سومریان بانیان اولین تمدن عالی بشری تا قرن بیستم تصور براین بود که مصریان و یونانیان بنیانگزاران اولین تمدنهای بشری بودند.با مکشوفات وپژوهشها و تحقیقاتی که اوایل قرن بیستم صورت گرفت عکس این مطلب به اثبات رسید و دیگر بر اساس مستندات متین و بصورت قطعی محرز شده است که نه تنها تمدن مصر باستان اولین تمدن بشری نیست بلکه نتیجه مستقیم تمدن عالی سومری است. با ستان شناس شهیر آمریکایی پرفسور woolley که در صدر هیئت حفاری از طرف دانشگاه پنسیلوانیا وموزه بریتانیا ماموریت کنکاش و پژوهش در شهر "اور"را یافته بود بصورت قطعی و علمی در کتابی که بعدا تالیف کرد چنین نگاشت: تمدن سومری 2000سال قبل از تمدن مصر بوجود آمده و فرضیه نخستین تمدن بشری در مصر کاملا مردود می باشد. سومریان 3500 سال قبل از میلاد وارد مراحل عالی تمدن بشری شده اند و الگویی کامل برای تمدنهای مصر,آشور,آسیای صغیر,کرت و یونان شده اند.[1] نه تنها تمدن مصر ویونان وام دار تمدن سومری است بلکه همانطور که متعاقبا خواهیم دید, نگاشت قانون با تمدن عالی سومری آغاز شده است بطوری که قانون مشهور حمورابی چکیده ای بیش از قوانین موضوعه سومری نیست. سومریان اولین ملت متمدنی بودند که شهرنشینی اختیار کردند و بلحاظ اجتماعی اولین گروه بشریتند که به قانون گردن نهادند که شاهد این مدعا اسناد و مدارک کشف شده مربوط به آن اعصار از منطقه (از جمله سند معاملات املاک بین سومریان) می باشد.[2] اسناد بجای مانده ازسومریان بیانگر اینست که نه تنها مجموعه قوانین تاریخی بسیار قدیمی در آن زمان بین سومریان حاکم بوده بلکه به مرور زمان و بر اساس احتیاج دست به خلق و تطور قوانین میزدند.[3] بر اساس کاوشهای باستانشناسی سومریان حدودا 4500سال ق.م نخستین تمدن درخشان بشری را پایه گذاری کردند و دولت شهرهای باشکوهی چون اور، اوروک، نیپور، کیش، لاگاش، اریدو و غیره بنا نهادند، لازمه ایجاد چنین تمدنی اینست که سومریان حداقل 500 سال قبل از بوجود آوردن دولت شهرها، در منطقه حضورداشته باشند یعنی میتوان گفت سومریان 4500-5000 سال ق.م در منطقه میانرودان بودهاند. این باور که چرا سومریان را نخستین قوم شکل یافته میخوانند چند علت دارد. ابتدایی ترین و برترین آثار کشاورزی که نشانه زندگی اجتماعی آنان است، ابزار سازی و دانش استفاده از فلزات، خط و نوشته که مهمترین اختراع بشری است (خط سومریان میخی بوده و حدود 4500_5000 سال قدمت دارد.) و وجود شهرهای مستقل. درباره خاستگاه سومریان پیش از آمدن ایشان به میانرودان هیچ سند و گواه و راهنمای تاریخی وجود ندارد اکثر دانشمندان خاستگاه ایشان را از فلات ایران و از دامنههای زاگرس دانستهاند. علیپاشا صالح سومریان را از تبار قفقازی (همنژاد با چچنها و گرجیها) دانسته و خط سیر مهاجرت ایشان را از شمال غربی ایران نوشتهاست ولی برای اثبات این نظریه مدرکی تاریخی وجود ندارد. [1]. حقوق تاریخی علی پاشا ص91. [2]. حقوق تاریخی ص 91و92. [3]. حقوق تاریخی ص 92.
سومریان بانیان اولین تمدن عالی بشری
تا قرن بیستم تصور براین بود که مصریان و یونانیان بنیانگزاران اولین تمدنهای بشری بودند.با مکشوفات وپژوهشها و تحقیقاتی که اوایل قرن بیستم صورت گرفت عکس این مطلب به اثبات رسید و دیگر بر اساس مستندات متین و بصورت قطعی محرز شده است که نه تنها تمدن مصر باستان اولین تمدن بشری نیست بلکه نتیجه مستقیم تمدن عالی سومری است.
با ستان شناس شهیر آمریکایی پرفسور woolley که در صدر هیئت حفاری از طرف دانشگاه پنسیلوانیا وموزه بریتانیا ماموریت کنکاش و پژوهش در شهر "اور"را یافته بود بصورت قطعی و علمی در کتابی که بعدا تالیف کرد چنین نگاشت: تمدن سومری 2000سال قبل از تمدن مصر بوجود آمده و فرضیه نخستین تمدن بشری در مصر کاملا مردود می باشد. سومریان 3500 سال قبل از میلاد وارد مراحل عالی تمدن بشری شده اند و الگویی کامل برای تمدنهای مصر,آشور,آسیای صغیر,کرت و یونان شده اند.[1]
نه تنها تمدن مصر ویونان وام دار تمدن سومری است بلکه همانطور که متعاقبا خواهیم دید, نگاشت قانون با تمدن عالی سومری آغاز شده است بطوری که قانون مشهور حمورابی چکیده ای بیش از قوانین موضوعه سومری نیست.
