دانشجوی دانشگاهی که بعضاً هر دو هفته یک بار یا بیش از ده روز یک بار به محل درس میرود و برمیگردد، چه حکمی دارد؟
نمازش در بین راه و محل تحصیل شکسته است و روزه صحیح نیست.
نمازش در بین راه و محل تحصیل شکسته است و روزه صحیح نیست.
عنوان سوال:
دانشجوی دانشگاهی که بعضاً هر دو هفته یک بار یا بیش از ده روز یک بار به محل درس میرود و برمیگردد، چه حکمی دارد؟
پرسشهای مرتبط از این مرجع
- نماز و روزه دانشجویی که دو روز در هفته به محل تحصیل میرود و در همان روز به وطن بر میگردد و فاصله محل تحصیل و وطنش بیش از چهار فرسخ شرعی است، چگونه است؟
- اگر دانشجو به طور اتفاقی به شهری غیر از محل درس مسافرت کند، نماز و روزه او چگونه است؟
- دانشجویی که وطن و محل تحصیل او بیش از چهار فرسخ شرعی فاصله دارد و تقریباً هر روز این مسیر را برای تحصیل میرود و بر میگردد، درباره نماز و روزه چه تکلیفی دارد؟
- در دوران دانشجویی بعضی از موارد، مثل تابستان که تعطیل است (به مدت 2 ماه تقریباً) برای انتخاب واحد، گرفتن وام یا امور دانشگاهی از شهر خود برای یک روز یا بیشتر به محل تحصیل میروم. حکم نماز و روزه در آن زمان در محل تحصیل چگونه است؟
پرسشهای مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب دانشجوی دانشگاه آبادان هستم که دو روز هفته کلاس درس دارم، نماز و روزه من چطور میشود؟ و چنانچه نماز من در آبادان کامل باشد آیا در خرمشهر نیز کامل است؟ با توجه به این که فاصله آنجا تا محل درس خواندن 12 کیلومتر میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] اینجانب دانشجوی دانشگاه آبادان هستم که دو روز هفته کلاس درس دارم، نماز و روزه من چطور میشود؟ و چنانچه نماز من در آبادان کامل باشد آیا در خرمشهر نیز کامل است؟ با توجه به این که فاصله آنجا تا محل درس خواندن 12 کیلومتر میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] تکلیف نماز و روزه دانشجویی که در شهر دیگری غیر از محلّ زندگیاش درس میخواند و هر روز برای درس به آن شهر میرود، چیست؟ در بین راه، نماز را قصر بخواند یا تمام؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا جایز است دانشجویان معتکف درس های دانشگاهی خود را مرور کنند؟
- [سایر] با سلام من دانشجوی دوره کارشناسی هستم در رشته علوم سیاسی. می خواستم دروس حوزوی را در کنار درس دانشگاهی شروع کنم ولی نه برای اجتهاد ، صرفاً برای دانستن و بالا بردن سطح علمی خودم آیا میتوانم دروس حوزه را به صورت منتخب بخوانم؟به طور مثال منطق را بخوانم ولی ادبیات عرب را حذف کنم؟
- [آیت الله بهجت] دانشجویانی که فاصله وطن تا محل تحصیل آن ها بیش از چهار فرسخ شرعی است و هر دو هفته یک بار یا بیش از ده روز یک بار به محل درس می روند و بر می گردند و حداقل برای یک ترم چنین برنامه ای دارند، حکم نماز و روزه آن ها را در محل تحصیل و بین راه بیان فرمایید.
- [سایر] با عرض سلام و وقت بخیر میخواستم بدونم سطح درسی حوزه به چه شکل هستش ؟ یعنی آیا امکان خواندن پیش دانشگاهی همزمان با خواندن درس حوزه ی خستش .
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی برای درس از وطن تا محل درس هر روز5/22کیلومتر یا بیشتر می رود وظیفه اش نسبت به نماز و روزه در محل درس و بین راه چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] بنده دانشجوی دانشگاه آزاد کرج هستم ولی محل سکونتم واقع در شهر تهران است و سه روز در هفته برای شرکت در کلاسها باید به دانشگاه بروم. هنگامی که در دانشگاه هستم نماز و روزه را چگونه باید بجا آورم؟ شایان ذکر است که فاصلة رفت و برگشت میان محل سکونت و دانشگاه 110 کیلومتر است.
