براساس آیات قرآنی و هم چنین اسناد تاریخی در باب ساختن کعبه، مکه نمادی از برکات الهی، هدایت بشر،[1] و محل اجتماع[2] برای عبودیت حضرت حق تلقی شده است. خداوند متعال با افاضه خیر فراوان دنیوی بر این مکان که قبل از آن خشک و لمیزرع بود، رزّاقیت خود را به عرصه نمایش درآورد[3] و با ارائه این حقیقت که آنجا محلی است برای وصول به مقام قرب الهی، چگونگی سلوک بندگی را، برای هدایت جهانیان به تصویر کشید. چنان که با مقرر فرمودن یک سلسله اعمال تشریعی در ایام خاص، کیفیت سیر عبودی را به انسانها خاطرنشان میسازد که آدمی باید از نفس خود هجرت کرده، با پاکسازی خود از هرگونه آلودگی، تعلّق، رنگ و هیئت غیرخدایی و با اخلاص، اقبال و توبه خاص، به مقام قرب ربوبی باریابد.[4] علاوه بر آن، خانه خود را نشانگر مقام ابراهیم، حرم امن و حج توانمندان تلقی فرمود که هر یک نشان دهنده عظمت مقام حضرت حقاند و به واقع چه نشانی گویاتر و رساتر از این موارد که هر سال هزاران نفر در این مکان مجتمع گشته و با انجام مناسک و اعمالی، عبودیت خداوند را به نمایش گذارند که این خود برای دیگر مردمان، بیدارگر و تحولآفرین است.[5] خداوند، دستور ساخت این خانه را صادر فرمود تا به عنوان قبله در نماز، در ذبح حیوانات و در مواجهه اموات، یادآور خویش به مردم باشد. علاوه بر آنکه همه دلهایِ به ظاهر متفرق را به یک سو جمع نموده است تا روح توحید و یکی بودن را در آنها بپروراند و به واسطه آن، دین خود را زنده و پایدار سازد.[6] ملاحظه میفرمایید که در تمام این تحلیلها غرضی جسمانی و مادی نهفته نبود تا ساختن کعبه با جسم نبودن خدا ناسازگار باشد؛ بلکه هدف از برپایی چنین مکان شریفی چیزی نیست جز قرار دادن نماد و نشانی از مسائل معنوی و فرامادی. [1]. آل عمران (3)، آیه 96. [2]. بقره (2)، آیه 125. [3]. ابراهیم (14)، آیه 37. [4]. طباطبایی، سیدمحمد حسین، المیزان، ج 1، ص 298. [5]. همان، ج 3، ص 354. [6]. همان، ج 6، ص 142.
براساس آیات قرآنی و هم چنین اسناد تاریخی در باب ساختن کعبه، مکه نمادی از برکات الهی، هدایت بشر،[1] و محل اجتماع[2] برای عبودیت حضرت حق تلقی شده است. خداوند متعال با افاضه خیر فراوان دنیوی بر این مکان که قبل از آن خشک و لمیزرع بود، رزّاقیت خود را به عرصه نمایش درآورد[3] و با ارائه این حقیقت که آنجا محلی است برای وصول به مقام قرب الهی، چگونگی سلوک بندگی را، برای هدایت جهانیان به تصویر کشید. چنان که با مقرر فرمودن یک سلسله اعمال تشریعی در ایام خاص، کیفیت سیر عبودی را به انسانها خاطرنشان میسازد که آدمی باید از نفس خود هجرت کرده، با پاکسازی خود از هرگونه آلودگی، تعلّق، رنگ و هیئت غیرخدایی و با اخلاص، اقبال و توبه خاص، به مقام قرب ربوبی باریابد.[4]
علاوه بر آن، خانه خود را نشانگر مقام ابراهیم، حرم امن و حج توانمندان تلقی فرمود که هر یک نشان دهنده عظمت مقام حضرت حقاند و به واقع چه نشانی گویاتر و رساتر از این موارد که هر سال هزاران نفر در این مکان مجتمع گشته و با انجام مناسک و اعمالی، عبودیت خداوند را به نمایش گذارند که این خود برای دیگر مردمان، بیدارگر و تحولآفرین است.[5]
خداوند، دستور ساخت این خانه را صادر فرمود تا به عنوان قبله در نماز، در ذبح حیوانات و در مواجهه اموات، یادآور خویش به مردم باشد. علاوه بر آنکه همه دلهایِ به ظاهر متفرق را به یک سو جمع نموده است تا روح توحید و یکی بودن را در آنها بپروراند و به واسطه آن، دین خود را زنده و پایدار سازد.[6]
ملاحظه میفرمایید که در تمام این تحلیلها غرضی جسمانی و مادی نهفته نبود تا ساختن کعبه با جسم نبودن خدا ناسازگار باشد؛ بلکه هدف از برپایی چنین مکان شریفی چیزی نیست جز قرار دادن نماد و نشانی از مسائل معنوی و فرامادی.
[1]. آل عمران (3)، آیه 96.
[2]. بقره (2)، آیه 125.
[3]. ابراهیم (14)، آیه 37.
[4]. طباطبایی، سیدمحمد حسین، المیزان، ج 1، ص 298.
[5]. همان، ج 3، ص 354.
[6]. همان، ج 6، ص 142.
- [سایر] فلسفه ساخت کعبه چه بوده است؟
- [سایر] اگر خداوند جسم نیست، پس فلسفه ساخت کعبه چیست؟
- [سایر] اگر خداوند جسم نیست، پس فلسفه ساخت کعبه چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] فلسفه و علت طواف و گشتن دور خانه خدا چیست؟ و چرا باید هفت مرتبه دور خانه خدا گشت؟
- [سایر] چرا خدا از حضرت ابراهیم(ع) خواست تا کعبه را بنا کند؟ اصلا فلسفه وجود خانه کعبه چیست؟ در این رابطه چه کتابی با قلمی زیبا و جذاب می توانم پیدا کنم؟ لطفا مرا راهنمایی کنید.
- [سایر] لطفا یک سیر مطالعاتی برای مطالعه مباحث زیر ارائه دهید: کلام اسلامی- فلسفه اسلامی عرفان اسلامی -فقه اسلامی -فلسفه غرب.
- [سایر] فلسفه ایجاد نظام اسلامی چیست ؟
- [سایر] تفاوت فلسفه اسلامی با غیر اسلامی کدامند؟
- [سایر] فلسفه نماز چیست؟ و آیا این فلسفه در نظر شیعه و اهل سنت تفاوت دارد؟
- [سایر] فلسفه پیدایش فرق مختلف اسلامی چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز مستحب در درون کعبه و بر بام آن منعی ندارد . اقامه نماز واجب یا مستحب بر بام کعبه باید به گونه ای باشد که در تمام حالت نماز، مقداری از فضای بام کعبه روبه روی نمازگزار باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط واجب آن است که نماز واجب را در خانه کعبه نخوانند، ولی نماز مستحب اشکال ندارد، بلکه مستحب است در داخل خانه کعبه در مقابل هر زاویه ای دو رکعت نماز بخوانند، ولی نماز بر پشت بام کعبه خواه واجب یا مستحب اشکال دارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن نماز مستحب در خانه کعبه و بر بام آن اشکال ندارد بلکه مستحب است در داخل خانه کعبه مقابل هر رکنی دو رکعت نماز بخوانند. شرط سوّم: در جائی نماز بخواند که بتواند واجبات نماز را انجام دهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] احتیاط واجب آن است که بر بام خانه کعبه در حال اختیار نماز واجب نخوانند؛ ولی در حال ناچاری اشکال ندارد. و ظاهر این است که نماز در خانه کعبه در حال اختیار نیز جایز است.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط لازم آن است در خانه کعبه و بر بام آن نماز واجب نخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] در خانة کعبه و بر بام آن نماز واجب خواندن مکروه است ، ولی در حال ناچاری مانع ندارد .
- [آیت الله اردبیلی] خواندن نماز واجب در خانه کعبه و بر بام آن بنابر احتیاط جایز نیست، ولی در حال ناچاری مانعی ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] احتیاط واجب آن است که در خانه کعبه وبر بام آن نماز واجب نخوانند، ولی در حال ناچاری اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز واجب در درون کعبه و بر بام آن , مکروه است و در حال ناچاری منعی ندارد.
- [امام خمینی] در خانه کعبه و بر بام آن نماز واجب خواندن مکروه است ولی در حال ناچاری مانع ندارد.