دین فروشی این است که انسان برای به دست آوردن دنیا و متاع ناچیز آن، دین خود را از دست بدهد. در واقع دین خود را رها کند تا به دنیای فانی دست یابد. این معامله، معامله ای بسیار زیان بار است چرا که مدت زمان محدود دنیا، به هیچ عنوان قابل مقایسه با زندگی جاویدان اخروی نیست در کنار آنکه در دنیا همگان کم و بیش بهره هایی از آن می برند لذاتی که همیشه آمیخته با سختی و رنج است. از همین رو چنین کسی، بدترین انسان ها معرفی شده است. و در قرآن و روایات مذمت های فراوانی برای آن در کنار ذکر مصادیقی از آن آمده است. یک نمونه بارز آن علمای یهود بودند که برای مطامع دنیایی، کتاب آسمانی خود را تحریف می کردند: وَ لا تَشْتَرُوا بِآیاتی ثَمَناً قَلیلاً (41) آیات مرا به بهای ناچیزی نفروشید! قرآن حقیقت معامله آنها را این گونه به تصویر می کشد که آنچه می خوردند، در حقیقت جز آتش نیست: إِنَّ الَّذینَ یَکْتُمُونَ ما أَنْزَلَ اللَّهُ مِنَ الْکِتابِ وَ یَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَناً قَلیلاً أُولئِکَ ما یَأْکُلُونَ فی بُطُونِهِمْ إِلاَّ النَّارَ (174 بقره) کسانی که کتمان می کنند آنچه را خدا از کتاب نازل کرده، و آن را به بهای کمی می فروشند، آنها جز آتش چیزی نمی خورند نمونه های دیگری که در قرآن آمده، مثل بلعم باعورا است که قرآن می فرماید: لَکِنَّهُ أَخْلَدَ إِلیَ الْأَرْضِ وَ اتَّبَعَ هَوَئهُ (176 اعراف) (سرانجام خود را از آیات الهی تهی ساخت ) امّا او به زمین [دنیا] گرایید و از هوای نَفْس خود پیروی کرد. البته عده ای تلاش می کنند، هر نوع پولی که در اعمال مذهبی و دینی رد و بدل می شود را دین فروشی معرفی کنند. مثلا اگر مداحی، پولی دریافت کند، او را به دین فروشی متهم کنند یا ... حال آنکه در معامله و فروش، کالا از دست فروشنده خارج می شود و تنها پول در اختیارش قرار می گیرد. پس کسی که به دین پایبند و مقید است، دین فروش محسوب نخواهد شد. حتی اگر فعل او، فعل مذموم یا حرامی باشد. (مثلا دریافت های کلان، طلب مزد در قبال انجام واجب و ...) بله اگر شخص به خاطر منافع دنیوی، مطلب دینی را وارونه نشان دهد، و دروغی را به دین نسبت دهد، اگر چه ممکن است کافر نشود، اما عمل او مرتبه ای از دین فروشی است. که در تاریخ اسلام نیز از این عده بسیار بوده اند. امثال عمر و عاص ها که به خاطر رسیدن به عمارت مصر، قرآن را دستمایه اغوای دیگران قرار دادند، یا امثال بسر بن ارطاه که امیر المومنین (ع) او را به خاطر فروش دین به دنیا لعنت می کند. (ارشاد القلوب، ج 1، ص 321)
دین فروشی چیست؟
دین فروشی این است که انسان برای به دست آوردن دنیا و متاع ناچیز آن، دین خود را از دست بدهد. در واقع دین خود را رها کند تا به دنیای فانی دست یابد.
این معامله، معامله ای بسیار زیان بار است چرا که مدت زمان محدود دنیا، به هیچ عنوان قابل مقایسه با زندگی جاویدان اخروی نیست در کنار آنکه در دنیا همگان کم و بیش بهره هایی از آن می برند لذاتی که همیشه آمیخته با سختی و رنج است.
از همین رو چنین کسی، بدترین انسان ها معرفی شده است. و در قرآن و روایات مذمت های فراوانی برای آن در کنار ذکر مصادیقی از آن آمده است.
