اولا باید توجه نمود که انسان علت تمام احکام را نمی داند. انسان به دلیل ناشناخته های گسترده اش، به شریعت نیاز دارد تا او را به سمت صحیح ( بدون ریسک آزمون و خطا)، هدایت کند. بنابراین طبیعی است که علت تمام احکام را ندانیم. بشر حتی اگر نادانسته ها و احتمال خطا در کشفیاتش را نیز حل کند، همچنان محاسباتش تنها ناظر به مشهودات عالم مادی است و از درک صحیح حقایق عالم غیب عاجز است بنابراین چاره ای ندارد جز آنکه دست به دامان وحی شود. و طبیعتا انتقال تمام محاسبات و علت ها به بشر برای تمام موقعیت ها، غیر ممکن یا بسیار دشوار است، از این رو باید عموما احکام را به صورت تعبدی پذیرفت و به تحقیق در اصول دین بسنده کرد و در دایره احکام به سراغ دلیل و حکمت رفت. (دلیل یعنی اطمینان از شرعی بودن حکم، حکمت یعنی وجوه دم دستی مزایای حکم اما علت فهم دقیق چرایی حکم است) دوما غسل علاوه بر طهارت مادی، طهارت معنوی است. از همین رو باید با نیت تقرب الهی انجام شود. لذا نباید تصور نمود که غسل صرفا برای زدودن آلودگی مادی است. سوما قیاس در احکام مردود است. قتل سنگین تر از زنا است اما اثبات قتل به دو شاهد نیاز دارد ولی اثبات زنا به چهار شاهد نیاز دارد. در حالی که از منظر اهل قیاس، با توجه به سنگین تر بودن قتل، زنا باید با کمتر از دو شاهد نیز اثبات می شد. و نظایر این مساله نیز متعدد است و شاید دلیل بطلان قیاس نیز همان محاسباتی است که بشر به آن دسترسی ندارد. مثلا شاید خدا می خواهد عمل منافی عفت عموما با ناظر درونی کنترل شود و کمتر نیاز به مجازات اجتماعی باشد بر خلاف قتل که اگر ناظر درونی قابل اعتماد در آن شخص می بود، نباید کار به قتل می رسید.
اولا باید توجه نمود که انسان علت تمام احکام را نمی داند. انسان به دلیل ناشناخته های گسترده اش، به شریعت نیاز دارد تا او را به سمت صحیح ( بدون ریسک آزمون و خطا)، هدایت کند. بنابراین طبیعی است که علت تمام احکام را ندانیم. بشر حتی اگر نادانسته ها و احتمال خطا در کشفیاتش را نیز حل کند، همچنان محاسباتش تنها ناظر به مشهودات عالم مادی است و از درک صحیح حقایق عالم غیب عاجز است بنابراین چاره ای ندارد جز آنکه دست به دامان وحی شود. و طبیعتا انتقال تمام محاسبات و علت ها به بشر برای تمام موقعیت ها، غیر ممکن یا بسیار دشوار است، از این رو باید عموما احکام را به صورت تعبدی پذیرفت و به تحقیق در اصول دین بسنده کرد و در دایره احکام به سراغ دلیل و حکمت رفت. (دلیل یعنی اطمینان از شرعی بودن حکم، حکمت یعنی وجوه دم دستی مزایای حکم اما علت فهم دقیق چرایی حکم است)
دوما غسل علاوه بر طهارت مادی، طهارت معنوی است. از همین رو باید با نیت تقرب الهی انجام شود. لذا نباید تصور نمود که غسل صرفا برای زدودن آلودگی مادی است.
سوما قیاس در احکام مردود است. قتل سنگین تر از زنا است اما اثبات قتل به دو شاهد نیاز دارد ولی اثبات زنا به چهار شاهد نیاز دارد. در حالی که از منظر اهل قیاس، با توجه به سنگین تر بودن قتل، زنا باید با کمتر از دو شاهد نیز اثبات می شد. و نظایر این مساله نیز متعدد است و شاید دلیل بطلان قیاس نیز همان محاسباتی است که بشر به آن دسترسی ندارد. مثلا شاید خدا می خواهد عمل منافی عفت عموما با ناظر درونی کنترل شود و کمتر نیاز به مجازات اجتماعی باشد بر خلاف قتل که اگر ناظر درونی قابل اعتماد در آن شخص می بود، نباید کار به قتل می رسید.
- [آیت الله خامنه ای] آیا دست زدن به عضوی که از بدن انسان، مرده، جدا شده، غسل مسّ میت واجب می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] چنانچه جنازه قابل تغسیل نباشد و از نظر کارشناسان بهداشت، دست زدن به او سبب انتقال بیماری می شود آیا می توان با دستکش تیمّم داد؟
- [آیت الله سیستانی] آیا سگهای شکاری که برای گرفتن حیوانات یا آوردن آنها استفاده می شوند ، نجس هستند؟ آیا دست زدن به سگ باعث نجس شدن می شود ؟
- [سایر] سلام، در درس آناتومی نیاز داریم با اجساد مومیایی شده و استخوانهای واقعی کار کنیم سؤالم این است که آیا بعد از دست زدن به استخوان و جنازه نیاز به غسل هست؟ استادمان میگفت جنازهها مربوط به افراد بی هویت هستند، اما من نمیدانم این افراد غسل داده شدهاند یا نه؟ آیا وقتی نمیدانیم باید بنا را بر پاکی استخوانها و اجساد بگذاریم؟
- [سایر] آیا برای دست زدن به جنین سقط شده، غسل واجب میشود؟
- [سایر] آیا برای دست زدن به جنین سقط شده غسل واجب میشود؟
- [آیت الله بهجت] آیا دست زدن به بدن میّت از روی کفن احتیاج به غسل دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا دست زدن به عضو قطع شده دیگران غسل مسّ میّت دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] ایا دست انسان به کافر و یا سگ و خوک خشک بخورد، بازهم نجس میشود یا باید مرطوب باشد تا دست نجس شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه در سرد شدن بدن میت شک داشته باشیم آیا دست زدن به آن موجب غسل است؟
- [آیت الله بهجت] دست زدن مرد به بدن زن نامحرم یا دست زدن زن به بدن مرد نامحرم، مثل نگاه کردن، حرام است. و دست زدن مرد به صورت و دستهای زن نامحرم و بالعکس نیز بنابر اظهر جایز نیست.
- [آیت الله سبحانی] جلوگیری بچه یا دیوانه از دست زدن به خط قرآن واجب نیست، ولی اگر دست زدن آنان بی احترامی به قرآن باشد، باید جلوگیری کنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] تیمم به دیوار گلی که با زدن دست بر آن، دست انسان خاکی میشود صحیح است و احتیاط مستحب آن است که با بودن خاک خشک به خاک نمناک تیمم نکند.
- [آیت الله بهجت] دست زدن (کف زدن) در مجالس جشن و سخنرانی جهت تشویق افراد اگر به حد لهو نرسد مانعی ندارد.
- [آیت الله سیستانی] - خروج از محلّ اعتکاف برای غسلهای مستحبی مثل غسل جمعه یا غسل اعمال (اُمّ داوود) و همچنین برای وضوی مستحبی، محلّ اشکال است. و به طور کلّی خارج شدن از مسجد برای امور راجحه (دارای رجحان) در غیر آنچه ضرورت عرفی به حساب میآید، محلّ اشکال و احتیاط است، ولی معتکف برای تشییع جنازه و تجهیز میّت مانند غسل و نماز و دفن میّت و برای عیادت مریض و نماز جمعه میتواند از محلّ اعتکاف خارج شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دست زدن به مرده هایی که مورد تشریح قرار می گیرند در صورتیکه مسلمان باشد و آن را غسل داده باشند موجب غسل نمی گردد و در غیراین صورت باید هربار دست می زنند غسل مس میت کنند و اگر موجب عسر و حرج گردد می توانند به جای غسل، تیمم نمایند، ولی اگر تشریح فقط روی استخوانهای بدون گوشت، یا قسمتهای گوشتی جدا شده، مانند قلب و عروق و مغز و امثال آن صورت گیرد، غسل ندارد و اگر بتوانند از دستکش استفاده کنند در هیچ صورتی غسل ندارد.
- [آیت الله بهجت] مستحب است بعد از زدن دست بر چیزی که تیمم بر آن صحیح است، دست را بتکاند که گرد آن بریزد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان سگ شکاری کسی را یا سگی که نگهداری خانه را میکند، یا سگ گلّه کسی را یا سگی که پاسبانی زراعت را میکند بکشد، باید قیمت او را بدهد و اگر قیمت سگ شکاری چهل درهم باشد لازم است چهل درهم بدهد، ولی احتیاط در همه آنها صلح و سازش است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر انسان سگ شکاری کسی را یا سگی که نگهداری خانه را می کند؛ یا سگ گله کسی را؛ یا سگی که پاسبانی زراعت را می کند بکشد؛ بنا بر احتیاط واجب با صاحب سگ در تمام این اقسامی که ذکر شد صلح نماید.
- [آیت الله مظاهری] چنانچه غبار پیدا نشود باید بر گِل تیمّم کند و باید بعد از زدن دست بر گِل، گِل را از دست پاک کند و بعد به صورت بکشد.