اسلام به طور کلی با سنت هایی که عقلانی و حسنه می باشند، هیچ مخالفتی نداشته و آنها را نفی نمی کند. حضرت علی (ع) هنگامی که مالک اشتر را به منطقه مصر اعزام می کند، به او توصیه می کند که در مقابل سنت های آن منطقه این گونه موضع گیری کند: و آداب پسندیده ای را که بزرگان این امّت به آن عمل کردند، و ملّت اسلام با آن پیوند خورده، و رعیّت با آن اصلاح شدند، بر هم مزن، و آدابی که به سنّتهای خوب گذشته زیان وارد می کند، پدید نیاور) نهج البلاغه، نامه 53. اما اگر سنتی با معیارها و موازین عقلانی ناسازگار باشد، اسلام انسان را به تفکر دعوت می کند، که میزان ها و معیارهای پوچ و بیهوده را ملاک قرار ندهد و تنها آن چیزی را بپذیرد که عاقلانه باشد: (قالُوا حَسْبُنا ما وَجَدْنا عَلَیْهِ آباءَنا أَ وَ لَوْ کانَ آباؤُهُمْ لا یَعْلَمُونَ شَیْئاً وَ لا یَهْتَدُونَ * یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا عَلَیْکُمْ أَنْفُسَکُمْ[مائده/104-105] می گویند: ( از پدران خود یافته ایم، ما را بس است!) آیا اگر پدران آنها چیزی نمی دانستند، و هدایت نیافته بودند (باز از آنها پیروی می کنند)؟! * ای کسانی که ایمان آورده اید! مراقب خود باشید!) حال با داشتن این معیار، ارزیابی بسیار آسان است و کافیست روشن کنیم که منظور ما از چهارشنبه سوری چیست؟ آیا قرار است به دور هم نشینی، رفتن به خانه بزرگتر، تفریح سالم و ... بپردازیم؟ یا آنکه با انفجارهای مهیب و کارهای خطرناک، سلامتی خود و دیگران را به خطر بیاندازیم و با انواع مردم آزاری ها، خنده های شیطانی داشته باشیم؟ البته شکی نیست که انسان به تفریح و حتی هیجان نیاز دارد. اما باید این ها را در بستری سالم تعقیب کند. مثلا اگر حرکات نمایشی با موتور سیکلت، در پیست موتور سواری و با حفظ جنبه های ایمنی باشد، عقلا تماشا می کنند و تشویق می نمایند و در ضمن شخص انجام دهنده آن هم لذت زیادی از هیجاناتش می برد و ... اما اگر همان حرکات در اتوبان و کوچه ها انجام شود، قطعا جز مذمت و تحقیر از سوی عقلا را نخواهد داشت. پس اگر حتی قرار است با آتش بازی، هیجان آفرینی شود، می تواند مباح باشد و اسلام هم هیچ مخالفتی با آن نداشته باشد، به شرط آنکه مردم آزاری، به خطر انداختن جان خود و دیگران و ... نباشد. و نکته آخر از جهت ارتباط این اعمال به مجوس و آتش پرست، باید دقت شود که بسیار بعید است کسی اعمال چهارشنبه سوری را به قصد تشبه به مجوسان یا انجام آیین آنها ، مرتکب شود و نهایت آنکه بتوان گفت از حیث ریشه های تاریخی، این اعمال ارتباطاتی با مجوسان دارد. که این ارتباط نیز کمرنگ شده است. چون قطعا مجوسان ترقه بازی، فشفشه، نارنجک و ... نداشتند. پس نباید مدام این عمل را عمل مجوسان خواند. و این نوع مقابله با رفتار غیر منطقی در چهارشنبه سوری، نتیجه عکس خواهد داشت و مثلا در بعضی که از ابتدا هیچ کاری با مجوسیت نداشته اند، سبب سرایت علاقه شان از رفتار چهارشنبه سوری، به آیین مجوسیت خواهد شد.
