اهمّیّت سوره ی حمد چقدر است؟
اهمّیّت سوره ی حمد : سوره ی حمد، جمیع سلسله ی وجود است ... تمام دایره ی وجود است که در بسم الله الرّحمن الرّحیم به طریق اجمال مذکور است و در سوره ی حمد به طریق تفصیل ( تفسیر سوره حمد ، ص 4 و 5 ) . سوره حمد، جمیع سلسله ی وجود و تفصیل تمام دایره ی وجود است ( تفسیر سوره حمد، ص4 و 5 ) ؛ بدان که سوره مبارکه ی (( حمد )) چنان چه مشتمل است به جمیع مراتب وجود، مشتمل است به جمیع مراتب سلوک و مشتمل است – به طریق اشاره- به جمیع مقاصد قرآن( تفسیر سوره حمد ، ص81 ) . این عبارت، بیان یکی از نقاط اوج ذوق عرفان عملی حضرت امام رحمه الله می باشد که پس از عرفان نظری، در مسیر عرفان عملی و با همّت و طلب در مسیر فهم آیات و روایات به حقائق و لطائفی رسیدند و چشیدند و آن حقائق و لطائف مذوق خود را مجدّداً در مسیر علمی در قالب عرفان نظری و به عنوان راهی در مسیر عرفان عملی برای رسیدن به حقیقت بیان فرمودند. و شاید بتوان گفت این فرمایش ایشان، یکی از دلائل اهمّیت قرائت سوره حمد است . هر چند شخص به فهم و ادراک حقائق آن نائل نشود، امّا برکت وجودی قرائت لفظی این سوره و آیات مبارکه آن، شخص را در مسیر الهی و انسانی نگه می دارد إن شاء الله و اگر با توجّه و تعقّل و توغّل همراه باشد و در نفس ناطقه و حقیقت وجودی شخص عملاً پیاده شود، باید به او گفت : طوبی لک ؛ خوشا به حالت . این سوره ی شریفه، مشتمل است بر عمده ی مقاصد الهیّه در قرآن شریف ؛ زیرا که اصل مقاصد قرآن، تکمیل معرفه الله و تحصیل توحیدات ثلاثه و رابطه ی بین حق و خلق و کیفیّت سلوک الی الله و کیفیّت رجوع رقایق به حقیقه الحقایق و معرّفی تجلّیات الهیّه ... و جمیع این مقاصد در این سوره شریفه با کمال وجازت و اختصاری که دارد، موجود است. پس این سوره ی شریفه (( فاتحه الکتاب )) و (( اُمّ الکتاب )) و صورت اجمالیّه ای از مقاصد قرآن است و چون جمیع مقاصد کتاب الهی برگشت به مقصد واحد کند و آن حقیقت توحید است که غایت همه ی نبوّات و نهایت مقصد همه ی انبیای عظام علیهم السّلام است و حقایق و سرایر توحید در آیه مبارکه ی بسم الله منطوی است ؛ پس این آیه شریفه اعظم آیات الهیّه و مشتمل بر تمام مقاصد کتاب الهی است . همین یک سوره قرآن تحقّق پیدا بکند، تمام مشکلات حل می شود ( تفسیر سوره حمد ، ص 109 ) . {قرآن} کتابی است که می خواهد آدم درست کند ... می خواهد از این مرتبه ی ناقصی که هست او را برساند به آن مرتبه ای که لایق اوست قرآن برای این آمده است( تفسیر سوره حمد ، ص 110 ) . فهم و ادراک صحیح این عبارات حضرت امام رحمه الله بسیار صعب و ثقیل است و نیاز به استاد کُتَل طی کرده در مسیر اهل بیت علیهم السّلام دارد. * و به یک معنا تمام دایره ی وجود ، دو قوس نزول و صعود است که به عبارتی همان آیه استرجاع می باشد ؛ إِنَّا للهِ وَ إنَّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ ( سوره بقره ،آیه 156 ) ؛ ما از آن خدا هستیم و به سوی او باز می‌گردیم . برگرفته ازکتاب شریف تفسیر سوره ی حمد، از حضرت امام خمینی رحمه الله .
عنوان سوال:

اهمّیّت سوره ی حمد چقدر است؟


پاسخ:

اهمّیّت سوره ی حمد :
سوره ی حمد، جمیع سلسله ی وجود است ... تمام دایره ی وجود است که در بسم الله الرّحمن الرّحیم به طریق اجمال مذکور است و در سوره ی حمد به طریق تفصیل ( تفسیر سوره حمد ، ص 4 و 5 ) .
سوره حمد، جمیع سلسله ی وجود و تفصیل تمام دایره ی وجود است ( تفسیر سوره حمد، ص4 و 5 ) ؛ بدان که سوره مبارکه ی (( حمد )) چنان چه مشتمل است به جمیع مراتب وجود، مشتمل است به جمیع مراتب سلوک و مشتمل است – به طریق اشاره- به جمیع مقاصد قرآن( تفسیر سوره حمد ، ص81 ) .
این عبارت، بیان یکی از نقاط اوج ذوق عرفان عملی حضرت امام رحمه الله می باشد که پس از عرفان نظری، در مسیر عرفان عملی و با همّت و طلب در مسیر فهم آیات و روایات به حقائق و لطائفی رسیدند و چشیدند و آن حقائق و لطائف مذوق خود را مجدّداً در مسیر علمی در قالب عرفان نظری و به عنوان راهی در مسیر عرفان عملی برای رسیدن به حقیقت بیان فرمودند.
و شاید بتوان گفت این فرمایش ایشان، یکی از دلائل اهمّیت قرائت سوره حمد است . هر چند شخص به فهم و ادراک حقائق آن نائل نشود، امّا برکت وجودی قرائت لفظی این سوره و آیات مبارکه آن، شخص را در مسیر الهی و انسانی نگه می دارد إن شاء الله و اگر با توجّه و تعقّل و توغّل همراه باشد و در نفس ناطقه و حقیقت وجودی شخص عملاً پیاده شود، باید به او گفت : طوبی لک ؛ خوشا به حالت .
این سوره ی شریفه، مشتمل است بر عمده ی مقاصد الهیّه در قرآن شریف ؛ زیرا که اصل مقاصد قرآن، تکمیل معرفه الله و تحصیل توحیدات ثلاثه و رابطه ی بین حق و خلق و کیفیّت سلوک الی الله و کیفیّت رجوع رقایق به حقیقه الحقایق و معرّفی تجلّیات الهیّه ... و جمیع این مقاصد در این سوره شریفه با کمال وجازت و اختصاری که دارد، موجود است.
پس این سوره ی شریفه (( فاتحه الکتاب )) و (( اُمّ الکتاب )) و صورت اجمالیّه ای از مقاصد قرآن است و چون جمیع مقاصد کتاب الهی برگشت به مقصد واحد کند و آن حقیقت توحید است که غایت همه ی نبوّات و نهایت مقصد همه ی انبیای عظام علیهم السّلام است و حقایق و سرایر توحید در آیه مبارکه ی بسم الله منطوی است ؛ پس این آیه شریفه اعظم آیات الهیّه و مشتمل بر تمام مقاصد کتاب الهی است .
همین یک سوره قرآن تحقّق پیدا بکند، تمام مشکلات حل می شود ( تفسیر سوره حمد ، ص 109 ) . {قرآن} کتابی است که می خواهد آدم درست کند ... می خواهد از این مرتبه ی ناقصی که هست او را برساند به آن مرتبه ای که لایق اوست قرآن برای این آمده است( تفسیر سوره حمد ، ص 110 ) .
فهم و ادراک صحیح این عبارات حضرت امام رحمه الله بسیار صعب و ثقیل است و نیاز به استاد کُتَل طی کرده در مسیر اهل بیت علیهم السّلام دارد.
* و به یک معنا تمام دایره ی وجود ، دو قوس نزول و صعود است که به عبارتی همان آیه استرجاع می باشد ؛ إِنَّا للهِ وَ إنَّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ ( سوره بقره ،آیه 156 ) ؛ ما از آن خدا هستیم و به سوی او باز می‌گردیم .
برگرفته ازکتاب شریف تفسیر سوره ی حمد، از حضرت امام خمینی رحمه الله .





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین