فارغ از آنکه آیا تنها شرط ظهور امام جمع شدن این 313 نفر است، باید بگوییم تحقق این شرط امر ساده و آسانی نیست. اگر چه جان انسان بزرگترین سرمایه اوست و آماده شدن برای ایثار آن امر پرارجی است، اما یاران امام زمان (عج) باید فراتر از این حالت را داشته باشند. برای توضیح این امر ذکر روایت ذیل مناسب است: مامون رقی می گوید: خدمت آقایم، امام صادق(ع) بودم که سهل بن حسن خراسانی وارد شد و به آن حضرت گفت: شما اهل بیت(ع) امامت هستید. چگونه از حق خویش باز ایستاده اید،با این کهصد هزار شمشیرزن آماده به رکاب در خدمت شما هستند. آن حضرت فرمود: خراسانی! بنشین! سپس به کنیز خود فرمود: به خدا قسم! یک نفر هم نیست. صد هزار شمشیرزنی که در آغاز روایت ذکر شده، کسانی هستند که طبیعتا حاضر بوده اند جانشان را فدا کنند، اما یک نفر از آنها نیز مانند هارون مکی نبود. و خصیصه هارون مکی نیز این بود که ایمان و اعتقادش به امام آنچنان بود که می دانست هر آنچه امام بفرماید لازم است انجام شود. حتی اگر خودش هنوز نتوانسته باشد، لزوم یا صحت آن را بفهمد. قطعا بر پایی عدل جهانی، نگاهی بسیار نافذ برای درک اقدامات صحیح نیاز دارد که هر کدام باید در زمان مناسب انجام شود، که این نگاه را امام زمان (عج) دارند. اگر رهبر این قیام بخواهد دائم صبر کند تا دیگران نیز به افقی دست بیابند که بتوانند مانند امام حقایق را ببینند، فرصت ها از دست می رود و اقدامات به شکست منتهی می شود و تاریخ اسلام این نکته را فراوان نشان داده است و خسارت های بسیاری از این ناحیه دیده ایم. از خانه نشینی حضرت علی ع که اکثریت (جز سه یا چهار نفر) نتوانستند صحت تصمیم پیامبر ص را درک کند و با مصلحت اندیشی خود، امت را دچار بدعت و تفرقه کردند تا امروز که ماهها باید خسارت فتنه را بپردازیم تا افراد کم کم ماهیت آن را بیابند و از آن فاصله بگیرند. البته شاید خصیصه های لازم برای یاری امام در همین حد، تمام نباشد. و قطعا امام به افرادی توانمند نیاز دارند که اراده شان کوهها را جا به جا کند و ماموریتی که به آنها سپرده می شود را با موفقیت انجام دهند. و دچار خستگی و یأس و ... نشوند. اگر لازم بود بتوانند با عالی ترین منطق روشنگری کنند، یا با نهایت شجاعت و شهامت دشمن را منکوب کنند یا ... بنابراین آمادگی برای شهادت اگر چه ارزش والایی است اما حد نصاب یاران امام باید بیش از این باشد.
با وجود این همه مومن مشتاق شهادت، چگونه هنوز 313 نفر برای ظهور امام زمان (عج) فراهم نشده است؟
فارغ از آنکه آیا تنها شرط ظهور امام جمع شدن این 313 نفر است، باید بگوییم تحقق این شرط امر ساده و آسانی نیست. اگر چه جان انسان بزرگترین سرمایه اوست و آماده شدن برای ایثار آن امر پرارجی است، اما یاران امام زمان (عج) باید فراتر از این حالت را داشته باشند.
برای توضیح این امر ذکر روایت ذیل مناسب است:
مامون رقی می گوید: خدمت آقایم، امام صادق(ع) بودم که سهل بن حسن خراسانی وارد شد و به آن حضرت گفت: شما اهل بیت(ع) امامت هستید. چگونه از حق خویش باز ایستاده اید،با این کهصد هزار شمشیرزن آماده به رکاب در خدمت شما هستند. آن حضرت فرمود: خراسانی! بنشین! سپس به کنیز خود فرمود: به خدا قسم! یک نفر هم نیست.
صد هزار شمشیرزنی که در آغاز روایت ذکر شده، کسانی هستند که طبیعتا حاضر بوده اند جانشان را فدا کنند، اما یک نفر از آنها نیز مانند هارون مکی نبود. و خصیصه هارون مکی نیز این بود که ایمان و اعتقادش به امام آنچنان بود که می دانست هر آنچه امام بفرماید لازم است انجام شود. حتی اگر خودش هنوز نتوانسته باشد، لزوم یا صحت آن را بفهمد.
قطعا بر پایی عدل جهانی، نگاهی بسیار نافذ برای درک اقدامات صحیح نیاز دارد که هر کدام باید در زمان مناسب انجام شود، که این نگاه را امام زمان (عج) دارند. اگر رهبر این قیام بخواهد دائم صبر کند تا دیگران نیز به افقی دست بیابند که بتوانند مانند امام حقایق را ببینند، فرصت ها از دست می رود و اقدامات به شکست منتهی می شود و تاریخ اسلام این نکته را فراوان نشان داده است و خسارت های بسیاری از این ناحیه دیده ایم.
از خانه نشینی حضرت علی ع که اکثریت (جز سه یا چهار نفر) نتوانستند صحت تصمیم پیامبر ص را درک کند و با مصلحت اندیشی خود، امت را دچار بدعت و تفرقه کردند تا امروز که ماهها باید خسارت فتنه را بپردازیم تا افراد کم کم ماهیت آن را بیابند و از آن فاصله بگیرند.
البته شاید خصیصه های لازم برای یاری امام در همین حد، تمام نباشد. و قطعا امام به افرادی توانمند نیاز دارند که اراده شان کوهها را جا به جا کند و ماموریتی که به آنها سپرده می شود را با موفقیت انجام دهند. و دچار خستگی و یأس و ... نشوند.
اگر لازم بود بتوانند با عالی ترین منطق روشنگری کنند، یا با نهایت شجاعت و شهامت دشمن را منکوب کنند یا ...
بنابراین آمادگی برای شهادت اگر چه ارزش والایی است اما حد نصاب یاران امام باید بیش از این باشد.
- [سایر] آیا 313 نفر یار خاص امام زمان (عج) تکمیل نشده اند تا حضرت ظهور نمایند؟
- [سایر] آیا در میان این همه افراد مومن، 313 نفر یار خاص برای امام زمان (عج) وجود ندارد؟
- [سایر] آیا 313 یار خاص امام زمان (عج) قبل از ظهور با آن حضرت دیدار دارند؟
- [سایر] چرا یاران امام زمان (عج) در موقع ظهور، 313 نفرند؟
- [سایر] چرا تعداد یاران اولیه امام زمان (عج)،313 نفر برابر با تعداد رزمندگان جنگ بدر است؟
- [سایر] بر فرض مثال اگر 313 یار امام مهدی کامل شود و امام مهدی ظهور نکند، چه دلیلی دارد؟
- [سایر] آیا این که 50 نفر از 313 یار خاص امام زمان (عج) زن هستند، صحیح است؟
- [سایر] آیا ظهور امام زمان (عج) به علت شهادت امام حسین (ع) به تأخیر افتاده است؟
- [سایر] آیا یاران امام زمان (عج) منحصر به 313 نفر است؟
- [سایر] یکی از شرایط ظهور امام زمان(عج)؛ فراهم آوردن زمینه ظهور آن حضرت است، چگونه بایستی زمینه ظهور را فراهم کرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولّی عَصْر ( عج ) که نماز جمعه واجب تَعْیینی نیست ، خرید و فروش و سایر معاملات ، پس از اذان جمعه حرام نیست .
- [آیت الله نوری همدانی] در زمان غیبت ولیّ عصر (عج ) نماز جمعه واجب تَخییری است ( یعنی مُکَلَّفْ می تواند روز جمعه بجای نماز ظهر نماز جمعه بخواند ) ولی جمعه اَفْضَلْ است وظهر اَحْوَط واحتیاط بیشتر در آن است که هر دو را بجا آورند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانان باید در مورد اشخاص مجهول که ملبس به لباس علما و طلاب هستند تحقیق نمایند اگر به مقامی دیگر غیر از مقام علما و مجتهدین که نواب حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه می باشند ارتباط داشته باشند از آنها کناره گرفته و از ضلالت و اضلال آن ها بپرهیزند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در زمان غیبت ولی عصر (عج) نماز جمعه واجب تخییری است (یعنی مکلّف می تواند روز جمعه به جای نماز ظهر نماز جمعه بخواند) ولی جمعه افضل است و ظهر احوط و احتیاط بیشتر در آن است که هردو را بجا آورد.
- [آیت الله جوادی آملی] .دریافت کننده خمس، امام ( ع)و در غیبت آن , فقیه جامع الشرایط و حاکم شرع است و مکلف , بدون اجازه از آنان نمی تواند آن را به موارد مصرف برساند . به تعبیر دیگر , همه خمس , اعم از سهم امام ( ع) و سهم سادات, در اختیار منصب امامت (شخصیت حقوقی) است. در زمان غیبت حضرت ولیّ عصر (عج) ،فقیه جامع الشرایط, جانشین شخصیت حقوقیِ امامت است، بنابراین در زمان غیبت باید تمام خمس را به فقیه جامع الشرای ط تحویل داد و هرگونه دخل و ت صرف در خمس (سهم امام( ع) و سهم سادات) باید با اجازه او باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . "أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً وَلِیُّ الله"جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از "أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله"، به قصد قربت گفته شود. اللهُ أکْبَرُ خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند. أَشْهَدُ أَنْ لا إِلَهَ إِلاَّ الله شهادت می دهم که نیست خدایی جز خدای یکتا و بی همتا. أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسوُلُ الله شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی الله علیه و آله پیغمبر و فرستاده خداست. أَشْهَدُ أَنَّ عَلِیّاً أمِیرَ المُؤمِنینَ وَلِیُّ الله شهادت می دهم که حضرت علی علیه السلام أمیرالمؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. حَیَّ عَلَی الصَّلاَة بشتاب برای نماز. حَیَّ عَلَی الْفَلاَح بشتاب برای رستگاری. حَیَّ عَلی خَیْرِ الْعَمَل بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. قَد قامَتِ الصَّلاَة به تحقیق نماز برپا شد. لا إلَهَ إِلاَّ الله نیست خدایی مگر خدای یکتا و بی همتا.