موضع اسلام درباره چهارشنبه سوری چیست؟
اسلام به طور کلی با سنت هایی که عقلانی و حسنه می باشند، هیچ مخالفتی نداشته و آنها را نفی نمی کند. حضرت علی (ع) هنگامی که مالک اشتر را به منطقه مصر اعزام می کند، به او توصیه می کند که در مقابل سنت های آن منطقه این گونه موضع گیری کند: و آداب پسندیده ای را که بزرگان این امّت به آن عمل کردند، و ملّت اسلام با آن پیوند خورده، و رعیّت با آن اصلاح شدند، بر هم مزن، و آدابی که به سنّتهای خوب گذشته زیان وارد می کند، پدید نیاور) نهج البلاغه، نامه 53.
اما اگر سنتی با معیارها و موازین عقلانی ناسازگار باشد، اسلام انسان را به تفکر دعوت می کند، که میزان ها و معیارهای پوچ و بیهوده را ملاک قرار ندهد و تنها آن چیزی را بپذیرد که عاقلانه باشد:
(قالُوا حَسْبُنا ما وَجَدْنا عَلَیْهِ آباءَنا أَ وَ لَوْ کانَ آباؤُهُمْ لا یَعْلَمُونَ شَیْئاً وَ لا یَهْتَدُونَ * یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا عَلَیْکُمْ أَنْفُسَکُمْ[مائده/104-105] می گویند: ( از پدران خود یافته ایم، ما را بس است!) آیا اگر پدران آنها چیزی نمی دانستند، و هدایت نیافته بودند (باز از آنها پیروی می کنند)؟! * ای کسانی که ایمان آورده اید! مراقب خود باشید!)
حال با داشتن این معیار، ارزیابی بسیار آسان است و کافیست روشن کنیم که منظور ما از چهارشنبه سوری چیست؟
آیا قرار است به دور هم نشینی، رفتن به خانه بزرگتر، تفریح سالم و ... بپردازیم؟
یا آنکه با انفجارهای مهیب و کارهای خطرناک، سلامتی خود و دیگران را به خطر بیاندازیم و با انواع مردم آزاری ها، خنده های شیطانی داشته باشیم؟
البته شکی نیست که انسان به تفریح و حتی هیجان نیاز دارد. اما باید این ها را در بستری سالم تعقیب کند. مثلا اگر حرکات نمایشی با موتور سیکلت، در پیست موتور سواری و با حفظ جنبه های ایمنی باشد، عقلا تماشا می کنند و تشویق می نمایند و در ضمن شخص انجام دهنده آن هم لذت زیادی از هیجاناتش می برد و ... اما اگر همان حرکات در اتوبان و کوچه ها انجام شود، قطعا جز مذمت و تحقیر از سوی عقلا را نخواهد داشت.
پس اگر حتی قرار است با آتش بازی، هیجان آفرینی شود، می تواند مباح باشد و اسلام هم هیچ مخالفتی با آن نداشته باشد، به شرط آنکه مردم آزاری، به خطر انداختن جان خود و دیگران و ... نباشد.
و نکته آخر از جهت ارتباط این اعمال به مجوس و آتش پرست، باید دقت شود که بسیار بعید است کسی اعمال چهارشنبه سوری را به قصد تشبه به مجوسان یا انجام آیین آنها ، مرتکب شود و نهایت آنکه بتوان گفت از حیث ریشه های تاریخی، این اعمال ارتباطاتی با مجوسان دارد. که این ارتباط نیز کمرنگ شده است. چون قطعا مجوسان ترقه بازی، فشفشه، نارنجک و ... نداشتند.
پس نباید مدام این عمل را عمل مجوسان خواند.
و این نوع مقابله با رفتار غیر منطقی در چهارشنبه سوری، نتیجه عکس خواهد داشت و مثلا در بعضی که از ابتدا هیچ کاری با مجوسیت نداشته اند، سبب سرایت علاقه شان از رفتار چهارشنبه سوری، به آیین مجوسیت خواهد شد.
- [آیت الله خامنه ای] نظر جنابعالی درباره چهارشنبه سوری چیست؟
- [سایر] آیا یک منتظر واقعی می تواند معتقد به چهارشنبه سوری باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر حضرت آقا در خصوص چهارشنبه سوری و مسائل پیرامون آن چیست ؟
- [آیت الله مظاهری] مراسم چهارشنبه سوری و آتش بازی از نظر شرعی چه حکمی دارد؟
- [سایر] چهارشنبه سوری سنت ملی است یاخرافه؟ این گونه آیین ها بهانه ای است برای شادی مردم خصوصاً جوان ها، پس چرا مذموم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم استفاده از مواد محترقه در چهارشنبه سوری زمانی که اکثریت به طور همزمان از آن استفاده می کنند را بفرمایید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر در مراسم چهارشنبه سوری ایذائی صورت نگیرد، آیا باز هم برگزاری و شرکت در این مراسم غیر جایز است؟ اگر مراسمی باعث شادی مباح چند نفر شود، چرا باید جلوی آن گرفته شود؟ ظاهرا پیامبر (ص) با برخی سنتهای غیر حرام جاهلیت (مانند بلند کردن مو) موافقت کرده بودند. آیا نمیتوان گفت چهارشنبه سوری نیز جزو مراسم غیر حرام باقی مانده از گذشتگان است و برگزاری آن به شرط عدم ایذاء جایز است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرموده بودید که چهارشنبه سوری حرام است آیا پریدن بروی آتش و فقط شادی کردن و سرگرمی در این شب هم اشکال دارد و یا فقط مسائل خرافی و زیانی آن مورد نظر است؟
- [سایر] موضع اسلام در مقابل هنر چیست؟
- [سایر] به نظر شما علل موضع گیری ملحدان در مقابل دین اسلام و ادیان دیگر چه می تواند باشد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر مسلمانی منکر خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم شود یا حکم ضروری دین یعنی حکمی که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثل واجب بودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که انکار آن حکم به انکار خدا یا پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم برگردد و با توجه به این موضع آن را انکار کند، (مرتدّ) است.
- [آیت الله سبحانی] مسافر می تواند برای خواستن حاجت سه روز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه در مدینه طیّبه روزه مستحبی بگیرد.
- [آیت الله سیستانی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیّبه روزه مستحبی بگیرد ، و احوط این است که آن سه روز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه باشد .
- [آیت الله اردبیلی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت، سه روز در مدینه منوّره، روزه مستحبّی بگیرد و احتیاط واجب این است که آن سه روز، روزهای چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافر می تواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیبه روزه مستحبی بگیرد و احتیاط واجب این است که ان سه روز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مسافر می تواند برای خواستن حاجت سه روز در مدینه طیبه روزه مستحبی بگیرد و احوط این است که آن سه روز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسافر می تواند برای گرفتن حاجت، سه روز در مدینه روزه مستحبی بگیرد (هر چند قصد ده روز نکند) ولی احتیاط آن است که روز چهارشنبه و پنجشنبه و جمعه را اختیار کند.
- [آیت الله خوئی] مسافر میتواند برای خواستن حاجت سه روز در مدین طیبه روز مستحبی بگیرد. و احوط این است که آن سه روز روزهای چهارشنبه و پنج شنبه و جمعه باشد.
- [آیت الله سیستانی] با سنگ و کلوخ و پارچه و مانند اینها اگر خشک و پاک باشند میشود مخرج غائط را تطهیر کرد ، و چنانچه رطوبت کمی داشته باشد که موضع را تر نکند اشکال ندارد .
- [آیت الله وحید خراسانی] هفت چیز وضو را باطل می کند اول و دوم بول و غایط خارج از موضع طبیعی یا از غیر موضع طبیعی با اعتیاد و همچنین خارج از غیر موضع طبیعی بدون اعتیاد بنابر احتیاط واجب و رطوبت مشتبه به بول قبل از استبراء از بول حکم بول را دارد سوم باد روده که از مخرج طبیعی غایط خارج می شود و از غیر ان به تفصیلی که در غایط گذشت در صورتی که بر ان یکی از دو اسم مخصوص گفته شود چهارم خواب و وقتی محقق می شود که گوش نشنود پنجم چیزهایی که عقل را از بین می برد مانند دیوانگی و مستی و بیهوشی ششم استحاضه زنان که تفصیل ان خواهد امد هفتم جنابت