رشاد خلیفه یک مصری تبار بود که پدرش رهبر یکی از گروههای صوفی مسلک بود. و در سال 1959به آمریکا مهاجرت کرد و تابعیت آن کشور به او اعطا گردید. در آنجا دکترایش را در رشته بیوشیمی اخذ نمود. و سپس مشاور ارشد سازمان ملل متحد در بخش کشاورزی و بیوشیمی بود. رشاد خلیفه از سال 1968با وارد نمودن تمام متن قرآن در کامپیوترها، تحقیقاتی عددی در قرآن شروه نمود و در سال 1974میلادی ادعایی مبنی بر کشف رابطهای ریاضی در تعداد سورهها، آیهها، کلمات، اعداد و حروف قرآن را مطرح کرد. و مدعی شد قرآن دارای یک کد پنهان نوزده است. برای نمونه, تعداد سوره های قرآن 114است که مضربی از نوزده است. بسم الله الرحمن الرحیم که در اول سوره های قرآن می آید, دارای نوزده حرف است. اولین وحی به پیامبر دارای نوزده کلمه است. آخرین سوره نازل شده بر پیامبر یعنی سوره نصر, دارای نوزده کلمه است و اولین آیه در سوره نصر هم نوزده حرف دارد. اندیشه های او به اینجا منتهی شد که برای اصلاح بعضی محاسباتش، آیاتی از قرآن را انکار کند! مثلا او برای اینکه تعداد آیات قرآن مضربی از عدد 19 شود، مجبور بود عدد 6348 را عوض کند، به همین دلیل مدعی شد، دو آیه آخر سوره توبه جزو قرآن نیست و باید حذف شود. این انکار او در کنار انکار سنت، و ختم رسالت بود و ادعای رسالت کرد تا آیات اضافه قرآن را حذف کند!! پس باید دانست که در گمراهی شخص رشاد خلیفه تردیدی نیست. اما کسانی که به نوع تحقیقات او, علاقه مند هستند، باید همیشه مراقب خطرات این راه باشند. تلاش برای اثبات نظریه های مشکوک خود به هر شکل، می تواند تا آن جا پیش برود که شخص به انکار آیات قرآن و رسالت و ... کشیده شود. و ادعای رسالت کند تا برای رفع اشکالات نظریه خود، قرآن را دستکاری کند! علاوه بر اینکه پیروی از ظن و گمان مطابق قرآن جایز نیست: (وَ ما لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِنْ یَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَ إِنَّ الظَّنَّ لا یُغْنی مِنَ الْحَقِّ شَیْئاً؛[نجم/28] آنها هرگز به این سخن دانشی ندارند، تنها از گمان بی پایه پیروی می کنند با اینکه (گمان) هرگز انسان را از حقّ بی نیاز نمی کند!) (وَ ما یَتَّبِعُ أَکْثَرُهُمْ إِلاَّ ظَنًّا إِنَّ الظَّنَّ لا یُغْنی مِنَ الْحَقِّ شَیْئاً؛[یونس/36] و بیشتر آنها، جز از گمان (و پندارهای بیاساس)، پیروی نمی کنند (در حالی که) گمان، هرگز انسان را از حقّ بی نیاز نمیسازد (و به حق نمی رساند.) و به ما دستور داده اند که بدون علم گام برنداریم: (وَ لا تَقْفُ ما لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ؛[اسراء/36] از آنچه به آن آگاهی نداری، پیروی مکن) و حتی اگر به صحیح ترین مطالب در این وادی نیز رسیدیم، باز هم مسیر صحیح را نپیموده ایم. چون قرآن کتاب هدایت برای زندگی بشر است که مطالب هدایتی را به روشنی بیان کرده است: (بِلِسانٍ عَرَبِیٍّ مُبینٍ؛[شعراء/195] آن را به زبان عربی آشکار (نازل کرد)) نه اینکه ما را مشغول این گونه محاسبات ریاضی کند. به تعبیری باید با نور در راه نگاه کرد و مسیر را پیمود و آنکس که به جای نگاه کردن با نور، به نور نگاه می کند، کور خواهد شد. (در قرآن از دو تیپ و دو دستهی فائز و خائض سخن به میان آمده است. فوز، سر برآوردن است و خوض، فرو رفتن در غم، در شادی، در بهار، در پاییز، در قدرت، در ثروت، در دنیا، در خویش و حتی در راه و در رفتن و در خدا، که تو در هر چه که بمانی همان بت است، چه حال خوش باشد و چه رفتن تو و چه انس تو و چه توجه تو و چه دنیا)[1] [1]. تطهیر با جاری قرآن(3)، عین صاد، ص: 222.
رشاد خلیفه یک مصری تبار بود که پدرش رهبر یکی از گروههای صوفی مسلک بود. و در سال 1959به آمریکا مهاجرت کرد و تابعیت آن کشور به او اعطا گردید. در آنجا دکترایش را در رشته بیوشیمی اخذ نمود. و سپس مشاور ارشد سازمان ملل متحد در بخش کشاورزی و بیوشیمی بود.
رشاد خلیفه از سال 1968با وارد نمودن تمام متن قرآن در کامپیوترها، تحقیقاتی عددی در قرآن شروه نمود و در سال 1974میلادی ادعایی مبنی بر کشف رابطهای ریاضی در تعداد سورهها، آیهها، کلمات، اعداد و حروف قرآن را مطرح کرد.
و مدعی شد قرآن دارای یک کد پنهان نوزده است. برای نمونه, تعداد سوره های قرآن 114است که مضربی از نوزده است. بسم الله الرحمن الرحیم که در اول سوره های قرآن می آید, دارای نوزده حرف است. اولین وحی به پیامبر دارای نوزده کلمه است. آخرین سوره نازل شده بر پیامبر یعنی سوره نصر, دارای نوزده کلمه است و اولین آیه در سوره نصر هم نوزده حرف دارد.
اندیشه های او به اینجا منتهی شد که برای اصلاح بعضی محاسباتش، آیاتی از قرآن را انکار کند! مثلا او برای اینکه تعداد آیات قرآن مضربی از عدد 19 شود، مجبور بود عدد 6348 را عوض کند، به همین دلیل مدعی شد، دو آیه آخر سوره توبه جزو قرآن نیست و باید حذف شود. این انکار او در کنار انکار سنت، و ختم رسالت بود و ادعای رسالت کرد تا آیات اضافه قرآن را حذف کند!! پس باید دانست که در گمراهی شخص رشاد خلیفه تردیدی نیست.
اما کسانی که به نوع تحقیقات او, علاقه مند هستند، باید همیشه مراقب خطرات این راه باشند. تلاش برای اثبات نظریه های مشکوک خود به هر شکل، می تواند تا آن جا پیش برود که شخص به انکار آیات قرآن و رسالت و ... کشیده شود. و ادعای رسالت کند تا برای رفع اشکالات نظریه خود، قرآن را دستکاری کند! علاوه بر اینکه پیروی از ظن و گمان مطابق قرآن جایز نیست:
(وَ ما لَهُمْ بِهِ مِنْ عِلْمٍ إِنْ یَتَّبِعُونَ إِلاَّ الظَّنَّ وَ إِنَّ الظَّنَّ لا یُغْنی مِنَ الْحَقِّ شَیْئاً؛[نجم/28] آنها هرگز به این سخن دانشی ندارند، تنها از گمان بی پایه پیروی می کنند با اینکه (گمان) هرگز انسان را از حقّ بی نیاز نمی کند!)
(وَ ما یَتَّبِعُ أَکْثَرُهُمْ إِلاَّ ظَنًّا إِنَّ الظَّنَّ لا یُغْنی مِنَ الْحَقِّ شَیْئاً؛[یونس/36] و بیشتر آنها، جز از گمان (و پندارهای بیاساس)، پیروی نمی کنند (در حالی که) گمان، هرگز انسان را از حقّ بی نیاز نمیسازد (و به حق نمی رساند.)
و به ما دستور داده اند که بدون علم گام برنداریم:
(وَ لا تَقْفُ ما لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ؛[اسراء/36] از آنچه به آن آگاهی نداری، پیروی مکن)
و حتی اگر به صحیح ترین مطالب در این وادی نیز رسیدیم، باز هم مسیر صحیح را نپیموده ایم. چون قرآن کتاب هدایت برای زندگی بشر است که مطالب هدایتی را به روشنی بیان کرده است:
(بِلِسانٍ عَرَبِیٍّ مُبینٍ؛[شعراء/195] آن را به زبان عربی آشکار (نازل کرد))
نه اینکه ما را مشغول این گونه محاسبات ریاضی کند. به تعبیری باید با نور در راه نگاه کرد و مسیر را پیمود و آنکس که به جای نگاه کردن با نور، به نور نگاه می کند، کور خواهد شد.
