در رابطه با موضوع تشنگی در روز عاشورا دو نکته لازم به تذکر است: 1- عمل ناجوانمردانه و بیرحمانه لشکریان یزید در بستن آب به روی امام حسین(ع) و یارانش است. در حالی که طبق منابع معتبر و متعدد تاریخی، زمانی که لشکریان حرّ با امام ملاقات کرده بودن، امام حسین(ع) نه تنها تمام سربازان حر را سیرآب کردند، بلکه اسبهای آنها را هم سیرآب کردند(1)، آنهم با آبی که به همراه داشتند. اما لشکریان کوفه، در اقدامی ناجوانمردانه، آب را بر اهل بیت پیامبر(ص) بستند و مانع دسترسی آنان به آب شدند. لذا اهل بیت(ع) در مضیقه قرار گرفته و به سختی می توانستند به آب دسترسی پیدا کنند. بخصوص در روز عاشورا، که با توجه به نوع جنگ آن دوره که با پوشیدن زره و حمل سلاح و نبرد تن به تن همراه بوده است، این اقدام غیرانسانی لشکریان کوفه سبب شد که امام و یاران باوفایش،به تشنگی و عطش سختی دچار شوند. 2- اصولاً در هیچیک از منابع متقدّم به محوریت و اهمیّت مسأله عطش - چنانکه در بین منابع متأخر و برخی مداحان مشهور شد - برخورد نمیکنیم. جالب آنکه با مطالعه دقیق رجزها و اشعار حماسی امام(ع) و یارانش در معرکه نبرد، هیچگونه اشارهای به مسأله تشنگی و فشار آن نمیبینیم. بالعکس آنچه در این اشعار و نیز کلمات و عبارات امام(ع) در روز عاشورا میبینیم، سراسر حکایت از عزّت، حماسه و سربلندی دارد. به عنوان مثال کافی است اشاره کنیم که این عبارت مشهور در بحبوحه نبرد روز عاشورا از امام حسین(ع) صادر شده است: (الا و ان الدعی بن الدعی قد رکزنی بین اثنتین بین السلّة و الذلّة و هیهات منا الذلّة یابی اللَّه ذالک لنا و رسوله و المؤمنون و حجور طابت و طهرت و انوف حمیّة و نفوس ابیّة من ان نؤثر طاعة اللئام علی مصارع الکرام)(2). (آگاه باشید که زنازاده پسر زنازاده (ابن زیاد) مرا بین دو چیز مخیر ساخته است: یا با شمشیر کشیده آماده جنگ شوم یا لباس ذلّت بپوشم و با یزید بیعت کنم؛ ولی ذلّت از ما بسیار دور است و خدا و رسول خدا و مؤمنان و پرورده شدگان دامنهای پاک و اشخاص با حمیّت و مردان با غیرت، چنین کاری را بر ما روا نمیدانند که ذلّت اطاعت از مردم پست را بر کشته شدن با عزّت ترجیح دهیم). متأسفانه در برخی مجالس و محافل عزاداری، محور عزّت و حماسه و سربلندی در این نهضت کمرنگتر شده و در عوض رقّت و عطوفت بر امام(ع) به عنوان محور اصلی مورد توجه قرار گرفته است. عده ای به منظور هر چه رقیقتر نشان دادن صحنه کربلا، برخی از گزارشهای غیر واقعی افزوده اند و در برخی از موارد، چهره ای ذلیلانه از امام(ع) به نمایش گذاشته اند. آری گرچه این گزارشها در آوردن اشک حتی از سنگ کارساز است؛ اما از سوی دیگر بر چهره عزّتمندانه امام حسین(ع) و عاشورا خدشه وارد میکند. و شیعیان فرهیخته را در تحلیلها با چالشهای اساسی روبه رو میسازد. بدین ترتیب با بهانه دادن به دست دشمنان، کاریترین ضربات بر عزتمداری شیعه وارد میشود(3). در ضمن باید توجه کرد که هر شتری لزوما شیر ندارد. و شاید شترهایی که فرزند داشته باشند و شیر ده باشند را برای مسافرت استفاده نکنند. علاوه بر آنکه شیر شتر ظاهرا کمی شور و دارای طبع گرم است که برای رفع عطش مناسب نیست. پی نوشتها: 1- تاریخ طبری ج5ص400-401؛ الارشاد،شیخ مفید، ج2ص77-78. 2- الهوف،سید بن طاوس، ص 123 و 124. 3- به جهت آگاهی بیشتر از نفس عزتطلبی در نهضت امام(ع) و چگونگی چالش آن با این روایتهای دروغین و کیفیت متن و سند این روایات ر.ک: مقاله (عزتطلبی در نهضت امام حسین(ع))، نعمت اللَّه صفری فروشانی، مندرج در مجله حکومت اسلامی، ش 26، ص 79 - 116.
چرا امام حسین(ع) و اهل بیتش برای رفع تشنگی از شیر حیواناتی که همراه داشتند مانند شتر، استفاده نکرده بودند؟
در رابطه با موضوع تشنگی در روز عاشورا دو نکته لازم به تذکر است:
1- عمل ناجوانمردانه و بیرحمانه لشکریان یزید در بستن آب به روی امام حسین(ع) و یارانش است. در حالی که طبق منابع معتبر و متعدد تاریخی، زمانی که لشکریان حرّ با امام ملاقات کرده بودن، امام حسین(ع) نه تنها تمام سربازان حر را سیرآب کردند، بلکه اسبهای آنها را هم سیرآب کردند(1)، آنهم با آبی که به همراه داشتند.
اما لشکریان کوفه، در اقدامی ناجوانمردانه، آب را بر اهل بیت پیامبر(ص) بستند و مانع دسترسی آنان به آب شدند. لذا اهل بیت(ع) در مضیقه قرار گرفته و به سختی می توانستند به آب دسترسی پیدا کنند. بخصوص در روز عاشورا، که با توجه به نوع جنگ آن دوره که با پوشیدن زره و حمل سلاح و نبرد تن به تن همراه بوده است، این اقدام غیرانسانی لشکریان کوفه سبب شد که امام و یاران باوفایش،به تشنگی و عطش سختی دچار شوند.
2- اصولاً در هیچیک از منابع متقدّم به محوریت و اهمیّت مسأله عطش - چنانکه در بین منابع متأخر و برخی مداحان مشهور شد - برخورد نمیکنیم. جالب آنکه با مطالعه دقیق رجزها و اشعار حماسی امام(ع) و یارانش در معرکه نبرد، هیچگونه اشارهای به مسأله تشنگی و فشار آن نمیبینیم.
بالعکس آنچه در این اشعار و نیز کلمات و عبارات امام(ع) در روز عاشورا میبینیم، سراسر حکایت از عزّت، حماسه و سربلندی دارد. به عنوان مثال کافی است اشاره کنیم که این عبارت مشهور در بحبوحه نبرد روز عاشورا از امام حسین(ع) صادر شده است: (الا و ان الدعی بن الدعی قد رکزنی بین اثنتین بین السلّة و الذلّة و هیهات منا الذلّة یابی اللَّه ذالک لنا و رسوله و المؤمنون و حجور طابت و طهرت و انوف حمیّة و نفوس ابیّة من ان نؤثر طاعة اللئام علی مصارع الکرام)(2). (آگاه باشید که زنازاده پسر زنازاده (ابن زیاد) مرا بین دو چیز مخیر ساخته است: یا با شمشیر کشیده آماده جنگ شوم یا لباس ذلّت بپوشم و با یزید بیعت کنم؛ ولی ذلّت از ما بسیار دور است و خدا و رسول خدا و مؤمنان و پرورده شدگان دامنهای پاک و اشخاص با حمیّت و مردان با غیرت، چنین کاری را بر ما روا نمیدانند که ذلّت اطاعت از مردم پست را بر کشته شدن با عزّت ترجیح دهیم).
متأسفانه در برخی مجالس و محافل عزاداری، محور عزّت و حماسه و سربلندی در این نهضت کمرنگتر شده و در عوض رقّت و عطوفت بر امام(ع) به عنوان محور اصلی مورد توجه قرار گرفته است. عده ای به منظور هر چه رقیقتر نشان دادن صحنه کربلا، برخی از گزارشهای غیر واقعی افزوده اند و در برخی از موارد، چهره ای ذلیلانه از امام(ع) به نمایش گذاشته اند. آری گرچه این گزارشها در آوردن اشک حتی از سنگ کارساز است؛ اما از سوی دیگر بر چهره عزّتمندانه امام حسین(ع) و عاشورا خدشه وارد میکند. و شیعیان فرهیخته را در تحلیلها با چالشهای اساسی روبه رو میسازد. بدین ترتیب با بهانه دادن به دست دشمنان، کاریترین ضربات بر عزتمداری شیعه وارد میشود(3).
