هرگاه فردی در بین نماز بفهمد که قسمتی را که باید بپوشاند پیداست باید فورا آن را بپوشاند، به شرط این که کاری که صورت نماز را بر هم می زند به جا نیاورد و چنانچه پوشاندن آن زیاد طول بکشد احتیاط واجب آن است خود را بپوشاند و نماز را تمام کند و دوباره بخواند.[1] زن باید در حالت نماز تمامی بدن خود به غیر از گردی صورت و دستها تا مچ و پاها تا مچ را بپوشاند، گرچه نامحرمی در آن جا نباشد. اگر نامحرم باشد، باید پاها را نیز بپوشاند؛ خواه پوشش با چادر باشد یا با لباس دیگر. و اگر این مقدار را عمدا رعایت نکند نمازش باطل است؛ اما نسبت به غفلت و سهو در پوشش واجب، تا زمانی که متوجه نشده نمازش درست است؛ اما هنگامی که متوجه شده است که پوشش واجب را ندارد اگر کوتاهی کند و خودش را نپوشاند نمازش باطل است.[2] [1]. توضیح المسائل آیت الله مکارم مسئله 730 . [2]. توضیح المسائل مراجع، ج 1، مسئله 789.
هرگاه فردی در بین نماز بفهمد که قسمتی را که باید بپوشاند پیداست باید فورا آن را بپوشاند، به شرط این که کاری که صورت نماز را بر هم می زند به جا نیاورد و چنانچه پوشاندن آن زیاد طول بکشد احتیاط واجب آن است خود را بپوشاند و نماز را تمام کند و دوباره بخواند.[1]
زن باید در حالت نماز تمامی بدن خود به غیر از گردی صورت و دستها تا مچ و پاها تا مچ را بپوشاند، گرچه نامحرمی در آن جا نباشد. اگر نامحرم باشد، باید پاها را نیز بپوشاند؛ خواه پوشش با چادر باشد یا با لباس دیگر. و اگر این مقدار را عمدا رعایت نکند نمازش باطل است؛ اما نسبت به غفلت و سهو در پوشش واجب، تا زمانی که متوجه نشده نمازش درست است؛ اما هنگامی که متوجه شده است که پوشش واجب را ندارد اگر کوتاهی کند و خودش را نپوشاند نمازش باطل است.[2]
[1]. توضیح المسائل آیت الله مکارم مسئله 730 .
[2]. توضیح المسائل مراجع، ج 1، مسئله 789.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر نصف جوزک در طرف سر و نصف دیگر در طرف بدن باشد حکمش چیست؟
- [سایر] بین سر وقت خواندن نماز، یا با کیفیت خواندن (تمیزی بدن یا زدن عطر یا جمع بودن حواس ...) کدام یک ارجحیت دارد؟ آیا سریع خواندن نماز مشکلی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر محرم، قسمتی از موی سر خود را بتراشد یا تعدادی از موی سر یا صورت یا بدن خود را بگیرد، کفّاره دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا بیخ مویی که به واسطه کندن از بدن و به همراه احساس درد، جدا شده، پاک است یا نجس؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر جایی از بدن انسان نجس گردد و عرق بدن از آنجا به جاهای دیگر برود، حکمش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر قسمتی از بدن انسان جداشود آیا غسل و حنوط و کفن و نماز و دفن دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا نماز خواندن با چادرهای بدن نما صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] آیا نماز خواندن با چادرهای بدن نما صحیح است؟
- [آیت الله سبحانی] در اثر پیری یا بعضی عوارض جسمی، قسمتی از ظاهر بدن به وسیله قسمتی از پوست جای دیگر بدن پوشیده شده کیفیت غسل چگونه است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در اثر کهولت سن یا بعض عوارض جسمی، قسمتی از ظاهر بدن بوسیله قسمتی از پوست بدن پوشیده شده آیا باید برای غسل قسمتی که پوشیده شده بشویند یا جزء باطن محسوب می شود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] در غسل باید تمام بدن شسته شود، حتی نباید سر مویی از بدن نشسته بماند. (البته نباید به وسوسههای شیطانی اعتنا کرد)؛ ولی شستن هر چه از باطن شمرده میشود مثل داخل بینی واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است، ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمی شود، مثل توی گوش و بینی، واجب نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمی شود، مثل داخل گوش و بینی واجب نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در غسل به اندازة سر موئی از بدن نشسته بماند ، غسل باطل است ، ولی شستن جاهائی از بدن که دیده نمی شود مثل توی گوش و بینی ، واجب نیست .
- [امام خمینی] اگر در غسل به اندازه سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است،ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمی شود، مثل توی گوش و بینی، واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر در غسل به اندازهی سر مویی از بدن نشسته بماند، غسل باطل است، ولی شستن جاهایی از بدن که دیده نمیشود مثل توی گوش و بینی واجب نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] لباس نمازگزار باید از حیوان حرام گوشت نباشد؛ بلکه اگر مویی از حیوان حرامگوشت به بدن یا لباس نمازگزار چسبیده باشد، نماز او باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] لباس نمازگزار باید از اجزاء حیوان حرام گوشت نباشد و اگر مویی از ان هم بر بدن یا لباس نمازگزار باشد نماز او باطل است
- [آیت الله سبحانی] لباس نمازگزار باید از حیوان حرام گوشت نباشد و اگر موئی از آن به بدن و یا به لباس او چسبیده باشد، نماز او اشکال دارد.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز خواندن در جائی که تار و مانند آن استعمال می کنند ، باطل نیست ، ولی گوش دادن به آنها حرام است .