قلب و عقل دو بخش مهم و محوری وجود انسان است و اگر عقل طالب حقایق است، قلب طالب لطایف است. و در دین نیز به هر دو بخش توجه شده، و حقایق را در قالبی لطیف ارائه کرده است. و از این رو می بینیم که معجزه پیامبر خاتم (ص) قرآنی است که یکی از ابعاد بسیار برجسته اش، قرار داشتن در اوج بلاغت و فصاحت است. یعنی علاوه بر صحیح بودن مطالب بیان شده، در قالبی دل نشین ارائه شده است. در حالی که مثلا در فلسفه، حتی اگر به حقیقت ناب برسند، آن را در قالبی خشک ارائه می کنند. و به همین دلیل، بسیاری از مردم، طالب آن نخواهند بود. و اگر هنر را تولید کننده امور لطیف بدانیم، مشخص است که اسلام، هنر را کاملا به رسمیت شناخته و آن را لازم و ضروری می داند. در کنار آنچه ذکر شد، شواهد دیگری را نیز می توان بر شمرد. مثل: 1-تشویق به استفاده از صوت خوش و دلنشین برای قرائت قرآن: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند : قرآن را با صدای خوش بخوانید؛ زیرا صدای زیبا، بر زیبایی قرآن می افزاید.( کنز العمّال : 2765) 2-تشویق به استفاده از خط زیبا: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله : دوات را لیقه بگذار ، قلم را کج برش زن ، حرف باء [در بسم اللّه الرحمن الرحیم ]را بکش ، سین را باز بنویس ، میم را شکم نده ، اللّه را زیبا بنویس، رحمان را بکش و رحیم را نیکو بنویس (الدرّ المنثور : 1/28) 3- تشویق به استفاده از شعر: هیچ مؤمنی در باره ما شعری نسروده مگر اینکه برایش شهری در بهشت آفریده هفت بار بزرگتر از دنیا (بحار الأنوار ، ج26، ص: 231) و... با این وجود توجه به چند نکته لازم است: 1-هدف و جهت گیری قدر و منزلت اعمال را روشن می سازد. کما اینکه شکافتن شکم کسی با چاقو، یک جا قتل نام می گیرد و جای دیگر عمل جراحی که یکی مذموم و دیگری ممدوح است. و با توجه به این نکته، مشخص است که اسلام هر هنری را تائید نمی کند. و هنری که انسان را به غفلت و گناه بکشاند، نه تنها حسنی ندارد، بلکه مذموم نیز شمرده می شود. 2-تولید هنر به عهده اسلام یا علمای دینی نیست. و برای رسیدن به هنر نیک، باید از نیروی انسانی جامعه استفاده کرد. تنها چیزی که می توان از دین انتظار داشت، تبیین خطوط قرمز است تا در محدوده ای جز آن به خلق هنر روی آورده شود. 3- هنرهای باطل تولید شده در بستر تمدن غربی و کفرمآب، طبیعتا واکنش منفی علمای دینی را برخواهد انگیخت. و کثرت این نوع هنرها و موضع منفی در مقابل آنها، را نباید به حساب مخالفت اسلام با هنر گذاشت. بلکه حقیقت آن، فاصله زیاد وضع موجود با وضع ایده آل است. 4-در طی تاریخ جهت دهی های دینی، خلاقیت افراد را به محدوده های جدیدی سیر داده و هنرهای بدیعی را خلق نموده است. به عنوان مثال نقوش اسلیمی، یکی از هنرهای تولید شده توسط مسلمین است که به خاطر ممنوعیت تصویر گری موجود زنده، به وجود آمده است. و می توان همچنان هنرهای جدیدی مثل آن خلق نمود و نباید خود را در حیطه های فعلی، منحصر نمود. 5-با توجه به نیاز انسان به هنر، تولید هنر سالم برای جامعه اسلامی، می تواند واجب کفایی شمرده شود. مثلا وقتی هنرمندان، ابزار شادی آفرینی برای مجالس عروسی نیافرینند، این خلاء با موسیقی های حرام پر می شود و نمیتوان با موضعی صرفا سلبی با آن مواجه نمود. بلکه هنرمندان جامعه موظف به تولید در این زمینه هستند.
موضع اسلام در مقابل هنر چیست؟
قلب و عقل دو بخش مهم و محوری وجود انسان است و اگر عقل طالب حقایق است، قلب طالب لطایف است. و در دین نیز به هر دو بخش توجه شده، و حقایق را در قالبی لطیف ارائه کرده است. و از این رو می بینیم که معجزه پیامبر خاتم (ص) قرآنی است که یکی از ابعاد بسیار برجسته اش، قرار داشتن در اوج بلاغت و فصاحت است. یعنی علاوه بر صحیح بودن مطالب بیان شده، در قالبی دل نشین ارائه شده است. در حالی که مثلا در فلسفه، حتی اگر به حقیقت ناب برسند، آن را در قالبی خشک ارائه می کنند. و به همین دلیل، بسیاری از مردم، طالب آن نخواهند بود.
و اگر هنر را تولید کننده امور لطیف بدانیم، مشخص است که اسلام، هنر را کاملا به رسمیت شناخته و آن را لازم و ضروری می داند.
در کنار آنچه ذکر شد، شواهد دیگری را نیز می توان بر شمرد. مثل:
1-تشویق به استفاده از صوت خوش و دلنشین برای قرائت قرآن: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله می فرمایند : قرآن را با صدای خوش بخوانید؛ زیرا صدای زیبا، بر زیبایی قرآن می افزاید.( کنز العمّال : 2765)
2-تشویق به استفاده از خط زیبا: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله : دوات را لیقه بگذار ، قلم را کج برش زن ، حرف باء [در بسم اللّه الرحمن الرحیم ]را بکش ، سین را باز بنویس ، میم را شکم نده ، اللّه را زیبا بنویس، رحمان را بکش و رحیم را نیکو بنویس (الدرّ المنثور : 1/28)
3- تشویق به استفاده از شعر: هیچ مؤمنی در باره ما شعری نسروده مگر اینکه برایش شهری در بهشت آفریده هفت بار بزرگتر از دنیا (بحار الأنوار ، ج26، ص: 231)
و...
با این وجود توجه به چند نکته لازم است:
1-هدف و جهت گیری قدر و منزلت اعمال را روشن می سازد. کما اینکه شکافتن شکم کسی با چاقو، یک جا قتل نام می گیرد و جای دیگر عمل جراحی که یکی مذموم و دیگری ممدوح است. و با توجه به این نکته، مشخص است که اسلام هر هنری را تائید نمی کند. و هنری که انسان را به غفلت و گناه بکشاند، نه تنها حسنی ندارد، بلکه مذموم نیز شمرده می شود.
2-تولید هنر به عهده اسلام یا علمای دینی نیست. و برای رسیدن به هنر نیک، باید از نیروی انسانی جامعه استفاده کرد. تنها چیزی که می توان از دین انتظار داشت، تبیین خطوط قرمز است تا در محدوده ای جز آن به خلق هنر روی آورده شود.
3- هنرهای باطل تولید شده در بستر تمدن غربی و کفرمآب، طبیعتا واکنش منفی علمای دینی را برخواهد انگیخت. و کثرت این نوع هنرها و موضع منفی در مقابل آنها، را نباید به حساب مخالفت اسلام با هنر گذاشت. بلکه حقیقت آن، فاصله زیاد وضع موجود با وضع ایده آل است.
4-در طی تاریخ جهت دهی های دینی، خلاقیت افراد را به محدوده های جدیدی سیر داده و هنرهای بدیعی را خلق نموده است. به عنوان مثال نقوش اسلیمی، یکی از هنرهای تولید شده توسط مسلمین است که به خاطر ممنوعیت تصویر گری موجود زنده، به وجود آمده است. و می توان همچنان هنرهای جدیدی مثل آن خلق نمود و نباید خود را در حیطه های فعلی، منحصر نمود.
5-با توجه به نیاز انسان به هنر، تولید هنر سالم برای جامعه اسلامی، می تواند واجب کفایی شمرده شود. مثلا وقتی هنرمندان، ابزار شادی آفرینی برای مجالس عروسی نیافرینند، این خلاء با موسیقی های حرام پر می شود و نمیتوان با موضعی صرفا سلبی با آن مواجه نمود. بلکه هنرمندان جامعه موظف به تولید در این زمینه هستند.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا تغییر معرفت دینی یک فقیه موضع فقه را نیز در قبال هنر دچار تغییر و چالش میکند؟ اگر چنین است آیا این بدین معنی خواهد بود که فقه داوری ثابتی درباره هنر ندارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا موضع فقه در برابر هنر فقط محدود به داوری است یا شامل هدایت آن و در مقیاس وسیعتر مشتمل بر ارائه چهارچوبی معیّن برای هنر با جهتگیری دینی نیز هست؟
- [سایر] موضع اسلام درباره چهارشنبه سوری چیست؟
- [سایر] به نظر شما علل موضع گیری ملحدان در مقابل دین اسلام و ادیان دیگر چه می تواند باشد؟
- [سایر] مقام معظم رهبری چه دیدگاهی نسبت به هنر، سینما، معماری، تئاتر و... دارند؟وظایف هنرمند، اهمیت هنر، شاخص های هنر دینی از منظر ایشان؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا فقه طالب و طرفدار نوعی هنر ایدئولوژیک است؟ و آیا هنر دینی همان ایدئولوژیک است؟ ساختار و ویژگیهای آن دو چگونه است؟
- [سایر] از نظر قرآن هنر مجسمه¬سازی و نقاشی اشکالی دارد یا خیر؟ اگر اشکال دارد پس چرا الآن کار می شود و اگر اشکال ندارد؛ چرا به اسم اسلام از آن به بدی یاد شده و اجازه پیشرفت این هنر را نمی دهند؟ از نظر قرآن دلیل حرمتش چیست؟
- [سایر] ارتباط دین و هنر چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا یادگیری هنر رقص جایز است؟
- [سایر] هنر از دیدگاه قرآن چیست؟ و از دیدگاه قرآنی هنر به چه چیزی اطلاق می شود؟ در تفسیر این موضوع چه آیاتی وجود دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی منکر خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود یا حکم ضروری دین یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثل واجب بودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که انکار آن حکم به انکار خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم برگردد و با توجه به این موضع آن را انکار کند، (مرتدّ) است.
- [آیت الله سیستانی] با سنگ و کلوخ و پارچه و مانند اینها اگر خشک و پاک باشند میشود مخرج غائط را تطهیر کرد ، و چنانچه رطوبت کمی داشته باشد که موضع را تر نکند اشکال ندارد .
- [آیت الله وحید خراسانی] هفت چیز وضو را باطل می کند اول و دوم بول و غایط خارج از موضع طبیعی یا از غیر موضع طبیعی با اعتیاد و همچنین خارج از غیر موضع طبیعی بدون اعتیاد بنابر احتیاط واجب و رطوبت مشتبه به بول قبل از استبراء از بول حکم بول را دارد سوم باد روده که از مخرج طبیعی غایط خارج می شود و از غیر ان به تفصیلی که در غایط گذشت در صورتی که بر ان یکی از دو اسم مخصوص گفته شود چهارم خواب و وقتی محقق می شود که گوش نشنود پنجم چیزهایی که عقل را از بین می برد مانند دیوانگی و مستی و بیهوشی ششم استحاضه زنان که تفصیل ان خواهد امد هفتم جنابت
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در صورت یا دستها بریدگی یا زخمی است که خون آن بند نمی آید و آب برای آن ضرر ندارد؛ باید بعد از شستن اجزاء صحیحه آن عضو با رعایت ترتیب؛ موضع زخم یا بریدگی را در آب کر یا جاری فرو برد و قدری فشار دهد که خون بند بیاید و احاطه آب برآن موضع قطع شود و بعد انگشت خود را روی زخم یا بریدگی در زیر آب از بالا به پائین بکشد تا آب بر آن جاری شود. شرط هفتم آنکه وقت برای وضو و نماز کافی باشد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
- [آیت الله بهجت] مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمیبرد. ولی اگر میت مسلمان پسر کافری دارد و او پسری مسلمان دارد، آن پسر مسلمان از جدّ خود ارث میبرد، و همچنین اگر پسر میت مسلمان، کافر باشد ولی عموی میت یا برادر میت مسلمان باشد ارث به آنها میرسد، و در صورت کافر بودن این دو، پسران مسلمان عمو و برادر ارث میبرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، چنانچه سابقاً کافر بوده، نجس است و چنانچه سابقاً مسلمان بوده پاک است و سایر احکام مسلمان را داراست و چنانچه حالت سابقه او معلوم نباشد، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر آن که در سرزمین اسلام باشد که ظاهراً تمام احکام مسلمان شامل او نیز میشود.