در قرآن فرموده همه انسانها برابر هستند مگر به تقوا دین اجباری نیست پذیرش دین به قلب است این دو مساله با یکدیگر فرق داشته و باید از دو منظر بدان نگریسته شود تا پاسخ آن روشن شود .صرف از نظر تفاسیر مختلفی که در رابطه با آیه (لااکراه فی الدین) ذکر شده این نکته روشن است که آیه مورد نظر در بیان عقیده شخصی است معنای دقیق آن این است که (در دین اجبار نیست). این آیه نه تنها بیان می دارد که نباید در دین اجبار باشد، بلکه بالاتر از آن اجبار در دین شدنی نیست. این بیان بسیار دقیق است؛ زیرا اصولاً دین و اعتقاد به عنوان یک امر درونی، قابلیت اجبار کردن یا اجبار شدن ندارد. اما این مساله هیچ ارتباطی به بحث کنیز و اسارت دشمنان اسلام ندارد. به عبارت دیگر برده گیری که اسلام معتبر دانسته، حقی است که بر اساس قواعد و در راستای ایجاد امنیت مسلمانان می باشد چراکه آنها دشمنان اساس دین و مجتمع اسلامی بوده ولی چنین کسانی به حکم اجبار به داخل جامعه جذب می شوند. در لباس بردگی درمی آیند تا به تربیت صالح دینی تربیت یافته و به تدریج آزاد شوند. همانند مریضی که طبیب آزادی عمل او را تحت کنترل در می آورد تا به سلامتی برسد. البته در برخورد اسلام با این مسأله برده داری باید به این نکات توجه داشت که:
در قرآن فرموده همه انسانها برابر هستند مگر به تقوا دین اجباری نیست پذیرش دین به قلب است
این دو مساله با یکدیگر فرق داشته و باید از دو منظر بدان نگریسته شود تا پاسخ آن روشن شود .صرف از نظر تفاسیر مختلفی که در رابطه با آیه (لااکراه فی الدین) ذکر شده این نکته روشن است که آیه مورد نظر در بیان عقیده شخصی است معنای دقیق آن این است که (در دین اجبار نیست). این آیه نه تنها بیان می دارد که نباید در دین اجبار باشد، بلکه بالاتر از آن اجبار در دین شدنی نیست. این بیان بسیار دقیق است؛ زیرا اصولاً دین و اعتقاد به عنوان یک امر درونی، قابلیت اجبار کردن یا اجبار شدن ندارد.
اما این مساله هیچ ارتباطی به بحث کنیز و اسارت دشمنان اسلام ندارد. به عبارت دیگر برده گیری که اسلام معتبر دانسته، حقی است که بر اساس قواعد و در راستای ایجاد امنیت مسلمانان می باشد چراکه آنها دشمنان اساس دین و مجتمع اسلامی بوده ولی چنین کسانی به حکم اجبار به داخل جامعه جذب می شوند. در لباس بردگی درمی آیند تا به تربیت صالح دینی تربیت یافته و به تدریج آزاد شوند. همانند مریضی که طبیب آزادی عمل او را تحت کنترل در می آورد تا به سلامتی برسد.
البته در برخورد اسلام با این مسأله برده داری باید به این نکات توجه داشت که:
- [سایر] چطور اسلام ضد برده داری است ولی پیامبر و امامان غلام و کنیز داشتند؟
- [سایر] برده داری در اسلام مورد تایید بوده است یا نه؟
- [آیت الله خوئی] اسلام منع کند از عبودیت و بردگی پس ائمه علیهم السلام در منزل آنها کنیز و بنده بوده، آیا برده داشتن حرام است یا خیر؟
- [سایر] چرا پیامبر و امامان کنیز وغلام داشتند؟ آیا این برده داری نیست؟
- [سایر] سؤال بنده اینه که فلسفه ی برده داری در اسلام چیه؟ و چرا قرآن اونو نهی نکرده و قضیه آزاد کردن اونا چیه ؟ مگه همه انسان ها آزاد نیستند ؟ پس قضیه کنیز و غلام چیه ؟ و اگه غلام و کنیز خرید و فروش میشدند آیا پیامبر مهربانی از کنار این مساله به راحتی میگذشتند؟ پیامبری که به یاری مستضعفین جهان آمده است. ممنونم و امیدوارم مثل همیشه به سوالم بدون تعصب و روشن و شفاف جواب بدید ممنون و سپاسگزار.
- [سایر] آیا فتوحات صدر اسلام مورد تائید اسلام است؟
- [سایر] آیا رهن در اسلام مورد تائید است؟
- [سایر] چه نوع عروسی مورد تایید اسلام است ؟
- [سایر] لطفاً به سوالات زیر به صورت مجزا که در ارتباط با برده داری و کنیز در اسلام است، پاسخ دهید: 2. اگر گفته شود که کنیز گرفتن زنان و کودکان بی سرپرست به نفع خود آنان است، در پاسخ می توان گفت که چرا آنان را بین کنیز شدن یا بی سرپرست ماندن مخیر نمی گذارند تا خود انتخاب کنند، چه بسا راهی مناسب تر از کنیز شدن و رهایی از بی سرپرستی وجود داشته باشد؟ 4. چرا مالک کنیز می توانست بدون رضایت کنیز با او ازدواج کند و هیچ حقی برای انتخاب او قائل نمی شدند؟ (بار دیگر خواهش می کنم توجه کنید که کنیزان هیچ نقشی در جنگ نداشته و قاعدتا مستوجب مجازات نبوده اند و در واقع بدون دلیل گرفتار آمده اند و اکنون علی رغم میل خود باید با کسانی که علاقه ندارند ازدواج کنند،کار کنند، و ...).
- [سایر] آیا تروریسم مورد تأیید اسلام است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که بیاختیار خوابش برده، اگر نداند که در بین نماز خوابش برده یا بعد از آن، باید نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که بی اختیار خوابش برده، اگر نداند که در بین نماز خوابش برده یا بعد از آن، بنابر احتیاط لازم، باید نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که بی اختیار خوابش برده اگر نداند که در بین نماز خوابش برده یا بعد از ان بنابر احتیاط واجب باید نمازش را دوباره بخواند
- [آیت الله خوئی] کسی که بیاختیار خوابش برده، اگر نداند که در بین نماز خوابش برده یا بعد از آن باید نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که بیاختیار خوابش برده، اگر نداند که در بین نماز خوابش برده یا بعد از آن، باید نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که بی اختیار خوابش برده؛ اگر نداند که در بین نماز خوابش برده یا بعد از آن؛ باید نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله بروجردی] کسی که بیاختیار خوابش برده، اگر نداند که در بین نماز خوابش برده یا بعد از آن، باید نمازش را دوباره بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که بیاختیار خوابش برده و نمیداند در بین نماز خوابش برده یا بعد از آن، باید نماز را دوباره بخواند.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه از شخصی که مال انسان را برده مالی نزد انسان باشد چنانچه از آمدن او مأیوس شد میتواند به قیمت مالی که از او برده از مال او تقاصّاً بردارد و بقیه آن حکم مجهول المالک را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که بی اختیار خوابش برده (مثلاً در حال سجده خوابش برده) اما نمی داند در سجده نماز بوده یا بعد از آن، در سجده شکر، باید نماز را اعاده کند.