آیا (حضرت مریم ) خواهر ( هارون ) است؟
حضرت مریم(س) خواهر هارون معروف - که برادر حضرت موسی بود - نیست زیرا وی برادر نداشت و میان حضرت مریم و هارون ده ها سال فاصله است . البته در قرآن آمده که بنی اسراییل حضرت مریم را با عنوان ( یا اخت هارون ) خطاب کردند . اینکه آنها به مریم گفتند:" ای خواهر هارون" موجب تفسیرهای مختلفی در میان مفسران شده است، اما آنچه صحیحتر به نظر می‌رسد این است که هارون مرد پاک و صالحی بود، آن چنان که در میان بنی اسرائیل ضرب المثل شده بود، هر کس را می‌خواستند به پاکی معرفی کنند می‌گفتند: او برادر یا خواهر هارون است- مرحوم طبرسی در مجمع البیان این معنی را در حدیث کوتاهی از پیامبر ص نقل کرده است (1). در حدیث دیگری که در کتاب" سعد السعود" آمده چنین می‌خوانیم: پیامبر ص" مغیره" را به نجران (برای دعوت مسیحیان به اسلام) فرستاد، جمعی از مسیحیان به عنوان (خرده‌گیری بر قرآن) گفتند مگر شما در کتاب خود نمی‌خوانید" یا أُخْتَ هارُونَ" در حالی که می‌دانیم اگر منظور هارون برادر موسی است میان مریم و هارون فاصله زیادی بود؟ مغیره چون نتوانست پاسخی بدهد مطلب را از پیامبر ص سؤال کرد، پیامبر ص فرمود: چرا در پاسخ آنها نگفتی که در میان بنی اسرائیل معمول بوده که افراد نیک را به پیامبران و صالحان نسبت می‌دادند 1 بعضی گفته اند: مریم را خواهر هارون خطاب کردند. در واقع مریم خواهر هارون نبود، بلکه از خاندانی شریف و پاکیزه بود که هارون برادر موسی (ع) در رأس آن جای داشت یعنی مریم از خاندان هارون بود و چون هارون به تقوی و پرهیزگاری معروف بود مریم را (ای خواهر هارون) خطاب کردند. در میان عربها رسم است که چون مردی را بخواهند به خاندانی نسبت دهند می‌گویند (یا اخا فلان). ای برادر فلان. قوم او گفتند که ما پدرت را می‌شناسیم مردی عاری از محاسن اخلاق نبود و مادرت هم بد کاره نبود. پس این کودک از کجا آورده‌ای؟ از این آیه می‌توان به مسئله وراثت و تأثیر آن در نسل آگاه شد. یعنی در خانواده‌ای که مزایای اخلاقی خانواده تو را داشته باشد چنین کارهای زشت عجیب است.2   پاورقیها : 1- تفسیر نمونه، ج‌13، ص: 51 2- تفسیر هدایت، ج‌7، ص: 35
عنوان سوال:

آیا (حضرت مریم ) خواهر ( هارون ) است؟


پاسخ:

حضرت مریم(س) خواهر هارون معروف - که برادر حضرت موسی بود - نیست زیرا وی برادر نداشت و میان حضرت مریم و هارون ده ها سال فاصله است . البته در قرآن آمده که بنی اسراییل حضرت مریم را با عنوان ( یا اخت هارون ) خطاب کردند .

اینکه آنها به مریم گفتند:" ای خواهر هارون" موجب تفسیرهای مختلفی در میان مفسران شده است، اما آنچه صحیحتر به نظر می‌رسد این است که هارون مرد پاک و صالحی بود، آن چنان که در میان بنی اسرائیل ضرب المثل شده بود، هر کس را می‌خواستند به پاکی معرفی کنند می‌گفتند: او برادر یا خواهر هارون است- مرحوم طبرسی در مجمع البیان این معنی را در حدیث کوتاهی از پیامبر ص نقل کرده است (1).

در حدیث دیگری که در کتاب" سعد السعود" آمده چنین می‌خوانیم:

پیامبر ص" مغیره" را به نجران (برای دعوت مسیحیان به اسلام) فرستاد، جمعی از مسیحیان به عنوان (خرده‌گیری بر قرآن) گفتند مگر شما در کتاب خود نمی‌خوانید" یا أُخْتَ هارُونَ" در حالی که می‌دانیم اگر منظور هارون برادر موسی است میان مریم و هارون فاصله زیادی بود؟

مغیره چون نتوانست پاسخی بدهد مطلب را از پیامبر ص سؤال کرد، پیامبر ص فرمود: چرا در پاسخ آنها نگفتی که در میان بنی اسرائیل معمول بوده که افراد نیک را به پیامبران و صالحان نسبت می‌دادند 1

بعضی گفته اند:

مریم را خواهر هارون خطاب کردند. در واقع مریم خواهر هارون نبود، بلکه از خاندانی شریف و پاکیزه بود که هارون برادر موسی (ع) در رأس آن جای داشت یعنی مریم از خاندان هارون بود و چون هارون به تقوی و پرهیزگاری معروف بود مریم را (ای خواهر هارون) خطاب کردند. در میان عربها رسم است که چون مردی را بخواهند به خاندانی نسبت دهند می‌گویند (یا اخا فلان). ای برادر فلان.

قوم او گفتند که ما پدرت را می‌شناسیم مردی عاری از محاسن اخلاق نبود و مادرت هم بد کاره نبود. پس این کودک از کجا آورده‌ای؟

از این آیه می‌توان به مسئله وراثت و تأثیر آن در نسل آگاه شد. یعنی در خانواده‌ای که مزایای اخلاقی خانواده تو را داشته باشد چنین کارهای زشت عجیب است.2
 
پاورقیها :

1- تفسیر نمونه، ج‌13، ص: 51

2- تفسیر هدایت، ج‌7، ص: 35





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین