با توجّه به این که تاتو (همانند خالکوبی قدیم) با رنگی هماهنگ چشم و لب، برای شکل دادن ابرو، ایجاد سایه اطراف چشم و خط اطراف لب به عنوان زینت و آرایش دائمی خالکوبی میشود، لطفاً بفرمایید: الف) حکم این نوع خالکوبی چیست؟ و آیا زینت محسوب میشود؟ ب) عمل تاتو برای شخصی که آن را انجام میدهد و نیز برای شخصی که تاتو بر روی او انجام میگیرد؛چه حکمی دارد؟ طبق نظر برخی از مراجع عظام تقلید: امام خامنه ای: الف و ب) خالکوبی فی نفسه اشکال ندارد و اگر زینت محسوب میشود باید از نامحرم پوشانده شود و تشخیص زینت موکول به نظر عرف است. آیت الله العظمی مکارم شیرازی: الف و ب) چنانچه آرایش غلیظی محسوب نشود اشکالی ندارد در غیر اینصورت برای انجام دهنده و شخصی که تاتو بر روی او انجام میگیرد اشکال دارد. آیت الله العظمی بهجت: الف) زینت است و باید از نامحرم پوشانده شود. ب) اگر نمیپوشاند انجام ندهد. آیت الله العظمی مدنی تبریزی: الف)درصورتیکه پوست روی آن را بپوشاند و نقش اسماء محترمات نباشد اشکال ندارد ولو زینت باشد. البته اگر بانوان این زینت را انجام دهند باید از نامحرم بپوشانند. ب) در صورتیکه زن باشد یا مردی که انجام میدهد محرم باشد و شرائط فوق رعایت شود اشکال ندارد. آیت الله العظمی حسینی سیستانی: الف) اگر عرفاً زینت حساب شود باید از نامحرم بپوشاند. ب) اشکال ندارد. حکم تاتو(نوعی خالکوبی ابرو)چیست؟. ج) اگر خال زیر پوست باشد اشکال ندارد. آیت الله العظمی صافی گلپایگانی: الف) فی نفسه مانعی ندارد لکن برزن لازم است خود را از نامحرم بپوشاند و زینت است ب) فی نفسه مانعی ندارد و اجرت در قبال آن نیز بی اشکال است. آیت الله العظمی فاضل لنکرانی: الف) بلی زینت محسوب میشود. فی نفسه اشکالی ندارد. ولی چون زینت محسوب می شود باید از نامحرم پوشانده شود. آیت الله العظمی نوری همدانی: اگر جلب توجه کند نگاه به آن حرام است و اگر جلب توجه نکند نگاه به آن بدون ریبه و تلذذ، اشکال ندارد و انجام آن اگر برای ارائه به نامحرم نباشد مانعی ندارد. آیت الله العظمی وحید خراسانی: الف) چنانچه ضرر مهمی برای انسان نداشته باشد و مانع از رسیدن آب به پوست برای وضو و غسل نباشد مانعی ندارد ولی زینت است و باید از نامحرم پوشانیده شود و اگر ضرر مهمی دارد یا مانع از رسیدن آب به پوست است جایز نیست. والله العالم) جواب این سوال از قسمت الف روشن می گردد. پی نوشت: منبع همه فتاوا، استفتائات کتبی است که در مرکز ملی پاسخگویی موجود است .
با توجّه به این که تاتو (همانند خالکوبی قدیم) با رنگی هماهنگ چشم و لب، برای شکل دادن ابرو، ایجاد سایه اطراف چشم و خط اطراف لب به عنوان زینت و آرایش دائمی خالکوبی میشود، لطفاً بفرمایید: الف) حکم این نوع خالکوبی چیست؟ و آیا زینت محسوب میشود؟ ب) عمل تاتو برای شخصی که آن را انجام میدهد و نیز برای شخصی که تاتو بر روی او انجام میگیرد؛چه حکمی دارد؟
طبق نظر برخی از مراجع عظام تقلید:
امام خامنه ای:
الف و ب) خالکوبی فی نفسه اشکال ندارد و اگر زینت محسوب میشود باید از نامحرم پوشانده شود و تشخیص زینت موکول به نظر عرف است.
آیت الله العظمی مکارم شیرازی:
الف و ب) چنانچه آرایش غلیظی محسوب نشود اشکالی ندارد در غیر اینصورت برای انجام دهنده و شخصی که تاتو بر روی او انجام میگیرد اشکال دارد.
آیت الله العظمی بهجت:
الف) زینت است و باید از نامحرم پوشانده شود. ب) اگر نمیپوشاند انجام ندهد.
آیت الله العظمی مدنی تبریزی:
الف)درصورتیکه پوست روی آن را بپوشاند و نقش اسماء محترمات نباشد اشکال ندارد ولو زینت باشد. البته اگر بانوان این زینت را انجام دهند باید از نامحرم بپوشانند. ب) در صورتیکه زن باشد یا مردی که انجام میدهد محرم باشد و شرائط فوق رعایت شود اشکال ندارد.
آیت الله العظمی حسینی سیستانی:
الف) اگر عرفاً زینت حساب شود باید از نامحرم بپوشاند. ب) اشکال ندارد. حکم تاتو(نوعی خالکوبی ابرو)چیست؟. ج) اگر خال زیر پوست باشد اشکال ندارد.
آیت الله العظمی صافی گلپایگانی:
الف) فی نفسه مانعی ندارد لکن برزن لازم است خود را از نامحرم بپوشاند و زینت است ب) فی نفسه مانعی ندارد و اجرت در قبال آن نیز بی اشکال است.