- [سایر] با توجه به نزدیک بودن ایام امتحانات حضور در اعتراض به توهین در عاشورا(این هفته) بهتره یا درس خواندن؟
مسائل مرتبط از این مرجع
مسئله مرتبط یافت نشد
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده باید در حال آرام بودن بدن, نیز آرام بودن محلّ پیشانی در سجود باشد; وگرنه سجده باطل است. نمازگزاردن و سجده کردن روی تشک فنری یا پر و مانند آن، که پس از نهادن پیشانی مقداری پایین میرود و آرام میشود, اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هر گاه چیزی که پیدا کرده نشانه ای دارد که بواسطه آن می تواند صاحبش را پیدا کند، اگر چه صاحب آن کافری باشد که در امان مسلمانان است، در صورتی که قیمت آن چیز به 6/12 نخود نقره سکه دار برسد باید تا یک سال در محلّ اجتماعات مردم و جائی که احتمال می دهد صاحب آن آنجا باشد اعلان کند به نحوی که عرف مردم بگویند در مدّت یک سال مرتباً اعلان کرده است، و چنانچه از روزی که آن را پیدا کرده تا یک هفته هر روز و بعد تا یک سال هفته ای یک مرتبه در محل اجتماع مردم اعلان کند کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مالی را که پیدا کرده نشانه دارد و قیمتش به اندازه یک درهم یا بیشتر است، باید آن را تا یک سال اعلام کند (چنانچه از روزی که پیدا کرده تا یک هفته هر روز اعلام کند، بعد هفته ای یک بار تا آخر سال در محل اجتماع مردم کافی است) چه آن مال متعلق به مسلمانی باشد یا کافری که در امان مسلمانان است اعلام کردن واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسافری که قصد کرده ده روز در جایی بماند، اگر بعد از خواندن یک نماز چهار رکعتی بخواهد به جایی که کمتر از چهار فرسخ است برود، چنانچه مردد باشد که به محلّ اوّلش برگردد یا نه، یا بکلّی از برگشتن به آنجا غافل باشد، یا بخواهد برگردد ولی مردد باشد که ده روز در آنجا بماند یا نه، باید نماز خود را تمام بخواند و اگر از ده روز ماندن در آنجا ومسافرت از آنجا غافل باشد، باید از وقتی که میرود تا برمیگردد و بعد از برگشتن، نمازهای خود را تمام بخواند و احتیاط مستحبّ آن است که در این صورت اخیر، نماز را جمع کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مسافری که قصد کرده ده روز در جایی بماند اگر بعد از خواندن یک نماز چهار رکعتی بخواهد به جایی که کمتر از چهار فرسخ است برود و برگردد و دوباره در جای اوّل خود ده روز بماند، از وقتی که میرود تا برمیگردد و بعد از برگشتن، باید نماز را تمام بخواند ولی اگر نخواهد بعد از برگشتن ده روز بماند، در موقع رفتن به جایی که کمتر از چهار فرسخ است و در مدّتی که آنجا میماند، و در موقع برگشتن و بعد از آن که برگشت در محلّ اقامه تاخارج نشده باید نماز را تمام بخواند، گرچه به احتیاط مستحبّ جمع کند نماز را بین شکسته و تمام.
- [امام خمینی] هرگاه چیزی که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسطه آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگر چه صاحب آن کافری باشد که در امان مسلمانان است، در صورتی که قیمت آن چیز به 6/ 12 نخود نقره سکهدار برسد باید اعلان کند، و چنانچه از روزی که آن را پیدا کرده تا یک هفته هر روزی و بعد تا یک سال هفتهای یک مرتبه در محل اجتماع مردم اعلان کند کافی است.
- [آیت الله بروجردی] هر گاه چیزی که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسطهی آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگر چه صاحب آن سنی یا کافریست که در امان مسلمانان است، در صورتی که قیمت آن چیز به 6 / 12 نخود نقرهی سکهدار برسد، باید از روزی که آن را پیدا کرده، تا یک هفته روزی دو مرتبه و بعد تا یک ماه هفتهای یک مرتبه و بعد تا یک سال ماهی یک مرتبه در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله اردبیلی] بازرگانان و پیشهوران سیّار، فرماندهان نیروهای نظامی و انتظامی یا معلّمانی که محلّ کار آنها ثابت نیست، مأموران گشت مانند سیمبانان و راهبانان، مهمانداران هواپیما وقطار و کشتی و نیز کسانی که محلّ کار آنها در چند شهر است و همواره در بین آن شهرها رفت و آمد میکنند، باید نماز خود را تمام خوانده و روزه بگیرند، بلکه همه افرادی که بیشتر اوقات در حال سفر هستند و تعداد روزهایی که در وطن هستند، کمتر از تعداد روزهایی است که در حال سفر هستند، باید نماز خود را در حال سفر تمام بخوانند و روزه نیز بگیرند و همچنین کسانی که در هر سه روز حداقل یک بار و یا هر شش روز دو بار و یا در هر نه روز سه بار و مانند آن مسافرت میکنند، باید در سفر نماز را کامل بخوانند و روزه نیز بگیرند. بنابر این اساتید و یا دانشجویانی که محل تدریس یا تحصیل آنها به اندازه مسافت شرعی از وطنشان فاصله دارد، چنانچه در هر سه روز یک بار یا هر شش روز دو بار و مانند آن از وطن خود به محل تدریس یا تحصیل خود بروند و یا این که بیشتر روزهای هفته را در محل تحصیل یا تدریس باشند، باید در سفری که برای تحصیل یا تدریس به آن شهر انجام میدهند، نمازشان را تمام بخوانند و روزه نیز بگیرند.
- [آیت الله علوی گرگانی] هرگاه چیزی را که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسطه آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگرچه بداند صاحب آن سنّی یا کافری است که در امان مسلمانان است در صورتی که قیمت آن چیز به 12/6 نخود نقره سکّهدار برسد، باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک هفته روزی دو مرتبه و بعد تا یک ماه هفتهاییک مرتبه و بعد تا یکسال ماهی یک مرتبه در محلّ اجتماع مردم اعلان کند واین از باب مثال است بلکه اگر طوری باشد که عرفاً بگویند تعریف همان مال گمشده است، کفایت میکند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که برای معصیت سفر نکرده، اگر در بین راه قصد کند که بقیه راه را برای معصیت برود، باید نماز را تمام بخواند ولی نمازهایی را که شکسته خوانده صحیح است. شرط سوّم: کثیر السفر نباشد (کثیر السفر به کسی گفته میشود که ده روز در یک محل نماند) بنابراین کسانی که شغلشان مسافرت است مانند راننده، یا شغلشان در مسافرت است مانند معلم که ساکن جایی است و هر روز برای انجام کار خود چهار فرسخ یا بیشتر میرود و برمیگردد، یا کسی که به علّت دیگری مسافرتهای پی در پی میکند مثلاً همه هفته به زیارتی میرود یا در شهری جنسی دارد که برای حمل آن مسافرتهای پی در پی میکند باید نماز را تمام بخواند.