شکی نیست که پیامبر (ص) از مقرب ترین و بلکه مقرب ترین بنده خدا، به اوست. و جایگاهی بسیار رفیع در نزد او دارد. تا آنجا که حتی فرشته مقربی نظیر جبرئیل نیز توان و تحمل این قرب و منزلت را ندارد. و در داستان معراج بیان شده که جبرئیل در جایی توقف می کند تا پیامبر (ص) به تنهایی سیر خود را ادامه دهد و می گوید اگر ذره ای از آن مکان تجاوز کند، خواهد سوخت.(تَقَدَّمْ یَا رَسُولَ اللَّهِ لَیْسَ لِی أَنْ أَجُوزَ هَذَا الْمَکَانَ وَ لَوْ دَنَوْتُ أَنْمُلَةً لَاحْتَرَقْتُ)[1] با این حال خدای متعال به ما دستور می دهد که بر او صلوات فرستیم: (إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً[احزاب/56] خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود می فرستد ای کسانی که ایمان آورده اید، بر او درود فرستید و سلام گویید و کاملًا تسلیم (فرمان او) باشید.) و ما در صلوات از خدا می خواهیم خدا بر رسول خویش درود فرستد.(الّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد) ماجرای این کار نظیر آن است که مالک باغی به باغ خویش وارد شود و باغبان با دیدن مالک ، ظرفی از میوه های باغ پر کرده و آن را تقدیم مالک باغ کند. و این در حالی است که تمام میوه ها به خود مالک تعلق دارد! این کار از جهتی نشان دهنده ادب و احترام باغبان است و از جهتی مالک را خشنود می کند و خدمتی در حق اوست. ما با صلوات فرستادن بر رسول و آل او (علیهم السلام) ادب و احترام خویش را به درگاه آنها نشان می دهیم. و از همین رو خود هم بهره های بزرگی از این صلوات می بریم. که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند : صلوات فرستادن شما بر من ، دعای شما را مستجاب می گرداند و زکات (مایه پاکیزگی) اعمال شماست.[2] همچنین امام رضا علیه السلام می فرمایند: هر که نمی تواند کاری کند که به سبب آن گناهانش زدوده شود بر محمّد و خاندان او بسیار درود فرستد ؛ زیرا صلوات گناهان را ریشه کن می کند.[3] از جهت دیگر، باید در نظر داشت که فضیلت و تقرب به درگاه الهی، حد نهایی ندارد. و به دلیل آنکه خدای متعال بی نهایت است، درجات قرب به او نیز بی نهایت است. و نمی توانیم مقام و درجه ای تصور کنیم که بالاتر از آن امکان نداشته باشد. پس صلوات خدای متعال بر رسولش (ص) به دلیل دعای ما می تواند هر لحظه به منزلت رسول (ص) اضافه نماید. همچنان که نباید فراموش کنیم که خدای متعال خواسته های خویش را به دست بندگانش محقق می نماید. او همان گونه که دشمنانش را به دست بندگان مقربش، نابود می کند؛ (آیه 14 سوره توبه) برای منزلت دادن بیشتر به بندگان مقریش، دعای ما را مورد اعتناء قرار می دهد. [1]. بحار الأنوار ج18، ص 382. [2]. بحار الأنوار: 94/54/22. [3]. الأمالی للصدوق: 131/123.
شکی نیست که پیامبر (ص) از مقرب ترین و بلکه مقرب ترین بنده خدا، به اوست. و جایگاهی بسیار رفیع در نزد او دارد. تا آنجا که حتی فرشته مقربی نظیر جبرئیل نیز توان و تحمل این قرب و منزلت را ندارد. و در داستان معراج بیان شده که جبرئیل در جایی توقف می کند تا پیامبر (ص) به تنهایی سیر خود را ادامه دهد و می گوید اگر ذره ای از آن مکان تجاوز کند، خواهد سوخت.(تَقَدَّمْ یَا رَسُولَ اللَّهِ لَیْسَ لِی أَنْ أَجُوزَ هَذَا الْمَکَانَ وَ لَوْ دَنَوْتُ أَنْمُلَةً لَاحْتَرَقْتُ)[1]
با این حال خدای متعال به ما دستور می دهد که بر او صلوات فرستیم:
(إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِکَتَهُ یُصَلُّونَ عَلَی النَّبِیِّ یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَیْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْلیماً[احزاب/56] خدا و فرشتگانش بر پیامبر درود می فرستد ای کسانی که ایمان آورده اید، بر او درود فرستید و سلام گویید و کاملًا تسلیم (فرمان او) باشید.)
و ما در صلوات از خدا می خواهیم خدا بر رسول خویش درود فرستد.(الّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد)
ماجرای این کار نظیر آن است که مالک باغی به باغ خویش وارد شود و باغبان با دیدن مالک ، ظرفی از میوه های باغ پر کرده و آن را تقدیم مالک باغ کند. و این در حالی است که تمام میوه ها به خود مالک تعلق دارد!
