لطفا درمورد جایگاه علمی امام محمد باقر(علیه السلام) توضیحاتی بفرمایید؟
امام باقر (ع)، در طول زندگی خود، به نشر و گسترش حقایق و معارف الهی پرداخت . مشکلات علمی را تشریح نمود. جنبش علمی دامنه داری به وجود آورد که مقدمات تاسیس یک (دانشگاه بزرگ اسلامی) را که در دوران امامت فرزند گرامیش (امام صادق ) به اوج عظمت رسید، پی ریزی کرد. امام پنجم در علم، زهد، عظمت و فضیلت سرآمد همه بزرگان بنی هاشم بود. مقام بزرگ علمی و اخلاقی او مورد تصدیق دوست و دشمن بود. به قدری روایات و احادیث، در زمینه مسائل و احکام اسلامی، تفسیر، تاریخ اسلام، و انواع علوم، از حضرت به یادگار مانده است که تا آن روز از هیچ یک از فرزندان امام حسن و امام حسین (ع) به جا نمانده بود.(1) رجال و شخصیت های بزرگ علمی آن روز، نیز عده‌ای از یاران پیامبر (ص) که هنوز در حال حیات بودند، از محضر حضرت استفاده می‌کردند. (جابر بن یزید جعفی) و (کیسان سجستانی) (از تابعین) و فقهائی مانند: (ابن مبارک)، (زهری)، (اوزاعی)، (ابوحنیفه)، (مالک)، (شافعی)، (زیاد بن منذرنهدی) از آثار علمی او بهره‌مند شده، سخنان حضرت را، بی واسطه و گاه با چند واسطه، نقل نموده‌اند. کتب و مولفات دانشمندان و مورخان اهل تسنن مانند: طبری، بلاذری، سلامی، خطیب بغدادی، ابونعیم اصفهانی، و کتبی مانند: موطا مالک، سنن ابی داود، مسند ابی حنیفه، مسند مروزی، تفسیر نقاش، تفسیر زمخشری، و ده ها نظیر این ها، که از مهم ترین کتب جهان تسنن است، پر از سخنان پرمغز پیشوای پنجم است و همه جا جمله: (قال محمد بن علی) و یا (قال محمد الباقر) به چشم می‌خورد. (2) کتب شیعه نیز در زمینه‌های مختلف سرشار از سخنان و احادیث حضرت باقر (ع) است. هر کس کوچک ترین آشنایی با این کتاب ها داشته باشد، این معنا را تصدیق می‌کند. آوازه علوم و دانش های امام باقر چنان اقطار اسلامی را پر کرده بود که لقب (باقر العلوم) (گشاینده دریچه‌های دانش و شکافنده مشکلات علوم) به خود گرفته بود. (ابن حجر هیثمی) می‌نویسد: محمد باقر به اندازه‌ای گنج های پنهان معارف و دانش ها را آشکار ساخته، حقایق احکام و حکمت ها و لطایف دانش ها را بیان نموده که جز بر عناصر بی بصیرت یا بد سیرت پوشیده نیست. از همین جاست که وی را شکافنده و جامع علوم، و برافرازنده پرچم دانش خوانده‌اند. (3) (عبدالله بن عطأ) که یکی از شخصیت های برجسته و دانشمندان بزرگ عصر امام بود، می‌گوید: هرگز دانشمندان اسلام را در هیچ محفل و مجمعی به اندازه محفل محمد بن علی (ع) از نظر علمی حقیر و کوچک ندیدم. من (حکم بن عتیبه) را که در علم و فقه مشهور آفاق بود، دیدم که در خدمت محمد باقر مانند کودکی در برابر استاد عالیمقام، زانوی ادب بر زمین زده شیفته و مجذوب کلام و شخصیت او گردیده بود.(4) پی نوشتها: 1. شیخ مفید، ارشاد، قم، منشورات مکتبه بصیرتی، ص 261. 2. ابن شهر آشوب، مناقب ال ابی طالب، قم، انتشارات علامه، ج 4، 165، ابن شهر آشوب. 3. ابن حجر، الصواعق المحرقه،قاهره ،مکتبه القاهره، 1385 ه ق، ص 201، قاهره . 4. سبط بن الجوزی، تذکره الخواص، نجف، منشورات المطبعه الحیدریه، 1383 ه ق . ،ص 337 .
عنوان سوال:

لطفا درمورد جایگاه علمی امام محمد باقر(علیه السلام) توضیحاتی بفرمایید؟


پاسخ:

امام باقر (ع)، در طول زندگی خود، به نشر و گسترش حقایق و معارف الهی پرداخت . مشکلات علمی را تشریح نمود. جنبش علمی دامنه داری به وجود آورد که مقدمات تاسیس یک (دانشگاه بزرگ اسلامی) را که در دوران امامت فرزند گرامیش (امام صادق ) به اوج عظمت رسید، پی ریزی کرد.
امام پنجم در علم، زهد، عظمت و فضیلت سرآمد همه بزرگان بنی هاشم بود. مقام بزرگ علمی و اخلاقی او مورد تصدیق دوست و دشمن بود. به قدری روایات و احادیث، در زمینه مسائل و احکام اسلامی، تفسیر، تاریخ اسلام، و انواع علوم، از حضرت به یادگار مانده است که تا آن روز از هیچ یک از فرزندان امام حسن و امام حسین (ع) به جا نمانده بود.(1)
رجال و شخصیت های بزرگ علمی آن روز، نیز عده‌ای از یاران پیامبر (ص) که هنوز در حال حیات بودند، از محضر حضرت استفاده می‌کردند.
(جابر بن یزید جعفی) و (کیسان سجستانی) (از تابعین) و فقهائی مانند: (ابن مبارک)، (زهری)، (اوزاعی)، (ابوحنیفه)، (مالک)، (شافعی)، (زیاد بن منذرنهدی) از آثار علمی او بهره‌مند شده، سخنان حضرت را، بی واسطه و گاه با چند واسطه، نقل نموده‌اند.
کتب و مولفات دانشمندان و مورخان اهل تسنن مانند: طبری، بلاذری، سلامی، خطیب بغدادی، ابونعیم اصفهانی، و کتبی مانند: موطا مالک، سنن ابی داود، مسند ابی حنیفه، مسند مروزی، تفسیر نقاش، تفسیر زمخشری، و ده ها نظیر این ها، که از مهم ترین کتب جهان تسنن است، پر از سخنان پرمغز پیشوای پنجم است و همه جا جمله: (قال محمد بن علی) و یا (قال محمد الباقر) به چشم می‌خورد. (2)
کتب شیعه نیز در زمینه‌های مختلف سرشار از سخنان و احادیث حضرت باقر (ع) است. هر کس کوچک ترین آشنایی با این کتاب ها داشته باشد، این معنا را تصدیق می‌کند.
آوازه علوم و دانش های امام باقر چنان اقطار اسلامی را پر کرده بود که لقب (باقر العلوم) (گشاینده دریچه‌های دانش و شکافنده مشکلات علوم) به خود گرفته بود.
(ابن حجر هیثمی) می‌نویسد:
محمد باقر به اندازه‌ای گنج های پنهان معارف و دانش ها را آشکار ساخته، حقایق احکام و حکمت ها و لطایف دانش ها را بیان نموده که جز بر عناصر بی بصیرت یا بد سیرت پوشیده نیست. از همین جاست که وی را شکافنده و جامع علوم، و برافرازنده پرچم دانش خوانده‌اند. (3)
(عبدالله بن عطأ) که یکی از شخصیت های برجسته و دانشمندان بزرگ عصر امام بود، می‌گوید:
هرگز دانشمندان اسلام را در هیچ محفل و مجمعی به اندازه محفل محمد بن علی (ع) از نظر علمی حقیر و کوچک ندیدم. من (حکم بن عتیبه) را که در علم و فقه مشهور آفاق بود، دیدم که در خدمت محمد باقر مانند کودکی در برابر استاد عالیمقام، زانوی ادب بر زمین زده شیفته و مجذوب کلام و شخصیت او گردیده بود.(4)

پی نوشتها:
1. شیخ مفید، ارشاد، قم، منشورات مکتبه بصیرتی، ص 261.
2. ابن شهر آشوب، مناقب ال ابی طالب، قم، انتشارات علامه، ج 4، 165، ابن شهر آشوب.
3. ابن حجر، الصواعق المحرقه،قاهره ،مکتبه القاهره، 1385 ه ق، ص 201، قاهره .
4. سبط بن الجوزی، تذکره الخواص، نجف، منشورات المطبعه الحیدریه، 1383 ه ق . ،ص 337 .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین