قبل از هر چیز باید به تفکیک مساله بپردازیم. منظور از رنج، چه نوع رنجی است؟ رنجی که در زندگی مادی با آن مواجه هستیم، یا رنج در زندگی معنوی مد نظر است؟ اگر منظور رنج در زندگی مادی است، باید اطمینان داد که چنین رنجی حذف شدنی نیست آیا سوگندهای موکد خدای تعالی را نمی بینیم؟ (لَا أُقْسِمُ بهِ اذَا الْبَلَدِ* وَ أَنتَ حِلُّ بهِاذَا الْبَلَدِ* وَ وَالِدٍ وَ مَا وَلَدَ* لَقَدْ خَلَقْنَا الْانسَانَ فیِ کَبَدٍ[بلد، ایات 1 الی 4] قسم به این شهر. و تو در این شهر سکنا گرفتهای. و قسم به پدر و فرزندانی که پدید آورد، که آدمی را در رنج و محنت بیافریدهایم.) آیا زمانی که سازنده این جهان موکدا سوگند خورده که انسان در رنج است، می توانیم راهی برای بیرون رفتن از مشیت او بیابیم؟ (یا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطارِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ فَانْفُذُوا [الرحمن/33] ای گروه جنیان و آدمیان، اگر میتوانید که از کنارههای آسمانها و زمین بیرون روید، بیرون روید.) پس بهتر است، واقع بین شویم، و به جای تلاش بیهوده، متوجه نوع مناسب برخورد با مشکلات باشیم: (وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ [بقره/155] قطعاً همه شما را با چیزی از ترس، گرسنگی، و کاهش در مالها و جانها و میوهها، آزمایش میکنیم و بشارت ده به استقامت کنندگان!) اما مساله رنج معنوی، مساله ای متفاوت است. کسی که دل در گرو خدا بدارد، و ولایت و سرپرستی او را بر زندگی خود بپذیرد، دچار رنج معنوی نخواهد بود: (یَأَیَّتهُا النَّفْسُ الْمُطْمَئنَّةُ* ارْجِعِی إِلیَ رَبِّکِ رَاضِیَةً مَّرْضِیَّةً[فجر،آیات 27و28] ای روح آرامش یافته، خشنود و پسندیده به سوی پروردگارت باز گرد) رنج معنوی تنها با اعراض از ذکر خدا به وجود می آید: (وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْری فَإِنَّ لَهُ مَعیشَةً ضَنْکاً [طه/124] و هر کس از یاد من روی گردان شود، زندگی (سخت و) تنگی خواهد داشت.) و ذکر خداست که ارامش بخش دلهاست: (أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ [28 رعد] آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش مییابد.) پس می توان تمام مصائب و مشکلات دنیا را پذیرفت و با روحی منبسط و با آرامش در مقابل آن ها ظاهر شد. چنین راهی سعادت دنیا و آخرت انسان را به ارمغان می آورد. اما کسی که راه دیگری را بجوید، هرگز از مصائب دنیا، خلاص نخواهد شد، و تنها به رنج خود خواهد افزود: (إِنْ تَکُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ یَأْلَمُونَ کَما تَأْلَمُونَ وَ تَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ ما لا یَرْجُونَ وَ کانَ اللَّهُ عَلیماً حَکیماً [نساء/104] اگر شما درد و رنج میبینید، کافران نیز همانند شما درد و رنج میبینند ولی شما امیدی از خدا دارید که آنها ندارند و خداوند، دانا و حکیم است.)
قبل از هر چیز باید به تفکیک مساله بپردازیم. منظور از رنج، چه نوع رنجی است؟ رنجی که در زندگی مادی با آن مواجه هستیم، یا رنج در زندگی معنوی مد نظر است؟
اگر منظور رنج در زندگی مادی است، باید اطمینان داد که چنین رنجی حذف شدنی نیست آیا سوگندهای موکد خدای تعالی را نمی بینیم؟
(لَا أُقْسِمُ بهِ اذَا الْبَلَدِ* وَ أَنتَ حِلُّ بهِاذَا الْبَلَدِ* وَ وَالِدٍ وَ مَا وَلَدَ* لَقَدْ خَلَقْنَا الْانسَانَ فیِ کَبَدٍ[بلد، ایات 1 الی 4] قسم به این شهر. و تو در این شهر سکنا گرفتهای. و قسم به پدر و فرزندانی که پدید آورد، که آدمی را در رنج و محنت بیافریدهایم.)
آیا زمانی که سازنده این جهان موکدا سوگند خورده که انسان در رنج است، می توانیم راهی برای بیرون رفتن از مشیت او بیابیم؟
(یا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَ الْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطارِ السَّماواتِ وَ الْأَرْضِ فَانْفُذُوا [الرحمن/33] ای گروه جنیان و آدمیان، اگر میتوانید که از کنارههای آسمانها و زمین بیرون روید، بیرون روید.)
