آیا در قرآن مجید درباره زندگی مشترک زن و شوهر و همسرداری آیه ای داریم؟ قرآن کریم دو چیز را رکن و اساس تحکیم بنیان خانواده میداند، که بیتوجهی به آن، راه نفوذ شیطان را هموار میسازد؛ که آن دو، آرامش و محبت بین زن و شوهر است. خداوند سبحان میفرماید: (وَ مِن آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ انفسکم اَزْواجاً لِتسکنوا الیها و جعل بینکم مودةً وَ رَحْمةً اِنَّ فی ذلکَ لآیاتٍ لِقُوْمَ یَتَفکَّرُونَ)؛ روم(30)، آیه 21. یکی از آیات الهی آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در برِ او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود در این (-(زندگی مشترک )-)نشانههایی است برای کسانی که تفکر میکنند) در سوره اعراف آیه 189 نیز تعبیر سکونت و آرامش آمده است.. از این رو، سفارش شده با دختر بسیار دوستار و مهربان، ازدواج کنید. رسول اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (اِنَّ خَیْرَ نِسائِکُمْ اَلْوَلُود والْوَدُودُ اَلْعَفیفَةُ) وسائلالشیعه، ج 14، ص 41.؛ (بهترین زنان شما، زنان فرزند آور، بسیار دوستدار و پاکدامن هستند). زن و شوهر اگر بخواهند زندگی موفق و پایداری داشته باشند، بایستی رمز و رازهایی که باعث سعادت و ایجاد محبت بوده، بدست آورده و آن را در زندگی به کار ببندند. نبی اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (جِهادُ الْمَرأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّل) مستدرکالوسائل، ج 8، ص 9.؛ (جهاد زن، همسرداری نیکو است). و نیز درباره مرد میفرماید: (اَلکادُّ عَلی عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللَّهِ) وسائلالشیعه، ج 12، ص 34.؛ (کسی که برای آوردن روزی خانواده و فرزندان کار و تلاش کند، همانند مجاهد در راه خداست). بنابراین زن و شوهر همانند دو مجاهدند؛ که یکی بیشتر در خانه و دیگری بیشتر در بیرون از خانه، هم پای یکدیگر کوشش کرده و بنیان ثبات خانواده و روابط دوستانه و صمیمانه را شکل میدهند و نزد خداوند از جایگاهی شایسته برخودار میگردند. آشنایی به امور همسرداری، خانه داری و اصول تربیتی برای هر دختری که زندگی مشترک را شروع میکند؛ لازم و بایسته است تا در پرتو آن بتواند امنیت و آرامش را در محیط خانه فراهم نماید. امروزه لازم است دورههای آموزشی برای زوجهای جوان حتی قبل از ازدواج برگزار گردد و یا حداقل از طریق مطالعه و دقت در تجربه دیگران بتوانند استحکام بنیاد خانه و خانواده را تضمین کنند. حسن خلق که در آیات قرآنی از آن سخن به میان آمده و حتی پیامبر با عنوان (إِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظِیمٍ)؛ قلم (68)، آیه 4. مورد تمجید و ستایش خداوند قرار گرفته، به معنای نرمخویی، نیک گفتار بودن و گشادهرویی با دیگران است. بنابراین با توجه به کاربردها و مصادیقی که قرآن برای حسن خلق بیان داشته میتوان گفت که (حسن التبعل)؛ (و نیکوهمسرداری از سوی خانمها) به معنای رفتارها و هنجارهای نیک و حتی فراتر از آن است. همچنان که خوشرویی و تلاش و فداکاری مرد در ردیف جهاد دانسته شده و چنین مردی را مجاهد در راه خدا برشمرده است. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 1/500033)
آیا در قرآن مجید درباره زندگی مشترک زن و شوهر و همسرداری آیه ای داریم؟
قرآن کریم دو چیز را رکن و اساس تحکیم بنیان خانواده میداند، که بیتوجهی به آن، راه نفوذ شیطان را هموار میسازد؛ که آن دو، آرامش و محبت بین زن و شوهر است.
خداوند سبحان میفرماید: (وَ مِن آیاتِهِ اَنْ خَلَقَ لَکُمْ مِنْ انفسکم اَزْواجاً لِتسکنوا الیها و جعل بینکم مودةً وَ رَحْمةً اِنَّ فی ذلکَ لآیاتٍ لِقُوْمَ یَتَفکَّرُونَ)؛ روم(30)، آیه 21. یکی از آیات الهی آن است که برای شما از جنس خودتان جفتی بیافرید که در برِ او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رأفت و مهربانی برقرار فرمود در این (-(زندگی مشترک )-)نشانههایی است برای کسانی که تفکر میکنند) در سوره اعراف آیه 189 نیز تعبیر سکونت و آرامش آمده است..
از این رو، سفارش شده با دختر بسیار دوستار و مهربان، ازدواج کنید.
رسول اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (اِنَّ خَیْرَ نِسائِکُمْ اَلْوَلُود والْوَدُودُ اَلْعَفیفَةُ) وسائلالشیعه، ج 14، ص 41.؛ (بهترین زنان شما، زنان فرزند آور، بسیار دوستدار و پاکدامن هستند).
زن و شوهر اگر بخواهند زندگی موفق و پایداری داشته باشند، بایستی رمز و رازهایی که باعث سعادت و ایجاد محبت بوده، بدست آورده و آن را در زندگی به کار ببندند.
نبی اکرمصلی الله علیه وآله میفرماید: (جِهادُ الْمَرأَةِ حُسْنُ التَّبَعُّل) مستدرکالوسائل، ج 8، ص 9.؛ (جهاد زن، همسرداری نیکو است).
و نیز درباره مرد میفرماید: (اَلکادُّ عَلی عِیالِهِ کَالْمُجاهِدِ فی سَبیلِ اللَّهِ) وسائلالشیعه، ج 12، ص 34.؛ (کسی که برای آوردن روزی خانواده و فرزندان کار و تلاش کند، همانند مجاهد در راه خداست).
بنابراین زن و شوهر همانند دو مجاهدند؛ که یکی بیشتر در خانه و دیگری بیشتر در بیرون از خانه، هم پای یکدیگر کوشش کرده و بنیان ثبات خانواده و روابط دوستانه و صمیمانه را شکل میدهند و نزد خداوند از جایگاهی شایسته برخودار میگردند.
آشنایی به امور همسرداری، خانه داری و اصول تربیتی برای هر دختری که زندگی مشترک را شروع میکند؛ لازم و بایسته است تا در پرتو آن بتواند امنیت و آرامش را در محیط خانه فراهم نماید. امروزه لازم است دورههای آموزشی برای زوجهای جوان حتی قبل از ازدواج برگزار گردد و یا حداقل از طریق مطالعه و دقت در تجربه دیگران بتوانند استحکام بنیاد خانه و خانواده را تضمین کنند.
حسن خلق که در آیات قرآنی از آن سخن به میان آمده و حتی پیامبر با عنوان (إِنَّکَ لَعَلی خُلُقٍ عَظِیمٍ)؛ قلم (68)، آیه 4. مورد تمجید و ستایش خداوند قرار گرفته، به معنای نرمخویی، نیک گفتار بودن و گشادهرویی با دیگران است.
بنابراین با توجه به کاربردها و مصادیقی که قرآن برای حسن خلق بیان داشته میتوان گفت که (حسن التبعل)؛ (و نیکوهمسرداری از سوی خانمها) به معنای رفتارها و هنجارهای نیک و حتی فراتر از آن است. همچنان که خوشرویی و تلاش و فداکاری مرد در ردیف جهاد دانسته شده و چنین مردی را مجاهد در راه خدا برشمرده است.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 1/500033)
- [سایر] امیدوار کنندهترین آیه قرآن چیست؟
- [سایر] آیا در قرآن آیه ای درباره اهمیت اعتکاف وجود دارد؟
- [سایر] همسرداری در قرآن به چه صورت است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در صورتی که زندگی مشترک زن و شوهر منوط به باروی زن باشد و از طرفی مرد، صددرصد عقیم باشد. آیا می توان از اسپرم غیر شوهر استفاده کرد؟
- [آیت الله اردبیلی] زنی در عقد دائمی شوهری است که وطن او شهرستان دیگری است. آیا قبل از آغاز زندگی مشترک، شهرستانی که وطن شوهر است، وطن زن هم محسوب میشود؟
- [سایر] تکالیف مشترک زن و شوهر در قانون چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شوهر زنی از دنیا برود در حالی که مهریه زنش را نداده و از طرفی هم چون زندگی شوهر با پدرش مشترک بوده مالی ندارد یا اگر دارد معلوم نیست، مهریه زن به عهده چه کسی است؟
- [سایر] تفاوت قرآن مجید و قرآن کریم چیست؟
- [سایر] تفاوت فرهنگی تا چه حد میتواند در زندگی مشترک زن و مرد مشکل ایجاد کند؟
- [سایر] در کدام سوره و آیه، معجزه بودن قرآن بیان شده است؟
- [آیت الله اردبیلی] هدایایی که برای زن آوردهاند، جزء دارایی زن میباشد و هدایایی که به نحو مشترک برای زن و شوهر آوردهاند، نصف آن جزء دارایی زن به شمار میآید.
- [آیت الله اردبیلی] زن در توطّن (انتخاب وطن) به طور مطلق تابعیّت شوهر را ندارد، بلکه در صورتی که زن و شوهر بنا داشته باشند با هم زندگی کنند، محلّی که زن به همراه شوهرش در آن زندگی میکند برای وی وطن محسوب میشود، ولی اگر از روی نافرمانی و نُشوز یا با توافق شوهر نخواهد در وطن شوهر زندگی کند، هر جا را که برای خود وطن قرار دهد، وطن او میباشد؛ همچنین (اولاد) در صورتی که بالغ و رشید باشند یعنی خودشان اهل درک و تشخیص باشند میتوانند در انتخاب وطن و محلّ زندگی مستقل بوده و از تابعیّت پدر و مادر خارج شوند.
- [آیت الله اردبیلی] مخارج سفر زن اگر بیشتر از مخارج وطن باشد، در صورتی که جزیی از هزینه معمول زندگی به حساب نیاید، بر عهده شوهر نیست، مگر این که سفر او لازم باشد یا رفتن به چنین سفری جزیی از مخارج معمول زندگی یا جزیی از شئون زن باشد که در این صورت مخارج آن بر عهده مرد است و همچنین اگر شوهر مایل باشد که زن را سفر ببرد، باید خرج سفر او را بدهد.
- [آیت الله مظاهری] اگر زن در کارهایی که در مسئله پیش گفته شد از شوهر اطاعت نکند گناهکار است و حقّ غذا و لباس و منزل و همخوابی ندارد ولی مهر او از بین نمیرود. مسئله 1963 - تهیه مخارج زن اگر عقد دائمی باشد مطابق معمول بر شوهر واجب است، و اگر تهیه نکند بدهکار او خواهد بود مگر اینکه زن راضی به آن زندگی باشد.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که عقد دائم شده، نباید بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود، امّا اگر بیرون رفتن زن برای حوائج شخصی و لازم، منافاتی با حقوق شوهر نداشته باشد، بیرون رفتن او حرام نیست، ولی زن باید خود را برای هر لذّت متعارفی که شوهر او میخواهد، تسلیم نماید و بدون عذر شرعی از آمیزش با او جلوگیری نکند و اگر زن در این موارد از شوهر اطاعت کند، تهیّه غذا و لباس و منزل او و لوازم دیگری که عرفا جزیی از هزینه زندگی زن میباشد، بر شوهر واجب است و اگر تهیّه نکند چه توانایی داشته باشد و چه نداشته باشد مدیون زن است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر شوهر هزینههای زن را روزانه یا ماهانه به وی داده باشد و زن در مصرف آن صرفهجویی کرده و از این راه وجوهی پس انداز نموده باشد، آنچه پسانداز کرده جزء اموال اوست؛ ولی اگر شوهر وجوهی را به عنوان مخارج زندگی در منزل بگذارد و زن مخارج روزانه منزل را از آن بردارد، چنانچه چیزی صرفه جویی شود و باقی بماند، متعلّق به شوهر است و زن نمیتواند برای خود بردارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر شخص غیرثقهای بگوید زن شوهر دارد ولی خود زن بگوید شوهر ندارم حرف زن مقدّم است.
- [آیت الله خوئی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد، واجب است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن مهر خود را به شوهر صلح کند که زن دیگر نگیرد و شوهر هم قبول نماید، واجب آن است که زن مهر را نگیرد و شوهر هم با زن دیگر ازدواج نکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] غسل دادن مرد زن را و زن مرد را جایز نیست و باطل است ولی زن می تواند شوهر خود را غسل بدهد و شوهر هم می تواند زن خود را غسل بدهد اگر چه احتیاط مستحب ان است که زن شوهر خود و شوهر زن خود را غسل ندهد