در ضمن باید توجه کرد که هر شتری لزوما شیر ندارد. و شاید شترهایی که فرزند داشته باشند و شیر ده باشند را برای مسافرت استفاده نکنند. علاوه بر آنکه شیر شتر ظاهرا کمی شور و دارای طبع گرم است که برای رفع عطش مناسب نیست.
پی نوشتها:
1- تاریخ طبری ج5ص400-401؛ الارشاد،شیخ مفید، ج2ص77-78.
2- الهوف،سید بن طاوس، ص 123 و 124.
3- به جهت آگاهی بیشتر از نفس عزتطلبی در نهضت امام(ع) و چگونگی چالش آن با این روایتهای دروغین و کیفیت متن و سند این روایات ر.ک: مقاله (عزتطلبی در نهضت امام حسین(ع))، نعمت اللَّه صفری فروشانی، مندرج در مجله حکومت اسلامی، ش 26، ص 79 - 116.
- [سایر] چرا امام حسین(ع) از شیر شتران برای رفع تشنگی استفاده نکرد؟
- [سایر] چرا امام حسین(ع) در کربلا برای رفع تشنگی از خداوند طلب باران نکرد؟
- [سایر] چرا امام حسین(علیه السلام) در کربلا برای رفع تشنگی از خداوند متعال طلب باران نکردند؟
- [سایر] چرا امام حسین(علیه السلام) در کربلا برای رفع تشنگی از خداوند متعال طلب باران نکردند؟
- [سایر] امام حسین (علیه السّلام) اگر خودش رفت چرا فرزندان و اهل بیتش را هم برد لطفاً با استدلال جواب دهید؟
- [سایر] آیا امام حسین(ع) خواهری به نام رقیه داشت؟ آیا او همراه امام حسین(ع) در کربلا بود؟ و آیا خواهران دیگر امام حسین؛ مثل ام کلثوم در کربلا حضور داشتند؟
- [سایر] آیا درست است که امام حسین(ع) از کودکی عطش داشته و امام علی(ع) به حضرت عباس(ع) سفارش کرده بود که همیشه مواظب تشنگی برادرت باش و به او آب برسان و سقای او باش؟
- [سایر] چرا امام حسین(ع) خانواده خود را همراه خود به کربلا برد؟
- [سایر] آوردن علی اصغر شیر خوار در مقابل لشکر یزید توسط امام حسین(ع) التماس بود یا اتمام حجت؟
- [سایر] در حالی که بهشتیان همه جوان هستند، چطور در میان پیامبران و ائمه، فقط امام حسن(ع) و امام حسین (ع) سید جوانان اهل بهشت اند؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در آشامیدن آب، چند چیز مستحب است: اول آب را به طور مکیدن بیاشامد. دوم در روز، ایستاده آب بخورد. سوم پیش از آشامیدن آب (بِسْمِ الله) و بعد از آن (اَلْحَمْدُ لله) بگوید. چهارم به سه نفس آب بیاشامد. پنجم از روی میل آب بیاشامد. ششم بعد از آشامیدن آب، حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اهل بیت بزرگوارش را یاد کند، و قاتلان آن حضرت را لعنت نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند کار در روایات به هنگام آشامیدن آب توصیه شده است: 1 آب را بطور مکیدن بیاشامد 2 در روز ایستاده آب بخورد 3 پیش از نوشیدن آب (بسم الله) و بعد آن (الحمد لله) بگوید. 4 آب را به سه نفس بیاشامد، نه یک نفس. 5 از روی میل آب بیاشامد. 6 بعد از نوشیدن آب حضرت امام حسین(علیه السلام) و اهل او را یاد کند و قاتلان ایشان را لعنت نماید.
- [آیت الله مظاهری] رفع صفات رذیله، گرچه عملی بر طبق آن انجام ندهد، اگر قدرت بر رفع داشته باشد، واجب مؤکّد، و ترک این واجب چنانکه گفته شد از محرّمات است، و باید علاوه بر اینکه مانع سر زدن عملی از آن شود، با آن مبارزه کند تا ریشهاش را قطع کند، و این کار، گرچه مشکل است ولی از اوجب واجبات است، و ثواب این مبارزه از جهاد بالاتر است و از این رو در روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) (جهاد اکبر) نامیده شده است.
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خوردن خاک و گل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیدالشهداء امام حسین(علیه السلام) (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه نذر کند به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت امام حسین(علیه السلام) مشرف شود، اگر به زیارت امام دیگری برود کافی نیست و هرگاه به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او نیست.