سومریان اولین ملت متمدنی بودند که شهرنشینی اختیار کردند و بلحاظ اجتماعی اولین گروه بشریتند که به قانون گردن نهادند که شاهد این مدعا اسناد و مدارک کشف شده مربوط به آن اعصار از منطقه (از جمله سند معاملات املاک بین سومریان) می باشد.[2]
اسناد بجای مانده ازسومریان بیانگر اینست که نه تنها مجموعه قوانین تاریخی بسیار قدیمی در آن زمان بین سومریان حاکم بوده بلکه به مرور زمان و بر اساس احتیاج دست به خلق و تطور قوانین میزدند.[3]
بر اساس کاوشهای باستانشناسی سومریان حدودا 4500سال ق.م نخستین تمدن درخشان بشری را پایه گذاری کردند و دولت شهرهای باشکوهی چون اور، اوروک، نیپور، کیش، لاگاش، اریدو و غیره بنا نهادند، لازمه ایجاد چنین تمدنی اینست که سومریان حداقل 500 سال قبل از بوجود آوردن دولت شهرها، در منطقه حضورداشته باشند یعنی میتوان گفت سومریان 4500-5000 سال ق.م در منطقه میانرودان بودهاند. این باور که چرا سومریان را نخستین قوم شکل یافته میخوانند چند علت دارد. ابتدایی ترین و برترین آثار کشاورزی که نشانه زندگی اجتماعی آنان است، ابزار سازی و دانش استفاده از فلزات، خط و نوشته که مهمترین اختراع بشری است (خط سومریان میخی بوده و حدود 4500_5000 سال قدمت دارد.) و وجود شهرهای مستقل.
درباره خاستگاه سومریان پیش از آمدن ایشان به میانرودان هیچ سند و گواه و راهنمای تاریخی وجود ندارد اکثر دانشمندان خاستگاه ایشان را از فلات ایران و از دامنههای زاگرس دانستهاند. علیپاشا صالح سومریان را از تبار قفقازی (همنژاد با چچنها و گرجیها) دانسته و خط سیر مهاجرت ایشان را از شمال غربی ایران نوشتهاست ولی برای اثبات این نظریه مدرکی تاریخی وجود ندارد.
[1]. حقوق تاریخی علی پاشا ص91.
[2]. حقوق تاریخی ص 91و92.
[3]. حقوق تاریخی ص 92.
- [سایر] با توجه به اینکه پول سبب رونق مناسک دینی می شود، آیا اقتصاد زیر بنای اصلی تاریخ و بشریت نیست؟
- [سایر] شواهد تمدن چند میلیون ساله بشر، چگونه با تاریخ چند هزار سال قبل آدم سازگار می شود؟
- [سایر] لطف فرموده تاریخ اولین روز ماه محرم را اعلام نمایید؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا تاریخ گرفتن اولین چک را باید برای سال خمسی در نظر گرفت یا تاریخ نقد شدن آن را؟
- [سایر] اولین بار در تاریخ صدر اسلام چگونه حکم وجوب روزه صادر شد؟ آیا تاریخ این حکم در زمان زندگی پیامبر اسلام صادر شد؟
- [سایر] از منظر رهبری تمدن چیست؟ تمدن اسلامی چه ابعادی دارد؟ضرورت برپایی تمدن نوین اسلامی؟
- [سایر] اولین کسانی که درباره قیام سیدالشهدا کتاب نوشتند چه کسانی بودند؟ آیا نام آنها و نام کتاب هایشان در تاریخ باقی مانده است؟
- [سایر] چرا خداوند پیغمبری از جنس زنان برای بشریت نفرستاده است؟
- [سایر] دلایل وجود یک منجی برای عالم بشریت چیست؟
- [سایر] جایگاه علم در تمدن اسلامی؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اوّلین جزء بچّه می بیند نفاس نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خونی که پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچه می بیند نفاس نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] خونی که زن پیش از بیرون امدن اولین جزء بچه می بیند نفاس نیست
- [آیت الله سیستانی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچّه می بیند نفاس نیست .
- [امام خمینی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچه می بیند، نفاس نیست.
- [آیت الله اردبیلی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچّه میبیند، نفاس نیست.
- [آیت الله خوئی] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچه میبیند، نفاس نیست.
- [آیت الله بهجت] خونی که زن پیش از بیرون آمدن اولین جزء بچه میبیند نفاس نیست.
- [آیت الله سیستانی] آثار بجا مانده پس از ویران کردن مسجد مانند سنگ و چوب و آهن، و وسایل آن مانند لوازم روشنایی، گرمایشی و سرمایشی، اگر وقف بر مسجد باشد، واجب است که صرف مسجد دیگری شود، و اگر این کار ممکن نباشد، در مصالح عمومی مصرف گردد، و اگر نتوان جز با فروششان از آنها استفاده کرد، باید متولّی یا آن که مانند او حق تصرف دارد آنها را بفروشد و صرف مسجد دیگری بکند. و در صورتی که آثار بجا مانده مسجد، ملک آن باشد، مثل آنکه از منافع عینِ وقف شده بر مسجد خریداری شده باشد، واجب نیست که خود این آثار صرف مسجد دیگری شود، بلکه جایز است که متولّی یا آن که مانند او حق تصرف دارد در صورت صلاحدید آنها را بفروشد، و بهای آنها را صرف مسجد دیگری کند. و حکم تفصیلی که گذشت درباره آثار بجا مانده اوقاف عام، مانند مدارس و حسینیهها که در راهها قرار میگیرند، نیز جاری است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مالک گاو، گوسفند، شتر، طلا و نقره در بین سال بالغ شود، اوّل سال او برای تعلّق زکات، از تاریخ بلوغ او حساب میشود.