بهره گرفتن از حلال منعی ندارد: (قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللَّهِ الَّتی أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِیَ لِلَّذینَ آمَنُوا فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا خالِصَةً یَوْمَ الْقِیامَةِ؛[اعراف/32] بگو: (چه کسی زینتهای الهی را که برای بندگان خود آفریده، و روزی های پاکیزه را حرام کرده است؟!) بگو: (اینها در زندگی دنیا، برای کسانی است که ایمان آورده اند (اگر چه دیگران نیز با آنها مشارکت دارند ولی) در قیامت، خالص (برای مؤمنان) خواهد بود.) اما قطعا تجاوز از حدود امر صحیحی نیست و حتی در جایی که پرخوری ضرر قابل توجهی برای بدن داشته باشد، حرام نیز خواهد بود. و اگر به مرز حرام نیز نرسد، امری است که باید از آن پرهیز کرد. کسی که ابعاد وجودی خویش را به طور صحیح بشناسد، و خود را محدود به این دنیای فانی نداند، نگاهش این گونه است که: (بدترین ظرفی که انسان آن را پر می کند، شکمش است!)[1] و اگر خود را در وسعت عظیم هستی نیز نبیند، باید برای مصلحت دنیای خود، پرخوری را ترک کند. حدیث جامعی در این باره هر دو نوع ضرر پرخوری را ذکر می کند: ( حضرت صادق (ع) فرمود: کم خوردن به هر حال و نزد همه پسندیده است، زیرا در آن صلاح و خیر ظاهر و باطن است. و آنچه از انواع خوردنها مطلوب و پسندیده است، چهار است: اول- خوردن ضروری است که برای انبیاء و افراد برگزیده می باشد. دوم- خوردن عده (به ضم اول) که به معنای مهیا شده برای امر دیگر است و این برای پرهیزکاران است که خوراک را مقدمه انجام وظایف قرار میدهند. سوم- خوردن فتوح است که وسیله گشایش امر متوکلین است. چهارم- خوردن قوت است که برای توانایی و نیرو گرفتن مؤمنین است. و چیزی که ضرر و صدمه آن بر قلب مؤمن بیشتر و شدیدتر از بسیار خوردن باشد نیست، زیرا آن دو اثر میبخشد: قساوت و سنگدل شدن، و هیجان و جوش قوه شهوت. و گرسنگی نان و خورشت مؤمنین است، و غذای روح است، و طعام قلب است، و موجب تندرستی تن می باشد.)[2] در ذیل احادیث دیگری درباره پرخوری تقدیم می شود: پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: دلها را با خوردن و آشامیدن زیاد نمیرانید؛ زیرا همان گونه که زراعت بر اثر آب زیاد از بین می رود، دلها نیز بر اثر پرخوری می میرند.[3] پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: از شکم بارگی بپرهیزید؛ زیرا مایه تباهی بدن و موجب بیماری است و انسان را در عبادت، سست می کند.[4] پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: دل، هنگام خالی بودن معده، حکمت را می گیرد و هنگام پُر بودن معده، آن را به دور می افکند.[5] پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: کسی که شکم خود را پر کند، به ملکوت آسمانها و زمین وارد نمی شود.[6] پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: هیچ چیز نزد خدا منفورتر از معده انباشته نیست.[7] امام علی علیه السلام: هر که خوراکش زیاد باشد سلامتی اش کم می شود و خرج زندگی را بر دوش خود سنگین می کند.[8] [1]. حدیث از پیامبر ص نهج الفصاحة، ص712. [2]. بحار الأنوار ، ج63، ص: 337. [3]. تنبیه الخواطر : 1/46. [4]. بحار الأنوار : 62/266/41. [5]. تنبیه الخواطر : 2/119. [6]. تنبیه الخواطر : 1/100. [7]. مستدرک الوسائل : 16/212/19629. [8]. غرر الحکم : 8903.
بهره گرفتن از حلال منعی ندارد:
(قُلْ مَنْ حَرَّمَ زینَةَ اللَّهِ الَّتی أَخْرَجَ لِعِبادِهِ وَ الطَّیِّباتِ مِنَ الرِّزْقِ قُلْ هِیَ لِلَّذینَ آمَنُوا فِی الْحَیاةِ الدُّنْیا خالِصَةً یَوْمَ الْقِیامَةِ؛[اعراف/32] بگو: (چه کسی زینتهای الهی را که برای بندگان خود آفریده، و روزی های پاکیزه را حرام کرده است؟!) بگو: (اینها در زندگی دنیا، برای کسانی است که ایمان آورده اند (اگر چه دیگران نیز با آنها مشارکت دارند ولی) در قیامت، خالص (برای مؤمنان) خواهد بود.)
اما قطعا تجاوز از حدود امر صحیحی نیست و حتی در جایی که پرخوری ضرر قابل توجهی برای بدن داشته باشد، حرام نیز خواهد بود. و اگر به مرز حرام نیز نرسد، امری است که باید از آن پرهیز کرد. کسی که ابعاد وجودی خویش را به طور صحیح بشناسد، و خود را محدود به این دنیای فانی نداند، نگاهش این گونه است که: (بدترین ظرفی که انسان آن را پر می کند، شکمش است!)[1]
و اگر خود را در وسعت عظیم هستی نیز نبیند، باید برای مصلحت دنیای خود، پرخوری را ترک کند. حدیث جامعی در این باره هر دو نوع ضرر پرخوری را ذکر می کند:
( حضرت صادق (ع) فرمود: کم خوردن به هر حال و نزد همه پسندیده است، زیرا در آن صلاح و خیر ظاهر و باطن است. و آنچه از انواع خوردنها مطلوب و پسندیده است، چهار است:
اول- خوردن ضروری است که برای انبیاء و افراد برگزیده می باشد.
دوم- خوردن عده (به ضم اول) که به معنای مهیا شده برای امر دیگر است و این برای پرهیزکاران است که خوراک را مقدمه انجام وظایف قرار میدهند.
سوم- خوردن فتوح است که وسیله گشایش امر متوکلین است.
چهارم- خوردن قوت است که برای توانایی و نیرو گرفتن مؤمنین است.
و چیزی که ضرر و صدمه آن بر قلب مؤمن بیشتر و شدیدتر از بسیار خوردن باشد نیست، زیرا آن دو اثر میبخشد: قساوت و سنگدل شدن، و هیجان و جوش قوه شهوت. و گرسنگی نان و خورشت مؤمنین است، و غذای روح است، و طعام قلب است، و موجب تندرستی تن می باشد.)[2]
در ذیل احادیث دیگری درباره پرخوری تقدیم می شود:
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: دلها را با خوردن و آشامیدن زیاد نمیرانید؛ زیرا همان گونه که زراعت بر اثر آب زیاد از بین می رود، دلها نیز بر اثر پرخوری می میرند.[3]
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: از شکم بارگی بپرهیزید؛ زیرا مایه تباهی بدن و موجب بیماری است و انسان را در عبادت، سست می کند.[4]
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: دل، هنگام خالی بودن معده، حکمت را می گیرد و هنگام پُر بودن معده، آن را به دور می افکند.[5]
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: کسی که شکم خود را پر کند، به ملکوت آسمانها و زمین وارد نمی شود.[6]
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله: هیچ چیز نزد خدا منفورتر از معده انباشته نیست.[7]
امام علی علیه السلام: هر که خوراکش زیاد باشد سلامتی اش کم می شود و خرج زندگی را بر دوش خود سنگین می کند.[8]
[1]. حدیث از پیامبر ص نهج الفصاحة، ص712.
[2]. بحار الأنوار ، ج63، ص: 337.
[3]. تنبیه الخواطر : 1/46.
[4]. بحار الأنوار : 62/266/41.
[5]. تنبیه الخواطر : 2/119.
[6]. تنبیه الخواطر : 1/100.
[7]. مستدرک الوسائل : 16/212/19629.
[8]. غرر الحکم : 8903.
- [سایر] اگر فردی لاغر باشد و نیاز به پرخوری داشته باشد و با توجه به تأکید روایات به عدم پرخوری چه باید کرد؟
- [سایر] پرخوری و تأثیر آن در روح از لحاظ معنوی چیست؟
- [سایر] پرخوری و تأثیر آن در روح از لحاظ معنوی چیست؟
- [سایر] پرخوری چه ضررهایی دارد؟
- [آیت الله بهجت] پرخوری چه حکمی دارد؟
- [سایر] برای مقابله کردن با پرخوری عصبی چه کنم؟
- [سایر] آیا عادت از نظر اسلام خوب است؟ از نظر اسلام چه عادتهایی خوب است و چه عادتهایی بد؟
- [سایر] آیا از نظر اسلام حقوق کافر و مسلمان یکسان است؟
- [سایر] آیا عادت از نظر اسلام خوب است؟ از نظر اسلام چه عادتهایی خوب است و چه عادتهایی بد؟
- [آیت الله خامنه ای] دندان گذاشتن شخص غیر مسلمان برای مسلمان از نظر شرع مقدس اسلام چگونه است؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . استخدام کفار اعم از ذمی و غیر ذمی در ادارات و سازمان هایی که باید بر جریان امور، نظارت و یا امور دفاعی کشور اسلام را تحت نظر داشته باشند، جایز نیست و پاسبان و افسر و قاضی و متصدیان مشاغل دیگر از این قبیل، همه باید مسلمان باشند.
