اولا کسی نگفته دیدن موی زنان، فقط برای مومنان تحریک کننده است، ضمن آن که کسی هم نگفته که هر کسی موی زنی را ببیند، تحریک می شود. ثانیا باید دقت کرد که منظور از تحریک چیست. یک وقت کسی با کت و شلوار سفید و تمیز، لحظه ای به در ماشین تکیه بدهد، می گوید لباسم کثیف شد و یک وقت کسی با لباس تعویض روغنی، دست روغنی خودش را به لباس می زند و احساس کثیفی نمی کند. ثالثا اگر موی زن مهم نیست، چرا این همه برای آرایش آن هزینه کرده و بعضی از زنان اصرار دارند به نوعی آن را نشان دهند و آن را متفاوت از موی مردان نگه می دارند و ... رابعا مهم شمردن و توجه جدی بر پوشش زن و کنترل نگاه مرد در اسلام، به خاطر آن است که مهار این گام اول بسیار ساده است و در صورتی که انسان این کار را انجام دهد، هوای نفس او قوت نمی گیرد تا آزارش دهد. اما چشم چرانی و جلوه گری در خیابان ها، به منزله تهیه خوراک برای نفس اماره است که لحظه به لحظه آن را قوی تر کرده و به جایی می رساند که مهار آن، ساده نخواهد بود. الإمامُ علیٌّ علیه السلام : مَن غَضَّ طَرفَهُ أراحَ قَلبَهُ . کسی که چشم خود را پایین اندازد، دلش را آسوده گرداند. ( چه بسیارند افرادی که با دیدن انواع و اقسام زنان، نسبت به همسر خود، سرد می شوند. چه بسیارند کسی که با نگاهی دل شان مشغول شده و چه بسا همین نگاه، دلباختگی ای به وجود آورد. الإمامُ الصّادقُ علیه السلام : کَم مِن نَظرَةٍ أورَثَت حَسرَةً طَویلَةً ! چه بسیار نگاه که حسرتی طولانی به بار آورده است! (الکافی (ط - الإسلامیة)، ج5، ص: 559)و البته اگر چه بسیار آسان میتوان مسخره کرد، اما جمع کردن عواقب جلوه گری های خیابانی و چشم چرانی ها، آسان نیست. که با دل های فاسد شده، روابط نامشروع زیاد شده، به طلاق دامن زده می شود، فرزندان طلاق با مشکلات متعدد مواجه می شوند و نسلی تباه می شود که همه این ها، از همان نگاه ساده شروع شد. الإمامُ علیٌّ علیه السلام : العُیونُ مَصائدُالشَّیطانِ . چشم ها، دام های شیطانند. (مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج14، ص: 271) نگاهی که با کنترل آن، دل ها سالم، کانون خانواده ها مستحکم، تربیت فرزندان به جا و ... می شد. و امان از شهوات کم ارزش و زود گذری که دامنه ای بس بزرگ به دنبال دارند. و امان از عقل هایی که برده این نفس اماره شده اند.
اولا کسی نگفته دیدن موی زنان، فقط برای مومنان تحریک کننده است، ضمن آن که کسی هم نگفته که هر کسی موی زنی را ببیند، تحریک می شود.
ثانیا باید دقت کرد که منظور از تحریک چیست. یک وقت کسی با کت و شلوار سفید و تمیز، لحظه ای به در ماشین تکیه بدهد، می گوید لباسم کثیف شد و یک وقت کسی با لباس تعویض روغنی، دست روغنی خودش را به لباس می زند و احساس کثیفی نمی کند.
ثالثا اگر موی زن مهم نیست، چرا این همه برای آرایش آن هزینه کرده و بعضی از زنان اصرار دارند به نوعی آن را نشان دهند و آن را متفاوت از موی مردان نگه می دارند و ...
رابعا مهم شمردن و توجه جدی بر پوشش زن و کنترل نگاه مرد در اسلام، به خاطر آن است که مهار این گام اول بسیار ساده است و در صورتی که انسان این کار را انجام دهد، هوای نفس او قوت نمی گیرد تا آزارش دهد. اما چشم چرانی و جلوه گری در خیابان ها، به منزله تهیه خوراک برای نفس اماره است که لحظه به لحظه آن را قوی تر کرده و به جایی می رساند که مهار آن، ساده نخواهد بود.
الإمامُ علیٌّ علیه السلام : مَن غَضَّ طَرفَهُ أراحَ قَلبَهُ . کسی که چشم خود را پایین اندازد، دلش را آسوده گرداند. (
چه بسیارند افرادی که با دیدن انواع و اقسام زنان، نسبت به همسر خود، سرد می شوند. چه بسیارند کسی که با نگاهی دل شان مشغول شده و چه بسا همین نگاه، دلباختگی ای به وجود آورد.
