رجوع به قرآن در مواردی جهت تفأل یا راه یابی استخاره درست است. البته این نباید به صورت یک عادت و روش دائمی در آید و جایگزین فکر و تحقیق و مشورت گردد. از سوی دیگر، برداشت و الهامگیری از آیات قآن در بسیاری از وارد آسان نیست و به نورانیت دل و آگاهیها و دانشهای تخصصی مانند تفسیر، ادبیات نیاز دارد. استخاره در لغت به معنای طلب خیر از خداوند است؛ یعنی، آدمی در هر کاری از خداوند طلب خیر کند. (دعا) معنای دیگر استخاره، نوعی قرعه زدن برای رفع تحیر است که البته با دعا و خواست از خداوند تحقق مییابد. این کار ممکن است به وسیله تسبیح و یا قرآن انجام گیرد. استخاره در موردی است که انسان دچار تردید شده است. قبل از استخاره باید همه مقدمات و شرائط لازم کشف راه درست را فراهم ساخت؛ مانند مطالعه و فکر، مشورت با اهل فن. اگر اقدامات فکری و فیزیکی دیگری چون بررسی و تحقیق لازم باشد، باید به انجام رسانید. بعد از همه اینها چنانچه باز تردید وجود دارد، نوبت به استخاره میرسد. بسیاری از خانودهها در مسأله ازدواج به استخاره روی میآورند؛ توصیه اکید میشود در این امر حساس و سرنوشت ساز تنها به استخاره اقدام نکنید. قبل از هر چیز اصول یاد شه را رعایت فرمایید. اگر شواهد و دلیلهای کافی برای صلاحیت فرد پیدا کردید و با فرزانگی و حکمت و دور از هیجان و احساسات کسی را شایسته همسری دیدید، استخاره ضرورت ندارند؛ ولی اگر پس از طی همه مقدمات و اصول لازم باز هم مردّد ماندید، نزد فردی شایسته استخاره کنید. ناگفته نماند، عمل به مقتضای استخاره واجب نیست؛ ولی بهتر است با آن مخالفت نشود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/450011)
رجوع به قرآن در مواردی جهت تفأل یا راه یابی استخاره درست است. البته این نباید به صورت یک عادت و روش دائمی در آید و جایگزین فکر و تحقیق و مشورت گردد. از سوی دیگر، برداشت و الهامگیری از آیات قآن در بسیاری از وارد آسان نیست و به نورانیت دل و آگاهیها و دانشهای تخصصی مانند تفسیر، ادبیات نیاز دارد.
استخاره در لغت به معنای طلب خیر از خداوند است؛ یعنی، آدمی در هر کاری از خداوند طلب خیر کند. (دعا) معنای دیگر استخاره، نوعی قرعه زدن برای رفع تحیر است که البته با دعا و خواست از خداوند تحقق مییابد. این کار ممکن است به وسیله تسبیح و یا قرآن انجام گیرد. استخاره در موردی است که انسان دچار تردید شده است. قبل از استخاره باید همه مقدمات و شرائط لازم کشف راه درست را فراهم ساخت؛ مانند مطالعه و فکر، مشورت با اهل فن. اگر اقدامات فکری و فیزیکی دیگری چون بررسی و تحقیق لازم باشد، باید به انجام رسانید. بعد از همه اینها چنانچه باز تردید وجود دارد، نوبت به استخاره میرسد. بسیاری از خانودهها در مسأله ازدواج به استخاره روی میآورند؛ توصیه اکید میشود در این امر حساس و سرنوشت ساز تنها به استخاره اقدام نکنید. قبل از هر چیز اصول یاد شه را رعایت فرمایید. اگر شواهد و دلیلهای کافی برای صلاحیت فرد پیدا کردید و با فرزانگی و حکمت و دور از هیجان و احساسات کسی را شایسته همسری دیدید، استخاره ضرورت ندارند؛ ولی اگر پس از طی همه مقدمات و اصول لازم باز هم مردّد ماندید، نزد فردی شایسته استخاره کنید.
ناگفته نماند، عمل به مقتضای استخاره واجب نیست؛ ولی بهتر است با آن مخالفت نشود. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/450011)
- [سایر] تعریف استخاره و تفال به قرآن و تفاوت آنها را بیان کنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا استخاره و تفأل با استفاده از کلام الله مجید برای خود و دیگران جایز است؟
- [آیت الله بهجت] لطفا فرق استخاره با تفأل را ذکر کرده و بفرمایید که مورد استفاده هر یک چیست؟
- [سایر] معنای تفال به قرآن چیست؟
- [سایر] آیا تفال زدن به قرآن کار درستی هست؟
- [سایر] آیا در مواردی مثل تقاضای طلاق یا عدم آن استخاره با قرآن صحیح است؟ و در صورتی که شخصی استخاره کند ولی طبق آن عمل نکند، حکم چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا در مواردی مثل تقاضای طلاق یا عدم آن استخاره با قرآن صحیح است؟ و در صورتی که شخصی استخاره کند ولی طبق آن عمل نکند، حکم چیست؟
- [سایر] استخاره قرآن چگونه است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] استخاره کردن از قرآن و در صورت جواب منفی عمل به آن چه مسئله ای پیش می آورد؟ کلا فلسفه استخاره از قرآن چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا تکرار استخاره در موضوعی صحیح است، یعنی استخاره بد بیاید و انسان دوباره استخاره نماید و یا به عکس؟
- [آیت الله علوی گرگانی] احتیاط واجب آن است که در سجده واجب قرآن، پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است گذاشته وجاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجده نماز گفته شد بر زمین بگذارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که در تنگی وقت نماز باید تیمم کند، اگر به قصد قربت یا برای کار مستحبی مثل خواندن قرآن وضو بگیرد صحیح است، اگر چه به جهت ترک تمام یا قسمتی از نماز در وقت، گناه کرده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] بنا بر احتیاط واجب در سجده واجب قرآن پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است و جاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجده نماز گفته شده، بر زمین بگذارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] در سجده واجب قران باید پیشانی را بر چیزی که سجده بر ان صحیح است گذاشته و بنابر احتیاط واجب جاهای دیگر بدن را که در سجده نماز ذکر شد بر زمین بگذارد
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست آنچه را علمای تجوید برای بهتر خوانی قرآن ذکر کرده اند رعایت کند، بلکه لازم است طوری بخواند که بگویند عربی صحیح است هرچند رعایت دستورات تجوید بهتر است.
- [آیت الله بروجردی] احتیاط واجب آن است که در سجدهی واجب قرآن، پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است گذاشته و جاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجدهی نماز گفته شد بر زمین بگذارد.
- [آیت الله بهجت] اگر پسر بزرگ میت بیش از یکی باشد، مثلاً از دو زن او در یک وقت دو پسر بهدنیا آمده باشد اگر چنین فرضی صحیح باشد باید لباس، قرآن، انگشتر و شمشیر میت را بهطور مساوی بین خودشان قسمت کنند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] باید در سجده واجب قرآن؛ پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است گذاشته و جاهای دیگر بدن را به دستوری که در سجده نماز گفته شد بر زمین بگذارد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که در تنگی وقتِ نماز باید تیمّم کند، اگر به قصد قربت یا برای برای کارهای مستحبی مثل خواندن قرآن وضو بگیرد صحیح است و اگر برای خواندن آن نماز صورت بگیرد، باطل است.
- [آیت الله خوئی] احتیاط واجب آن است که در سجده واجب قرآن، پیشانی را بر مهر یا چیز دیگری که سجده بر آن صحیح است گذاشته و جاهای دیگر بدن را بهدستوری که در سجدة نماز گفته شد بر زمین بگذارد.