کسانی که اصول دینی را با براهین عقلی پذیرفته اند، شکی در حسن و مزیت حجاب ندارند. چرا که خدای متعال را حکیم می شناسند و تمام دستورات آن را دارای حکمت می بینند. با این حال می توان به نحو تفصیلی نیز مطالبی در این باره بیان کرد: مرور سابقه تاریخی بشر نشان می دهد که زنان به طور طبیعی و فطری پوششی متفاوت با مردان داشته اند و غالبا پوشش آنها بیشتر بوده است. و انسان همیشه همراه داستان آدم و حوا بوده است که جرم و خطا، عقوبتی چون عریان شدن در پی دارد. و اگر امروزه برهنگی، به عنوان بخشی مهم از تمدن غرب در آمده و خود را بر جهان تحمیل می کند، ناشی از بیماری بشر و خروج او از حدود فطری اش است. علاوه بر فطرت عقل نیز سخنان متعددی درباره حجاب دارد، از جمله اینکه: 1- انسان مجموعه ای از استعدادهای مختلف و متضاد است. که هر کدام بخشی از مصالح انسان را تامین می کند. توجه بیش از حد به یک جنبه، سبب راکد ماندن و از بین رفتن سایر استعدادها می شود. تمایل غریزی به جنس مخالف، زمانی که منجر به تشکیل خانواده، تولید نسل، داشتن همدم و انیس می شود، امور زندگی انسان را به سامان رسانده و به سعادت انسان کمک می کند. اما زمانی که این تمایل غریزی با جلوه گری در مجامع عمومی، تحریک می شود، نتیجه همان خواهد بود که فرهنگ برهنگی غرب به دنبال داشته است. از هم پاشیدگی نهاد خانواده، تنوع طلبی مردان، فروکاسته شدن شخصیت زن به عنوان یک ابزار جنسی و ... 2- حجاب عاملی است که زن را در جامعه به عنوان یک انسان و فارغ از جنبه جنسیتی خود نشان می دهد. این امر سبب می شود که نگاه های شهوانی به زن در جامعه برچیده شده، و توانایی های حقیقی زن برای کمک به سعادت جامعه، به کار گرفته شود. در این روال ارزش یک زن در جامعه، به جاذبه های جنسیتی او نیست که با سپری شدن دوره جوانی اش، یک عنصر فاقد ارزش شود. بلکه ارزش و شرافت انسانی برای او مد نظر قرار خواهد گرفت. 3- محدود بودن مرد به همسر خویش و مجاز دانستن مسائل شهوانی تنها در محدوده همسر، سبب می شود که تنوع طلبی در مردان برانگیخته نشود در حالی که اگر مرد در جامعه با انواع جلوه های زنانه مواجه باشد، ممکن است به زودی نسبت به همسر خود، احساس سردی کرده و این امر نقطه آغازین سست شدن بنیاد خانواده و بسیاری از معضلات دیگر است. 4- زن با استفاده از حجاب، نشان می دهد که عفت و حیا دارد و اراذل و اوباش جامعه، به خود اجازه نمی دهند که برای زنان محجبه مزاحمت ایجاد کنند. در حالی که جلوه گری در خیابان ها، چراغ سبزی برای اراذل است. و ... .
کسانی که اصول دینی را با براهین عقلی پذیرفته اند، شکی در حسن و مزیت حجاب ندارند. چرا که خدای متعال را حکیم می شناسند و تمام دستورات آن را دارای حکمت می بینند. با این حال می توان به نحو تفصیلی نیز مطالبی در این باره بیان کرد:
مرور سابقه تاریخی بشر نشان می دهد که زنان به طور طبیعی و فطری پوششی متفاوت با مردان داشته اند و غالبا پوشش آنها بیشتر بوده است. و انسان همیشه همراه داستان آدم و حوا بوده است که جرم و خطا، عقوبتی چون عریان شدن در پی دارد. و اگر امروزه برهنگی، به عنوان بخشی مهم از تمدن غرب در آمده و خود را بر جهان تحمیل می کند، ناشی از بیماری بشر و خروج او از حدود فطری اش است.
علاوه بر فطرت عقل نیز سخنان متعددی درباره حجاب دارد، از جمله اینکه:
1- انسان مجموعه ای از استعدادهای مختلف و متضاد است. که هر کدام بخشی از مصالح انسان را تامین می کند. توجه بیش از حد به یک جنبه، سبب راکد ماندن و از بین رفتن سایر استعدادها می شود.
تمایل غریزی به جنس مخالف، زمانی که منجر به تشکیل خانواده، تولید نسل، داشتن همدم و انیس می شود، امور زندگی انسان را به سامان رسانده و به سعادت انسان کمک می کند.
اما زمانی که این تمایل غریزی با جلوه گری در مجامع عمومی، تحریک می شود، نتیجه همان خواهد بود که فرهنگ برهنگی غرب به دنبال داشته است. از هم پاشیدگی نهاد خانواده، تنوع طلبی مردان، فروکاسته شدن شخصیت زن به عنوان یک ابزار جنسی و ...
2- حجاب عاملی است که زن را در جامعه به عنوان یک انسان و فارغ از جنبه جنسیتی خود نشان می دهد. این امر سبب می شود که نگاه های شهوانی به زن در جامعه برچیده شده، و توانایی های حقیقی زن برای کمک به سعادت جامعه، به کار گرفته شود. در این روال ارزش یک زن در جامعه، به جاذبه های جنسیتی او نیست که با سپری شدن دوره جوانی اش، یک عنصر فاقد ارزش شود. بلکه ارزش و شرافت انسانی برای او مد نظر قرار خواهد گرفت.
