پختن و خوردن گوشت قربانی در این ایام تقریبا غیر ممکن است، آیا در این صورت هم خوردن واجب است؟ و اگر نخورد باید کفاره بدهد؟
خوردن گوشت قربانی واجب نیست.
خوردن گوشت قربانی واجب نیست.
عنوان سوال:
پختن و خوردن گوشت قربانی در این ایام تقریبا غیر ممکن است، آیا در این صورت هم خوردن واجب است؟ و اگر نخورد باید کفاره بدهد؟
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- مسلمانانی که به حکم خداوند به زیارت خانه مکه مشرف میشوند حداقل یک گوسفند را میکشند و در بیشتر موارد بیش از یکی را سر میبرند، با توجه به آنکه میدانیم که گوشت اکثر گوسفندهای قربانی در عربستان سعودی میگندد و یا بزیر خاک میرود، آیا این کشتارها قربانی محسوب میشوند؟ مگر نه این است که گوشت قربانی باید به نیازمندان داده شود؟ آیا بهتر نیست که هر حاجی قربانی و یا قربانیهای خود را در کشور خود قربانی کند تا به مستمندان برسد؟
- خوردن قرص در ایام حج یا بعضی مواقع که زنها میل دارند عادت ماهیانه نداشته باشند اشکال دارد یا نه؟
- در ایام حجّ، عدهای از حجاج که نمیتوانستند در قربانگاه حاضر شوند، مرا وکیل نمودند که ذبیحه آنها را وکالتا انجام دهم ولی با تمام دقّتی که انجام دادم، بعدا متوجه شدم که پول دو قربانی در نزد من میباشد، روز یازدهم احتیاطا یک قربانی دیگر انجام دادم، چون احتمال میدادم فقط به مقدار یک قربانی اشتباه نمودهام و چند روز بعد وقتی به قربانگاه رفتم که احتیاطا پولی به صاحب گوسفندان بدهم، کسی را پیدا ننمودم، فعلا به مقدار 350 ریال سعودی مدیون هستم، خواهشمندم بفرمایید چه کنم؟
- در کتاب مناسک در احکام (بیتوته در منی) آمده است: (اگر پیش از نصف شب خارج شدند یا از اوّل شب قدری خارج بودند، احتیاط آن است که قربانی کنند گر چه بعید نیست عدم وجوب) و حال این که در سؤال و جوابهائی که اخیرا به احکام مناسک ملحق شده چنین آمده: (مسأله گویی به حجاج گفته که در بیتوته در منی وظیفه این است که از اوّل شب تا نصف شب یا از نصف شب تا اوّل صبح باشد و خودش این عمل را انجام داده ... در استفتائات، ص: 476 جواب آمده است که احتیاط واجب دادن کفاره است)، لطفا توضیح دهید جمع بین (عدم وجوب کفاره و احتیاط واجب دادن کفاره است) چگونه است؟
- آیا اول سال استطاعت برای حج، اول ماه شوال است و پیش از ماه شوال اگر قدرت مالی پیدا شد جایز است مکلف به مصرف دیگر برساند و دیگر حج بر او واجب نیست یا آن که از بعد از ایام حج تا سال دیگر سال استطاعت حساب میشود و جایز نیست خود را از استطاعت خارج کند؟
- اشخاصی که معتاد به کشیدن تریاک هستند و نمیتوانند ترک کنند و با این حال نمیتوانند روزه بگیرند نه ادایی و نه قضایی این طور اشخاص حکم مریض را دارند که باید برای هر روز یک مد کفاره بدهد یا این که حکم دیگری را دارند؟
- خانمی هنگام انجام طواف واجب، در اثر فشار جمعیت بول از او خارج شده و طواف خود را بدون تطهیر و تجدید وضو انجام داده و اکنون که حتما تا چند سال دیگر نمیتواند به مکه برود، تکلیف او چیست؟ آیا تفاوتی بین طواف عمره تمتع با حج تمتع هست؟ آیا این خانم هنوز محرم است یا خیر؟ در صورتی که شوهر هم دارد و به ناچار محرّمات احرام را هم انجام میدهد؟ و آیا باید برای ارتکاب هر یک از محرّمات کفاره بدهد؟
- در استفتائی که به حضرت مقدس آیتاللهی نسبت داده میشود چنینآمده است که: (هرگاه کسی مؤونهای را بخرد و پس از گذشت سال آن را بفروشد باید خمس آن را فوراً بدهد) مستدعی است بیان فرمائید: اولاً: آیا این حکم اختصاص به قیمت خرید دارد و مبلغ مازاد بر خرید نفع جدید و جزء درآمد همان سال فروش حساب میشود و یا آنکه اداء خمس نفع هم فورا واجب است؟ ثانیاً: آیا این حکم مختص به موردیست که مؤونه از ربح سنه خریداری شود و یا در جایی هم که از پول مخمس و یا ارث خریده شود جریان دارد؟
- شخصی که زمینی را از ارباح مکاسب برای تجارت میخرد و همه ساله قیمت بازارش ترقی میکند و پس از گذشت چند سال میفروشد آیا پرداخت خمس قیمت فروش در ادای خمس واجب کافی است یا آن که باید حساب کند و به علاوه خمس قیمت فروش ارتفاع قیمت سوقی چهار پنجم مانده در سال اول را در رأس سال دوم بدهد و همچنین خمس ارتفاع قیمت سوقی مخمس شده را در سال سوم ... و خلاصه آن که در سال اول خمس زمین ملک ارباب خمس میشود و ترقیقیمت سوقی آن ملک خود آنهاست و در سال دوّم معادل خمس ارتفاع سوقی بقیه، ملک ارباب خمس میشود و ترقی این هم ملک خود آنهاست و همچنین در تمام سالها ...
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا در حال حاضر، که گوشتهای قربانی را مصرف می کنند و دور ریخته نمیشود، و از طرفی خوردن از گوشت یا اهداء آن بسیار مشکل است، باز هم تقسیم گوشت قربانی لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پختن انگور، و نیز پختن یا سرخ کردن کشمش، یا خوردن آن چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] شخصی نذر کرده است که برای هیأت مشخصی قربانی بدهد. آیا می توان گوشت قربانی را فروخت و پول آن را خرج اطعام نمود؟
- [آیت الله بهجت] آیا پختن غذا در ایّام سوگواری، در پشت بام مسجد جایز است؟
- [آیت الله بهجت] شخصی نذر می کند که قربانی بدهد و خانواده ی فقیری برای عروسی نیاز به گوشت دارد. می تواند گوسفند بخرد و به آن ها بدهد؟ فقط گوشت یا مرغ بدهد چه طور است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زنی که در ماه مبارک عادت میشود، باید کفّاره ایّام عادت را بدهد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی نذر کند ایام معینی را معتکف شود و از آن تخلف کند، آیا علاوه بر کفاره، قضای آن نیز واجب است یا صرفاً باید کفاره عمل نکردن به نذر را بدهد ؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در قربانی کفاره حج آیا شرایط قربانی حج تمتع شرط است یا مجرد ذبح یک قربانی کفایت میکند؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر ذبح قربانی شخصی توسط غیر مومن صورت گرفته باشد ایا تکرار ان باید در ایام تشریق باشد
- [آیت الله بروجردی] هرگاه حاجی در منی ممکن نشود که گوشت قربانی بخورد، آیا قربانی او صحیح است یا خیر؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- احتیاط واجب آن است که در نماز هیچ چیز نخورد و نیاشامد چه موالات نماز به هم بخورد یا نخورد و چه بگویند نماز می خواند یا نگویند.
- کسی که نمی تواند کفاره بدهد، بهتر آن است که صدقه ای به فقیر بدهد. و اگر نمی تواند، بنابر احتیاط واجب باید استغفار کند، و هر وقت توانست باید کفاره بدهد.
- اگر انسان بعد از آنکه در حال حیض جماع کرده و کفاره آن را داده دوباره جماع کند واجب است باز هم کفاره بدهد.
- اگر با زن حائض چند مرتبه جماع کند و در بین آن کفاره ندهد، احتیاط واجب آن است که برای هر جماع یک کفاره بدهد.
- مستحب است در روز عید فطر قبل از نماز عید به خرما افطار کند،و در عید قربان از گوشت قربانی بعد از نماز قدری بخورد
- نیم خورده سگ و خوک و کافر ، نجس و خوردن آن حرام است. و نیم خورده حیوانات حرام گوشت پاک و خوردن آن مکروه می باشد.
- اگر مرد زن خود را مجبور کند که غیر جماع کار دیگری که روزه را باطل می کند بجا آورد، کفاره زن را نباید بدهد، و بر خود زن هم کفاره واجب نیست.
- اگر از شکم حیوان زنده بچه مرده ای بیرون آید یا آن را بیرون آورند، خوردن گوشت آن حرام است.
- اگر قصاب گوشت نر بفروشد و به جای آن گوشت ماده بدهد معصیت کرده است. پس اگر آن گوشت را معین کرده و گفته این گوشت نر را می فروشم،مشتری می تواند معامله را به هم بزند. و اگر آن را معین نکرده، در صورتی که مشتری به گوشتی که گرفته راضی نشود، قصاب باید گوشت نر به او بدهد.
- اگر مرد در حال جماع بفهمد زن حائض شده، باید فورا از او جدا شود. واگر جدا نشود، بنابر احتیاط واجب باید کفاره بدهد.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله سیستانی] اگر آب انگور بخودی خود یا بواسطه پختن جوش بیاید پاک ، ولی خوردن آن حرام است ، و همچنین انگور جوشیده بنابر احتیاط واجب حرام است ولی نجس نیست .
- [آیت الله بروجردی] خوردن گوشت مرغی که مثل شاهین چنگال دارد، حرام است و پرستو حلال میباشد و احتیاط واجب آن است که از خوردن گوشت هدهد خود داری نمایند.
- [آیت الله خوئی] اگر انگور و آب انگور به خودی خود یا به واسط پختن جوش بیاید، پاک، ولی خوردن آن حرام است.
- [آیت الله بروجردی] کسی که نمیتواند کفاره بدهد، بنا بر احتیاط واجب باید استغفار کند و هر وقت توانست باید کفاره را بدهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر انگور و آب انگور به خودی خود جوش بیاید حرام و نجس است و اگر به واسطهی پختن جوش بیاید، خوردن آن حرام و بنا بر احتیاط واجب نجس میباشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انگور وآب انگور بخودی خود یا به واسطه پختن جوش بیاید، خوردن آن حرام لکن پاک است، اگرچه احتیاط مستحب اجتناب است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انگور و آب انگور به خودی خود یا به واسطه پختن جوش بیاید؛ اگرچه پاک است ولی خوردن آن حرام است.
- [آیت الله بهجت] خرما، مویز، کشمش و آب آنها اگر خود بخود یا با پختن جوش بیایند، پاک بودن و خوردن آن محل اشکال است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر به عهد خود عمل نکند، باید کفّاره بدهد یعنی شصت فقیر را سیر کند یا دو ماه روزه بگیرد یا یک بنده آزاد کند یعنی کفّاره مخالفت عهد مانند کفّاره خوردن عمدی روزه ماه مبارک رمضان است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انگور و آب انگور به خودی خود یا به سبب پختن جوش بیاید، خوردن آن حرام و بنا بر احتیاط نجس میباشد.