قرآن کریم دو چیز را رکن و اساس تحکیم بنیان خانواده میداند، که بیتوجهی به آن، راه نفوذ شیطان را هموار میسازد؛ که آن دو، آرامش و محبت بین زن و شوهر است. خداوند سبحان میفرماید: (وَ مِن آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ انفسکم اَزْواجاً لِتسکنوا الیها و جعل بینکم مودةً وَ رَحْمةً اِنَّ فی ذلکَ لآیاتٍ لِقُوْمَ یَتَفکَّرُونَ)؛ روم(30)، آیه 21. یکی از آیات الهی آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در برِ او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود در این (-(زندگی مشترک )-)نشانههایی است برای کسانی که تفکر میکنند) در سوره اعراف آیه 189 نیز تعبیر سکونت و آرامش آمده است.. از این رو، سفارش شده با دختر بسیار دوستار و مهربان، ازدواج کنید. رسول اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (اِنَّ خَیْرَ نِسائِکُمْ اَلْوَلُود والْوَدُودُ اَلْعَفیفَةُ) وسائلالشیعه، ج 14، ص 41.؛ (بهترین زنان شما، زنان فرزند آور، بسیار دوستدار و پاکدامن هستند). زن و شوهر اگر بخواهند زندگی موفق و پایداری داشته باشند، بایستی رمز و رازهایی که باعث سعادت و ایجاد محبت بوده، بدست آورده و آن را در زندگی به کار ببندند. نبی اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (جِهادُ الْمَرأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّل) مستدرکالوسائل، ج 8، ص 9.؛ (جهاد زن، همسرداری نیکو است). و نیز درباره مرد میفرماید: (اَلکادُّ عَلی عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللَّهِ) وسائلالشیعه، ج 12، ص 34.؛ (کسی که برای آوردن روزی خانواده و فرزندان کار و تلاش کند، همانند مجاهد در راه خداست). بنابراین زن و شوهر همانند دو مجاهدند؛ که یکی بیشتر در خانه و دیگری بیشتر در بیرون از خانه، هم پای یکدیگر کوشش کرده و بنیان ثبات خانواده و روابط دوستانه و صمیمانه را شکل میدهند و نزد خداوند از جایگاهی شایسته برخودار میگردند. آشنایی به امور همسرداری، خانه داری و اصول تربیتی برای هر دختری که زندگی مشترک را شروع میکند؛ لازم و بایسته است تا در پرتو آن بتواند امنیت و آرامش را در محیط خانه فراهم نماید. امروزه لازم است دورههای آموزشی برای زوجهای جوان حتی قبل از ازدواج برگزار گردد و یا حداقل از طریق مطالعه و دقت در تجربه دیگران بتوانند استحکام بنیاد خانه و خانواده را تضمین کنند. حسن خلق که در آیات قرآنی از آن سخن به میان آمده و حتی پیامبر با عنوان (إِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظِیمٍ)؛ قلم (68)، آیه 4. مورد تمجید و ستایش خداوند قرار گرفته، به معنای نرمخویی، نیک گفتار بودن و گشادهرویی با دیگران است. بنابراین با توجه به کاربردها و مصادیقی که قرآن برای حسن خلق بیان داشته میتوان گفت که (حسن التبعل)؛ (و نیکوهمسرداری از سوی خانمها) به معنای رفتارها و هنجارهای نیک و حتی فراتر از آن است. همچنان که خوشرویی و تلاش و فداکاری مرد در ردیف جهاد دانسته شده و چنین مردی را مجاهد در راه خدا برشمرده است.
همسرداری در قرآن به چه صورت است؟
قرآن کریم دو چیز را رکن و اساس تحکیم بنیان خانواده میداند، که بیتوجهی به آن، راه نفوذ شیطان را هموار میسازد؛ که آن دو، آرامش و محبت بین زن و شوهر است.
خداوند سبحان میفرماید: (وَ مِن آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ انفسکم اَزْواجاً لِتسکنوا الیها و جعل بینکم مودةً وَ رَحْمةً اِنَّ فی ذلکَ لآیاتٍ لِقُوْمَ یَتَفکَّرُونَ)؛ روم(30)، آیه 21. یکی از آیات الهی آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در برِ او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود در این (-(زندگی مشترک )-)نشانههایی است برای کسانی که تفکر میکنند) در سوره اعراف آیه 189 نیز تعبیر سکونت و آرامش آمده است..
از این رو، سفارش شده با دختر بسیار دوستار و مهربان، ازدواج کنید.
رسول اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (اِنَّ خَیْرَ نِسائِکُمْ اَلْوَلُود والْوَدُودُ اَلْعَفیفَةُ) وسائلالشیعه، ج 14، ص 41.؛ (بهترین زنان شما، زنان فرزند آور، بسیار دوستدار و پاکدامن هستند).
زن و شوهر اگر بخواهند زندگی موفق و پایداری داشته باشند، بایستی رمز و رازهایی که باعث سعادت و ایجاد محبت بوده، بدست آورده و آن را در زندگی به کار ببندند.
نبی اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (جِهادُ الْمَرأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّل) مستدرکالوسائل، ج 8، ص 9.؛ (جهاد زن، همسرداری نیکو است).
و نیز درباره مرد میفرماید: (اَلکادُّ عَلی عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللَّهِ) وسائلالشیعه، ج 12، ص 34.؛ (کسی که برای آوردن روزی خانواده و فرزندان کار و تلاش کند، همانند مجاهد در راه خداست).
بنابراین زن و شوهر همانند دو مجاهدند؛ که یکی بیشتر در خانه و دیگری بیشتر در بیرون از خانه، هم پای یکدیگر کوشش کرده و بنیان ثبات خانواده و روابط دوستانه و صمیمانه را شکل میدهند و نزد خداوند از جایگاهی شایسته برخودار میگردند.
آشنایی به امور همسرداری، خانه داری و اصول تربیتی برای هر دختری که زندگی مشترک را شروع میکند؛ لازم و بایسته است تا در پرتو آن بتواند امنیت و آرامش را در محیط خانه فراهم نماید. امروزه لازم است دورههای آموزشی برای زوجهای جوان حتی قبل از ازدواج برگزار گردد و یا حداقل از طریق مطالعه و دقت در تجربه دیگران بتوانند استحکام بنیاد خانه و خانواده را تضمین کنند.
حسن خلق که در آیات قرآنی از آن سخن به میان آمده و حتی پیامبر با عنوان (إِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظِیمٍ)؛ قلم (68)، آیه 4. مورد تمجید و ستایش خداوند قرار گرفته، به معنای نرمخویی، نیک گفتار بودن و گشادهرویی با دیگران است.
بنابراین با توجه به کاربردها و مصادیقی که قرآن برای حسن خلق بیان داشته میتوان گفت که (حسن التبعل)؛ (و نیکوهمسرداری از سوی خانمها) به معنای رفتارها و هنجارهای نیک و حتی فراتر از آن است. همچنان که خوشرویی و تلاش و فداکاری مرد در ردیف جهاد دانسته شده و چنین مردی را مجاهد در راه خدا برشمرده است.
- [سایر] آیا در قرآن مجید درباره زندگی مشترک زن و شوهر و همسرداری آیه ای داریم؟
- [سایر] کتاب درباره همسرداری معرفی بفرمایید؟
- [سایر] آداب همسرداری در اسلام چیست؟
- [سایر] همسرداری پیامبر صلی الله علیه و آله چگونه بوده است؟
- [سایر] سلام.میشه در مورد همسرداری حضرت فاطمه برام توضیح دهید؟
- [سایر] آراستگی در «سیره همسرداری »حضرت زهرا سلام الله علیها چگونه بود؟
- [سایر] با سلام و عرض خسته نباشید میخواستم در صورت امکان کتاب یا مقالات مفید در زمینه ی انتخاب همسر، ازدواج و همسرداری را معرفی نمایید.
- [آیت الله بهجت] آیا شرایط اذن پدر یا جدّ پدری در عقد دختر باکره با ازاله ی بکارت دختر [به دلیل طبّی، تجاوز به عنف یا به دلیل ارتکاب زنا [ساقط می شود؟ یعنی آیا ساقط شدن اذن، مترتّب بر ازدواج رسمی و معتبر اجتماعی و همسرداری و متعاقبا طلاق یا فوت است؟ یا خیر، مترتّب بر ازاله ی بکارت است؟
- [سایر] آیا اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن از شیوه تفسیر قرآن به قرآن بهره میگرفتند؟
- [سایر] معنای تفسیر قرآن وتدبر در قرآن چیست؟
- [آیت الله بروجردی] دادن قرآن به کافر حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید از دادن قرآن به کافر خودداری کنند، و اگر قرآن در دست اوست در صورت امکان از او بگیرند ولی چنانچه مقصود از دادن قرآن و یا داشتن قرآن تحقیق و مطالعه در دین باشد و نیز انسان بداند که کافری که محکوم به نجاست است با دست تر قرآن را لمس نمی کند اشکالی ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله مظاهری] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سبحانی] اگر جلد قرآن نجس شود در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر جلد قران نجس شود در صورتی که بی احترامی به قران باشد باید ان را اب بکشند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر جلد قرآن نجس شود؛ در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد؛ باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در صورتی که دادن قرآن به کافر مستلزم هتک باشد حرام و گرفتن قرآن از او واجب است.
- [آیت الله بروجردی] اگر جلد قرآن نجس شود، در صورتی که بیاحترامی به قرآن باشد، باید آن را آب بکشند.
- [آیت الله سیستانی] اگر جلد قرآن نجس شود ، در صورتی که بی احترامی به قرآن باشد ، باید آن را آب بکشند .