پس بهتر است، واقع بین شویم، و به جای تلاش بیهوده، متوجه نوع مناسب برخورد با مشکلات باشیم:
(وَ لَنَبْلُوَنَّکُمْ بِشَیْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَ الْجُوعِ وَ نَقْصٍ مِنَ الْأَمْوالِ وَ الْأَنْفُسِ وَ الثَّمَراتِ وَ بَشِّرِ الصَّابِرینَ [بقره/155] قطعاً همه شما را با چیزی از ترس، گرسنگی، و کاهش در مالها و جانها و میوهها، آزمایش میکنیم و بشارت ده به استقامت کنندگان!)
اما مساله رنج معنوی، مساله ای متفاوت است. کسی که دل در گرو خدا بدارد، و ولایت و سرپرستی او را بر زندگی خود بپذیرد، دچار رنج معنوی نخواهد بود:
(یَأَیَّتهُا النَّفْسُ الْمُطْمَئنَّةُ* ارْجِعِی إِلیَ رَبِّکِ رَاضِیَةً مَّرْضِیَّةً[فجر،آیات 27و28] ای روح آرامش یافته، خشنود و پسندیده به سوی پروردگارت باز گرد)
رنج معنوی تنها با اعراض از ذکر خدا به وجود می آید:
(وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْری فَإِنَّ لَهُ مَعیشَةً ضَنْکاً [طه/124] و هر کس از یاد من روی گردان شود، زندگی (سخت و) تنگی خواهد داشت.)
و ذکر خداست که ارامش بخش دلهاست:
(أَلا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ [28 رعد] آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش مییابد.)
پس می توان تمام مصائب و مشکلات دنیا را پذیرفت و با روحی منبسط و با آرامش در مقابل آن ها ظاهر شد. چنین راهی سعادت دنیا و آخرت انسان را به ارمغان می آورد. اما کسی که راه دیگری را بجوید، هرگز از مصائب دنیا، خلاص نخواهد شد، و تنها به رنج خود خواهد افزود:
(إِنْ تَکُونُوا تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ یَأْلَمُونَ کَما تَأْلَمُونَ وَ تَرْجُونَ مِنَ اللَّهِ ما لا یَرْجُونَ وَ کانَ اللَّهُ عَلیماً حَکیماً [نساء/104] اگر شما درد و رنج میبینید، کافران نیز همانند شما درد و رنج میبینند ولی شما امیدی از خدا دارید که آنها ندارند و خداوند، دانا و حکیم است.)
- [سایر] ایمان؛ سرمایه بشر است یا سربار بشر؟
- [سایر] آیا الحاق ایران به اعلامیه جهانی حقوق بشر به معنای پذیرش حقوق بشر غربی نیست؟
- [سایر] شبهه: الحاق ایران به اعلامیه جهانی حقوق بشر ، به معنای پذیرش حقوق بشر غربی است.
- [سایر] راهکارهای خلاص شدن از عشق های بی هدف، چیست؟
- [سایر] راه خلاص شدن از افکار وسواس گونه چیست؟
- [سایر] اگر بشر روزی علمش به جای برسد که مردگان را زنده کند، میتوان گفت که خدا زائیده ذهن بشر است؟
- [سایر] آیا مقام قرآن بالاتر است یا مقام امام؟ آیا اینکه می گویند بشر اشرف مخلوقات است جنبه روایی دارد؟ مگر بشر از قرآن هم که بشر نیست، بالاتر است؟!
- [سایر] آیا اکثر بشر گمراه هستند؟
- [سایر] معنای آدم و بشر چیست؟
- [سایر] انواع نارسایی عقل بشر چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خمس را می توان از عین مال متعلق خمس بدهد یا از قیمت آن ولی نمی توان از جنس دیگری داد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کفن را بطور متعارف از واجب و مستحب می توان از اموال میت برداشت، هرچند صغیر داشته باشد، اما زاید بر متعارف را نمی توان از حق صغیر برداشت، مگر این که وصیت کرده باشد، که در این صورت می توان مقدار اضافی را از ثلث حساب کرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] سوم، واجب النفقه نبودن، یعنی زکات را نمی توان به فرزند و همسر و پدر و مادر داد، ولی اگر آنها بدهکار باشند و نتوانند بدهی خود را بپردازند زکات را به مقدار اداء دین می توان به آنها داد.
- [آیت الله سبحانی] اعتکاف عمل واحدی است ، و باید از طرف یک نفر انجام بگیرد، بنابراین نمی توان یک اعتکاف را از طرف چند نفر انجام داد، فقط می توان ثواب عمل اعتکاف را برای گروهی اهدا نمود، خواه زنده باشند، یا نه.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز جمعه باید به جماعت برگزار شود ونمی توان آن را بطورفرادی بجا آورد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای پوشانیدن عورت از هر چیز می توان استفاده کرد، حتی با دست و آب کدر.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نافله ظهر وعصر را در سفر نباید خواند ولی نافله عشا را رجاءاً می توان خواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای دادن خمس می توان معیار را سال شمسی یا قمری قرار داد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اذان و اقامه را قبل از داخل شدن وقت نماز نمی توان گفت و اگر بگوید باطل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه باید به جماعت برگزار شود و نمی توان آن را به طور فرادی بجا آورد.