- [آیت الله مظاهری] کورتاژ یکی از گناهان بزرگ در اسلام است و چنانکه گذشت علاوه بر گناه کفّاره نیز دارد، ولی اگر از نظر دکتر متخصّص و متدین حفظ جان زن متوقف بر آن باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، پاک میباشد، ولی احکام دیگر مسلمانان را ندارد، مثلًا نمیتواند زن مسلمان بگیرد و باید در قبرستان مسلمانان دفن نشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کافر به هر لغتی شهادتین بگوید مسلمان میشود و بعد از مسلمان شدن احکام اسلام بر او بار میشود گرچه ندانیم قلباً مسلمان شده یا نه، ولی اگر بدانیم قلباً مسلمان نشده است مسلمان نیست و احکام اسلام را ندارد و همچنین است هرگاه شهادتین نگوید ولی قلباً به معنای او ایمان داشته باشد. 8 - تبعیّت
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی بداند که بدن یا لباس مسلمانی یا چیز دیگری مانند ظرف و فرش که در اختیار آن مسلمان است نجس شده و سپس آن مسلمان غایب گردد و آن شخص احتمال بدهد که او آن چیز را آب کشیده، آن چیز برای آن شخص پاک است؛ ولی احتیاط واجب این است که چهار شرط ذیل نیز مراعات شود: اول: آن که آن مسلمان بداند که آن چیز با چیزی که در نظر آن شخص نجس است، برخورد کرده است. دوم: آن که آن مسلمان نیز آن چیز را نجس بداند. سوم: آن که آن مسلمان آن چیز را در موردی که طهارت شرط آن است به کار ببرد، مثل این که با آن لباس نماز بخواند و یا در آن ظرف غذا بخورد. چهارم: آن که آن مسلمان بداند موردی که آن چیز را در آن به کار میبرد، مشروط به طهارت آن چیز است، مثلاً بداند که نماز را باید در لباس پاک بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] دفن مسلمان درقبرستان کفار ودفن کافردرقبرستان مسلمانان جائز نیست.
- [آیت الله بهجت] مسلمان از کافر ارث میبرد، ولی کافر اگرچه پدر یا پسر میت باشد از مسلمان ارث نمیبرد. ولی اگر میت مسلمان پسر کافری دارد و او پسری مسلمان دارد، آن پسر مسلمان از جدّ خود ارث میبرد، و همچنین اگر پسر میت مسلمان، کافر باشد ولی عموی میت یا برادر میت مسلمان باشد ارث به آنها میرسد، و در صورت کافر بودن این دو، پسران مسلمان عمو و برادر ارث میبرند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که معلوم نیست مسلمان است یا نه، چنانچه سابقاً کافر بوده، نجس است و چنانچه سابقاً مسلمان بوده پاک است و سایر احکام مسلمان را داراست و چنانچه حالت سابقه او معلوم نباشد، پاک میباشد ولی احکام دیگر مسلمان را ندارد مثلاً نمیتواند زن مسلمان بگیرد و نباید در قبرستان مسلمانان دفن شود، مگر آن که در سرزمین اسلام باشد که ظاهراً تمام احکام مسلمان شامل او نیز میشود.
- [امام خمینی] بر علمای اعلام ایَّدَهُمُ اللَّهُ تَعالی لازم است در مقابل این نحو قوانین بیارزش از نظر اسلام و قانون، اعتراض شدید کنند، نه استرحام از مجرمین اصلی و دولتخواهی برای آنها که مأمور اجرای اوامر مخالفین اسلام میباشند، زیرا این نحو تقاضاها و دولتخواهیها و توجه جرم را به مأمورین جزء، و دست دوم دادن موجب تطهیر مجرم اصلی و جرأت او بر هدم احکام الهیه است، و بر کافه مسلمانان لازم است در مقابل این قوانین که دین و دنیا و خاندان آنها را تهدید میکند، و دخترهای بیچاره آنها را به سربازخانه میکشد، و زحمت انبیای عظام و اولیای گرام صلی اللَّه علیهم اجمعین را تضییع مینماید، مقاومت کنند، و اظهار تنفر نمایند، و به این قوانین مخالف اسلام عمل نکنند، و به هر وسیلهای که ممکن است هم اکنون دفاع از احکام اسلام کنند تا خدای نخواسته به آتیه سیاه و وحشتناکی که عمال استعمار خَذَلَهُم اللَّهُ تَعالی در نظر دارند برای اسلام و مسلمانان مبتلا نشوند. بعضی از مسائل که در این زمان مورد حاجت است