(در قرآن از دو تیپ و دو دستهی فائز و خائض سخن به میان آمده است. فوز، سر برآوردن است و خوض، فرو رفتن در غم، در شادی، در بهار، در پاییز، در قدرت، در ثروت، در دنیا، در خویش و حتی در راه و در رفتن و در خدا، که تو در هر چه که بمانی همان بت است، چه حال خوش باشد و چه رفتن تو و چه انس تو و چه توجه تو و چه دنیا)[1]
[1]. تطهیر با جاری قرآن(3)، عین صاد، ص: 222.
- [سایر] اعجاز عددی قرآن و نقد آن را بیان کنید؟
- [سایر] در قرآن چه اعجاز عددی قابل مشاهده است؟
- [سایر] راز نزول قرآن به زبان عربی چیست؟
- [سایر] تاریخچه اعجاز عددی قرآن را بنویسید و منابعی در این زمینه معرفی کنید.
- [سایر] چرا مسئله خلافت و امامت صریحاً در قرآن نیامده است؟
- [سایر] بعضی ها ادعا می کنند که انسان خلیفه موجودات ما قبل خود می باشد. براساس منبع قرآن و سنت، ادله خلیفة الله بودن انسان چیست؟
- [سایر] دلایل خلیفة الله بودن انسان در زمین چیست؟ آیا آیات قرآن و روایات این موضوع را تأیید می کند؟
- [سایر] نظر تخصصی شما در مورد کتاب (راز) نوشته راندا برن چیست و مطالب این کتاب تا چه اندازه با قرآن و اسلام هماهنگ است؟
- [سایر] آیا از دیدگاه قرآن، انسان موجودی ظلوم و جهول است و یا این که خلیفة الله است؟
- [سایر] نحوه به خلافت رسیدن ابوبکر و عمر و عثمان چگونه بوده از طرف چه کسی انتخاب شده اند و آیا در قرآن و حدیث دلیلی که به خلافت ایشان اشاره بکند وجود دارد یا نه؟
- [آیت الله مظاهری] اختلاف در قرائت که قرّاء گفتهاند صحیح نیست و نماز باید بر طبق قرآن خوانده شود.
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی را که مثل پارچه با متر و ذرع میفروشند، یا چیزی را که مثل گردو عددی معامله میکنند، بفروشد و زیادتر بگیرد، مثلاً ده عدد تخم مرغ بدهد و یازده عدد بگیرد، اشکال ندارد، ولی در بعضی از موارد کراهت دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] احتیاط واجب آن است که در سجده واجب قرآن، پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است گذاشته وجاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجده نماز گفته شد بر زمین بگذارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که در تنگی وقت نماز باید تیمم کند، اگر به قصد قربت یا برای کار مستحبی مثل خواندن قرآن وضو بگیرد صحیح است، اگر چه به جهت ترک تمام یا قسمتی از نماز در وقت، گناه کرده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط واجب در سجده واجب قرآن پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است و جاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجده نماز گفته شده، بر زمین بگذارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در سجده واجب قران باید پیشانی را بر چیزی که سجده بر ان صحیح است گذاشته و بنابر احتیاط واجب جاهای دیگر بدن را که در سجده نماز ذکر شد بر زمین بگذارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست آنچه را علمای تجوید برای بهتر خوانی قرآن ذکر کرده اند رعایت کند، بلکه لازم است طوری بخواند که بگویند عربی صحیح است هرچند رعایت دستورات تجوید بهتر است.
- [آیت الله بروجردی] احتیاط واجب آن است که در سجدهی واجب قرآن، پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است گذاشته و جاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجدهی نماز گفته شد بر زمین بگذارد.
- [آیت الله بهجت] اگر پسر بزرگ میت بیش از یکی باشد، مثلاً از دو زن او در یک وقت دو پسر بهدنیا آمده باشد اگر چنین فرضی صحیح باشد باید لباس، قرآن، انگشتر و شمشیر میت را بهطور مساوی بین خودشان قسمت کنند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] باید در سجده واجب قرآن؛ پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است گذاشته و جاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجده نماز گفته شد بر زمین بگذارد.