اگر شخصی در طول دوران دانشگاه یکی از درس هایش را با تقلب پاس کند و بعد مدرک بگیرد و با آن مدرک به سر کار برود حقوقش چه حکمی دارد؟ و اگر حلال نباشد راهی برای حلال کردن آن وجود دارد؟ پاسخ: تقلب کردن و نمره قبولی گرفتن گرچه کار حرام وغیر جائزی است، ولی اگر کسی تقلب کرد و قبول شد و بعد با این نمره قبولی در کاری و شغلی استخدام شد و قرار داد کار کردن با شرکت یا با دولت بست، حقوقی که می گیرد اشکالی ندارد، چون این حقوق تابع قراردادی است که بسته شده است. کارفرما می توانست با او قرارداد نبندد و حالا که قرارداد بسته و شخص بر اساس قرارداد عمل می نماید، مزدی که می گیرد حلال است.[1] تقلب حرام است ولی اگر تخصص و مهارت لازم را برای کاری که برای آن استخدام شده دارد و مقررات استخدام رعایت شده ، استخدام و دریافت حقوق اشکال ندارد.[2] 1. آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2193 به بعد؛ آیت الله مکارم، استفتائات جدید، ج 1، س 1608. 2. آیت الله خامنهای، پاسخ سؤالهای مورد ابتلا شماره 79. وامام خمینی، استفتائات، ص 46 ؛ آیت الله صافی، جامع الاحکام،ج2 ، ص 110، س1531.و آیت الله بهجت ،استفتاات ، ج3 ، ، س 4137 و 4151 و آیت الله صانعی ، مجمع المسایل ، ج1 ، س1027 .
اگر شخصی در طول دوران دانشگاه یکی از درس هایش را با تقلب پاس کند و بعد مدرک بگیرد و با آن مدرک به سر کار برود حقوقش چه حکمی دارد؟ و اگر حلال نباشد راهی برای حلال کردن آن وجود دارد؟
پاسخ: تقلب کردن و نمره قبولی گرفتن گرچه کار حرام وغیر جائزی است، ولی اگر کسی تقلب کرد و قبول شد و بعد با این نمره قبولی در کاری و شغلی استخدام شد و قرار داد کار کردن با شرکت یا با دولت بست، حقوقی که می گیرد اشکالی ندارد، چون این حقوق تابع قراردادی است که بسته شده است. کارفرما می توانست با او قرارداد نبندد و حالا که قرارداد بسته و شخص بر اساس قرارداد عمل می نماید، مزدی که می گیرد حلال است.[1]
تقلب حرام است ولی اگر تخصص و مهارت لازم را برای کاری که برای آن استخدام شده دارد و مقررات استخدام رعایت شده ، استخدام و دریافت حقوق اشکال ندارد.[2]
1. آیت الله فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2193 به بعد؛ آیت الله مکارم، استفتائات جدید، ج 1، س 1608.
2. آیت الله خامنهای، پاسخ سؤالهای مورد ابتلا شماره 79. وامام خمینی، استفتائات، ص 46 ؛ آیت الله صافی، جامع الاحکام،ج2 ، ص 110، س1531.و آیت الله بهجت ،استفتاات ، ج3 ، ، س 4137 و 4151 و آیت الله صانعی ، مجمع المسایل ، ج1 ، س1027 .
- [آیت الله خامنه ای] تقلّب و استخدام با مدرک تقلبی
- [سایر] آیا تقلب در امتحانات و استخدام با مدرک تقلبی ، مشکل شرعی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] با دادن رشوه و تقلّب در برخی از ترمهای دانشگاه قبول شدم حالا پشیمان هستم آیا حقوقی که از بابت این مدرک دریافت می کنم حلال است؟
- [آیت الله بهجت] من در امتحان ورودی دانشگاه با تقلب قبول شدم، آیا حقوقی که در آینده دریافت می کنم اشکال خواهد داشت؟
- [سایر] تقلّب در آزمونهایی که جهت استخدام در مشاغل صورت میگیرد، در دستمزدها و حقوقهایی که افراد بعد از تصدی شغل مربوطه دریافت میکنند، ایجاد شبهه میکند یا نه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی با تقلّب و رشوه مدرک تحصیلی بگیرد و با آن مشغول به کار شود حقوق و مزایایی که میگیرد چگونه است و آیا توبهاش پذیرفته میشود؟
- [آیت الله سبحانی] اگر از طریق آشنایی، شغلی مرتبط با رشته تخصصی برایم فراهم شود در صورتی که اگر آن آشنا نباشد امکان استخدام وجود نداشته باشد آیا استخدام و حقوقی که دریافت می کنم حلال است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی با تقلّب و رشوه مدرک تحصیلی بگیرد و با آن مشغول به کار شود حقوق و مزایایی که میگیرد چه حکمی دارد؟
- [سایر] انتهای سال 84 با مدرک فوق دیپلم بصورت پیمانی مشغول بکار شده ام.آیا امکان تبدیل وضعیت به استخدام رسمی وجود دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا جایز است انسان کودک نابالغی را اجیر کند و به عنوان کارگر استخدام نماید؟ تکلیف حقوقی که به او می دهد چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کارگر یا کارمندی خود را در استخدام و اجاره دیگری قرار دهد نمی تواند او را به استخدام و اجاره دیگری درآورد، مگر این که ظاهر کلام یا عملش این باشد که مستأجر از این جهت آزاد است، در این صورت چنانچه او را به زیادتر از آن مبلغ واگذار کند اشکال دارد ولی در غیر خانه و مغازه و اجیر اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 44 شخصیتهای حقیقی و حقوقی هر دو مالک می شوند و می توانند طرف معامله واقع گردند، بنابراین هر مؤسسه خیریه یا انتفاعی که تأسیس گردد و دارای شخصیت حقوقی شود، با اشخاص حقیقی از این نظر تفاوت نمی کند.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه کارگر یا کارمندی خود را استخدام و اجاره شخصی قرار دهد آن شخص نمی تواند اورا به استخدام و اجاره دیگری درآورد، مگر این که ظاهر کلام یا عملش این باشد که مستأجر از این جهت آزاد است، در این صورت نباید او را به زیادتر از آن مبلغ واگذار کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر قتال با کفار بدون اذن امام(ع) انجام گیرد، غنائم آن فقط متعلق به شخصیّت حقوقی امام(ع) است.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه مرد حقوقی را که زن بر او دارد ترک نماید، رعایت حقوق شوهر بر زن لازم نیست.
- [آیت الله سبحانی] هر گاه در جنس تقلّب کند و مثلاً چای اعلا را با چای پست مخلوط نماید و به اسم چای اعلا بفروشد مشتری می تواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه در جنس تقلب کند و مثلاً چای اعلا را با چای پست مخلوط نماید و به اسم چای اعلا بفروشد مشتری می تواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر یک نهاد حقوقی مالک معدن باشد, نه اشخاص و چند نفر به اشتراک به آن نهاد حقوقی خدمت دهند , بدون آنکه سهمی در مالکیت آن داشته باشند و معدن استخراج شده پس از کسر هزینه به مقدار نصاب برسد , ادای خمس آن بر مسئول آن نهاد واجب است. حکم چند نوع مواد معدنی از یک معدن
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر دو یا چند نفر به صورت شراکت غوّاصی نمایند، سهم هرکدام که به مقدار نصاب برسد، خمس دارد و اگر این ها برای نهاد حقوقی یا شخص دیگری کار میکنند، در این صورت, از مجموعِ غواصی شده، برای نهاد حقوقی یا صاحبکار نصابسنجی میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هیچ کس حق ندارد در مقدار قضاوت به استناد قانونی، غیر از قانون اسلام خواه از امور جزایی باشد یا حقوقی، کسی را محکوم یا حاکم سازد.