آیت الله العظمی فاضل لنکرانی:
الف) بلی زینت محسوب میشود. فی نفسه اشکالی ندارد. ولی چون زینت محسوب می شود باید از نامحرم پوشانده شود.
آیت الله العظمی نوری همدانی:
اگر جلب توجه کند نگاه به آن حرام است و اگر جلب توجه نکند نگاه به آن بدون ریبه و تلذذ، اشکال ندارد و انجام آن اگر برای ارائه به نامحرم نباشد مانعی ندارد.
آیت الله العظمی وحید خراسانی:
الف) چنانچه ضرر مهمی برای انسان نداشته باشد و مانع از رسیدن آب به پوست برای وضو و غسل نباشد مانعی ندارد ولی زینت است و باید از نامحرم پوشانیده شود و اگر ضرر مهمی دارد یا مانع از رسیدن آب به پوست است جایز نیست. والله العالم) جواب این سوال از قسمت الف روشن می گردد.
پی نوشت:
منبع همه فتاوا، استفتائات کتبی است که در مرکز ملی پاسخگویی موجود است .
- [آیت الله سبحانی] آیا اصلاح ابروی زنی که نامحرم آن را می بیند جایز است؟
- [آیت الله سیستانی] مقداری از ابروی بنده در کودکی در اثر تصادف مو رویش نکرده است، و من آن را تاتو کرده ام (ارایشگر مو کاشته است) لطفا بفرمائید غسل و وضو چه حکمی دارد ؟ آیا باطل است یاخیر ؟
- [آیت الله سبحانی] خانمی که ابروی خود را اصلاح نموده آیا می تواند در حال احرام روی خود را از نامحرم بپوشاند؟
- [آیت الله خامنه ای] تاتو کردن ابرو
- [سایر] آیا تاتو کردن حرام است؟
- [آیت الله سیستانی] تاتو کردن ابروها چه حکمی دارد ؟
- [سایر] حکم تاتو ابرو در وضو و غسل چگونه است؟
- [آیت الله خامنه ای] حکم حضرتعالی درباره تاتو کردن ابرو برای زنان چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر شک داشته باشیم که بچه ای ممیّز شده یا نه، آیا واجب است که خود را از وی بپوشانیم؟
- [سایر] آیا تاتو و خالکوبی برای وضو و غسل و انجام اعمال حج، اشکالی ایجاد می کند؟
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] زن میتواند در جایی که نامحرم هست با صدای بلند صحبت کند، مگر این که صدای او موجب تحریک مردهای نامحرم باشد که در این صورت جایز نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر مسلمانی باید سعی کند روش و رفتار و اخلاق او، طبق تعالیم اخلاقی و فقهی اسلام باشد تا هم خودش سعادتمند گردد و هم بر آبروی جامعه اسلامی بیفزاید.
- [آیت الله اردبیلی] رنگ موهایی که افراد برای رنگ کردن مو یا ابروی خود به کار میبرند و نیز رنگ جوهر خودکار یا خودنویس که بر دست میماند، چنانچه جرم نداشته و تنها رنگ باشند، برای وضو اشکال ندارند.
- [آیت الله بهجت] شنیدن صدای زن نامحرم بدون قصد لذت، جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم، خواه با قصد لذت باشد یا بدون آنحرام است و همچنین نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، ولی نگاه کردن به صورت و دستهای زن نامحرم تا مچ اگر به قصد لذت نباشد و مایه فساد و گناه نگردد اشکال ندارد، همچنین نگاه کردن به بدن مرد نامحرم به آن مقدار که معمولاً آن را نمی پوشانند مانند سر و صورت و گردن و مقداری از پا و دست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نگاه کردن مرد به بدن زن نامحرم، خواه با قصد لذت باشد یا بدون آنحرام است و همچنین نگاه کردن زن به بدن مرد نامحرم، ولی نگاه کردن به صورت و دستهای زن نامحرم تا مچ اگر به قصد لذت نباشد و مایه فساد و گناه نگردد اشکال ندارد، همچنین نگاه کردن به بدن مرد نامحرم به آن مقدار که معمولاً آن را نمی پوشانند مانند سر و صورت و گردن و مقداری از پا و دست.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن مرد نامحرم به صورت و یا دستهای زن نامحرم از انگشتها و کف دست و روی دست اگر جالب و محرّک نباشد و مفسده، بلکه ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی باید دانست که نگاه نامحرم به یکدیگر، تیری از تیرهایشیطان است و همچنین نگاه زن به سر و گردن و دستها تا مچ مرد. صفحه 384
- [آیت الله مظاهری] زینت زن برای نامحرم و یا نشان دادن به نامحرم حتّی بوی خوش و انگشتر و ساعت و حلقه، حرام است، شهوتانگیز و مفسده انگیز باشد یا نباشد، و همچنین است زینت کردن مرد برای زن نامحرم، ولی نشان دادن زینت نظیر ساعت و انگشتر و مانند اینها، حرام نیست، مگر شهوتانگیز باشد و یا مفسدهای در برداشته باشد. ه. حفظ عفّت در لباس
- [آیت الله مظاهری] حرف زدن مرد نامحرم با زن نامحرم اگر جالب و محرّک نباشد و ترس مفسدهای هم نباشد، جایز است، ولی سزاوار نیست که بیشتر از ضرورت با یکدیگر حرف بزنند.