دجال از ریشه دجل به معنای بسیار دروغگوی حیله گر است. خروج دجّال در منابع اهل سنت از نشانه های بر پایی قیامت دانسته شده، ولی در کتابهای روایی شیعه از نشانه های ظهور حضرت مهدی(ع) است. آن چه از ظاهر اخبار استفاده میشود دجّال موجودی است که در آخر زمان و پیش از قیام امام مهدی(ع) خروج میکند و غیر عادی است و با انجام کارهای شگفت انگیز جمع زیادی از مردم را میفریبد.[1] بسیار بزرگ و تنومند است در سحر و جادو زبردست است، در پیش او کوه سیاهی است که به نظر مردم میآورد که کوه نان است و در پشت سر او کوه سفیدی است که از طریق سحر برای مردم به صورت آبهای صاف جاری مینمایاند و فریاد میکند: "اولیائی انا ربکم الاعلی؛ دوستانم من پروردگار بزرگ شمایم". شیاطین، ظالمان، منافقان، جادوگران، کفّار، فرزندان نامشروع اطراف او را گرفته و به انواع آلات لهو و لعب و ساز و... مشغول میشوند و با این کار بسیاری از انسانهای ضعیف الایمان را منحرف میکنند. [2] البته در مورد دجّال صرف نظر از ویژگیهای او چند احتمال وجود دارد: 1- نام شخص معینی نیست، هر کسی که با ادعاهای پوچ و با توسّل به حیله گری و نیرنگ در صدد فریب مردم باشد دجّال است. این که در روایات از دجّالهای فراوان سخن به میان آمده این احتمال را تقویت میکند. پیامبر اکرم(ص) فرمود: "قیامت بر پا نمیشود تا وقتی که مهدی(ع) از فرزندانم قیام کند و مهدی(ع) قیام نمیکند تا وقتی که شصت دروغگوی حیله گر خروج کنند".[3] 2- نام فرد معینی است که به عنوان دجّال در دوره غیبت با همان ویژگی هایی که قبلاً متذکر شدیم خروج میکند و عده ای را منحرف میکند. ظاهر بسیاری از روایات بیان گر این احتمال است. 3- احتمال هم دارد دجال کنایه از کفر جهانی و سیطره فرهنگ مادی باشد. استکبار با ظاهری فریبنده مردم را به ویژه مسلمانان را میفریبد و با قدرت مادی، علمی و صنعتی که دارد مردم را مرعوب میکند و...[4] به هر حال دجال موجودی است که در ادیان دیگر نیز از آن سخن گفته شده و منحصر به زمان خاصی نیست و در دوره های متعدد، دجال های گوناگونی وجود داشته اند که شاید دجال مقارن ظهور ویژگی های برجسته تری در گمراه کردن مردم داشته باشد و مشخصاتی که در روایات برای دجال آخر الزمان گفته شده، به راحتی فهمیده نمی شود و اموری عادی نیست. [1]. مجله حوزه، شماره 4 و 5، سال دوازدهم، ص 262. [2]. منتهی الآمال، ج 2، ص 493. [3]. ارشاد، ج 2، ص 371. [4]. برای اطلاع بیشتر میتوانید از مجله حوزه شماره 4 و 5، سال دوازدهم که به صورت کتاب مستقل به نام چشم به راه مهدی چاپ شده، مراجعه کنید.
دجال کیست؟
دجال از ریشه دجل به معنای بسیار دروغگوی حیله گر است. خروج دجّال در منابع اهل سنت از نشانه های بر پایی قیامت دانسته شده، ولی در کتابهای روایی شیعه از نشانه های ظهور حضرت مهدی(ع) است.
آن چه از ظاهر اخبار استفاده میشود دجّال موجودی است که در آخر زمان و پیش از قیام امام مهدی(ع) خروج میکند و غیر عادی است و با انجام کارهای شگفت انگیز جمع زیادی از مردم را میفریبد.[1]
بسیار بزرگ و تنومند است در سحر و جادو زبردست است، در پیش او کوه سیاهی است که به نظر مردم میآورد که کوه نان است و در پشت سر او کوه سفیدی است که از طریق سحر برای مردم به صورت آبهای صاف جاری مینمایاند و فریاد میکند: "اولیائی انا ربکم الاعلی؛ دوستانم من پروردگار بزرگ شمایم".
شیاطین، ظالمان، منافقان، جادوگران، کفّار، فرزندان نامشروع اطراف او را گرفته و به انواع آلات لهو و لعب و ساز و... مشغول میشوند و با این کار بسیاری از انسانهای ضعیف الایمان را منحرف میکنند. [2]
البته در مورد دجّال صرف نظر از ویژگیهای او چند احتمال وجود دارد:
1- نام شخص معینی نیست، هر کسی که با ادعاهای پوچ و با توسّل به حیله گری و نیرنگ در صدد فریب مردم باشد دجّال است. این که در روایات از دجّالهای فراوان سخن به میان آمده این احتمال را تقویت میکند.
پیامبر اکرم(ص) فرمود: "قیامت بر پا نمیشود تا وقتی که مهدی(ع) از فرزندانم قیام کند و مهدی(ع) قیام نمیکند تا وقتی که شصت دروغگوی حیله گر خروج کنند".[3]
2- نام فرد معینی است که به عنوان دجّال در دوره غیبت با همان ویژگی هایی که قبلاً متذکر شدیم خروج میکند و عده ای را منحرف میکند. ظاهر بسیاری از روایات بیان گر این احتمال است.
3- احتمال هم دارد دجال کنایه از کفر جهانی و سیطره فرهنگ مادی باشد.
استکبار با ظاهری فریبنده مردم را به ویژه مسلمانان را میفریبد و با قدرت مادی، علمی و صنعتی که دارد مردم را مرعوب میکند و...[4]
به هر حال دجال موجودی است که در ادیان دیگر نیز از آن سخن گفته شده و منحصر به زمان خاصی نیست و در دوره های متعدد، دجال های گوناگونی وجود داشته اند که شاید دجال مقارن ظهور ویژگی های برجسته تری در گمراه کردن مردم داشته باشد و مشخصاتی که در روایات برای دجال آخر الزمان گفته شده، به راحتی فهمیده نمی شود و اموری عادی نیست.
[1]. مجله حوزه، شماره 4 و 5، سال دوازدهم، ص 262.
[2]. منتهی الآمال، ج 2، ص 493.
[3]. ارشاد، ج 2، ص 371.
[4]. برای اطلاع بیشتر میتوانید از مجله حوزه شماره 4 و 5، سال دوازدهم که به صورت کتاب مستقل به نام چشم به راه مهدی چاپ شده، مراجعه کنید.
- [سایر] دجال کیست؟
- [سایر] دجال کیست؟
- [سایر] دجال کیست؟
- [سایر] مسیح دجال کیست ؟
- [سایر] پرسش: دجال کیست ؟
- [سایر] دجال کیست و چه خصوصیاتی دارد؟
- [سایر] (دجال) کیست؟ درباره او و روایات مربوطه توضیح دهید.
- [سایر] دجال کیست؟ در باره ی او و روایات مربوط به او توضیح دهید؟
- [سایر] دجال کیست؟ آیا از علائم حتمی ظهور است یا غیر حتمی؟ چگونه کشته می شود؟
- [سایر] با سلام و ضمن تشکر فراوان از شما سوال من در مورد دجال است که او کیست و منشا پیدایش او از کجاست ایا او یک حیوان است ویا ... بسیار متشکرم
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب ان از چند نفر معین بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست در صورت امکان بنابر احتیاط واجب همه انها را راضی کند و در صورت عدم امکان باید مالک به قرعه معین شود
- [آیت الله اردبیلی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، باید تا حدّ امکان از تمام آنان تحصیل رضایت نماید و اگر ممکن نگردید، آن مقدار از مال را بین آنان به طور مساوی تقسیم نماید.
- [آیت الله بروجردی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، باید آن مال را به طور مساوی بین آن چند نفر قسمت کند.
- [آیت الله بهجت] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست، ولی نتواند بفهمد کیست، باید بنابر احتیاط با آنها مصالحه نماید، و اگر مصالحه ممکن نیست، بنابر اظهر بین آنها به نسبت سهم هر کدام تقسیم نماید.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود ومقدار حرام معلوم باشد وانسان بداند که صاحب آن از چند نفر معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، واجب آن است که رضایت همه را تحصیل کند و اگر ممکن نباشد یا مستلزم ضرر فوقالعاده باشد، باید عمل به قرعه در تعیین مالک بنماید.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفرِ معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست ، باید قرعه بیندازد و به نام هر کس افتاد مال را به او بدهند . 5 جواهری که به واسطه فرو رفتن در دریا بدست می آید
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مال حلال با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معیّن بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، باید قرعه بیندازد و بنام هر کس افتاد مال را به او بدهد. 5 جواهری که بواسطه فرو رفتن در دریا بدست می آید
- [آیت الله مظاهری] در موقع ازدواج یا وضع حمل و مانند آن، هدایایی برای زن و شوهر میآورند، اگر اینگونه هدایا را به حساب زن و برای او آوردهاند ملک اوست و اگر به حساب شوهر آورده باشند تعلّق به او دارد و اگر شک کنند که به حساب کیست، باید مصالحه شود.
- [امام خمینی] اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست ولی نتواند بفهمد کیست، به احتیاط واجب باید از تمام آنان تحصیل رضایت نماید، و اگر ممکن نگردید باید قرعه بیندازد و به نام هر کس افتاد مال را به او بدهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مال حلالی با حرام مخلوط شود و مقدار حرام معلوم باشد، و انسان بداند که صاحب آن از چند نفر معین بیرون نیست، ولی نتواند بفهمد کیست، اگر ممکن است همه را راضی کند، و اگر ممکن نشد، آن مال را به طور مساوی بین آن چند نفر قسمت کند کافی است مگر آن که آن مال به تقصیر او تحت یدش قرار گرفته باشد.