بی شک فشار آوردن به زن برای بخشیدن مهریه و یا بلاتکلیف گذاشتن او به منظور راضی کردن همسر به دادن وجه در عوض طلاق و ... امری است غیرشرعی و غیراخلاقی که در آیات و روایات متعدد از آن به شدّت نهی شده است. آیه 19 سوره نسا در این باره می گوید: (... وَ لا تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُوا بِبَعْضِ ما آتَیْتُمُوهُنَّ...)؛ (و آنان را تحت فشار قرار ندهید که قسمتی از آنچه را به آنها داده اید (از مهر)، تملک کنید!) و در آیه 129 همین سوره به مناسبتی به مردان امر می کند که همسران خود را بلاتکلیف رها نکنید که نه مانند شوهردار باشند و نه بی شوهر. در صورتی که مردی بدون دلیل و از طرق آزار و اذیت و یا عدم انجام تکالیف زناشویی، همسر خویش را تحت فشار قرار دهد، زن می تواند با ارائه دادخواست به دادگاه خانواده الزام مرد به انجام وظایف زناشویی را درخواست و در صورت استنکاف مرد تقاضای طلاق قضایی از سوی دادگاه بنماید. مواردی را که زن می تواند درخواست طلاق نماید عبارت است از: 1. براساس ماده 1129 قانون مدنی: (در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم، شوهر او را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه). 2. براساس ماده 1130 قانون مدنی: (در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه کرده و تقاضای طلاق کند، چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود)برای مطالعه بیشتر ر.ک: مباحثی از حقوق زن، حسین مهرپور، ص 144..
بی شک فشار آوردن به زن برای بخشیدن مهریه و یا بلاتکلیف گذاشتن او به منظور راضی کردن همسر به دادن وجه در عوض طلاق و ... امری است غیرشرعی و غیراخلاقی که در آیات و روایات متعدد از آن به شدّت نهی شده است.
آیه 19 سوره نسا در این باره می گوید:
(... وَ لا تَعْضُلُوهُنَّ لِتَذْهَبُوا بِبَعْضِ ما آتَیْتُمُوهُنَّ...)؛ (و آنان را تحت فشار قرار ندهید که قسمتی از آنچه را به آنها داده اید (از مهر)، تملک کنید!)
و در آیه 129 همین سوره به مناسبتی به مردان امر می کند که همسران خود را بلاتکلیف رها نکنید که نه مانند شوهردار باشند و نه بی شوهر.
در صورتی که مردی بدون دلیل و از طرق آزار و اذیت و یا عدم انجام تکالیف زناشویی، همسر خویش را تحت فشار قرار دهد، زن می تواند با ارائه دادخواست به دادگاه خانواده الزام مرد به انجام وظایف زناشویی را درخواست و در صورت استنکاف مرد تقاضای طلاق قضایی از سوی دادگاه بنماید.
مواردی را که زن می تواند درخواست طلاق نماید عبارت است از:
1. براساس ماده 1129 قانون مدنی: (در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع کند و حاکم، شوهر او را اجبار به طلاق می نماید. همچنین است در صورت عجز شوهر از دادن نفقه).
2. براساس ماده 1130 قانون مدنی: (در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه کرده و تقاضای طلاق کند، چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود)برای مطالعه بیشتر ر.ک: مباحثی از حقوق زن، حسین مهرپور، ص 144..
- [سایر] چه تضمینی وجود دارد در طلاق خلع و مبارات مرد برای فرار از مهریه، زن را در مضیقه و فشار قرار ندهد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا مرد می تواند بخشش قسمتی از مهریه را در ازاء طلاق توافقی با این که زن چندان راضی به بخشش قسمتی از مهریهاش نیست داشته باشد؟ آیا این پول مشکل شرعی ندارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زنی با مردی ازدواج کند و مرد تغییر جنسیت بدهد حکم ازدواج و مهریه همسر او چگونه است؟
- [سایر] سلام نطر شما راجع به بخشش مهریه بعد از یارده سال زندگی مشترک چیست ؟ محاسن و معایب این کار را بیان فرمایید ؟ عکس العمل مرد در آینده چه خواهد بود ؟ و هر آنچه در این مورد مهم میدانید را بفرمایید .
- [سایر] اگر زن از حقوق شرعی و واجب شوهر سرپیچی کند، آیا مرد میتواند مهریه او را ندهد؟
- [سایر] اگر مرد بعد از ازدواج، قدرت پرداختن مهریه را نداشته باشد، آیا زن میتواند از نزدیکی او ممانعت کند؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی مهریه همسر خود را مقدار معینی سکه بهار آزادی و یک حج تمتع با نرخ متعارف قرار داده است، آیا این مهر صحیح است؟
- [سایر] آیا مرد میتواند سهم سادات را به همسر و فرزندان سید خود بدهد، تا در مخارجی که بر عهده مرد نیست، به مصرف برسانند؟
- [سایر] آیا مرد متأهل میتواند در مسافرت، بدون اجازه همسر خود با زنان اهل کتاب ازدواج موقّت کند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد هنگام اجرای عقد ازدواج مهریه ای را قرار دهد که می داند قدرت پرداختن آن را ندارد آیا این عقد باطل است؟
- [امام خمینی] اگر زن در بین عدّ? طلاق خلع، یا مبارات از بخشش خود برگردد، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را زن خود قرار دهد.
- [آیت الله خوئی] اگر زن در بین عدّة طلاق خلع یا مبارات از بخشش خود برگردد، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را زن خود قرار دهد.
- [آیت الله بهجت] اگر زن در بین عدّه طلاق خلع یا مبارات، از بخشش خود برگردد، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را زن خود قرار دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن در بین مدّت عدّه طلاق خُلع یا مبارات از بخشش خود برگردد، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را زن خود قرار دهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن در بین عدّه طلاق خلع یا مبارات از بخشش خود برگردد، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را زن خود قرار دهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر زن در بین عدّهی طلاق خلع، یا مُبارات از بخشش خود برگردد، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را زن خود قرار دهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن در بین عدّه طلاق خلع یا مبارات ، از بخشش خود برگردد ، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره ازدواج را بر قرار سازد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن در بین عدّه طلاق خلع یا مبارات از بخشش خود برگردد، شوهر میتواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را زن خود قرار دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زن می تواند در بین عده طلاق خلع یا مبارات از بخشش خود برگردد و اگر بر گردد شوهر می تواند رجوع کند و بدون عقد دوباره او را همسر خود قرار دهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.