فرق ازدواج موقت با زنا آن گونه است که حضرت امیر المومنین (ع) می فرمایند: اگر عمر نبود (عمر متعه را حرام نمود.) تنها انسان های پست و شقی مرتکب زنا می شدند.[1] پس یک فرق زنا با عقد موقت همین است که یکی فعل انسان های پست است بر خلاف دیگری که پستی و لئامتی در آن وجود ندارد. البته منظور این نیست که این فرق، امری تعبدی است و چون حضرت فرموده، آن را می گوییم و راهی به فهمیدن آن نداریم! بلکه ما با عقل خویش نیز می توانیم فرق این دو را تا حدودی دریابیم. کما اینکه در خود سوال نیز به یکی از فرق ها اشاره شده است. و آن اینکه ازدواج موقت دارای عقد است و زنا هیچ عقدی ندارد. البته منظور از عقد، صرف چند کلمه ای که در ابتدای رابطه می گویند نیست. و اگر کسی تنها آن چند کلمه را مصداق عقد می داند، مانند این است که کسی تصور کند، ارزش یک چک چند صد میلیونی، به خاطر خطوط کج و معوجی (= امضاء) است که در انتهای آن وجود دارد. در حالی که آن چند کلمه، یک بار حقوقی ای مفصلی دارد. و با قوانین مفصلی که در پی خواندن الفاظ، خواهند آمد، حقوق و وظایف دو طرف و احکام شرایط مختلف، مشخص خواهد شد. و رابطه یک رابطه کاملا ضابطه مند خواهد شد. همان گونه که فرق ازدواج دائم با زنا، در ضابطه مند بودن یکی و بی ضابطه بودن دیگری است. و با وجود ضابطه، از مشکلات بسیاری جلوگیری خواهد شد. طبیعی است که این مشکلات و درک آنها نیاز به عمیق دیدن مسائل دارد و افراد با نگاه سطحی نمی توانند چنین معضلاتی را درک کنند. همان گونه که تجربه غرب در روابط جنسی بی ضابطه، در پیش روی عده ای قرار دارد، اما آنها به جای درک کردن مشکلات ایجاد شده در پی این روابط، تنها خود مساله را می بینند. و چه بسا از آن تنها سادگی ایجاد رابطه را دریابند و آرزوی آن را بکنند!! کسانی که می خواهند مساله را به طور منطقی ببینند، می فهمند که اگر در سر راه سیلاب مسیر مناسب ایجاد نکنند، سیل متوقف نخواهد شد! بلکه حرکت خود را انجام خواهد داد و به جای عبور از بستر مهیا شده، هر چه در سر راه خود بیابد، ویران می کند! چون غریزه جنسی قوی در انسان، با چند توصیه و نصیحت، رام نخواهد شد و کسانی که تصور می کردند در جامعه ای با سن ازدواج بیش از 25 سال، توصیه به عفت کارآمدی کافی دارد، باید چشم باز کرده و ببینند، روابط جنسی بی ضابطه چگونه در جامعه در حال گسترش است. البته قطعا توصیه به عفت لازم و ضروری است. اما تنها راهکار اسلام در این توصیه نیست. بلکه اسلام در کنار این توصیه، مسیری مهیا کرده تا اگر کسی قادر به حفظ خویش نبود، از مسیری ایمن گذر کند. و یک فرق بزرگ دیگر ازدواج موقت با زنا در این است که یکی با مجوز خدای متعال است و دیگری مبغوض خدای متعال قرار گرفته، و کسانی که این فرق را نمی بینند یا آن را کوچک می شمارند، شاید در طیف کسانی باشند که با خدای متعال سر جنگ دارند! چون ربا خواران، فرقی بین کار خود و معامله نمی دیدند علیرغم اینکه یکی حلال و دیگری حرام بود و خدا آنها را طرف جنگ خود اعلام نمود: (قالُوا إِنَّمَا الْبَیْعُ مِثْلُ الرِّبا وَ أَحَلَّ اللَّهُ الْبَیْعَ وَ حَرَّمَ الرِّبا[بقره/275] گفتند: (داد و ستد هم مانند ربا است) در حالی که خدا بیع را حلال کرده، و ربا را حرام!) (فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ[بقره/279] و هر گاه چنین نکنید (ربا خواری را ترک نکنید)، پس جنگ با خدا و رسول او را اعلام کنید.) [1]. بحار الأنوار، ج53، ص 31.
فرق ازدواج موقت با زنا آن گونه است که حضرت امیر المومنین (ع) می فرمایند: اگر عمر نبود (عمر متعه را حرام نمود.) تنها انسان های پست و شقی مرتکب زنا می شدند.[1]
پس یک فرق زنا با عقد موقت همین است که یکی فعل انسان های پست است بر خلاف دیگری که پستی و لئامتی در آن وجود ندارد. البته منظور این نیست که این فرق، امری تعبدی است و چون حضرت فرموده، آن را می گوییم و راهی به فهمیدن آن نداریم! بلکه ما با عقل خویش نیز می توانیم فرق این دو را تا حدودی دریابیم. کما اینکه در خود سوال نیز به یکی از فرق ها اشاره شده است.
و آن اینکه ازدواج موقت دارای عقد است و زنا هیچ عقدی ندارد. البته منظور از عقد، صرف چند کلمه ای که در ابتدای رابطه می گویند نیست. و اگر کسی تنها آن چند کلمه را مصداق عقد می داند، مانند این است که کسی تصور کند، ارزش یک چک چند صد میلیونی، به خاطر خطوط کج و معوجی (= امضاء) است که در انتهای آن وجود دارد. در حالی که آن چند کلمه، یک بار حقوقی ای مفصلی دارد. و با قوانین مفصلی که در پی خواندن الفاظ، خواهند آمد، حقوق و وظایف دو طرف و احکام شرایط مختلف، مشخص خواهد شد. و رابطه یک رابطه کاملا ضابطه مند خواهد شد. همان گونه که فرق ازدواج دائم با زنا، در ضابطه مند بودن یکی و بی ضابطه بودن دیگری است. و با وجود ضابطه، از مشکلات بسیاری جلوگیری خواهد شد.
طبیعی است که این مشکلات و درک آنها نیاز به عمیق دیدن مسائل دارد و افراد با نگاه سطحی نمی توانند چنین معضلاتی را درک کنند. همان گونه که تجربه غرب در روابط جنسی بی ضابطه، در پیش روی عده ای قرار دارد، اما آنها به جای درک کردن مشکلات ایجاد شده در پی این روابط، تنها خود مساله را می بینند. و چه بسا از آن تنها سادگی ایجاد رابطه را دریابند و آرزوی آن را بکنند!!
کسانی که می خواهند مساله را به طور منطقی ببینند، می فهمند که اگر در سر راه سیلاب مسیر مناسب ایجاد نکنند، سیل متوقف نخواهد شد! بلکه حرکت خود را انجام خواهد داد و به جای عبور از بستر مهیا شده، هر چه در سر راه خود بیابد، ویران می کند!
چون غریزه جنسی قوی در انسان، با چند توصیه و نصیحت، رام نخواهد شد و کسانی که تصور می کردند در جامعه ای با سن ازدواج بیش از 25 سال، توصیه به عفت کارآمدی کافی دارد، باید چشم باز کرده و ببینند، روابط جنسی بی ضابطه چگونه در جامعه در حال گسترش است. البته قطعا توصیه به عفت لازم و ضروری است. اما تنها راهکار اسلام در این توصیه نیست. بلکه اسلام در کنار این توصیه، مسیری مهیا کرده تا اگر کسی قادر به حفظ خویش نبود، از مسیری ایمن گذر کند.
و یک فرق بزرگ دیگر ازدواج موقت با زنا در این است که یکی با مجوز خدای متعال است و دیگری مبغوض خدای متعال قرار گرفته، و کسانی که این فرق را نمی بینند یا آن را کوچک می شمارند، شاید در طیف کسانی باشند که با خدای متعال سر جنگ دارند! چون ربا خواران، فرقی بین کار خود و معامله نمی دیدند علیرغم اینکه یکی حلال و دیگری حرام بود و خدا آنها را طرف جنگ خود اعلام نمود:
(قالُوا إِنَّمَا الْبَیْعُ مِثْلُ الرِّبا وَ أَحَلَّ اللَّهُ الْبَیْعَ وَ حَرَّمَ الرِّبا[بقره/275] گفتند: (داد و ستد هم مانند ربا است) در حالی که خدا بیع را حلال کرده، و ربا را حرام!)
(فَإِنْ لَمْ تَفْعَلُوا فَأْذَنُوا بِحَرْبٍ مِنَ اللَّهِ وَ رَسُولِهِ[بقره/279] و هر گاه چنین نکنید (ربا خواری را ترک نکنید)، پس جنگ با خدا و رسول او را اعلام کنید.)
[1]. بحار الأنوار، ج53، ص 31.
- [سایر] فرق زنا با صیغه موقت چیست؟ با یک لفظ چه چیز عوض می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرق ازدواج موقت با زنا چیست که یکی حلال و دیگری حرام است؟ چون در زنا نزدیکی انجام می شود و پولی هم رد و بدل می شود و در ازدواج موقت نیز همینطور است، فقط در ازدواج موقت یک جمله به عنوان صیغه ادا می شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فرق ازدواج موقت با زنا چیست که یکی حلال و دیگری حرام است؟ چون در زنا نزدیکی انجام می شود و پولی هم رد و بدل می شود و در ازدواج موقت نیز همینطور است، فقط در ازدواج موقت یک جمله به عنوان صیغه ادا می شود.
- [آیت الله بهجت] فرق صیغه عقد موقت و زنا چیست و آیا مرد خودش می تواند عقد را جاری کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا زنا عدّه دارد؟ در صورتی که با زانیه ازدواج موقت انجام شده باشد، چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] متعه کردن با زن بازاری که کارش زنا کردن است چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دختری با پسری ازدواج کرده است و صیغه دائمی بین اینها خوانده شده، ولی هنوز عروسی نکرده اند و دختر در خانه پدر زنا کرده است، آیا این زنا محصنه است یا غیر محصنه؟
- [آیت الله نوری همدانی] مردی همسر دائم نداشته ولی با زنی صیغة موقت خوانده و آن زن همسر موقت وی بوده است حال سئوال اینست که اگر این مرد با زن دیگری مرتکب زنا شود ایا زنا محصنه است و احصان در مرد محقق است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] زنی که در اثر زنا یا پریدن، بکارتش از بین رفته باشد، آیا برای ازدواج موقّت اجازه گرفتن از پدرش لازم است یا خیر؟
- [سایر] زن و مردی صیغه موقّت جاری میکنند و بعد از آمیزش متوجه میشوند که عقدشان به جهتی باطل بوده است ؛ آیا این کار آنان در حکم زنا است و بچه به دنیا آمده نامشروع است؟
- [آیت الله اردبیلی] ازدواج موقّت از راههای مناسب جلوگیری از فحشا و انحرافات جنسی است و اولیاء دین به آن سفارش کردهاند. از حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام نقل شده است که: (اگر از ازدواج موقّت منع نشده بود، هیچ مؤمنی تن به زنا نمیداد و جز محروم از سعادت و نیکبختی، کسی زنا نمیکرد.)(1) بنابر این کسی که امکان ازدواج دائم را نداشته باشد و نتواند خود را از گناه بازدارد یا بترسد دچار فحشا گردد، باید با ازدواج موقّت خود را حفظ نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر با زنی که در عده طلاق رجعی است زنا کند ان زن بنابر احتیاط بر او حرام می شود و اگر با زنی که در عده متعه یا طلاق باین یا عده وفات است زنا کند بعد می تواند اورا عقد نماید و معنی طلاق رجعی و طلاق باین وعده متعه و عده وفات در احکام طلاق خواهد امد
- [آیت الله سبحانی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، آن زن بر او حرام می شود و اگر با زنی که در عدّه متعه، یا طلاق بائن، یا عده وفات است زنا کند، بعداً می تواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر با زنی که در عده طلاق رجعی است، زنا کند آن زن بر او بنابر احتیاط واجب حرام می شود. و اگر با زنی که در عده متعه، یا طلاق باین، یا عده وفات است زنا کند، بعداً می تواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند. و معنای طلاق رجعی و طلاق باین و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، بنابر احتیاط واجب آن زن بر او حرام میشود و اگر با زنی که در عدّه ازدواج موقّت یا طلاق بائن یا عدّه وفات است زنا کند، بعد میتواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عدّه ازدواج موقّت و عدّه وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [امام خمینی] اگر با زنی که در عده طلاق رجعی است زنا کند آن زن بر او حرام می شود و اگر با زنی که در عده متعه، یا طلاق بائن، یا عده وفات است زنا کند، بعدا می تواند او را عقد نماید، اگر چه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر با زنی که در عدّة طلاق رجعی است زنا کند ، آن زن بر او حرام می شود و اگر با زنی که در عدّة متعه ، یا طلاق بائن ، یا عدّة وفات است ، زنا کند بعداً می تواند او را عقد نماید ، اگر چه احتیاط مستحّب آن است که با او ازدواج نکند و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عدّة متعه و عدّة وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد .
- [آیت الله سبحانی] اگر با زنی که در عدّه طلاق رجعی است زنا کند، آن زن بر او حرام می شود و اگر با زنی که در عدّه متعه، یا طلاق بائن، یا عده وفات است زنا کند، بعداً می تواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر با زنی که در عده طلاق رجعی است زنا کند، آن زن بر او بنابر احتیاط واجب حرام میشود، و اگر با زنی که در عده متعه یا طلاق باین یا عده وفات است زنا کند، بعداً میتواند او را عقد نماید، اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند، و معنای طلاق رجعی و طلاق باین و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر با زنی که در عده طلاق رجعی است زنا کند؛ آن زن - بنا بر اظهر - بر او حرام نمی شود و اگر با زنی که در عده متعه؛ یا طلاق بائن؛ یا عده وفات است زنا کند بعدا می تواند او را عقد نماید؛ اگرچه احتیاط مستحب آن است که با او ازدواج نکند. و معنای طلاق رجعی و طلاق بائن و عده متعه و عده وفات در احکام طلاق گفته خواهد شد.