یک نمونه بارز آن علمای یهود بودند که برای مطامع دنیایی، کتاب آسمانی خود را تحریف می کردند:
وَ لا تَشْتَرُوا بِآیاتی ثَمَناً قَلیلاً (41) آیات مرا به بهای ناچیزی نفروشید!
قرآن حقیقت معامله آنها را این گونه به تصویر می کشد که آنچه می خوردند، در حقیقت جز آتش نیست:
إِنَّ الَّذینَ یَکْتُمُونَ ما أَنْزَلَ اللَّهُ مِنَ الْکِتابِ وَ یَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَناً قَلیلاً أُولئِکَ ما یَأْکُلُونَ فی بُطُونِهِمْ إِلاَّ النَّارَ (174 بقره) کسانی که کتمان می کنند آنچه را خدا از کتاب نازل کرده، و آن را به بهای کمی می فروشند، آنها جز آتش چیزی نمی خورند
نمونه های دیگری که در قرآن آمده، مثل بلعم باعورا است که قرآن می فرماید:
لَکِنَّهُ أَخْلَدَ إِلیَ الْأَرْضِ وَ اتَّبَعَ هَوَئهُ (176 اعراف) (سرانجام خود را از آیات الهی تهی ساخت ) امّا او به زمین [دنیا] گرایید و از هوای نَفْس خود پیروی کرد.
البته عده ای تلاش می کنند، هر نوع پولی که در اعمال مذهبی و دینی رد و بدل می شود را دین فروشی معرفی کنند. مثلا اگر مداحی، پولی دریافت کند، او را به دین فروشی متهم کنند یا ... حال آنکه در معامله و فروش، کالا از دست فروشنده خارج می شود و تنها پول در اختیارش قرار می گیرد. پس کسی که به دین پایبند و مقید است، دین فروش محسوب نخواهد شد. حتی اگر فعل او، فعل مذموم یا حرامی باشد. (مثلا دریافت های کلان، طلب مزد در قبال انجام واجب و ...)
بله اگر شخص به خاطر منافع دنیوی، مطلب دینی را وارونه نشان دهد، و دروغی را به دین نسبت دهد، اگر چه ممکن است کافر نشود، اما عمل او مرتبه ای از دین فروشی است.
که در تاریخ اسلام نیز از این عده بسیار بوده اند. امثال عمر و عاص ها که به خاطر رسیدن به عمارت مصر، قرآن را دستمایه اغوای دیگران قرار دادند، یا امثال بسر بن ارطاه که امیر المومنین (ع) او را به خاطر فروش دین به دنیا لعنت می کند. (ارشاد القلوب، ج 1، ص 321)
- [سایر] نتیجه ی بزرگی فروشی بر مردم چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا کسب طلا فروشی بیع است ؟
- [آیت الله بهجت] فروشندگان مواد خوراکی اعم از چلوکبابی ها، رستوران ها، ساندویچ فروشی ها، بستنی فروشی ها و.... اگر باعث مسمومیت فردی شوند، آیا ضامن هستند یا خیر؟
- [سایر] حکم شرعی گران فروشی چیست ؟ آیا حرام است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کم فروشی در خبر و اطّلاع رسانی چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا کسانی که مالشان مشکوک است مثل تریاک فروشی یا مشروب فروشی اگر خمس مالشان را بدهند و شغلشان را نیز عوض کنند آیا مالشان حلال خواهد شد؟ اگر جواب منفی است تکلیف خانواده های آن ها چه می شود؟
- [سایر] در اینجا بستنی فروشی جدیدی باز شده است که صاحب آن هندو است. و افرادی که در این بستنی فروشی کار می کنند همگی مسیحی اند. با این اوصاف آیا مجاز به خوردن این بستی در این فروشگاه هستیم؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم صراحتا به گران فروشی اشاره شده است؟
- [سایر] آیا در قرآن کریم صراحتا به گران فروشی اشاره شده است؟
- [سایر] آیا در اسلام با توجه به نماز و عبادات استیجاری، بهشت فروشی نمی شود؟
- [آیت الله اردبیلی] مکروه است انسان کفن فروشی، قصّابی، حجامت و شکار کردن را شغل خود قرار دهد.
- [آیت الله سبحانی] عمده معاملات مکروه از این قرار است: اول: مِلک فروشی. دوم: قصابی. سوم :کفن فروشی. چهارم: معامله با مردمان پست. پنجم:معامله بین اذان صبح و اول آفتاب. ششم; آنکه کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد. هفتم: آنکه برای خریدن جنسی که دیگری می خواهد بخرد داخل معامله او شود. معاملات باطل
- [آیت الله فاضل لنکرانی] عمده معاملات مکروه از این قرار است: اول: بنده فروشی. دوم: قصابی. سوم: کفن فروشی. چهارم: معامله با مردمان پست. پنجم: معامله بین اذان صبح و اول آفتاب. ششم: آن که کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد. هفتم: آن که برای خریدن جنسی که دیگری می خواهد بخرد داخل معامله او شود. معاملات حرام
- [امام خمینی] عمده معاملات مکروه از این قرار است: اول: بنده فروشی. دوم: قصابی. سوم: کفن فروشی. چهارم: معامله با مردمان پست. پنجم: معامله بین اذان صبح و اول آفتاب. ششم: آنکه کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد. هفتم: آنکه برای خریدن جنسی که دیگری می خواهد بخرد داخل معامله او شود.
- [آیت الله علوی گرگانی] عمده معاملات مکروه از این قرار است: اوّل - ملک فروشی; دوم قصّابی; سوم - کفن فروشی; چهارم - معامله با مردمان پست; پنجم - معامله بین اذان صبح واوّل آفتاب; ششم - آن که کار خود را خرید وفروش گندم وجو ومانند اینها قرار دهد; هفتم - آن که برای خریدن جنسی که دیگری میخواهد بخرد، داخل معامله او شود.
- [آیت الله نوری همدانی] عمدة معاملات مکروه از این قرار است : اوّل ملک فروشی . دوّم قصّابی . سوّم کفن فروشی . چهارم معاملة بامردمان پست . پنجم معامله بین اذان صبح و اوّل آفتاب . ششم آنکه کار خود را خرید و فروش گندم و جو و مانند اینها قرار دهد . هفتم آنکه برای خریدن جنس که دیگری می خواهد بخرد داخل معاملة او شود . معاملات باطل
- [آیت الله مکارم شیرازی] در زکات فطره می توان به جای جنس، پول داد، مثلاً حساب می کند قیمت یک من گندم چه اندازه است; پول آن را به همین عنوان به فقیر می دهد، ولی باید توجه داشت ملاک، قیمت خرده فروشی در بازار آزاد است نه قیمت عمده فروشی و نرخ رسمی و به تعبیر دیگر باید پولی بدهد که فقیر اگر بخواهد بتواند با آن همان جنس را از بازار بخرد.
- [آیت الله سیستانی] بعضی از معاملات مکروه از این قرار است : اول : ملک فروشی ، مگر اینکه مالک دیگری با پول آن بخرد . دوم : قصابی . سوم : کفن فروشی . چهارم : معامله با مردمان پست . پنجم : معامله بین اذان صبح و اول آفتاب . ششم : آنکه کار خود را خرید و فروش گندم ، وجو ، ومانند اینها قرار دهد . هفتم : آنکه برای خریدن جنسی که دیگری میخواهد بخرد ، داخل معامله او شود . معاملات حرام
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت و رابطه با غیر مسلمانان نیز باید مطابق با مقرّرات اسلام تنظیم گردد، بنابر این باید از کارهایی همچون تخلّف از قراردادها، پیمانها و وعدهها، غَشّ در معامله، کم فروشی، خیانت در امانت، اجحاف و نظایر آن خودداری شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در تجارت و معامله و کلیه مناسبات و روابط فیمابین خود و بیگانه، دستورات اسلام را از هر جهت، رعایت کنند و از غش و کم فروشی و خیانت و اجحاف، خودداری نمایند.