حضرت مریم(س) خواهر هارون معروف - که برادر حضرت موسی بود - نیست زیرا وی برادر نداشت و میان حضرت مریم و هارون ده ها سال فاصله است . البته در قرآن آمده که بنی اسراییل حضرت مریم را با عنوان ( یا اخت هارون ) خطاب کردند . اینکه آنها به مریم گفتند:" ای خواهر هارون" موجب تفسیرهای مختلفی در میان مفسران شده است، اما آنچه صحیحتر به نظر میرسد این است که هارون مرد پاک و صالحی بود، آن چنان که در میان بنی اسرائیل ضرب المثل شده بود، هر کس را میخواستند به پاکی معرفی کنند میگفتند: او برادر یا خواهر هارون است- مرحوم طبرسی در مجمع البیان این معنی را در حدیث کوتاهی از پیامبر ص نقل کرده است (1). در حدیث دیگری که در کتاب" سعد السعود" آمده چنین میخوانیم: پیامبر ص" مغیره" را به نجران (برای دعوت مسیحیان به اسلام) فرستاد، جمعی از مسیحیان به عنوان (خردهگیری بر قرآن) گفتند مگر شما در کتاب خود نمیخوانید" یا أُخْتَ هارُونَ" در حالی که میدانیم اگر منظور هارون برادر موسی است میان مریم و هارون فاصله زیادی بود؟ مغیره چون نتوانست پاسخی بدهد مطلب را از پیامبر ص سؤال کرد، پیامبر ص فرمود: چرا در پاسخ آنها نگفتی که در میان بنی اسرائیل معمول بوده که افراد نیک را به پیامبران و صالحان نسبت میدادند 1 بعضی گفته اند: مریم را خواهر هارون خطاب کردند. در واقع مریم خواهر هارون نبود، بلکه از خاندانی شریف و پاکیزه بود که هارون برادر موسی (ع) در رأس آن جای داشت یعنی مریم از خاندان هارون بود و چون هارون به تقوی و پرهیزگاری معروف بود مریم را (ای خواهر هارون) خطاب کردند. در میان عربها رسم است که چون مردی را بخواهند به خاندانی نسبت دهند میگویند (یا اخا فلان). ای برادر فلان. قوم او گفتند که ما پدرت را میشناسیم مردی عاری از محاسن اخلاق نبود و مادرت هم بد کاره نبود. پس این کودک از کجا آوردهای؟ از این آیه میتوان به مسئله وراثت و تأثیر آن در نسل آگاه شد. یعنی در خانوادهای که مزایای اخلاقی خانواده تو را داشته باشد چنین کارهای زشت عجیب است.2 پاورقیها : 1- تفسیر نمونه، ج13، ص: 51 2- تفسیر هدایت، ج7، ص: 35
حضرت مریم(س) خواهر هارون معروف - که برادر حضرت موسی بود - نیست زیرا وی برادر نداشت و میان حضرت مریم و هارون ده ها سال فاصله است . البته در قرآن آمده که بنی اسراییل حضرت مریم را با عنوان ( یا اخت هارون ) خطاب کردند .
اینکه آنها به مریم گفتند:" ای خواهر هارون" موجب تفسیرهای مختلفی در میان مفسران شده است، اما آنچه صحیحتر به نظر میرسد این است که هارون مرد پاک و صالحی بود، آن چنان که در میان بنی اسرائیل ضرب المثل شده بود، هر کس را میخواستند به پاکی معرفی کنند میگفتند: او برادر یا خواهر هارون است- مرحوم طبرسی در مجمع البیان این معنی را در حدیث کوتاهی از پیامبر ص نقل کرده است (1).
در حدیث دیگری که در کتاب" سعد السعود" آمده چنین میخوانیم:
پیامبر ص" مغیره" را به نجران (برای دعوت مسیحیان به اسلام) فرستاد، جمعی از مسیحیان به عنوان (خردهگیری بر قرآن) گفتند مگر شما در کتاب خود نمیخوانید" یا أُخْتَ هارُونَ" در حالی که میدانیم اگر منظور هارون برادر موسی است میان مریم و هارون فاصله زیادی بود؟
مغیره چون نتوانست پاسخی بدهد مطلب را از پیامبر ص سؤال کرد، پیامبر ص فرمود: چرا در پاسخ آنها نگفتی که در میان بنی اسرائیل معمول بوده که افراد نیک را به پیامبران و صالحان نسبت میدادند 1
بعضی گفته اند:
مریم را خواهر هارون خطاب کردند. در واقع مریم خواهر هارون نبود، بلکه از خاندانی شریف و پاکیزه بود که هارون برادر موسی (ع) در رأس آن جای داشت یعنی مریم از خاندان هارون بود و چون هارون به تقوی و پرهیزگاری معروف بود مریم را (ای خواهر هارون) خطاب کردند. در میان عربها رسم است که چون مردی را بخواهند به خاندانی نسبت دهند میگویند (یا اخا فلان). ای برادر فلان.
قوم او گفتند که ما پدرت را میشناسیم مردی عاری از محاسن اخلاق نبود و مادرت هم بد کاره نبود. پس این کودک از کجا آوردهای؟
از این آیه میتوان به مسئله وراثت و تأثیر آن در نسل آگاه شد. یعنی در خانوادهای که مزایای اخلاقی خانواده تو را داشته باشد چنین کارهای زشت عجیب است.2
پاورقیها :
1- تفسیر نمونه، ج13، ص: 51
2- تفسیر هدایت، ج7، ص: 35
- [سایر] چرا قرآن در آیه 28 سوره مریم، از قول مردم زمان عیسی، مریم مقدس را خواهر هارون معرفی نموده است؟ در یکی از تفاسیر خواندم که هارون، مرد پاک و صالحی بود؛ آنچنان که در میان بنیاسرائیل ضرب المثل شده بود که هر که را میخواستند پاک معرفی کنند، او را خواهر یا برادر هارون معرفی میکردند و افراد نیک را به پیامبران و صالحان نسبت میدادند. اما از آیه چنین برداشت میشود که مردم، مریم را سرزنش کردند و کار بدی به او نسبت دادند. پس نمیشود که هم او را بدکاره بدانند و هم معتقد به پاکی او باشند. برخی اسلام ستیزان به این آیه استناد کرده و معتقدند که محمّد، مریم مادر عیسی را با مریم خواهر موسی و هارون اشتباهی گرفته است.
- [سایر] چگونه حضرت عیسی پسر خداست؟ در حالی که در اناجیل امروزی میگویند: مریم با یوسف نجار ازدواج کرد، چگونه مریم را باکره میدانند؟
- [سایر] کدام پیامبر در سوره های یوسف و مریم ملقّب به صدّیق نشده اند؟
- [سایر] کدام پیامبر در سوره های یوسف و مریم ملقّب به صدّیق نشده اند؟
- [سایر] کدام پیامبر در سوره های یوسف و مریم ملقّب به صدّیق نشده اند؟
- [سایر] چرا حضرت زکریا(ع) با مردم مدتی سخن نگفت؟ و حضرت زکریا(ع) طبق آیه 41 سوره آل عمران سه روز با مردم صحبت نکردند یا طبق آیه 10 مریم سه شبانه روز؛ علت این تناقض چیست؟
- [سایر] نسبت عمران پدر موسی و عمران پدر مریم چگونه است و آیا مریم مادر عیسی علیه السّلام از نسل بنی اسرائیل است؟
- [سایر] مریم مجدلیه که بود؟ آیا در نزد مسیحیان مقام او بالاتر از مریم مادر عیسی(ع) است؟
- [سایر] معرفی اجمالی از سوره مریم ارایه نمایید.
- [سایر] آیا حضرت مریم ازدواج کرده بودند؟
- [آیت الله سیستانی] ازدواج با زنهائی که به انسان محرم هستند ، مثل مادر و خواهر و دختر و عمه و خاله ، و دختر برادر ، و دختر خواهر ، و مادر زن ، حرام است .
- [آیت الله خوئی] ازدواج با زنهایی که با انسان محرم هستند مثل مادر و خواهر و دختر و عمه و خاله و دختر برادر و دختر خواهر و مادر زن حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] ازدواج با زنهایی که با انسان محرم هستند مثل مادر و خواهر و دختر و عمه و خاله و دختر برادر و دختر خواهر و مادر زن حرام است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . ازدواج با زن هایی که با انسان محرم هستند مثل مادر و خواهر و دختر و عمه و خاله و دختر برادر و دختر خواهر و مادر زن حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . ازدواج با زنهایی که با انسان محرم هستند، مثل مادر و خواهر و دختر و عمه و خاله و دختر برادر و دختر خواهر و مادر زن حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان نمی تواند بدون اذن زن خود، با زنهایی که بواسطه شیر خوردن، خواهر زاده یا برادر زاده زن او شده اند ازدواج کند. و نیز اگر با پسری لواط کند، نمیتواند با دختر و خواهر و مادر و مادر بزرگ آن پسر که رضاعی هستند یعنی بواسطه شیر خوردن، دختر و خواهر و مادر او شده اند ازدواج نماید. به همان نحو که سابقاً در دختر و خواهر و مادر نسبی گفته شد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنی از شیر یک شوهر پسر و دختری را شیر کامل بدهد خواهر و برادر ان دختر به خواهر و برادر ان پسر محرم نمی شوند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زنی از شیر یک شوهر پسر و دختری را شیر کامل بدهد؛ خواهر و برادر آن دختر به خواهر و برادر آن پسر محرم نمی شوند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی از شیر یک شوهر، پسر و دختری را شیر کامل بدهد، خواهر و برادر آن دختر به برادر و خواهر آن پسر محرم نمیشوند.
- [آیت الله خوئی] اگر زنی از شیر یک شوهر پسر و دختری را شیر کامل بدهد خواهر و برادر آن دختر به خواهر و برادر آن پسر محرم نمیشوند.