- [آیت الله بروجردی] (اَشْهَدُ اَنَّ عَلِیاً وَلِی اللهِ) جزء اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعد از (اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ) به قصد قربت گفته شود.ترجمهی اذان و اقامه(اللهُ اکبر): یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند.(اَشْهَدُ اَنْ لا اِلهَ الا اللهُ): یعنی شهادت میدهم که غیر خدایی که یکتا و بیهمتاست خدای دیگری سزاوار پرستش نیست.(اَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّداً رسُولُ اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت محمّد بن عبدالله) ص) پیغمبر و فرستادة خدا است.(اَشْهَدُ اَنَّ عَلیا اَمیرَالمؤمنینَ وَلِی اللهِ): یعنی شهادت میدهم که حضرت علی (علیه الصلوة و السلام)، امیرالمؤمنین و ولی خدا بر همهی خلق است.(حَی عَلَی الصَّلوة): یعنی بشتاب برای نماز.(حَی عَلَی الفَلاحِ): یعنی بشتاب برای رستگاری.(حَی عَلَی خَیرِ العَمَلِ): یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است.(قَد قامَتِ الصَّلوة): یعنی به تحقیق نماز بر پا شد.(لا اِلهَ اِلاَّ الله): یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بیهمتا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] أَشْهَدُ أَنَّ عَلیّاً وَلِیُّ اللَّه) جزء اذان و اقامه نیست؛ البته ولایت امیر المؤمنین و ائمه معصومین علیهمالسلام از ارکان ایمان است و اسلام بدون آن ظاهری بیش نیست و قالبی از معنی تهیست و خوب است که پس از (أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ اللَّه)، به قصد تیمن و تبرّک، شهادت به ولایت و امامت بلافصل حضرت امیر المؤمنین و سایر معصومین علیهمالسلام به گونهای که عرفاً از اجزاء اذان و اقامه به حساب نیاید؛ ذکر گردد.
- [امام خمینی] "اشهد ان علیا ولی الله" جزو اذان و اقامه نیست، ولی خوب است بعداز "اشهد ان محمدا رسول الله" به قصد قربت گفته شود. ترجمه اذان و اقامه "الله اکبر" یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند."اشهد ان لا اله الا الله" یعنی شهادت می دهم که غیر خدایی که یکتا و بی همتا است، خدای دیگری سزاوار پرستش نیست. "اشهد ان محمدا رسول الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبد الله صلی الله علیه و آله و سلم، پیغمبر و فرستاده خدا است. "اشهد ان علیا امیر المؤمنین ولی الله" یعنی شهادت می دهم که حضرت علی علیه الصلاة و السلام، امیر المؤمنین و ولی خدا بر همه خلق است. "حی علی الصلاه"یعنی بشتاب برای نماز. "حی علی الفلاح" یعنی بشتاب برای رستگاری. "حی علی خیرالعمل" یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است. "قد قامت الصلاه" یعنی به تحقیق نماز برپا شد. "لا اله الا الله" یعنی خدایی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یکتا و بی همتا است.
- [آیت الله نوری همدانی] اشهدً انّ علیاً ولیً اللهِ جزء اذان و اقامه نیست ولی خوب است بعد از اشهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ ، به قصد قربت گفته شود . و چون در امثال زمان ما ، شعا ر تشیع محسوب می شود در هر جا که اظهار این شعار مستحسن و لازم باشد ، گفتن آن هم مستحسن و لازم است . ترجمه اذان و اقامه اللهَ اکبرً یعنی خدای تعالی بزرگتر از آن است که او را وصف کنند اشهدً ان لا الهَ الاّ اللهً یعنی شهادت می دهم که غیر خدائی که یکتا و بی همتا است خدای دیگر سزاوار پرستش نیست . اشَهدً انّ محمداً رسولُ اللهِ یعنی شهادت می دهم که حضرت محمد بن عبدالله صلی علیه و آله و سلم پیغمبر و فرستادة خداست . اشهدً ان علیاً امیر المؤمنینَ ولیّ الله یعنی شهادت می دهم که حضرت علی (علیه الصلاهَ و السلام ) امیر المؤمنین ولی خدا بر همة خلق است حیّ علیَ الصلاهِ یعنی بشتاب برای نماز . حیّ علی الفلاحِ یعنی بشتاب برای رستگاری . حیّ علی خیرِ العملِ یعنی بشتاب برای بهترین کارها که نماز است . قَد قامتِ الصلاهُ یعنی بتحقیق نماز بر پا شد . لا الهَ الاّ اللهُ یعنی خدائی سزاوار پرستش نیست مگر خدائی که یکتا و بی همتا است .