این کار از جهتی نشان دهنده ادب و احترام باغبان است و از جهتی مالک را خشنود می کند و خدمتی در حق اوست.
ما با صلوات فرستادن بر رسول و آل او (علیهم السلام) ادب و احترام خویش را به درگاه آنها نشان می دهیم. و از همین رو خود هم بهره های بزرگی از این صلوات می بریم.
که پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند : صلوات فرستادن شما بر من ، دعای شما را مستجاب می گرداند و زکات (مایه پاکیزگی) اعمال شماست.[2]
همچنین امام رضا علیه السلام می فرمایند: هر که نمی تواند کاری کند که به سبب آن گناهانش زدوده شود بر محمّد و خاندان او بسیار درود فرستد ؛ زیرا صلوات گناهان را ریشه کن می کند.[3]
از جهت دیگر، باید در نظر داشت که فضیلت و تقرب به درگاه الهی، حد نهایی ندارد. و به دلیل آنکه خدای متعال بی نهایت است، درجات قرب به او نیز بی نهایت است. و نمی توانیم مقام و درجه ای تصور کنیم که بالاتر از آن امکان نداشته باشد. پس صلوات خدای متعال بر رسولش (ص) به دلیل دعای ما می تواند هر لحظه به منزلت رسول (ص) اضافه نماید.
همچنان که نباید فراموش کنیم که خدای متعال خواسته های خویش را به دست بندگانش محقق می نماید. او همان گونه که دشمنانش را به دست بندگان مقربش، نابود می کند؛ (آیه 14 سوره توبه) برای منزلت دادن بیشتر به بندگان مقریش، دعای ما را مورد اعتناء قرار می دهد.
[1]. بحار الأنوار ج18، ص 382.
[2]. بحار الأنوار: 94/54/22.
[3]. الأمالی للصدوق: 131/123.
- [سایر] آیا حضرت محمد(ص) در نماز بر خودش هم صلوات میفرستاد؟
- [سایر] آیا صلوات فرستادن بر غیر حضرت محمد (ص) (اللهم صل علی فلان) جایز است؟
- [سایر] معنای این صلوات شریفه چیست؟ اللهم صل علی محمد و آل محمد فی الاولین و صل علی محمد و آل محمد فی الآخرین و صل علی محمد و آل محمد فی الملأ الاعلی و صل علی محمد و آل محمد فی المرسلین؟
- [سایر] چرا زنان پیامبر اسلام (ص ) بعد از وفات پیامبر اکرم(ص ), نمی توانستند ازدواج کنند؟
- [سایر] بهترین جملهای که محمد رسول الله(ص) به انسان فرمود، چیست؟
- [سایر] محمد بن عبدالوهاب چه توهینی به قبر مطهر رسول خدا ص کرد؟
- [سایر] آیا پیامبر اکرم(ص) و حضرت علی(ع) در اذان و اقامه شان ذکر اشهد ان محمد رسول الله و اشهد ان علیا ولی الله را می گفتند؟
- [سایر] گفتن صلوات هنگام شنیدن نام پیامبر اسلام (ص) در حال تخلّی و در توالت، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا خود پیامبر اکرم صلّی اللّه علیه وآله وسلّم صلوات در تشهد را همراه با "آل محمد" می خوانده اند؟
- [سایر] آیا صلوات ما به رسول خدا (صلی الله علیه و آله و سلم) می رسد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله وحید خراسانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه ان جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] هروقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلی الله علیه وآله) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید: یا محسن قد اتاک المسیء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن وا نا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی؛ بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گناهکار بگذرد؛ تو نیکوکاری و من گناهکار؛ به حق محمد و آل محمد (ص) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله جوادی آملی] .صلوات بر پیغمبر( ص) از مستحبات مؤکّد است, چنانکه مستحب است هر وقت نام مبارک آن حضرت مانند محمد( ص)و احمد( ص)،نیز لقب و کنیه( ص) آن حضرت مانند مصطفی( ص) و ابوالقاسم( ص)گفته یا شنیده شود، بر آن حضرت و آل او صلوات فرستاده شود.
- [آیت الله مظاهری] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) مانند محمّد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم را بگوید یا بشنود، گرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله بروجردی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول (ع) مانند محمّد و احمد، یا لقب و کُنیة آن جناب مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله علوی گرگانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول مانند محمّد واحمد، یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم، بگوید، یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحبّ است صلوات بفرستد.
- [آیت الله اردبیلی] هر گاه انسان اسامی مبارک حضرت رسول اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم مانند محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم و احمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم یا لقب و کنیه آن جناب مثل مصطفی صلیاللهعلیهوآلهوسلم و ابوالقاسم صلیاللهعلیهوآلهوسلم را بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.