الإمامُ الصّادقُ علیه السلام : کَم مِن نَظرَةٍ أورَثَت حَسرَةً طَویلَةً ! چه بسیار نگاه که حسرتی طولانی به بار آورده است! (الکافی (ط - الإسلامیة)، ج5، ص: 559)و البته اگر چه بسیار آسان میتوان مسخره کرد، اما جمع کردن عواقب جلوه گری های خیابانی و چشم چرانی ها، آسان نیست. که با دل های فاسد شده، روابط نامشروع زیاد شده، به طلاق دامن زده می شود، فرزندان طلاق با مشکلات متعدد مواجه می شوند و نسلی تباه می شود که همه این ها، از همان نگاه ساده شروع شد.
الإمامُ علیٌّ علیه السلام : العُیونُ مَصائدُالشَّیطانِ . چشم ها، دام های شیطانند. (مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج14، ص: 271)
نگاهی که با کنترل آن، دل ها سالم، کانون خانواده ها مستحکم، تربیت فرزندان به جا و ... می شد. و امان از شهوات کم ارزش و زود گذری که دامنه ای بس بزرگ به دنبال دارند. و امان از عقل هایی که برده این نفس اماره شده اند.
- [سایر] آیا اسلام آن قدر اراده مسلمانان را ضعیف می داند که با دیدن چند تار موی زنان، تحریک شده و اراده اش را از دست بدهد؟
- [آیت الله خامنه ای] ج: اگر دیدن آنها به قصد تحریک شهوت باشد و یا موجب تحریک آن شود، جایز نیست.
- [سایر] چه کنم با دیدن همجنس و غیرهمجنس تحریک نشوم؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا خواندن کتاب و یا دیدن فیلمهایی که موجب تحریک شهوت می شود، جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] حکم دیدن موی زن کافر حرام چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا دیدن موی زن کافر حرام است؟
- [سایر] چرا ایمان اصحاب پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) قوی بود ولی ایمان انسانهای کنونی ضعیف هست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دیدن موی زن نامحرم در تلویزیون چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] نشانه ریبه در دیدن عکس زنان چیست ؟
- [سایر] آثار دیدن فیلم های ترسناک در ایمان آدمی چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اختلاط مردان و زنان نامحرم اگر موجب گناه و تحریک باشد حرام است، بلکه اگر ترس مفسده باشد نیز حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر موی خود را به بدن میت برساند و یا بدن خود را به موی میّت و یا موی خود را به موی میّت برساند، غسل واجب نیست مگر این که آن قدر موی کوتاه باشد که مس میت بر آن صدق بنماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند، بلکه احتیاط واجب آن است که از پسری هم که بالغ نشده، ولی خوب و بد را می فهمد و از نگاه کردن تحریک و تهییج شهوت او عادتاً ممکن باشد، بدن و موی خود را بپوشاند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند، بلکه احتیاط واجب آن است که از پسری هم که بالغ نشده، ولی خوب و بد را میفهمد، و از نگاهکردن تحریک و تهییج شهوت او عادتاً ممکن باشد، بدن و موی خود را بپوشاند.
- [آیت الله مظاهری] اگر تندخویی از ملکه و یا از زبان بد سرچشمه نگیرد، در صورتی که ملازم با گناهی باشد، نظیر غیبت یا سرزنش یا آزردهخاطرنمودن شخصی و یا سردکردن محیط خانه و مانند اینها، حرام است، و اگر ملازم با هیچ گناهی نباشد، نظیر کسی که اعصاب او ضعیف است و با تندی حرف میزند، گرچه حرام نیست، ولی سزاوار نیست مؤمن چنین باشد، زیرا خوشرویی و خوشزبانی از علامات مؤمن است.
- [آیت الله مظاهری] خرید و فروش و استعمال آلات موسیقی نظیر نی و تار و دایره و تنبک و ویلن و مانند اینها حرام است، و همچنین رقصیدن و غنا ) آوازی که طرب انگیز و تحریک آمیز باشد( و دیدن و شنیدن آنها حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] همه شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند: عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] همة شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل ، ایمان حلال زادگی و عدالت . ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگر چه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است .
- [آیت الله سیستانی] زن باید موی سر و بدن غیر از صورت و دستهای خود را از مرد نامحرم بپوشاند ، و احتیاط لازم آن است که بدن و موی خود را از پسری هم که بالغ نشده ولی خوب و بد را میفهمد و احتمال میرود که نگاهش به بدن زن موجب تحریک شهوتش شود ، بپوشاند ، ولی زن میتواند صورت و دستهایش را تا مچ از مرد نامحرم نپوشاند ، مگر در صورتی که بترسد به حرام بیفتد ، یا به قصد مبتلا کردن مرد به نگاه حرام باشد ، که پوشانیدن در این دو صورت واجب است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نگاهکردن به بدن زن نامحرم و دختری که نه سالش تمام نشده، ولی خوب و بد را میفهمد، و نگاهکردن به او عادتاً امکان تهییج و تحریک شهوت دارد، و همچنین نگاهکردن به موی آنان؛ چه با قصد لذت و چه بدون آن حرام است، و نگاهکردن به صورت و دست آنان اگر به قصد لذت باشد حرام است، و بدون قصد لذت هم بنابر احتیاط ترک لازم است، و نیز نگاهکردن زن به بدن مرد نامحرم حرام میباشد.