آیا اعتکاف را به نیابت از کسی که مرده و یا به نیابت از کسی که زنده است میتوان انجام داد؟
نیابت از میّت در اعتکاف، صحیح است و نیابت از حیّ محلّ اشکال است. بلی، به قصد رجاء، اشکال ندارد.
نیابت از میّت در اعتکاف، صحیح است و نیابت از حیّ محلّ اشکال است. بلی، به قصد رجاء، اشکال ندارد.
عنوان سوال:
آیا اعتکاف را به نیابت از کسی که مرده و یا به نیابت از کسی که زنده است میتوان انجام داد؟
پاسخ:
نیابت از میّت در اعتکاف، صحیح است و نیابت از حیّ محلّ اشکال است. بلی، به قصد رجاء، اشکال ندارد.
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- حکم عدول از اعتکاف به اعتکاف دیگر چیست؛ چه هر دو واجب باشند یا مستحب یا یکی واجب باشد و دیگری مستحب یا یکی برای خودش باشد و دیگری برای نیابت یا هر دو برای نیابت باشد؟
- آیا در سفر حرام میتوان اعتکاف کرد؟
- اگر اعتکاف به سبب پیشآمدن مانعی به هم بخورد: الف: آیا میتوان همان اعتکاف را بعد از برطرف شدن مانع در همان مسجد به پایان ببرد؟ ب: آیا میتوان آن را در مسجد دیگر ادامه داد؟
- آیا در تهران بزرگ، در مسجد جامع هر محلّه میتوان اعتکاف کرد؟
- در هنگام خروج در موارد مجاز یا خروج ضروری از محلّ اعتکاف، آیا میتوان زیر سایه راه رفت؟ آیا میتوان در سایه نشست و آیا انتخاب نزدیکترین مسیر واجب است؟
- اگر اعتکاف واجب خود را در مسجدی بجا آورد و بعداً فهمید که اعتکاف در آنجا صحیح نبوده است، اعتکاف او چه حکمی دارد؟
- آیا در اعتکاف، نیازی به قصد نمودن عبادات دیگر (علاوه بر نیّت اعتکاف) هم است؟
- تأخیر غسل واجب، مثل غسل جنابت و مس میّت در حال اعتکاف، آیا مبطل اعتکاف است؟
- تعریف اعتکاف؟
- زمان اعتکاف؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله نوری همدانی] آیا اعتکاف را به نیابت از کسی که مرده است و یا به نیابت از کسی کهزنده است میتوان انجام داد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا اعتکاف مستحب را میتوان به نیابت از چندین نفر انجام داد؟ و آیا تفاوتی بین زنده یا مرده بودن منوبٌ عنه وجود دارد یا خیر؟
- [آیت الله مظاهری] آیا اعتکاف را میتوان به نیابت از زنده یا میّت انجام داد؟ و اگر نیابت صحیح است، آیا همزمان با خود میشود به نیابت از دیگری هم معتکف شد؟
- [سایر] آیا نیابت اعتکاف از طرف مرده جایز است؟ آیا می تواند در مقابل آن مزد بگیرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] حکم انجام اعتکاف به نیابت از: الف) یکی از اموات ب) اموات متعدد ج) شخص زنده، چیست؟
- [آیت الله خوئی] آیا نیابت از زنده در عمره مفرده جایز است مانند حج مستحبی یا نه؟ و نیز آیا میتواند یک نفر نیابت از دو نفر زنده یا مرده، عمرهء مفرده را یا نه؟
- [آیت الله بهجت] اعتکاف به نیابت از میّت یا حی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا میتوان به نیابت از شخص دیگری اعتکاف نمود؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا عمرهی مفرده یا عمرههای مکرّرِ بعد از آن را میتوان به نیّت نیابت جمع انجام داد یا فقط به نیابت از یک نفر میتوان انجام داد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا عمرهی مفرده یا عمرههای مکرّرِ بعد از آن را میتوان به نیّت نیابت جمع انجام داد یا فقط به نیابت از یک نفر میتوان انجام داد؟
مسائل مرتبط از این مرجع
- . اگر پدر یا جد پدری، طفل خود را که در محل دیگری است و نمیداند زنده است یا مرده، برای محرمشدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر، محرمبودن حاصل میشود، و چنانچه بعداً معلوم شود که در موقع عقد، آن دختر زنده نبوده، عقد باطل است، و کسانی که به واسطه عقد ظاهراً محرم شده بودند نامحرمند.
- . اگر پدر یا جد پدری، طفل خود را که در محل دیگری است و نمی داند زنده است یا مرده، برای محرم شدن به عقد کسی در آورد، بر حسب ظاهر محرم بودن حاصل می شود، و چنان چه بعداً معلوم شود که در موقع عقد، آن دختر زنده نبوده، عقد باطل است، و کسانی که به واسطه عقد ظاهراً محرم شده بودند نامحرمند.
- . ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه در دست مسلمان باشد، و با آن معامله ماهی حلال بنماید، حلال است، و اگر در دست کافر باشد، اگر چه بگوید آن را زنده گرفتهام، حرام میباشد، مگر آن که یقین حاصل شود یا دو شاهد عادل شهادت دهند که راست میگوید.
- . اگر اجارهدهنده یا مستأجر بمیرد، اجاره باطل نمیشود، ولی اگر خانه مال اجارهدهنده نباشد، مثلاً دیگری وصیت کرده باشد که تا او زنده است منفعت خانه مال او باشد، چنانچه آن خانه را اجاره دهد و پیش از تمامشدن مدت اجاره بمیرد، از وقتی که مرده اجاره باطل است.
- . اگر از بدن زنده یا مرده ای که غسلش نداده اند، قسمتی که دارای استخوان است جدا شود و پیش از آن که قسمت جدا شده را غسل دهند، انسان آن را مس نماید، باید غسل مس میت کند، ولی اگر قسمتی که جدا شده استخوان نداشته باشد، اگر از میت جدا شده بنابر احتیاط واجب غسل مس میت نماید.
- . تشریح مرده مسلمان حرام است اگر چه برای یاد گرفتن باشد و قطع اعضاء آن دیه دارد ولی تشریح مرده غیر مسلمان جایز است و دیه ندارد.
- . دفن میت در قبر مرده دیگر جایز نیست، مگر آن که قبر، کهنه شده و میت اولی از بین رفته باشد.
- . اگر ملخ را با دست یا به وسیله دیگری زنده بگیرند، بعد از جاندادن خوردن آن حلال است، و لازم نیست کسی که آن را میگیرد مسلمان باشد، و در موقع گرفتن، نام خدا را ببرد؛ ولی اگر ملخ مردهای در دست کافر باشد، و معلوم نباشد که آن را زنده گرفته یا نه اگر چه بگوید زنده گرفتهام، حلال نیست، مگر آن که یقین حاصل شود، یا دو شاهد عادل شهادت دهند که راست میگوید.
- . لباس نمازگزار باید از اجزاء حیوان مرده ای که خون جهنده دارد یعنی، حیوانی که اگر رگش را ببرند خون از آن جستن می کند، نباشد، بلکه اگر از حیوان مرده ای که مانند ماهی و مار خون جهنده ندارد لباس تهیه کنند، احتیاط واجب آن است که با آن نماز نخواند.
- . بنابر احتیاط باید از خوردن ماهی زنده خودداری کرد، هر چند حلیت آن بعد از گرفتن بعید نیست.
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله وحید خراسانی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و ان را غسل نداده اند چه از مرده جدا شده باشد و چه از زنده غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد
- [آیت الله وحید خراسانی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و ان را غسل نداده اند چه از مرده جدا شده باشد و چه از زنده غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و آن را غسل نداده اند چه از مرده جدا شده باشد چه از زنده؛ غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] ماهی مرده ای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفته اند یا مرده؛ چنانچه در دست مسلمان باشد؛ حلال است و اگر در دست کافر باشد؛ اگرچه بگوید آن را زنده گرفته ام حرام می باشد.
- [آیت الله سیستانی] برای مسّ استخوانی که آن را غسل ندادهاند چه از مرده جدا شده باشد چه از زنده ، غسل واجب نیست . و همچنین است برای مسّ دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد .
- [آیت الله خوئی] برای مس استخوانی که گوشت ندارد و آن را غسل ندادهاند چه از مرده جدا شده باشد، چه از زنده غسل واجب نیست و همچنین است برای مس دندانی که از مرده یا زنده جدا شده باشد.
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف عمل واحدی است ، و باید از طرف یک نفر انجام بگیرد، بنابراین نمی توان یک اعتکاف را از طرف چند نفر انجام داد، فقط می توان ثواب عمل اعتکاف را برای گروهی اهدا نمود، خواه زنده باشند، یا نه.
- [آیت الله سیستانی] - عدول از اعتکاف به اعتکاف دیگر جایز نیست، چه هر دو واجب باشند مثل آنکه یکی را به نذر و دیگری را به قسم بر خود واجب کرده باشد، یا هر دو مستحب باشند، یا یکی واجب و دیگری مستحب باشد، یا یکی برای خود و دیگری به نیابت یا اجاره برای غیر باشد، یا هر دو به نیابت از غیر باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] عدول از اعتکاف به اعتکاف دیگر جایز نیست چه هر دو واجب باشند مثل انکه یکی را به نذر و دیگری را به قسم بر خود واجب کرده باشد یا هر دو مستحب باشند یا یکی واجب ودیگری مستحب باشد یا یکی برای خود ودیگری به نیابت یا اجاره برای غیر باشد یا هر دو به نیابت از غیر باشد
- [آیت الله اردبیلی] روزهای که در حال اعتکاف گرفته میشود، لازم نیست که برای خود اعتکاف باشد، بلکه میتواند هر روزهای (مثل روزه قضا یا کفّاره) را در حال اعتکاف =============================================================================== 1 و 2 من لا یحضره الفقیه،ج2،ص120 - 122. بگیرد؛ ولی احتیاط واجب آن است که اگر برای خود اعتکاف کرده است، روزهای که میگیرد برای کس دیگر نباشد (مثلاً قضای روزه پدرش را به جا نیاورد) و همچنین اگر به نیابت از شخص دیگری اعتکاف کرده باشد، روزه را نیز به نیابت از وی بگیرد.