3- محدود بودن مرد به همسر خویش و مجاز دانستن مسائل شهوانی تنها در محدوده همسر، سبب می شود که تنوع طلبی در مردان برانگیخته نشود در حالی که اگر مرد در جامعه با انواع جلوه های زنانه مواجه باشد، ممکن است به زودی نسبت به همسر خود، احساس سردی کرده و این امر نقطه آغازین سست شدن بنیاد خانواده و بسیاری از معضلات دیگر است.
4- زن با استفاده از حجاب، نشان می دهد که عفت و حیا دارد و اراذل و اوباش جامعه، به خود اجازه نمی دهند که برای زنان محجبه مزاحمت ایجاد کنند. در حالی که جلوه گری در خیابان ها، چراغ سبزی برای اراذل است.
و ... .
- [سایر] فلسفه حجاب چیست؟
- [سایر] فلسفه اساسی حجاب چیست؟
- [سایر] فلسفه حجاب در قرآن چیست؟
- [سایر] فلسفه حجاب چیست؟و چه اهمیتی دارد؟
- [سایر] در مورد فلسفه حجاب، حدود، کیفیت و رنگ پوشش بانوان توضیح دهید
- [سایر] فلسفه پوشش (حجاب) بانوان چیست؟ اگر خوب است چرا بر مردان لازم نیست؟
- [سایر] فلسفه حجاب، حد واقعی آن و راهکارهای ترغیب دختران به رعایت حجاب را فرمائید.
- [سایر] فلسفه حجاب خانم ها در نماز چیست؟ خدا که با همه محرم است؟!
- [سایر] لطفا چند دلیل برای قانع کردن افراد نسبت به این که چادر حجاب کامل است، ذکر کنید. فلسفه ء حجاب چیست ؟
- [سایر] لطفا چند دلیل برای قانع کردن افراد نسبت به این که چادر حجاب کامل است، ذکر کنید. فلسفه ء حجاب چیست ؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن شغلی داشته باشد و بخواهد کاری انجام دهد که در مقابل نامحرم مراعات حجاب برای او ممکن نباشد، باید آن را ترک کند و شغلی را انتخاب کند که بتواند حجاب شرعی را رعایت نماید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] برای زنها بهتر آن است که نماز را در خانه و اطاق اختصاصی خود بخوانند. ولی اگر نماز در مسجد به هر جهتی غیر از مسجد بودن فضیلت بر نماز در خانه را داشته باشد مثل این که در مسجد جماعت است یا حضور قلب بیشتری وجود دارد بهتر است زنان برای درک این فضیلت با حجاب کامل به مسجد بروند. و اگر راهی برای یادگرفتن احکام و مسائل اسلامی جز از طریق رفتن به مسجد وجود ندارد واجب است به مسجد بروند.
- [آیت الله مظاهری] اقلیتهای مذهبی در طرح دعوی باید به قاضی اسلامی مراجعه نمایند و قاضی نیز باید طبق موازین اسلامی حکم نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر ماندن در بلاد کفر موجب وهن مملکت اسلامی شود حرام است، گرچه موجب مفسده دینی و اخلاقی نشود، بلکه اگر مملکت اسلامی احتیاج به او داشته باشد، ماندن در آنجا حرام است، گرچه موجب وهن برای مملکت اسلامی نباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ماهی مردهای که معلوم نیست آن را زنده از آب گرفتهاند یا مرده، چنانچه از ممالک غیر اسلامی آورده باشند حرام است و اگر از بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی تهیّه شده یا از این جاها به ممالک غیر اسلامی منتقل شده باشد اشکال ندارد، چنانچه در مسأله 95 و 96 گذشت، ولی اگر انسان بداند که ماهی از ممالک غیر اسلامی بدون تحقیق وارد بازار مسلمانان یا سرزمین اسلامی شده، حرام میباشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی عمداً پوشش لازم را در نماز رعایت نکند نمازش باطل است، خواه حکم پوشش نماز را بداند یا در آن شک داشته باشد، بلکه بنا بر احتیاط در صورت غفلت از مسأله، یا اشتباه در آن نیز نمازش باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر شخصی در بین نماز بفهمد که پوشش لازم را دارا نیست، باید خود را بپوشاند و نمازش صحیح است ولی نباید پس از فهمیدن، بدون پوشاندن خود کارهای نماز را انجام دهد، همچنین اگر بعد از نماز بفهمد که در نماز پوشش لازم را نداشته نمازش صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] نگاه کردن به بدن و موی زنهای غیر مسلمان، یا زنهای مسلمان لاابالی در حجاب و زنهایی که عادت به حجاب ندارند نظیر زنهای بادیه نشین، اگر جالب نباشد، و به قصد لذّت نیز نباشد و مفسده هم نداشته باشد و نترسد که به حرام بیفتد جایز است گرچه خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله سبحانی] عکس برداشتن مرد از زن نامحرم حرام نیست مگر این که برای عکس برداشتن مجبور شود که دست به بدن او بزند و اگر زن نامحرمی را بشناسد در صورتی که آن زن با حجاب باشد، نباید به عکس بدون حجاب او نگاه کند.
- [آیت الله مظاهری] معادن گرچه در ملک شخصی کسی پیدا شود ملک حکومت اسلامی است و در صورت ممانعت حکومت اسلامی، کسی حقّ تصرّف در آنها را ندارد.