف راست بدن وتمام طرف چپ گردن را با طرف چپ بدن بشوید.
- اگر بعد از غسل بفهمد مقداری از بدن را نشسته، چنانچه از طرف چپ باشد شستن همان مقدار کافی است و اگر از طرف راست باشد باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف چپ را بشوید، و اگر سر وگردن باشد باید بعد از شستن آن مقدار، دوباره طرف راست و بعد طرف چپ را بشوید.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] نگاه کردن بدون قصد لذّت و بدون این که بترسد به گناه بیفتد، به صورت، دست و موی زنان روستایی که معمولاً موی خود را نمیپوشانند یا به صورت، دست و موی زنان بدحجابی که عمدا مراعات حجاب شرعی را نمیکنند، هرچند خلاف احتیاط است، ولی ظاهرا اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] جواز فرو بردن اخلاط سر و سینه، در صورتی که در غیر حال روزه امری عادی باشد و به فضای دهان نرسیده باشد، خالی از وجه نیست و اگر به فضای دهان رسید و آن را فرو برد، بنابر احتیاط واجب روزه را باطل میکند.
- [آیت الله بهجت] درازای صورت را باید از بالای پیشانی جایی که موی سر بیرون می آید ، تا آخر چانه شُست ، و پهنای آن به مقداری که بین انگشت وسط و شَست ( یعنی انگشت میانی که وسطی و انگشت بزرگ که ابهام است ) قرار می گیرد باید شسته شود ، و اگر مختصری از این مقدار را هم نشوید وضو باطل است . و برای آن که یقین کند این مقدار کاملاً شسته شده باید کمی اطراف آن را هم بشوید . و میزان در رستنگاه مو و در انگشتان ، افراد مستوی الخلقه و عادی می باشد ، پس کسانی که رستنگاه مو یا انگشتان آنها غیرعادی است ، در مقدار شستن ، افراد عادی را میزان قرار دهند .
- [آیت الله نوری همدانی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد ، بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است ، ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازه ای بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش می ریزد ، یا به جاهای دیگر سر ، که خارج از جلو سر است می رسد ، باید بیخ موها را مسح کند ، یا فرق سر را باز کرده ، پوست سر را مسح نماید و اگر موهائی را که به صورت می ریزد یا به جاهای دیگر سر می رسد ، جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید یا بر موی جاهای دیگر سر ، که جلوی آن آمده مسح کند ، باطل است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است؛ ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد، باید قسمتی از موها را که پس از شانه کردن در جلو سر قرار میگیرد مسح کند، یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر، که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است؛ ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازه ای بلند است که اگر مثلا شانه کند به صورتش می ریزد؛ یا به جاهای دیگر سر می رسد؛ باید بیخ موها را مسح کند؛ یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهائی را که به صورت می ریزد با به جاهای دیگر سر می رسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید؛ یا بر موی جاهای دیگر سر؛ که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر نیز صحیح است؛ ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد، باید بیخ موها را مسح کند یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت میریزند یا به جاهای دیگر سر میرسند جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی آن آمده مسح کند، مسح او باطل است.
- [آیت الله بروجردی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است، ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد، یا به جاهای دیگر سر میرسد، باید بیخ موها را مسح کند، یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید و اگر موهایی را که به صورت میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.
- [آیت الله خوئی] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است. ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازای بلند است که اگر مثلًا شانه کند به صورتش میریزد یا بهجاهای دیگر سر میرسد باید بیخ موها را مسح کند، یا فرق سر را باز کرده، پوست سر را مسح نماید، و اگر موهائی را که به صورت میریزد یا بهجای دیگر سر، میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر که جلوی آن آمده مسح کند چنین مسحی باطل است.
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست مسح سر بر پوست آن باشد بلکه بر موی جلوی سر هم صحیح است. ولی کسی که موی جلوی سر او به اندازهای بلند است که اگر مثلاً شانه کند به صورتش میریزد، یا به جاهای دیگر سر میرسد، باید بیخ موها را مسح کند یا فرق سر را باز کرده پوست سر را مسح نماید، و اگر موهایی را که به صورت میریزد یا به جاهای دیگر سر میرسد جلوی سر جمع کند و بر آنها مسح نماید، یا بر موی جاهای دیگر سر، که جلوی آن آمده مسح کند باطل است.