چرا دست زدن به جنازه سگ غسل ندارد ولی دست زدن به جنازه انسان غسل دارد؟
اولا باید توجه نمود که انسان علت تمام احکام را نمی داند. انسان به دلیل ناشناخته های گسترده اش، به شریعت نیاز دارد تا او را به سمت صحیح ( بدون ریسک آزمون و خطا)، هدایت کند. بنابراین طبیعی است که علت تمام احکام را ندانیم. بشر حتی اگر نادانسته ها و احتمال خطا در کشفیاتش را نیز حل کند، همچنان محاسباتش تنها ناظر به مشهودات عالم مادی است و از درک صحیح حقایق عالم غیب عاجز است بنابراین چاره ای ندارد جز آنکه دست به دامان وحی شود. و طبیعتا انتقال تمام محاسبات و علت ها به بشر برای تمام موقعیت ها، غیر ممکن یا بسیار دشوار است، از این رو باید عموما احکام را به صورت تعبدی پذیرفت و به تحقیق در اصول دین بسنده کرد و در دایره احکام به سراغ دلیل و حکمت رفت. (دلیل یعنی اطمینان از شرعی بودن حکم، حکمت یعنی وجوه دم دستی مزایای حکم اما علت فهم دقیق چرایی حکم است)   دوما غسل علاوه بر طهارت مادی، طهارت معنوی است. از همین رو باید با نیت تقرب الهی انجام شود. لذا نباید تصور نمود که غسل صرفا برای زدودن آلودگی مادی است.   سوما قیاس در احکام مردود است. قتل سنگین تر از زنا است اما اثبات قتل به دو شاهد نیاز دارد ولی اثبات زنا به چهار شاهد نیاز دارد. در حالی که از منظر اهل قیاس، با توجه به سنگین تر بودن قتل، زنا باید با کمتر از دو شاهد نیز اثبات می شد. و نظایر این مساله نیز متعدد است و شاید دلیل بطلان قیاس نیز همان محاسباتی است که بشر به آن دسترسی ندارد. مثلا شاید خدا می خواهد عمل منافی عفت عموما با ناظر درونی کنترل شود و کمتر نیاز به مجازات اجتماعی باشد بر خلاف قتل که اگر ناظر درونی قابل اعتماد در آن شخص می بود، نباید کار به قتل می رسید.
عنوان سوال:

چرا دست زدن به جنازه سگ غسل ندارد ولی دست زدن به جنازه انسان غسل دارد؟


پاسخ:

اولا باید توجه نمود که انسان علت تمام احکام را نمی داند. انسان به دلیل ناشناخته های گسترده اش، به شریعت نیاز دارد تا او را به سمت صحیح ( بدون ریسک آزمون و خطا)، هدایت کند. بنابراین طبیعی است که علت تمام احکام را ندانیم. بشر حتی اگر نادانسته ها و احتمال خطا در کشفیاتش را نیز حل کند، همچنان محاسباتش تنها ناظر به مشهودات عالم مادی است و از درک صحیح حقایق عالم غیب عاجز است بنابراین چاره ای ندارد جز آنکه دست به دامان وحی شود. و طبیعتا انتقال تمام محاسبات و علت ها به بشر برای تمام موقعیت ها، غیر ممکن یا بسیار دشوار است، از این رو باید عموما احکام را به صورت تعبدی پذیرفت و به تحقیق در اصول دین بسنده کرد و در دایره احکام به سراغ دلیل و حکمت رفت. (دلیل یعنی اطمینان از شرعی بودن حکم، حکمت یعنی وجوه دم دستی مزایای حکم اما علت فهم دقیق چرایی حکم است)
 
دوما غسل علاوه بر طهارت مادی، طهارت معنوی است. از همین رو باید با نیت تقرب الهی انجام شود. لذا نباید تصور نمود که غسل صرفا برای زدودن آلودگی مادی است.
 
سوما قیاس در احکام مردود است. قتل سنگین تر از زنا است اما اثبات قتل به دو شاهد نیاز دارد ولی اثبات زنا به چهار شاهد نیاز دارد. در حالی که از منظر اهل قیاس، با توجه به سنگین تر بودن قتل، زنا باید با کمتر از دو شاهد نیز اثبات می شد. و نظایر این مساله نیز متعدد است و شاید دلیل بطلان قیاس نیز همان محاسباتی است که بشر به آن دسترسی ندارد. مثلا شاید خدا می خواهد عمل منافی عفت عموما با ناظر درونی کنترل شود و کمتر نیاز به مجازات اجتماعی باشد بر خلاف قتل که اگر ناظر درونی قابل اعتماد در آن شخص می بود، نباید کار به قتل می رسید.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین