آیا داشتن کنیز و برده در اسلام تأیید شده است؟
در قرآن فرموده همه انسانها برابر هستند مگر به تقوا دین اجباری نیست پذیرش دین به قلب است این دو مساله با یکدیگر فرق داشته و باید از دو منظر بدان نگریسته شود تا پاسخ آن روشن شود .صرف از نظر تفاسیر مختلفی که در رابطه با آیه (لااکراه فی الدین) ذکر شده  این نکته روشن است که آیه مورد نظر در بیان عقیده شخصی است معنای دقیق آن  این است که (در دین اجبار نیست). این آیه نه تنها بیان می دارد که نباید در دین اجبار باشد، بلکه بالاتر از آن اجبار در دین شدنی نیست. این بیان بسیار دقیق است؛ زیرا اصولاً دین و اعتقاد به عنوان یک امر درونی، قابلیت اجبار کردن یا اجبار شدن ندارد. اما این مساله هیچ ارتباطی به بحث کنیز و اسارت دشمنان اسلام ندارد. به عبارت دیگر برده گیری که اسلام معتبر دانسته، حقی است که بر اساس قواعد و در راستای ایجاد امنیت مسلمانان می باشد چراکه آنها دشمنان اساس دین و مجتمع اسلامی بوده ولی چنین کسانی به حکم اجبار به داخل جامعه جذب می شوند. در لباس بردگی درمی آیند تا به تربیت صالح دینی تربیت یافته و به تدریج آزاد شوند. همانند مریضی که طبیب آزادی عمل او را تحت کنترل در می آورد تا به سلامتی برسد. البته در برخورد اسلام با این مسأله برده داری باید به این نکات توجه داشت که:
عنوان سوال:

آیا داشتن کنیز و برده در اسلام تأیید شده است؟


پاسخ:

در قرآن فرموده همه انسانها برابر هستند مگر به تقوا دین اجباری نیست پذیرش دین به قلب است

این دو مساله با یکدیگر فرق داشته و باید از دو منظر بدان نگریسته شود تا پاسخ آن روشن شود .صرف از نظر تفاسیر مختلفی که در رابطه با آیه (لااکراه فی الدین) ذکر شده  این نکته روشن است که آیه مورد نظر در بیان عقیده شخصی است معنای دقیق آن  این است که (در دین اجبار نیست). این آیه نه تنها بیان می دارد که نباید در دین اجبار باشد، بلکه بالاتر از آن اجبار در دین شدنی نیست. این بیان بسیار دقیق است؛ زیرا اصولاً دین و اعتقاد به عنوان یک امر درونی، قابلیت اجبار کردن یا اجبار شدن ندارد.

اما این مساله هیچ ارتباطی به بحث کنیز و اسارت دشمنان اسلام ندارد. به عبارت دیگر برده گیری که اسلام معتبر دانسته، حقی است که بر اساس قواعد و در راستای ایجاد امنیت مسلمانان می باشد چراکه آنها دشمنان اساس دین و مجتمع اسلامی بوده ولی چنین کسانی به حکم اجبار به داخل جامعه جذب می شوند. در لباس بردگی درمی آیند تا به تربیت صالح دینی تربیت یافته و به تدریج آزاد شوند. همانند مریضی که طبیب آزادی عمل او را تحت کنترل در می آورد تا به سلامتی برسد.
البته در برخورد اسلام با این مسأله برده داری باید به این نکات توجه داشت که:





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین