من امسال امتحان کنکور دارم و باید مطالعه زیادی داشته باشم . از طرفی مطالعه با زبان روزه بسیار سخت است ، آیا می توانم روزه نگیرم و بعدا قضای آن را بجا آورم؟ 1- درس داشتن و امتحان عذر شرعی محسوب نمی شود. نگرفتن روزه در صورتی که عذر شرعی مانند بیماری نداشته باشید، جایز نیست . با خوردن روزه علاوه بر اینکه کار حرامی انجام داده اید، باید علاوه بر قضا کفاره افطار عمد نیز پرداخت کنید(گرفتن 60 روزه که 31روزه آن پی در پی باشد یا اطعام 60 فقیر). 2- بدانید که اگر روزی برای انسان باشد آن هم از طرف خداوند تبارک و تعالی است، نه به دست بندگان خدا، مشکل ما بندگان این است که درست نفهمیده ایم این دنیا بر چه محوری می چرخد و گاه اشتباهات خودمان را بر گردن دین یا خدا و یا... می اندازیم. اگر بدانیم که بندگی چه لذتی در کارها به انسان می دهد دیگر دچار این توهمات نمی شویم که اگر من در کنکور روزه باشم فلان می شود یا اگر نماز بخوانم فلان می شود و خیلی مباحث دیگر که نقل مجلس جوانان و نو جوانان جامعه ما شده است اگر سری به مزار شهدا بزنیم می فهمیم که خیل آنها از بچه های درس خوان بوده اند و در طول زمان جنگ درس می خواندند و نبرد هم می کردند ولی ما چه فکر می کنیم. باید به این مساله ایمان پیدا کنیم. وقتی در قرآن می خوانیم که یا ایها الذین آمنوا آمنوا. فقط در ترجمه آن می خوانیم: ای کسانی که ایمان آورده اید ایمان بیاورید ولی وجدانا تا حالا به این فکر کرده ایم که اگر ایمان داریم چرا می فرماید ایمان بیاورید و اگر ایمان نداریم چرا می فرمایند که ای کسانی که ایمان آورده اید. گاهی باید برگردیم و به عقب نگاه کنیم و ببینیم که چگونه بوده ایم و چگونه شده ایم و گاهی باید تامل و تفکر کنیم و ببینیم که راه بندگی را درست می رویم یا نه اینجاست که حضرت علی در جواب ما چنین می فرمایند که اهل تقوا کسانی هستند که کار به خیل جمعیت در طرفی ندارند و فقط به حق می نگرند، اگر جمعیت زیادی از مردم اشتباه می کنند که دلیل بر این نمی شود که ما هم اشتباه کنیم. بهتر است عینکهای کج بینی را از روی چشممان برداریم و درست ببینیم که آیا راهی را که انتخاب کرده ایم درست است یا راه اشتباه. باز هم در قرآن کریم می فرماید: أَفَلَمْ یَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَیَنظُرُوا کَیْفَ کَانَ عَاقِبَةُ الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ دَمَّرَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَ لِلْکَافِرِینَ أَمْثَالُهَا آیا در زمین سیر نکردند تا ببینند عاقبت کسانی که قبل از آنان بودند چگونه بود؟! خداوند آنها را هلاک کرد؛ و برای کافران امثال این مجازاتها خواهد بود! خود کوچک شمردن گناه گناهی کبیره است و ان شاءالله که ما از آن بندگان نباشیم که خداوند از خشمش بر ما عذاب بفرستد و چه عذابی بالاتر از اینکه ما را از درگاه خود براند. موفق باشید.
من امسال امتحان کنکور دارم و باید مطالعه زیادی داشته باشم . از طرفی مطالعه با زبان روزه بسیار سخت است ، آیا می توانم روزه نگیرم و بعدا قضای آن را بجا آورم؟
1- درس داشتن و امتحان عذر شرعی محسوب نمی شود. نگرفتن روزه در صورتی که عذر شرعی مانند بیماری نداشته باشید، جایز نیست . با خوردن روزه علاوه بر اینکه کار حرامی انجام داده اید، باید علاوه بر قضا کفاره افطار عمد نیز پرداخت کنید(گرفتن 60 روزه که 31روزه آن پی در پی باشد یا اطعام 60 فقیر).
2- بدانید که اگر روزی برای انسان باشد آن هم از طرف خداوند تبارک و تعالی است، نه به دست بندگان خدا، مشکل ما بندگان این است که درست نفهمیده ایم این دنیا بر چه محوری می چرخد و گاه اشتباهات خودمان را بر گردن دین یا خدا و یا... می اندازیم.
اگر بدانیم که بندگی چه لذتی در کارها به انسان می دهد دیگر دچار این توهمات نمی شویم که اگر من در کنکور روزه باشم فلان می شود یا اگر نماز بخوانم فلان می شود و خیلی مباحث دیگر که نقل مجلس جوانان و نو جوانان جامعه ما شده است اگر سری به مزار شهدا بزنیم می فهمیم که خیل آنها از بچه های درس خوان بوده اند و در طول زمان جنگ درس می خواندند و نبرد هم می کردند ولی ما چه فکر می کنیم.
باید به این مساله ایمان پیدا کنیم.
وقتی در قرآن می خوانیم که یا ایها الذین آمنوا آمنوا. فقط در ترجمه آن می خوانیم: ای کسانی که ایمان آورده اید ایمان بیاورید ولی وجدانا تا حالا به این فکر کرده ایم که اگر ایمان داریم چرا می فرماید ایمان بیاورید و اگر ایمان نداریم چرا می فرمایند که ای کسانی که ایمان آورده اید.
گاهی باید برگردیم و به عقب نگاه کنیم و ببینیم که چگونه بوده ایم و چگونه شده ایم و گاهی باید تامل و تفکر کنیم و ببینیم که راه بندگی را درست می رویم یا نه اینجاست که حضرت علی در جواب ما چنین می فرمایند که اهل تقوا کسانی هستند که کار به خیل جمعیت در طرفی ندارند و فقط به حق می نگرند، اگر جمعیت زیادی از مردم اشتباه می کنند که دلیل بر این نمی شود که ما هم اشتباه کنیم. بهتر است عینکهای کج بینی را از روی چشممان برداریم و درست ببینیم که آیا راهی را که انتخاب کرده ایم درست است یا راه اشتباه. باز هم در قرآن کریم می فرماید:
أَفَلَمْ یَسِیرُوا فِی الْأَرْضِ فَیَنظُرُوا کَیْفَ کَانَ عَاقِبَةُ الَّذِینَ مِن قَبْلِهِمْ دَمَّرَ اللَّهُ عَلَیْهِمْ وَ لِلْکَافِرِینَ أَمْثَالُهَا
آیا در زمین سیر نکردند تا ببینند عاقبت کسانی که قبل از آنان بودند چگونه بود؟! خداوند آنها را هلاک کرد؛ و برای کافران امثال این مجازاتها خواهد بود!
خود کوچک شمردن گناه گناهی کبیره است و ان شاءالله که ما از آن بندگان نباشیم که خداوند از خشمش بر ما عذاب بفرستد و چه عذابی بالاتر از اینکه ما را از درگاه خود براند.
موفق باشید.
- [سایر] اگر کسی به جای دیگری امتحان کنکور دهد، فرد اول چه حکمی دارد؟ در اینجا فرد کنکور دهنده هیچ نفعی ندارد و فقط به جای فرد دیگر امتحان داده و خود بهرهای نبرده است. در اینجا فرد امتحان دهنده چه باید بکند؟
- [سایر] سلام .من داوطلب کنکور ارشد هستم و هرروز از صبح زود درس میخونم.و چون سینوزیت دارم هر روز که بیدا ر میشم گلو درد دارم .وقتایی ک روزه باشم تا چندین ساعت سوزش گلو دارم و در طول روز هم دچار ضعف و سرگیجه م.مجبورم چندین برابر در روز بخوابم تا وقتی اذان مغرب میشه.میخواستم ببینم اگه روزه نگیرم با این شرایط حکمش چیه؟
- [سایر] اول سلام دوم اینکه خوشحالم که مشکل سایتتون برطرف شده وسوم اینکه میدونین از امروز کنکور سراسری شروع شده فردا هم نوبت ما تجربی هاست که امتحان بدیم این برای اولین باریه که میخوام امتحان بدم بر خلاف نظر شما که میگید کنکور همه چیز نیست ولی برای من اینطور محسوب نمیشه برامون دعا کنید که سخت به دعاتون نیاز داریم ولی باور کنید از دانشگاه رفتن بیشتر از کنکور میترسم . از زحماتتون برای ما نوجوانان ممنونم
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجه به اینکه کنکور سراسری تجربی یک روز قبل از کنکور ریاضی برگزار میشود و سولات دروس عمومی هر دو مشابه است و خروج سوالات از جلسه امتحان خلاف مقررات است در صورت دسترسی به سوالات تجربی در روز قبل استفاده از آنها چه حکمی دارد؟
- [سایر] باسلام خدمت استادحجت الاسلام شهاب مرادی یه سوال داشتم من ترم تابستانی واحد برداشتم امتحاناتم خورده وسط ماه رمضان.اصلا نمی تونم روزها درس بخونم میتونم روزه نگیرم
- [آیت الله سبحانی] در شهری هستم که دمای آن به 45 درجه می رسد و کار بسیار سنگینی دارم آیا می توانم روزه نگیرم؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا دانشآموزان و دانشجویانی که ماه رمضان، در فصل امتحانات آنها واقع شده و با گرفتن روزه نمیتوانند خوب امتحان بدهند، حق دارند در روزهای امتحان، روزه خود را بخورند وبعدا قضای آن را بگیرند؟
- [آیت الله مظاهری] من وقتی روزه میگیرم دچار ضعف میشوم و در اوقات عادی مشکلی ندارم، ولی اگر امتحان داشته باشم، نمیتوانم به خوبی درس بخوانم و در ماه مبارک رمضان گذشته امتحان داشتم و چون درسها را تا آن زمان مطالعه نکرده بودم، دچار این اضطراب شدم که شاید با گرفتن روزه نتوانم در امتحان موفّق شوم. به همین جهت روزه نگرفتم. البتّه با تمام شدن امتحانات، باقیمانده ماه مبارک را روزه گرفتم. در این صورت، حکم روزههایی را که برای امتحان نگرفتم، چیست؟ و از نظر قضا و کفاره چه وظیفهای دارم؟
- [سایر] سلام بنده فوق دیپلم نرم افزار کامپیوتر دارم و میخواهم در مدرسه علمیه مروی واقع در بازار تهران (به خاطر نزدیکی به محل سکونتم) درس بخوانم ولی نمیدانم که چگونه است و آیا امتحان ورودی دارد یا خیر و اینکه از چه منابعی امتحان به عمل می آید و اینکه آیا به صورت کنکور است یا معدلی؟ و سوال دوم اینکه آیا میتوانم در کنار تحصیل به شغلی هم مشغول باشم یا اینکه خیلی سخت خواهد شد؟!
- [سایر] با سلام و تشکر از صحبتهای خیلی خوبتون در برنامه ی مردم ایران سلام یک سوال داشتم آن هم این که من فقط یک ماه زمان برای خواندن یک امتحان در زمینه تحصیلات تکمیلی دارم و رشته تحصیلی ام هم چون برق هست وسخت با این شرایط و ماه مبارک رمضان امکان درس خواندن برای من بسیار کاهش یافته واین ممکن است که قبولی من را با مشکل کند ومی خواستم بدانم می تونم روزه این ماه رو نگیرم بعد از امتحانم قضای آن رو بگیرم هر چند که خودم قلبا دوست ندارم روزه نگیرم وهم نمی خواهم از درسم جا بمانم و هیچ زمانی دیگر هم نمی توانم این زمان از دست رفته به خاطر ضعف رو جبران کنم ممنون از پاسختون
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر شک کند که آنچه را خارج نموده است به حد نصاب رسیده است یا خیر، احتیاط واجب آن است که امتحان نماید یعنی از راه وزن کردن یا راههای دیگر قیمت آن را معلوم نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن ظاهراً از خون نفاس پاک شود و احتمال دهد که در باطن خون وجود دارد، باید با کمی پنبه خود را امتحان کند و اگر پاک بود غسل کند و عبادتهای خود را انجام دهد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که روزه قضا یا روزه واجب دیگری دارد میتواند روزه مستحبّی یا روزه استیجاری بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در روزه واجب معینی مثل روزه رمضان از نیت روزه گرفتن برگردد، روزه اش باطل است ولی چنانچه نیت کند که چیزی را که روزه را باطل می کند انجام دهد در صورتی که آن را انجام ندهد روزه اش صحیح است. همین طور در روزه مستحبی و روزه واجب غیر معین اگر پیش از ظهر بعد از این که از نیت روزه برگشت دوباره نیت روزه کند، روزه او صحیح است. چیزهایی که روزه را باطل می کند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بداند که روزه است و عمداً برای غسلکردن سر را در آب فرو برد، چنانچه روزه او مثل روزه رمضان واجب معین باشد، روزه و غسل هر دو باطل است، و اگر روزه مستحب باشد یا روزه واجبی باشد که مثل روزه کفاره، وقت معینی ندارد و تمامکردن آن واجب نباشد، غسل صحیح، و روزه باطل میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در روزه واجب معیّنی، مثل روزه رمضان، از نیّت روزه گرفتن برگردد، روزه او باطل است و همچنین اگر نیّت کند چیزی را که روزه را باطل میکند بجا آورد، اگرچه آن را انجام ندهد روزه او باطل میشود.
- [آیت الله بهجت] کسی که برای بهجا آوردن روزه میتی اجیر شده، اگر روزه مستحبی بگیرد اشکال ندارد، ولی کسی که روزه قضا دارد، نمیتواند روزه مستحبی بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزی را که انسان شک دارد آخر شعبان است یا اول رمضان، واجب نیست روزه بگیرد و اگر بخواهد روزه بگیرد، باید به نیت روزه قضا یا روزه مستحبی و مانند آن روزه بگیرد و نمیتواند نیت روزه ماه رمضان کند بلکه ظاهراً نمیتواند قصد کند آنچه را که فعلاً خداوند متعال از او خواسته است انجام میدهد یا چنین نیت کند که اگر ماه رمضان است روزه ماه رمضان و اگر ماه رمضان نیست روزه قضا یا روزه مستحبی و مانند آن باشد و در صورتی که به نیّت روزه قضا یا روزه مستحبی و مانند آن روزه بگیرد، بعد معلوم شود ماه رمضان بوده، از ماه رمضان حساب میشود.
- [آیت الله سبحانی] در روزه واجبی که وقت آن معین نیست مثل روزه کفّاره، اگر قصد کند کاری که روزه را باطل می کند انجام دهد، یا مردّد شود که به جا آورد یا نه، چنانچه به جا نیاورد و پیش از ظهر دوباره نیت روزه کند، روزه او صحیح است و در روزه مستحب اگر تا غروب کاری که روزه باطل می کند انجام ندهد، نیت کند، روزه او صحیح است. چیزهائی که روزه را باطل می کند
- [آیت الله خوئی] کسی که برای بهجا آوردن روزه میتی اجیر شده، اگر روزه مستحبی بگیرد اشکال ندارد. ولی کسی که روزه قضا یا روزه واجب دیگری دارد، نمیتواند روزه مستحبی بگیرد و چنانچه فراموش کند و روزه مستحب بگیرد در صورتی که پیش از ظهر یادش بیاید، روزه مستحبی او به هم میخورد و میتواند نیت خود را به روزه واجب برگرداند و اگر بعد از ظهر ملتفت شود، روزه او باطل است، و اگر بعداز مغرب یادش بیاید، روزهاش صحیح است.